PIB s-a majorat cu 0,3% în trimestrul II față de ianuarie-martie. Față de 2009, recesiunea se amplifică (-1,5%)


Institutul Național de Statistică a publicat astăzi estimarea de evoluție a PIB în trimestrul II. Din aprilie până în martie, Produsul Intern Brut (o definiție simplistă ar fi totalitatea bunurilor și serviciilor produse într-o economie într-o anumită perioadă), PIB a crescut cu 0,5% (serie brută) și cu 0,6% pe seria ajustată sezonier.

Este doar o estimare semnal. Estimările provizorii de PIB vor fi publicate de INS pe data de 1 septembrie. În ultimele 8 trimestre, România a avut doar două sferturi de an mai bune decât precedentele : trimestrul III față de trimestrul II (în 2009), pe ansamblul anului căderea economică fiind de 7,1% și acum, trimestrul II față de trimestrul I 2010.

T1 2010 față de T IV 2009. Evoluția vine după ce primul trimestru al acestui an a consemnat o scădere economică față de trimestrul IV al anului trecut, de 0,3%. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, pe serie ajustată sezonier, PIB a scăzut atunci cu 2,5%.

TIV2009 față de TIII 2009. Scăderea a fost de 1,5% (date ajustate sezonier), iar față de același trimestru din anul precedent, scăderea a fost de 6,5%. Contracția economică din 2009 a fost de 7,1% (491,7 miliarde lei)

TIII 2009 față de TII 2009. Scăderea a fost de 0,6%. Față de trimestrul III al anului 2008, scăderea a fost de 7,1%.

TII2009 față de TI 2009.  Scăderea a fost de 1,1%. Față de TII 2008, scăderea a fost de 8,8%. Comparatic cu primul semestru al anului 2008 (cel care a consemnat vârful ciclului economic în România), scăderea de PIB în primul semestru al anului 2009 a fost de 7,6%

TI 2009 față de TIV 2008. Scădere de 4,6%. Față de  T1 2008, scăderea a fost de 6,2%.

Recesiunea a început în România în trimestrul III al anului 2008, când contracția față de trimestrul precedent a fost de 0,1%.

Creșterea de PIB față de trimestrul I, anunțată astăzi nu reprezintă o surpriză, ea a fost anticipată de către FMI și tradițional, trimestrul II este mai bun (”mai valoros”) față de primul trimestru, întrucât activitatea economică se reia după perioada de iarnă. În privința consumului, acesta a înregistrat un impuls conjunctural la finalul trimestrului II (majorarea de Tva de la 1 iulie 2010, cu 5 puncte procentuale, la 24%, a generat devansări ale consumului).

Chiar dacă PIB a crescut în acest trimestru, necazurile rămân. Economia se va contracta în trimestrul III al acestui an, pe fondul majorărării TVA și implicit a presiunilor de scădere a consumului. Presiunile sunt accentuate de scăderea salariilor bugetarilor cu 25%, în vigoare de la 1 iulie 2010.

Nu în ultimul rând, deficitul bugetar mai mare decât ceea ce am agreat cu fondul monetar internațional reprezintă un fel de ”stimul fiscal” – ministerul de finanțe a amânat plăți în unele sectoare, permițându-și astfel cheltuieli neacoperite de buget. Valoarea arieratelor a reprezentat peste un miliard de Euro la finalul primului trimestru. Începând cu trimestrul III, plățile restante urmează să se diminueze cu aproximativ două miliarde de lei, ceea ce în fapt, poate reprezenta o retragere a unui cvasi-stimul fiscal (cheltuieli în alte domenii, neacoperite de venituri în aceeași măsură).

Categoric, nu se poate vorbi despre începerea unui proces de recuperare economică ci despre o evoluție conjuncturală. Tăierea salariilor bugetarilor, trimiterea în șomaj a 74.000 de bugetari, care va antrena o majorare suplimentară a șomajului și în sectorul privat va retrînti economia în teritoriu negativ, și de la trimestru la trimestru. Până atunci, rețineți știrea : în primele 6 luni ale acestui an, economia a scăzut cu 1,5% față de prima jumătate a anului trecut.Categorii:Diverse

Etichete:, ,

2 răspunsuri

 1. Stimate domnule Soviani,
  Concluzia dumneavoastra, respectiv faptul ca ceea ce trebuie retinut este ca PIB din semestrul I 2010 este cu 1,5% mai mic fata de semestrul I 2009, este foarte corecta.
  Ceea ce, fie ca nu ati remarcat, fie ca nu i-ati acordat atentie, este aberatia din finalul comunicatului: „Faţă de acelaşi trimestru din anul 2009, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,5% pe seria brută şi cu 0,6% pe seria ajustată sezonier”.
  Lasand deoparte ortografia, ajustarea sezonoera sa face pentru a compara perioade diferite din an aflate sub influenta sezoniera (cum ar fi somajul in ianuarie fata de iulie, sau veniturile salariale din lunile in care se acorda prime de sarbatori fata de celelalte luni), deci NU POATE FI VORBA DE AJUSTARE SEZONIERA CAND NE REFERIM LA PERIOADE SIMILARE! Cu alte cuvinte fata de acelasi trimestru din 2009 scaderea bruta trebuie sa fie egala cu cea ajustat sezonier (care nu exista). Daca in „metodologia” INS apar diferente aceasta denota fie faptul ca INS nu intelege ce inseamna ajustare sezoniera, fie coeficientii de ajustare sunt facuti sa „dea bine” pentru cei de la putere.
  Tendinta INS de a schimba ad-hoc metodologiile pentru a fi pe placul puterii, indiferent de culoare, nu este noua. Aceasta s-a manifestat constant, dintre cele mai marcante aspecte fiind oprirea declinului economic din 1993 cand de fapt aceasta a avut loc in 1995, sau cea din 2000 cand de fapt aceasta s-a produs in 2001. Daca va intereseaza aceste aspecte, pe care le pot sustine cu date concrete, va rog sa ma contactati la e-mail-ul de mai sus.
  Cu deosebita stima,
  Marius Augustin Pop

Trackback-uri

 1. PIB s-a majorat cu 0,3% în trimestrul II față de ianuarie-martie. Față de 2009, recesiunea se amplifică (-1,5%) « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: