BNR ia încă o pauză în ultima ședință de politică monetară a anului și decide să înghețe ținta de inflație începând cu 2013


Banca Centrală a decis astăzi să nu modifice dobânda cheie și să o păstreze la minimul istoric de 6,25%.  Este dobânda cu care România încheie anul 2010.Totodată, BNR păstrează ”un glonț de argint” pentru nevoia de finanțare viitoare a ministerului de finanțe, nereducând rezervele minime obligatorii. Știrea cea mai importantă este însă că BNR nu vede posibilitatea reîntoarcerii inflației în România începând cu anul 2013, din moment ce a decis să propună guvernului ca începând cu anul 2013, ținta de inflație anuală să fie 2,5% +/-1%. Este o chestiune extrem de discutabilă, pe care o vom detalia diseară, ora 18.00, la The Money Show (în reluare de la ora 21.00). Asupra acestei chestiuni voi reveni în următorul articol. Deocamdată, iată comunicatul detaliat al BNR, de după ședința de politică monetară de astăzi, 2 noiembrie 2010.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 7,77 la sută în luna septembrie 2010, faţă de 7,58 la sută în luna precedentă, pe fondul transmiterii etapizate a efectului de runda întâi al majorării cotei standard a taxei pe valoarea adăugată la 1 iulie 2010, dar şi al propagării asupra preţurilor produselor agroalimentare a influenţelor adverse resimţite pe pieţele specifice interne şi internaţionale.

În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat a fost de 4,7 la sută în luna septembrie a.c., uşor peste nivelul înregistrat în luna anterioară, în condiţiile în care amploarea şi persistenţa deficitului de cerere din economie au atenuat efectul advers exercitat asupra majorităţii preţurilor de consum incluse în acest indice de majorarea cotei TVA.

Cu toate acestea, posibilitatea manifestării unor efecte de runda a doua ale majorării TVA, o eventuală ajustare mai pronunţată a preţurilor administrate în comparaţie cu cea avută în vedere la alcătuirea prognozelor, precum şi incertitudinile privind efectele măsurilor de consolidare fiscală, în contextul unui climat politic şi social tensionat, rămân preocupante şi reclamă în continuare o conduită prudentă a politicii monetare.

Astfel, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. Totodată, CA al BNR a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Prin deciziile adoptate se urmăreşte ancorarea fermă a anticipaţiilor inflaţioniste în vederea consolidării perspectivelor de reluare a procesului de dezinflaţie, în condiţiile menţinerii unor incertitudini semnificative privind evoluţiile de pe plan intern, precum şi în ceea ce priveşte procesul de redresare a economiei mondiale.

În acest context, Consiliul de administraţie al BNR reiterează faptul că reintrarea inflaţiei pe o traiectorie descendentă şi reluarea pe baze sustenabile a creşterii economice depind în mod decisiv de implementarea fermă şi consecventă în cadrul mix-ului de politici macroeconomice a măsurilor de consolidare fiscală, a reformelor structurale şi de creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate în cadrul aranjamentului multilateral de finanţare externă cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale. Aceasta constituie o precondiţie esenţială pentru recâştigarea încrederii pieţelor financiare internaţionale.

În urma evaluării noilor proiecţii, precum şi a riscurilor şi incertitudinilor asociate acestora, în principal a celor decurgând din factori aflaţi în afara sferei de influenţă a băncii centrale – activaţi inclusiv în contextul derulării necesarului proces de consolidare fiscală – CA al BNR a decis menţinerea ţintei de inflaţie pentru anul 2012 la nivelul de 3 la sută ±1 punct procentual. Totodată, CA al BNR a hotărât ca, începând cu anul 2013, banca centrală să adopte o ţintă staţionară de inflaţie, situată la nivelul de 2,5 la sută ±1 punct procentual. Ţintele asumate urmează să fie discutate cu guvernul.

Trecerea la ţinta staţionară multianuală este o schimbare benefică, dar ambiţioasă adusă cadrului de ţintire directă a inflaţiei, ce implică un angajament pe termen lung al politicii monetare faţă de un obiectiv compatibil cu definiţia de stabilitate a preţurilor pe termen mediu în economia românească. Aceasta are menirea de a asigura coborârea ratei inflaţiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflaţie al Tratatului de la Maastricht şi trecerea în final la etapa ţintei continue de inflaţie pe termen lung – compatibilă cu definiţia cantitativă a stabilităţii preţurilor adoptată de BCE, fără a inhiba modificările de preţuri relative ce vor însoţi ajustările structurale din economia românească.

CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare. Raportul trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 4 noiembrie 2010.

BNR reafirmă că monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

Următoarea ședință de politică monetară a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 ianuarie 2011.

Reclame


Categorii:Macro, Stiri

1 răspuns

  1. Ce sa mai intelegem din nivelul de dobanda de referinta stabilit de BNR, care este sub nivelul inflatiei?

    Ca BNR incurajeaza bancile comerciale sa se finanteze „de la sursa” la aceasta dobanda pentru a finanta in continuare si mai masiv Guvernul?

    Ca firmele nu au acces la credite in LEI la acest nivel incredibil!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: