Cu cât cresc de fapt salariile bugetarilor. Și efectele în economia reală.


Stau și râd. Râd de când l-am auzit pe domnul Stolojan cu salariile în sectorul bugetar, ar putea să se majoreze cu 18%. Râd de când l-am auzit pe domnul Gherghina că salariile s-ar putea majora cu până la 15%. Am râs și când l-am auzit pe Jeffrey Franks, la mine în emisiune, zicând că salariile ar putea să crească, dar cel mult cu un procent scris cu o singură cifră, și cel mai probabil, apropiat de rata inflației (adică undeva la vreo 5%).

Și râd în continuare de prostia celor care îi privesc drept proști pe cei majoritari. Că cică le va crește salariul cu l5%. Când, de fapt, în temreni reali, salariile bugetarilor vor fi mai mici cu mai bine de 30% în anul 2011 față de sfârșitul anului 2009. Nu spun că nu e necesar dar spun că modul primitiv, minicinos, nedemn prin care se prefigurează perpetuarea minciunii nu este potrivit unui stat european. De fapt, avem și lideri primitivi, astfel încât dânșii nu pot conduce un stat cu aspirații europene. În fapt, ei sunt la butoane.

Salariile în termeni reali în sectorul bugetar vor fi mai mici cu 30% față de anul 2009. Este extrem de simplu. Să luăm un exemplu banal, pentru demonstrație: un salariu de 100 de unități monetare, până la data de 1 iulie. După tăierea de 25%, acest salariu devine de 75 de lei. Dacă avem în vedere că în anul 2009 se acorda și al 13-lea salariu (eliminat din anul 2010), fiecărui bugetar îi revenea încă un salariu de 100 de lei pentru 12 luni lucrate. Adică, echivalentul a 8,33 de lei lunar. Practic, salariatul care încasa în luna decembrie 2009 echivalentul a 108,33 de lei pe lună, acum va încasa doar 75 de lei. Adică reducerea nominală a salariului a fost de circa 8% în primele 6 luni ale anului (anularea celui de-al 13-lea salariu) și de 30,7% pentru fiecare din ultimele 6 luni ale anului. Procentul de 25%? Doar ceva informativ. În fapt, pentru cei care aveau venituri de natura salarială sub formă de bonusuri, reducerile au fost și de 60%.

Prin urmare, potrivit acestei scheme, salariul lunar la sfârșitul anului 2010 este mai mic cu 30% față de sfârșitul anului 2009. Dramatic, pentru un singur an. La asta, se mai adaugă și inflația, prognozată undeva la 8,2%. Prin urmare, bugetarii pierd aproape 40%, în termeni reali din puterea de cumpărare și asta în numai 12 luni. Să trăiți bine!

Lucrurile nu se sfârșesc aici. Vine domnul Gherghina și spune că salariile vor crește cu până la 15%, după reducerea de 25% de la 1 iulie. Este de o asemenea simplitate mistificarea ordinară care se pune la cale, încât a râde este deja prea mult. În primul rând, ce ar urma să crească cu 15%? Ați ghicit, salariul ăla ciumpăvit, adică cele 75 de unități monetare care au mai rămas. Calculând matematic, noul salariu ar putea urca la 86.25 de unități monetare. Adică mai mult cu 11,25 unități monetare. Cum arată cele 86,25 de unități față de cele 108,33? Ați ghicit, mult mai mic. Matematic, ar fi o pierdere de 22 de unități. Adică o scădere în termeni nominali cu 20,5% față de sfârșitul anului 2009. Mai puneți inflația de circa 12 procente în 2009+2010, și veți vedea reducerea puterii de cumpărare, în anul 2011 față de prima zi a anului 2010, cu mai bine de 30%. Și atunci, ce dracului de recuperare salarială se produce? Efectiv, niciuna. A spune că elimini al 13-lea salariu și majorezi în schimb cu 15%, este echivalentul a nu plăti 3 luni salariile, a plăti apoi toate cele 3 salarii restante într-o singură zi, și a afirma că ”Vezi, ți-am triplat salariul”. În fapt, o porcărie și o minciună imensă. Salariile vor fi semnificativ mai scăzute în anul 2011 față de primele 6 luni ale anului 2010. Recuperarea celor 25 de procente care în fapt reprezintă o pierdere reală de 40%, pur și simplu nu va exista.

Şi atunci, de ce minte guvernul? De ce nu face aceste calcule? Pentru că este incompetent, nesincer, nesimţit faţă de mediul economic atunci când ascunde adevăratele politici salariale şi tocmai de aceea periculos. Detaliez imediat.

Cât vor fi salariile în 2011? Este întrebarea la care orice manager trebuie să aibă răspunsul atunci când este întrebat de acţionar. Să nu luăm orice manager, ci să luăm un manager din sistemul bancar. Pentru dânşii, cunoşterea salariilor bugetarilor este o componentă esenţială. Atât din punct de vedere al portofoliului de credite construit din bugetari, dar şi pentru o previzionare corectă a influenţei dinamicii salariilor bugetarilor faţă de sectorul privat. Nu e nici un secret: cu cât scad salariile bugetarilor, cu atât presiunile pentru scăderea salariilor în sectorul privat se accentuează (scăderea consumului duce la scăderea ratei de profit a companiilor, care se poate conserva prin ajustări salariile conexe, în sectorul privat). Și crește presiunea spre nepeformanță bancară și spre scumpire a creditelor (presiune suplimentară pe economie).

Prin urmare, cât vor fi salariile în 2011? Ar trebui să o spună legea bugetului de stat. Ea nu există. Ar trebui să o spună legea salarizării unitare. Nici ea nu există. Există însă promisiuni că bugetarii ar putea recupera aproape integral pierderile tăiate. Ceea ce este extrem de fals.

Prin urmare, bugetele companiilor vor include marje enorme asociate incertitudinilor. Iar când incertitudinile sunt maxime, investiţiile sunt minime. Cele existente, în cel mai bun caz sunt conservate, puse pe hold, cele care ar fi urmat să vină, mai iau o pauză, cei care se satură, se cară. Efectul? Şomaj consitent şi persistent. Care accentuează în jos spirala salariilor şi decimează consumul, principalul motor pe care România ştie să îl folosească pentru a creşte.

Câți bugetari vor fi în anul 2011? Și aici, răspunsul este imposibil de dat acționarilor. Potrivit angajamentelor ar trebui să fie cu 115.000 mai puțini decât la sfârșitul anului 2009. Am văzut alaltăieri cum România ascunde 50.000 de bugetari, prin transferuri la companii controlate de stat. Adică, ne furăm singuri căciula. Iar când o să constatăm asta, vom apela din nou la măsuri disperate gen tăierea salariilor sau tăierea pensiilor. Deja președintele României ia în calcul tăierea pensiilor cu 26% în 2011.

Cât vor fi principalele taxe în 2011? TVA-ul : 24% sau 5% la alimentele de bază? Aici iar îmi vine să râd… L-am întrebat recent pe un bancher, cum le transmite acționarilor bazaconiile care se întâmplă în România. Mi-a răspuns glumind amar: prefer să nu le spun, poate se corectează de la sine. De aceea The Economist are dreptate atunci când spune că România demonstrează cum să nu conduci o țară.

Prin urmare, exact în aceste momente se conturează planul economic național de continuare a recesiunii. Atunci când tu decimezi consumul, amputezi puterea de cumpărare, eventual faci presiuni pentru un câștig de competitivitate exclusiv prin depreciere de curs, asta este rețeta recesiunii.

Deja România este în recesiune de 9 trimestre. Și recesiunea continuă. Pentru că avem un guvern care nu semană cu un animal, din punct de vedere al politicilor economice. Ci cu două animale: Cu melcul și cu racul. Abia se târește iar direcția este proastă. Mergem înapoi.Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , ,

1 răspuns

 1. Am primit astazi fisele fiscale privind impozitul pe veniturile din salarii pentru anul 2010 si le-am comparat cu fisele fiscale similare din anul 2009, si am constatat ca diminuarea veniturilor in anul 2010 fata de anul 2009, ca urmare a aplicarii sistemului unitar de salarizare, este in realitate de – 53,82%.
  Aceasta este adevarata scadere a veniturilor salariatilor din sistemul bugetar in anul 2010!
  RUSINE, RUSINE, RUSINE!

  În anul 2011, prin raportarea la luna octombrie 2010, în fapt a fost menţinută diminuarea cu 25%, fără a fi compensate integral următoarele pierderi salariale, reglementate prin Legea 284/2010 şi 285/2010: – prima anuală din anul 2010 (-8,5%), – prima de vacanţă din anul 2011 (-8,5%) şi – rata inflaţiei din anul 2010 (7,96%), rezultând în luna ianuarie 2011 o diferenţă în minus a veniturilor salariale de – 37,46% faţă de nivelul lunii octombrie 2010.
  Recuperarea parţială de 15% calculată la nivelul brut al salariului din luna octombrie 2010 (diminuat cu 25% prin Legea 118/2010), în fapt, nu este la nivelul net al salariului din luna ianuarie 2011 decât de app. +13,75%!
  RUSINE, RUSINE, RUSINE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: