Liviu Dragnea, de ce te scoți din pampers?


M-a surprins astăzi lipsa de creativitate a lui Liviu Dragnea, de la PSD. Este încă o dovadă a goliciunii multor dintre politicieni. Ca și Traian Băsescu, domnia sa decoperă spre vârsta a treia că femeile sunt și mame, și face glume cu pamperși la congresul femeilor social democrate. Cel mai recet copy-paste al său este afirmația că ”Guvernul Boc seamană cu pamperșii, trebuie schimbat des și din același motiv”.

De ce copy-paste? Vă citez din articolul publicat de mine în Business Standard – Alegerile, politicienii, scutecele și criza, în 23 noiembrie 2009. De fapt, republic tot articolul de atunci :

Umblă o zicală prin târg. Cum că politicienii ar fi exact precum scutecele: trebuie înlocuiţi des şi din acelaşi motiv. Am folosit termenul înlocuiţi şi nu schimbaţi pentru că, din păcate, la noi prea des s-a folosit schimbatul: s-au schimbat între ei. Guvernul a căzut, a fost creat un nou guvern, cu aceiaşi miniştri. Noul executiv propus nu a fost acceptat, a fost desemnat un alt premier, care a venit cam cu acelaşi guvern. Clasa politică nu se primeneşte, ci mai degrabă se aranjează într-o altă formă.

Jay Leno spunea că dacă Dumnezeu ar fi vrut ca noi să votăm, ne-ar fi trimis candidaţi. Nouă ne-a fost trimisă criza. Nu de divinitate, ci de ai noştri. Într-o formă sau alta, principalii candidaţi consideraţi cu şanse şi, cu siguranţă, amândoi cei ajunşi în turul secund au fost printre cei care au contribuit, prin propriile politici sau prin partidele lor, la adâncirea crizei din România.

Să îi luăm pe rând. Crin Antonescu. Provine din partidul care ar fi trebuit să gestioneze bine bunăstarea, astfel încât să fim apăraţi în faţa crizei. Partidul domniei sale a fost la putere în fiecare zi din 2005 şi până în 2008. Partidul pe care dânsul îl conduce a contribuit decisiv la adâncirea dezechilibrelor (deficitul este mare şi în creştere, în principal din politica semitembelă de a ordonanţa acoperirea cheltuielilor pe termen lung cu venituri de conjunctură, pe termen scurt). Acum, domnul Antonescu îl are ca susţinător pe domnul Varujan. Un ministru al Finanţelor care, în opinia mea, a greşit în fiecare zi a mandatului său. Şi care ar trebui să aibă aceeaşi decenţă precum fostul ministru al Finanţelor Mircea Ciumara. Acesta a refuzat după mandat să mai apară în public.

Traian Băsescu. Partidul care l-a trimis la Cotroceni a condus România în 2005 şi 2006, apoi, după o pauză de doi ani, a revenit la putere în 2009. Setul de politici economice ambigue, fără finalitate în infrastructură, educaţie, agricultură şi sănătate (cele patru obiective ale Alianţei D.A.), a arătat măsura valorii prin prisma efectelor aşa-ziselor politici economice. Actualul preşedinte şi-a îndeplinit visul – guvernul Boc. Prin prisma rezultatelor economice, guvernul Boc a fost printre cele mai slabe din ultimii 20 de ani. Dar a reprezentat suma tuturor viselor domnului preşedinte. Un guvern care a putut face tot ce gândeşte, chiar dacă, în fapt, acel guvern nu gândea.

Mircea Geoană. Partidul condus de dânsul a fost, din umbră, la putere din 2007 până la finele lui 2008. Fără PSD, guvernul Tăriceanu nu ar fi rezistat. PSD a fost acolo şi când se majorau nesustenabil pensiile, şi când cheltuielile de capital se transformau în tunuri pentru diverşi “antreprenori locali”, dar şi în 2009. Au fost acolo, alături de ministrul demis al Finanţelor şi de alţi minişti economici, care propuneau politici calificabile drept debile (prin prisma rezultatelor perverse la care au dus). Cum răspund aceşti miniştri, guvernul PSD şi PDL pentru faptul că programul de guvernare publicat în Monitorul Oficial – şi încă pus pe site-ul guvernului, care ţintea deficit bugetar de 1,7% anul acesta şi creştere economică de 2,5% – nu a fost nici pe departe atins? Nu răspund în niciun fel.

Revenind la Jay Leno – nouă nu ne-au fost trimişi candidaţi, ci am avut ghinionul ca incompetenţa guvernamentală să se suprapună peste criza mondială. În 30 noiembrie 2008, când au fost alegerile parlamentare, am fost invitat la Realitatea TV. Spuneam atunci că prezenţa la alegeri este cea mai mică dintre cele care vor urma. Nu am pus la socoteală alegerile europarlamentare, de minim interes pentru români. Dar prezenţa la vot în noiembrie 2008 a fost de 39,26%, în scădere de la 59% în anul 2004. Prezenţa la vot în noiembrie 2009 va fi, cu siguranţă, mai aproape decât cea din anul 2004. Semnificativ îmbunătăţită.

Îmbunătăţită de către cine? Paradoxal, îmbunătăţită de criză. Acum, în România sunt mai mulţi şomeri decât în fiecare an din ultimii cinci. Ritmul de majorare a salariilor a devenit istorie. La fel şi credinţa românilor că totul va merge din ce în ce mai bine, la nesfârşit. Acum, nu salariile se măresc, ci euro se scumpeşte, punând ştampila de “nesuportabile” pe ratele bancare. Sigur că este şi vina fiecăruia dintre noi, dar, la nivel guvernamental, vi se pare că am fost altfel? Promisiunile de trai mai bun au avut în final cam acelaşi conţinut precum scutecul unui bebeluş. Economia a mers bine, în derivă, şi a început să meargă rău, tot în derivă. Aceiaşi politicieni care au contribuit la deriva în dublu sens umplu acum aerul de vorbe pline de aer. Goale de conţinut. Ce au reuşit ei? Judecând după prezenţa la vot de 21% în primele şase ore, până la ora 13.00, vor reuşi să scoată la urne probabil spre 55% dintre români în următoarele opt ore. Ce vom decide noi, votanţii? Vom decide cine să ia deciziile proaste în următorii cinci ani. Pentru că, într-un fel sau altul, candidaţii cu şanse au contribuit mai mult sau mai puţin la deciziile proaste din precedenţii cinci ani. S-au uitat românii cu atenţie cum au votat duminică, 22 noiembrie? Vom vedea la finalul zilei de duminică, 6 decembrie. După turul doi. În contextul în care România nu are un guvern funcţional, nu are buget pentru 2010, este cam pe lângă acordul cu FMI, iar finanţarea nevoilor în creştere ale statului pentru ianuarie şi februarie este deja problematică.”

Revin în prezent. Domnule Dragnea, de ce v-ați scos din pampers? Uite 4 motive pentru care ați greșit :

* sunteți politician. Ați modificat citatul inițial și l-ați pus pe Boc

* ați fost acolo, în calitate de ministru al guvernului României. Până când v-au înlocuit domnule Dragnea, nu schimbat

* Iar ați modificat citatul inițial. După folosire, pamperșii se aruncă. Nu se păstrază pentru utilizare ulterioară. Așa că, revin cu citatul în forma corectă : ”Policienii sunt exact precum scutecele : trebuie înlocuiți des și din același motiv”. Asta pentru un copy-paste corect pe viitor.

* În calitate de politician, conform citatului inițial, sunteți încă în pampers. Nu ați renunțat la politică ca să fiți înlocuit acolo.Categorii:Editoriale

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: