Este oficial: România a ratat țintele de deficit bugetar, arierate, garanții guvernamentale și inflație pentru anul 2010. O spune chiar FMI.


Mincinoși instituționali. România a dovedit iar că este condusă de mincinoși instituționali. Emil Boc (primul ministru de iure, adică în principiu) și Traian Băsescu (prim-ministru de facto) trâmbițau săptămâna trecută cum că România a atins țintele agreate cu FMI. Că deficitul bugetar a fost de 6,6% din PIB, față de un deficit agreat de 6,8% din PIB. Că și ținta de arierate a fost atinsă, Fondul permițându-ne arierate(plăți restante) de cel mult 250 de milioane de EURO, iar noi nu am plătit facturi de 248 de milioane de EURO.

Personal ma așteptam ca minciuna să fie mai puțin elabarată și băieții să zică pur și simplu: ”am avut deficit bugetar de 6,77% și ne-am încadrat în ținta de la FMI”. Ai noștri continuă să mintă de îngheață apele, mai elaborat, dar deloc sofisticat.

De unde știu asta? Este simplu. Chiar de la Fondul Monetar Internațional. Ieri, boardul FMI a discutat cea de-a șasea revizuire a acordului cu România(în fapt a 7-a variantă a acordului încheiat în 4 mai 2009). Boardul a acordat cea de-a șaptea și penultima tranșă din acest acord, în valoare de 904,8 milioane de EURO. România s-a îndatorat astfel la Fond, până acum, cu 12,44 miliarde de EURO sau 16,12 miliarde de dolari, parte a unui acord instituțional cu Uniunea Europeană și cu alții în valoare de 20 de miliarde de dolari.

Practic, România a avut nevoie în fiecare din ultimele 20 de luni de peste 600 de milioane de EURO de la Fond și de circa 300 de milioane de EURO de la Comisia Europeană și alții.

Ce spune Fondul Monetar Internațional? Uite aici: ”În completarea acestei revizuiri (a șasea), boardul executiv a aprobat cererile României pentru un waiver (dispensă) la finalul anului 2010 pentru criteriul arieratelor guvernamentale, și pentru o renunțare a aplicabilității criteriului de deficit al bugetului general consolidat la sfârșitul lui decembrie 2010, garanțiilor guvernamentale și a țintei de inflație pentru sfârșitul lunii Decembrie 2010”.

Adică România a ratat toate țintele. De aceea mă întreb în continuare ce l-a motivat pe Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI pentru România, să spună că ”România nu mai este un elev mediocru”. Doar fișa postului, când un funcționar de rang mai mic își permite metafoare pentru a ascunde situația defacto dintr-un stat membru. Fișa postului care obligă la mesaje optimiste. Ratând toate țintele agreate prin a 7-a variantă de acord cu FMI în numai 20 de luni, România dovedește nu număi că persistă în a fi un elev mediocru dar și că aceia care au condus-o și o conduc sunt niște elevi repetenți.

De ce nu minte FMI atunci când recunoaște că România a ratat toate criteriile importante din acord? Este simplu: FMI are ca acționari statele membre. A acoperi în inscrisuri oficiale situația reală a unui debitor reprezintă o practică de neacceptat în interiorul Fondului(întocmai ca într-o societate comercială). A acoperi cu metafoare este însă permis. FMI nu transmite însă comunicate metaforice ci semnale clare că România a ratat toate țintele importante, dar Fondul este în continuare flexibil, pentru că situația din regiune nu s-a temperat deocamdată. Spre exemplu: ”sistemul bancar din România continuă să aibă lichiditate și să fie bine capitalizat, dar vigilența continuă în supravegherea sectorului financiar este crucială pentru a asigura rezistența sectorului financiar împotriva creșterii împrumuturilor neperformante și a unei situații încă nesoluționate în regiune”. FMI nu minte pentru că nu își poate minți, prin statut, acționarii.

De ce mint Traian Băsescu, Emil Boc și ministrul finanțelor? Pentru că ei își pot minți ”acționarii”. Pe ei nu îi trage nimeni la răspundere. Eu am mai comparat la o emisiune din primăvara lui 2010, de la Realitatea TV, răspunderea guvernanților cu răspunderea unor Președinți de companii în fața acționarilor. Adică, întocmai precum într-o societate comercială: acționarii dau un mandat conducerii. Dacă mandatul este respectat, foarte bine. Dacă mandatul nu este respectat, acționarii pot face o AGA ordinară (la 4 ani) și să schimbe conducerea. Dacă mandatul este grav distorsionat, acționarii pot face o AGA extraordinară (oricând) și să detroneze puterea. Adică anticipate. Prin minciunile instituționale (de la ”această criză nu ne va atinge” până la ”nici un bugetar nu va avea salariul tăiat, nici un pensionar nu va avea pensia diminuată” și până la ”nu vom majora taxele și impozitele în 2010”), conducerea mandatată a României a distorsionat grav mandatul încredințat de populație – până la urma, pentru aceste promisiuni Președintele Băsescu&Co au fost votați. Nu le-au respectat și continuă să mintă : ”am respectat țintele din acordul cu FMI…”. Iar răspunsul la întrebarea de mai sus este că dânșii mint pentru că populația le permite. În orice țară normală, respectivii ar înfunda diverse edificii cu destinație nu de imobile.

De ce FMI, care nu minte, este flexibil cu minicinoșii instituționali din România? Pentru că ușor ușor, România își pierde suveranitatea și o transferă peste granițe. Poate că analfabeții care ne conduc nu au vocația lașilor, dar categoric au vocația trădătorilor, mercenarilor și a mediocrilor. Pentru ei, pierderea suveranității nu contează. Pentru ei contează doar să mai dăiuniască un pic hegemonia impusă de ei și să păstreze libertatea personală. Au nevoie de doctori? Nicio problemă. Ei se suie în avion și fug la Viena. Au nevoie de școală? Nicio problemă. Cu banii ”economisiți” își trimit odraslele la școală în străinătate, și dacă nu se apucă de droguri ușoare, pot deveni chiar funcționari europeni. Au nevoie de infrastructură? Nicio problemă, există elicoptere. Restul? Restul – dă-i în măsa de acționari…. îi mai prostim o tură… că așa cere interesul național. Este o situație de netolerat. O situație în care decidenții României spun despre cămașa de forță în care au fost băgați, că este un costum extraordinar de frumos. Doar că, peste cămașa de forță, mai vine o chingă. Și încă una (un acord ”preventiv”). Dânșii s-au autotransformat în marionete lipsite de luciditate. Care spun, nu-i așa, că ”am respectat toate țintele din acordul cu FMI”. Yeah, right…Categorii:Editoriale, Macro, Stiri, Yeah right!

Etichete:, , , , , , , ,

16 răspunsuri

 1. tintele alea sunt more like a guideline

  asa ca salvarea articolului la categoria „Yeah right” e foarte potrivita

  cu alte cuvinte: e asa de rau ca le-a ratat? … „Yeah right”

  te rog mult, mult de tot… zi si ceva de bine… imposibil sa nu poti

 2. total de acord… Desteapta-te romane! Esti mintit si furat pe fata

 3. Ma surprinde ratarea tintei de deficit bugetar. Cum a fost posibil, cu toate taierile de cheltuieli? Daca este asa, se demonstreaza clar ca taierea de cheltuieli, nu e o solutie de restructurare a statului. O parte prea mare a consumului privat este dependenta de salariile de la stat.

  • Pai degeaba se taie la cheltuieli, daca nu ai venituri sa acoperi nici macar acele cheltuieli taiate…
   Devine atunci ca deficitul ramane, ba creste chiar, oricat ai taia la cheltuieli…
   Ca la noi se planifica intai cheltuielile, ca de, clientela trebuie sa aibe asigurate resursele de ..dezvoltare, apoi se „dimensioneaza” veniturile! Si, ca sa aiba o „baza” solida, dupa indelungi cugetari portocalii, considera „baietii” cresteri economice fantasmagorice, gen 2-3% prin 2009, 1,5% in 2010 si Doamne-ajuta prin 2011 ! Si cand vede „Imparatul” portocaliu ca nu prea se potrivesc socotelile din targ cu cele de la sediul de partid, mai fac un imprumut, mai comanda o taiere mica de cheltuieli, mai modifica de o suta de ori codul fiscal…mai o acciza cu „spasme” inflationiste… ca, daca e inflatie, cica deficitul scade in termeni reali, chiar daca scade si valoarea banilor din buzunarele celor multi…si..creduli si…platitori de impozite, taxe si contributii…
   Cum s-ar zice avuram noi cumulat in 2009 si 2010 inflatie de aproape 13% , majoraram in draci impozite si taxe, taiaram in carne vie de la cheltuieli si job-uri publice, dublaram datoriile si raportaram deficite publice de 15% din P.I.B. pa cumulat in 2 ani si cica reformam statul!…
   Dom’ne, reforma sa fie, da zic s-o stim si noi!…

  • Consider ca exista o mare mare problema cu dependenta totala a veniturilor bugetarilor de eficienta (si chiar existenta) sectorului privat, decat cea a consumului legat de bugetari.

   Atata vreme cat sectorul privat se zbate in neputinta, sectorul de stat (sau mare parte din el, si ma refer direct la agentii, comisii, ministere, etc) nu-si are rostul. Si culmea ca tot aia care produc pib si-o iau pe spinare.

   Pacat de imprumuturile astea fmi, ne mentin iluzia ca se poate trai si cu 2:1 bugetari vs privat. Numai ca ele cumpara timp, nu remediaza defectul.

 4. ne-am ales in frunte oamenii pe care ii meritam

 5. Dar Isarescu?
  De Isarescu de ce nu amintiti nimic?
  Nu se intalneste periodic cu Boc, Basescu si Ialomitianu?

  • Vad ca ii place dansului enorm compania asta. Pot sa amintesc atat: Banca Centrala a ratat pentru a 4-a oara consecutiv tinta de inflatie din 6 incercari. Prieteniile domnului Guvernator nu le comentez.

   • Observ un alt ton cand vine vorba de domnul Guvernator. Nu cred ca este vorba de „prietenii”.
    Dar cum vedeti discutiile?
    Dansul le spune celor trei ce trebuie sa faca? Cei trei ii spun dansului ce vor face, fara a tine cont de parerea acestuia sau adevarul este undeva la mijloc?
    De la Guvernator mai asteptam ceva bun?

 6. Dle Soviani

  Aveti cumva un link la raspunsul FMI? Vreau sa-l citesc in original daca nu va suparati. Nu ca nu va ofer incredere dar e un obicei personal inainte de a incepe sa judec.

  Multumesc

 7. D-le Soviani, te dai destept, le stii pe toate, parerea ta, in realitate este invers. In emisiunea cu Dl. Vasilescu de la Banca Nationala ai dovedit ca esti de rea credinta si nu vrei sa vezi si sa recunosti cresterea economica. Pai ce fel de analist esti ,sau vrei sa fii , daca , desi ti-a explicat dl. Vasilescu de 2 ori nu stii macar atat ca 2 este mai mare decat -7. Pune mana pe matematica si mai citeste ca altfel te faci de ras. Apoi urmezi neabatut politica postului care numai denigreaza si acopera realitatea . Atat tu cat si ceilalti realizatori n-aveti decat ura si scandal in emisiunile voastre

  • @Coco: E prima oara cand scrii si pot banui ca nu ai inteles exact… de aceea te intreb: daca un om pierde intr-un an 10 kilograme din greutate, si in anul 2, mai pierde 5 kilograme, inseamna ca in anul II el s-a ingrasat? Este drept ca 5 este mai mic decat 10, dar sensul este acelasi. Deci, panta descendenta NU S-A INCHEIAT. Priviti litera ”V”. Abia atunci cand economia va incepe sa creasca, va fi fost atins varful V-ului… economia cazand cu inca 2% in 20101, nici vorba de varful V-ului in 2009 sau 2010. Apropos… economia inca este pe traiectroie descendenta…

Trackback-uri

 1. Aceste cuvinte ne doare. Facebook, Udrea însingurare. Ce a scris presa în prima săptămână a anului | Business Cover

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: