Cum a tras fiecare român a 6-a tranșă de la FMI și ce mesaje transmite Fondul


42 de EURO. Aceasta este porția de împrumut pentru fiecare român (inclusiv sugarii) care revine din acrodarea celei de-a șasea tranșe de împrumutul din acordul stand-by. Acordarea celei de-a șasea tranșe, în valoare de 884 de milioane de EURO, a fost decisă de Fond, vineri, 24 septembrie.

512 Euro. Aceasta este porția de împrumut pentru fiecare român (inclusiv sugarii) aferentă celor 6 tranșe acordate până acum. România a încasat în ultimul an și 4 luni 11,27 miliarde de EURO – suma cumulată a celor șase tranșe.

597 de EURO. Aceasta este porția totală pentru fiecare român, inclusiv sugarii, care revine din acordul parafat în mai 2009. Rambursarea sumelor începe în anul 2012.

906 EURO. Aceasta este porția totală pentru fiecare român, inclusiv sugarii, care revine din acordurile cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, în urma pachetului de 19,95 miliarde de EURO. La cei 906 Euro se adaugă dobânzile.

România mai are de accesat de la Fond, până în primăvară, încă 1,9 miliarde de EURO de la Fond. Acordul însumează 13,5 miliarde Euro (17,64 miliarde dolari).

Ce mesaje transmite FMI, după a 5-a evaluare :

  1. Fondul Monetar Internațional a continuat să fie flexibil cu România.

a)      Ca și la precedentele 4 evaluări, FMI și-a ignorat propria rigurozitate, permițând României să rateze ținta trimestrială de deficit (chiar dacă nominal, deficitul raportat a fost considerat atins, în fapt, deficitul bugetar a fost mai mare decât ținta prin neplata sumelor datorate de către buget contribuabililor). În acest sens, FMI a acordat din nou ”facilitatea de non-observare” în privința criteriului privind arieratele.

b)      În scrisoarea de intenție către FMI, România asuma trecerea legii pensiilor, mai exact ”adoptarea de către Parlament”. Tehnic, legea a fost adoptată chiar dacă suspiciunea de fraudă este foarte puternică. Tot tehnic, criteriul nu era legat și de constituționalitatea legii pensiilor sau de promulgarea de către Președinte. Chiar dacă legea va fi considerată neconstituțională sau dacă Președintele României nu promulgă legea, FMI consideră acest criteriu atins.

2. ”Implementarea de poltici în cadrul programului sprijinit de fond a ramas puternică, chiar dacă slăbiciunile economiei persistă”. Cu alte cuvinte, Fondul apreciază majorarea TVA și tăierea salariilor, dar avertizează că asta apasă în continuare pe economie. Stimate Domnule Președinte și dragă Traiane, asta înseamnă că vârful crizei nu a trecut.

3. Eforturile politicilor fiscale ”au așezat” România pe calea consolidării fiscale. Dar, ajustările trebuie să continue”. Asta înseamnă, din punctul de vedere al FMI, reforma pensiilor, reforma sistemului public de salarii, administrația fiscală, sectorul sanitar, restrucuturarea companiilor de stat. Ajustare, adică, tăiere de cheltuieli. Și aici, Stimate Domnule Președinte și dragă Traiane, răul este în față. Iar tăierea cheltuielilor publice va apăsa pedala contracției suplimentare a sectorului privat. Adică, vârful crizei este încă în față

3. ”Inițierea reformei din piața muncii va ajuta la creștrea productivității și va îndrepta resurse bugetare către cei mai vulnerabili”. Adică, salarii mai mici, dar nu sărăcirea în continuare a celor mai săraci.

4. ”Creșterea temporară a inflației, cauzată de TVA, solicită prudență în privința unei relaxări monetare suplimentare”. Adică, dobânzile nu vor mai scădea. Adică, dobânzile au atins minimul și de aici nu mai au decât un sens – în sus. Iar minimul, din păcate, este în jur de 7%. Nici statul și mai ales, nici unul dintre noi, nu se va împrumuta mai ieftin de 7% în lei în perioada următoare (în fapt, dobânzile pentru persoane fizice și juridice sunt mult mai mari în piață). Mai mult, FMI atrage atenția că ”situația regională nu este încă stabilă iar împrumuturile neperformante continuă să crească”. La 6 luni, împrumuturile neperformante atinseseră aproape 18% din total. Asta înseamnă că neperformanța în creștere creează premizele scumpirii împrumuturilor pentru bunii platnici și a împrumuturilor noi mai scumpe.

Cum va returna România împrumutul către FMI :

–          Milioane EURO –

  2010 2011 2012 2013 2014
Sumă din împrumut     1.500,33 4.548,97 3.689,49
Dobânzi 68.57 271,39 282,28 217,13 44,06
Total 68,57 271,39 1.782,61 4.766,1 3733.55
  • La aceste sume se adaugă returnarea celei de-a șasea tranșe, de 884 de milioane de EURO (plus dobânzile aferente) și tranșele 7 și 8 în valoare de circa 1,7 miliarde EURO, încă disponibile la fond, cu dobânzile aferente.

Ce mai trebuie bifat pentru ca acordul să continue :

  • Adoptarea legii unitare a salariilor (până la 31 octombrie)
  • Ratificarea de către Parlament a măsurilor fiscale aprobate de guvern (ratificarea majorării de TVA, în derulare). Până la 30 septembrie
  • Reformarea metodologiei administrației fiscale pentru persoanele cu averi mari (pana la 30 noiembrie 2010)
  • Aprobarea bugetului pentru anul 2011 până la 15 decembrie


Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

1 răspuns

  1. Atata vreme cat ne dau alti bani e foarte bine – noi putem continua linistiti cu spaga, teapa si smecheria! Traiasca FMI! Ca altfel de unde mai furam cu spor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: