”Am stabilizat economia…”. Yeah, right!


Este nevoie doar de 48 de ore pentru ca guvernul României, sau bucăți din el, să mai decreteze 3 tâmpenii. Cele mai recente mostre vin de la primul de iure (în principiu), Emil Boc, de la primul ministru de facto (în practică), Train Băsescu, și de la doamna ministru Elena Udrea, care, după părerea mea, este și ea un fel de prim-ministru. Iată detaliile:

Emil Boc, prim ministru ”de iure”: ”România se afla pe marginea prăpastiei. Am reușit să stabilizăm țara și din 2011 mergem pe creștere economică”. Yeah, right… Discursul premierului reprezintă de fapt o sumă de tâmpenii. Când domnia sa și compania au preluat managementul țării, este drept, țara fusese pusă pe perspectiva de butuci de fostul guvern, împreună cu largul concurs al partidului pe care domnul Boc îl conduce, al PSD, și al Președintelui în exercițiu, care are o vechime de 6 ani în funcție. Ce a făcut domnul Boc când a preluat managementul țării? A împins-o de pe margine, în prăpastie. Concret, a majorat pensiile în anul 2009 prin indexare cu rata inflației, a majorat în fapt salariile bugetarilor, ba mai mult, după primele luni de guvernare, a mai adăugat vreo 20.000 de bugetari pe factura salarială. A împărțit ”sinecure” acoliților (vezi cazul facturii de natură salarială a domnului Ionuț Popescu, care numără lunar, ca venituri, peste 20.000 de Euro de la stat, sau cazul lui Bogdan Drăgoi, secretar de stat la ministerul de finanțe, care și dânsul număra lunar peste 8.500 de Euro de la casierie. A introdus ajutoare sociale (așa numita ”pensie minimă de 350 de lei”, care este orice mai puțin pensie – nerespectând principiul contributivității). A continuat politica imbecilă de absorbție ineficientă a fondurilor europene, România pregătindu-se de al 4-lea an în care este contributor net al Uniunii Europene (contribuția de membru este mai mare decât ceea ce Boc și compania reușesc să atragă).

Discursul de vineri, 10 decembrie, a fost completat de intervenția lui Boc de la ProTv : ”dacă noi am fi continuat politicile economice din 2008, România ar fi avut în 2009 un deficit de cel puțin 12%”. Declarația premierului reprezintă o recunoaștere a parțialei senilități de care a dat dovadă guvernul în prima parte a mandatului și dă dovadă și în actuala fază a mandatului: primul buget pe 2009 a fost construit pe creștere economică de 1,8% și cu deficit de 2,7%. Prin politicile economice ale guvernului, primul an de guvernare Boc s-a încheiat cu deficit de 8,6% + arierate, iar căderea economică a fost -7,1%. A urmat și al doilea buget, prevăzut cu creștere economică de 1,3% și deficit de 5,9%. Anul se va încheia cu o cădere de -2% (cel mai probabil), iar pe datele pe care a fost construit primul buget, deficitul ar fi depășit 9%. Confruntat cu propria incompetență de previzionare și implementare de politici economice, guvernul a apelat la măsurile primitive pe care le cunoașteți: majorarea TVA la 24%, tăierea salariilor bugetarilor cu 25%, tăierea puterii de cumpărare prin inflație, supra-impozitarea pensiilor mai mari de 740 de lei prin introducerea de contribuții de asigurări de sănătate de 5,5%, tăierea indemnizațiilor maternale cu 15% într-o primă fază și înjumătățite, ca perioadă de acordare,  în a doua fază, coplata din sistemul sanitar sau legiferarea jafurilor din sectorul medical.

Și mai e un detaliu interesant: în 18 octombrie, Traian Băsescu declara că țara trebuie stabilizată. Să fi reușit Emil Boc în 7 săptămâni să stabilizeze țara? Că singurele măsuri de atunci și până acum au fost supraimpozitarea pensiilor și lupta cu gravidele.

În fapt, toate aceste măsuri indică ferm faptul că Boc și ai lui nu au stabilizat nicio  economie, singura politică constantă fiind aceea de dat la gioale propriilor cetățeni, cu crampoane din ce în ce mai mari și mai ascuțite.

Duduia Udrea, un fel de prim-ministru : ”Toată țara e un șantier!”. Yeah, right…  sau ”macarale, râd în soare argintii, la la la și tra la la”. ”Peste tot se lucrează de când PDL e la guvernare, în toată țara sunt șantiere deschise, drumuri, autostrăzi, cartiere de locuințe… Acest guvern a reușit să găsească bani pentru investiții și a reușit să atragă și fonduri europene”.

Înainte de 1989, astfel de declarații erau puse pe rime ”Ateliere, săli de sport, laboratore // Ne așteaptă drumul țării să-l urmăm, // Iar noi, viitoarea clasă muncitoare,// Exemplul comuniștilor l-urmăm”.

Eu nu spun că discursul duduii este o sumă de minciuni. Dar spun ceea ce relevă cifrele: cheltuielile de investiții în 2009 au fost mai mici cu 25% decât în 2008, iar în 2010, formarea brută de capital fix (investițiile) au fost mai mici cu 3% în primele 10 luni decât în perioada similară din 2009.

În privința fondurilor europene, iată ce spunea Mugur Isărescu în urmă cu 10 zile : ”Fondurile europene atrase în 2010 reprezintă doar 70% din fondurile atrase în perioada similară din anul 2009, care și el a fost un an foarte prost”.

În privința autostrăzilor, în afara de câteva panglici de la Câmpia Turzii, care au inaugurat o dâră de autostradă fantomă (parte din autostrada Bechtel, demarată în 2003), restul este tot la stadiu de studii de fezabilitate, sau mă rog, dacă șpăgile de fezabilitate pot fi definite ca șanteir…  Aportul fâșiei Bechtel la economie este de 2 lei, anulați de costul mai mare de 10 milioane de EURO pe kilometru. Rămâne gluma tip șantier a duduii, și așteptăm, întrucât dânsa vede economia duduind pe șantiere, să ne invite să cumpărăm case în America.

 Traian Băsescu, prim-ministru ”de facto” : ”Statul nu este responsabil pentru fiecare cetățean în parte…”. Yeah, right… Aici, Adrian Năstase a interpretat Constituția mai bine decât aș putea să o fac eu, care studiez doar economia, nu și dreptul, sau, dreptul constituțional (aici o fi Boc Emil vreun expert). Eu pot să îi dau dreptate Președintelui doar dacă citesc declarația uluitoare a domniei sale în următoarea cheie : ”Statul este iresponsabil  pentru fiecare cetățean în parte. Sau lipsit de responsabilitate”. Pentru că, atunci când furi din puterea de cumpărare prin măsuri pompieristice, gen majorarea TVA, când îi trimiți pe bugetari la muncă forțată, prin plata a doar 3 trimestre din cele 4 ale unui an (tăierea salariilor  cu 25%), când îi ataci pe cei cu venituri fixe și în faza descendentă a puterii de muncă, precum pensionarii, sau iei la șuturi gravidele în două etape, din punctul meu de vedere, astea sunt toate atribute ale unui stat iresponsabil și desuet. În această cheie, Traian Băsescu are dreptate. În cheia pe care o vrea domnia sa spre decriptarea discursului prezindențial, eu nu văd decât o minciună. Când instituționalizezi naționalizarea și furtul, inițiezi și inviți la disoluția statului. Stimate Domnule Președinte și dragă Traiane, și atunci, pentru cine era urarea ”Să trăiți bine!”? Puteți să îi nomnializați? Câțiva au ajuns din neica nimeni să trăiască precum ”oamenii cei mai bogați”. Sunt convins că vă ia cel mult 5 minute să îi nominalizați…

Iar cele 3 tâmpenii slobozite spre public în numai 48 de ore, îmi dovedesc că, după mai bine de 130 de ani, discursul lui Mihai Eminescu este încă extrem de valid. Iată ce spunea în anul 1880, Mihai Eminescu:

De aceea alungați turma acestor netrebnici care nu muncesc nimic și nu au nimic și vor să trăiască ca oamenii cei mai bogați; ei nu ştiu nimic şi vor să vă înveţe copiii şi nu au destulă minte pentru a se economisi pe sine și vor să vă economisească pe voi toți”. Mihai Eminescu.Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , ,

6 răspunsuri

 1. „Daca e sa spui o minciuna, atunci spune una mare de tot!”
  Suna cunoscut?

 2. Domnul Soviani, dvs chiar nu va pricepti la nimic! Romania ESTE stabilizata. 🙂
  Daca acum un an doi ne prabuseam in vrie, acum suntem pe o traiectorie pefect stabila spre pamant. E o diferenta intre a te prabusi haotic ca un amator si a pica maiestuos ca un profesionist (ca domnul de la pdl). 😛

  Nu mai induceti lumea in eroare, si are turma de vite are probleme de perceptie a realitatii.

  Si am impresia ca o sicanati pe domnita cu santiere.
  😛

 3. Radule,

  Vorbesc periodic cu prietenii care mai au firme si toti se plang ca sunt blocati financiar:
  – ba cu primariile / scolile / spitalele / farmaciile
  – ba cu marii contractori ce lucreaza cu Statul ( gen Bechtel )
  – ba de popririle instituite abuziv de MF
  – ba pentru rambursarile de TVA neincasate.

  Toata situatia economico-financiara prezenta din mediul de afaceri e pur si simplu un dezastru !!!
  Nimeni nu-si mai plateste facturile, ratele la banca, leasing-urile.
  Toti isi baga firmele in insolventa, cu datorii de miliarde catre Buget sau terti si reincep afacerea pe firma noua, urmand ca in cateva trimestre sa o bage in insolventa si pe cea noua…
  Dupa cum merg lucrurile eu prevad un colaps iminent!!!

  Cifrele avansate de Guvern pentru 2011 sunt o totala aiureala.
  Eu prevad o noua scadere a PIB, de minim 3 %, incasari la Buget in scadere, arierate de alti 3% peste deficitul „legal” convenit cu FMI, scaderi de salarii la bugetari, reducerea asistentei sociale, mariri de taxe si impozite si multe alte nenorociri.

  Cand vad aceste promisiuni optimiste mi se pare ca ori sunt eu complet aerian ori am un mare ghinion, ca numai cei din jurul meu se plang, iar in rest tara duduie…
  Spune-mi tu care e pulsul din economie.

  • Si eu vad -2 – 3% anul urmator. Statul blocheaza, plateste preferential, face deficite amanate. Bancile reduc dobanzile la depozite si nu le reduc in acelasi ritm pe cele la credite (vin neperformantele din urma). Leii prea multi din piata este posibil sa se razbune. Curand. Blocajul financiar este noua (desi de 2 ani) realitate a Romaniei.

 4. Economia este in curs de stabilizare daca nu cumva este chiar stabilizata si acum se echilibreaza si mai bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: