Ce se întâmplă cu Traian Băsescu? Să își fi pierdut instinctul de om politic, cel care l-a consacrat? Să fi intrat într-o dulce amorțeală, echivalentul trăirii într-o altă realitate, astfel încât, pus în fața evidențelor, ezită să ia decizii? Mă refer le episodul legii pensiilor. Cred eu, jenant pentru o țară membră a Uniunii Europene.
Președintele a fost ieri în Parlament exact după ce Roberta Anastase arătase că știe și altceva decât să umble pe podium. Știe să țipe, să urle, să acuze de minciună, să se ridiculizeze și să se înșurbeze în penibil. Urletele Anastasei, cum că PSD a plecat de la votul legii pensiilor, pentru bani, nu au fost de natură să acopere carențele uriașe ale Robertei în a judeca ceea ce contează și ceea ce crede ea că ar putea conta.
Cunoașteți părerea mea : membrii PSD au greșit atunci când au plecat de la votul legii pensiilor, cică în semn de protest. Că absența face parte din arsenalul politic, nu neg. Dar aici, nu e cazul. Eu cred că deputații PSD-iști au tuns-o din Cameră doar pentru ca la un moment dat, în campania electorală din 2012, atunci când vor promite aiurea majorări de pensii să spună că ei nu au votat Legea pensiilor. Că au plecat în semn de protest. Eu cred că un astfel de argument nu mai ține nici la fraieri. PSD-ul și-a asumat guvernarea în 2009 și este părtaș la adâncirea crizei, alături de colegii lor, analfabeții economici de la PDL. Și alături de liberali, care, până una alta, stau la originea vulnerabilităților economiei românești, construite cu inconștiență în perioada de boom economic. Deci, cred eu, PSD-iștii nu ar fi trebuit cu nici un chip să o tundă de la vot. Este dovada lipsei de responsabilitate.
PDL-ul. Cunoașteți și aici părarea mea. Partidul, prin solii și emisarii săi și-a dovedit cu vârf și îndesat incompetența economică și lipsa de responsabilitate. Dar de la a fi tâmpit până la a fi hoț, e totuși o diferență. Din punctul meu de vedere, PDL a dovedit nu numai iresponsabilitate, atunci când Anastase în loc să constate situația voturilor a constatat propriul deziderat – să treacă legea pensiilor cu orice preț, chiar și al fraudei. PDL a dovedit că știe să fure. Iar prin constatarea unui cvorum imaginar, Anastase se așează alături de Ridzi, Elena cu frunza, EBA și alte tinere din categoria celor care nu știu, în principal decât să bea apă plată cu lămâie. Roberta Anastase știe să mintă și când este descoperită urlă : ”hoții”.
De la al treilea om în stat – Președintele Camerei Deputaților, te aștepți să aibă responsabilitate. Să nu fure. Iar când Anastase țipă că PSD-ul a vrut ”127 de miliarde de lei”, nu poți să spui decât : la naiba! Aștia au vrut să ia 30 de miliarde de EURO. Adică TOATE veniturile bugetare aferente României, într-un singur an! Și îți dai seama, că nu e decât o tâmpenie. Al treilea om în stat, urmărit de jurnaliști și agențiile de presă străine, nu are voie să comită așa ceva.
Poate că Anastase a vorbit de lei vechi. Poate. Deși a repetat cifra de cel puțin două ori. Iar dacă a vorbit de lei vechi, e deasemenea edificator. 127 de miliarde de lei vechi înseamnă mai puțin decât creditul pe care Elena Udrea l-a luat de la BRD, scadent anul trecut și reeșalonat pentru anul acesta. Vă reamintesc că Udrea e datoare vândută și nu doarme nopțile, potrivit propriilor declarații, din pricina acestui credit. Totuși, a pune soarta unei legi pe seama unei mize atât de mici la nivel național, înseamnă nu numai a jigni PSD-ul (totuși băieții aștia au făcut marile privatizări, vă dați seama cu râd ei de 3 milioane de EURO), dar arată neseriozitatea demersului. În fapt, o fumigenă menită să ascundă ceea ce, în opinia mea, se numește fraudă. Furt. Caz Penal.
De fapt, Anastase și-a recunoscut vina, înainte să îi vină niște sfătuitori să îi spună : ”fată, tu ești într-o dungă? Tu acum trebuie să strigi HOTII!”. Ceea ce o pune într-o situație și mai penibilă. A validat adoptarea unei legi de către Parlament care a fost votată doar de Parlamentarii din capul său. O lege lovită astfel, din punctul meu de vedere, de nulitate.
Și acum vin și liberalii. Sunt siderat de modul cum au votat ei pentru nereluarea votului pentru legea pensiilor. Cică ei o vor rediscutată pe toată. În fapt, aici denotă doar că sunt adepții vagabondajului economic, fără coloana vertebrală și care ar face orice, dar orice, ca să mai vină un pic la ciolan.
Ce aș face dacă aș fi pentru o zi Președintele României? Iar ziua aia ar fi cea în care ar trebui să promulg legea pensiilor? Stimate Domnule Președinte și dragă Traiane, nu aș ezita să o trimit înapoi în Parlament. Asta mă așteptam să faceți astăzi stimate domnule Președinte și dragă Traiane. La al doilea și ultimul mandat, dumneavoastră trebuie să vă ridicați și peste PSD, și peste PDL și peste PNL. Asta mă așteptam să fie prima frază din declarația de azi din fața Parlamentului : ”din cauza modului dubios în care a fost votată legea pensiilor, o întorc în Parlament”. Restul discursului? Voi scrie mâine despre el, dar, credeți-mă stimate domnule Președinte și dragă Traiane, nimic din ceea ce ați spus în Parlament nu impunea prezența dumneavoastră acolo. Era suficient să vă scrieți părerile economice pe blog. Așteptările mele sunt diferite de la un Președinte care nu mai are ce pierde (doar e la ultimul mandat). De la un Președinte care are toate motivele ca în acest al doilea mandat să devină rațional. Părerile dumneavoastră exprimate în Parlament relevă și soluții, dar și rupturi dramatice de logică. Dar, pe dumneavoastră vă interesa, așa cum ați declarat la intrarea în Parlament cum se face că deși televiziunile vă dau foarte jos în sondaje, dumneavoastră câștigați alegerile. Cred că cel mai bun răspuns l-a dat totuși Roberta Anastase, una dintre favoritele dumneavoastră, din punct de vedere politic. Răspunsul e vechi, dar votul din 15 septembrie arată că e și actual : nu contează cum votează lumea ci cine numără voturile.
Doar că pe dumneavoastră, stimate domnule Președinte și dragă Traiane, nu ar trebui să vă mai intereseze cine numără voturile, ci moștenirea pe care o lăsați la finele mandatelor dumneavoastră. Până acum, se prefigurează un dezastru : cea mai mare datorie publică din istoria României, adică amanetarea viitorului națiunii și cedarea unei părți importante din suveranitate. Și asta pentru că ați avut talentul de a vă înconjura de oameni gen Boc,Tariceanu, Pogea, Vladescu, Berceanu, Anastase, Ridzi, Udrea, Ionut Popescu și alții. Pe vremuri, stimate domnule Președinte și dragă Traiane, nu ați fi ezitat să renunțați la un colaborator isteric. Ba chiar la un Prieten. Nu ați fi ezitat ca după declarații de genul ”Petre, ești cel mai bun”, să îi săriți la beregată. Acum, v-a pierit curajul în fața lui Emil? A Robertei? A Monicăi? A Elenei? Ce vă împiedică totuși să fiți, în acest ultim mandat, un Președinte al tuturor românilor? Cumva, atributele pe care le descriam în aprilie 2007, și pe care le reluam în urmă cu două zile? Adică astea …
Ce înseamna să fii mediocru? Potrivit DEX-ului, “mediocru” este definit astfel: “Care se afla intre 2 limite extreme, care nu iese din comun, nu se evidentiaza prin nimic. Lipsit de inteligenta, de capacitate ori cultura, de spirit. Fara valoare”. A fi mediocru inseamna a nu fi distins, eminent, ilustru, remarcabil, talentat. Acestea sunt antonimele mediocritatii.
Daca mediocrii devin majoritari, în mediul lor, ei paralizeaza activitatea, menţin starea de fapt indiferent dacă este productivă sau nu, cred că nu există loc de îmbunătăţire si fac paradă de mediocritate prezentand-o drept excelenţă. Persoanele mediocre simulează schimbarea şi nu promoveaza inovarea. Cei mediocri care ajung in postura de lider nu împart rezultate cu echipă, si nu promoveaza alţi lideri, de teamă că vor fi înlocuiti, nu îşi asumă riscuri.
Vreau să cred că aveți încă șansa să dovediți că ultimul mandat este diferit, în bine, față de primul. Din ianuarie și până acum ați ratat din plin această șansă.
PROMO : Miercuri seară, ora 21.00, invitatul meu la The Money Show este Adrian Năstase, fost prim ministru al Guvernului României.
Categorii:Stiri
drept la opinie :
Un singur lucru mai are de facut : sa demisioneze din propie initiativa si nu la presiunea strazii, asa cum se intrevede dupa ultimele demonstratii si mitinguri de protest impotriva masurilor de saracire a poporului acestei tari. Ca de banii directionati la gasca de acoliti nu sufla nimic.
Aceasta ar fi singura lui sansa sa iasa doar sifonat din functia mult prea inalta pentru un om lipsit de educatie elementara( iata ce ati votat contra unei galeti portocalii si a unei pungi de malai) .
Oricum , tot tribunalul il asteapta ; dosarele Flota, Mihaileanu, reclamatia lui Vantu, nu vor mai astepta o programare de la justitia vanduta lui acum . Deja politistii i-au intors spatele, urmeaza procurorii, serviciile de informatii, si tot asa pana cand si lacheii de Boc,Videanu,Blaga, Udrea, Anastase,Voinescu-Cotoi,Olteanu – Broscoi, Preda( amandoi) , Ridzi,Visan, Hoara, Avramescu, Tismaneanu, Liiceanu, Patapievici, si deontologii Morar (be1), Cristoiu, Pora, Hurezeanu, Chiriac, Tatulici, Culcer, etc il vor lasa in plata Domnului si-si vor lua zborul in toate colturile lumii
@Nelu Man:
Daca toti astia mentionati de tine scapa fara puscarie, asa cum au scapat comunistii si securistii lui Ceasca + profitorii regimurilor lui Iliescu, atunci chiar ca suntem un popor de tembeli.
Trebuie aplicata legea talionului:
Ati chinuit douazeci de milioane de catateni pentru cativa ani?
Atunci cateva duzini dintre voi sa fie chinuiti in puscarii cate un milion de ani !!!
Altfel nu se rezolva nimic, urmatorii vor inventa metode de furat noi, mult mai rafinate…
Si-ar da demisia?! 😀
P.S. Ma bucur ca ti-am descoperit blogul 🙂 s-a cam tarziu, dar e ok si asa 🙂
Si-ar da demisia?! 😀
P.S. Ma bucur ca ti-am descoperit blogul 🙂 s-a intamplat cam tarziu, dar e ok si asa 🙂
sa iasa din UE/NATO