SUA – 46 de milioane de americani deveniţi săraci. Şi câţi săraci sunt în România.


Înainte de a vedea ce înseamnă să fi sărac în SUA şi în România, vreau sa vă informez că în această seară, miercuri, la The Money Show, invitaţii mei sunt Dorin Ghidiu şi Adrian Vasilescu. Vom vorbi despre turbulenţele economice mondiale, despre posibila rupere a zonei Euro şi despre un scenariu prin care băncile centrale s-ar putea dovedi mari manipulatori în aceste turbulenţe.

Vă invit deasemenea să vedeţi ce îmi spunea Dorin Ghidiu la sfârşitul lunii iulie, atunci când afirma că „falimentul este un lux pe care nu-l vor avea prea multe state”. Declaraţia integrală o găsiţi aici:

 

Şi acum mă întorc la cele 46 de milioane de săraci americani. Este cea mai mare cifră a săracilor din SUA din ultimii 52 de ani. Potrivit celui mai nou recensământ, 46,2 milioane de americani trăiesc sub limita sărăciei. Dintr-un total de 312 milioane de oameni. Sau 1 din 6 americani este sărac.

Peste vestea rea mai vine una şi mai rea. Venitul mediu al gospodăriilor din SUA a scăzut la cel mai mic nivel din 1997 şi până acum. Potrivit profesorului Lawrence Katz, de la Harvard, cifra are o componentă chiar şi mai urâtă: în ultimii 14 ani, după ajustarea cu inflaţia, venitul mediu nu a crescut deloc (sau a fost doar o creştere nominală). Vreţi o perioadă comparabilă când s-a mai întâmplat asta, pentru o perioadă atât de lungă? Căutaţi în Marea Depresiune

15,1% dintre americani trăiesc sub limita sărăciei.

Este cea mai mare cifră din ultimii aproape 20 de ani. Limita sărăciei este reprezentată de un câştig anual mai mic sau egal cu 22.314 dolari pentru o familie de patru persoane. Venitul mediu al unei gospodării în SUA a fost de 49.445 de dolari.

Spre exemplu, în 2006, rata sărăciei era de 12,3%, iar numărul americanilor săraci era de 37 de milioane. Există o impresionantă creştere de peste 9 milioane de americani care au intrat în rândul săracilor în ultimii 5 ani. Rămân însă la venitul de 22.314 dolari pe familie, sub care o familie de 4 în SUA este considerată sub limita sărăciei. Şi la încă o cifră pe care o am tot din statisticile americane: u cuplu care câştigă mai puţin de 13.500 de dolari pe an este considerat un cuplu sărac.

Spre comparaţie, în România, câştigul salarial mediu net este de 1.471 de lei (343 Euro, 470 dolari). Un cuplu mediu ar câştiga lunar 940 de dolari sau 11.280 de dolari. Comparaţi cifra câştigului mediu într-o familie din România (11.280 de dolari) cu cea din SUA (13.500 de dolari). Deşi în SUA totul este mai ieftin decât în Romania (de la carburanţi, la întreţinere, la rate, la case, asigurarea medicală făcând obiectul unei alte discuţii), românii medii câştiga mai puţin decât cei mai săraci americani.

Cu toate acestea, Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial, actual ministru al muncii, consideră că românii care câştigă peste 800 de lei pe lună (255 de dolari pe lună, 3060 dolari pe an) sunt bogaţi. Adică un cuplu care câştigă 7020 de dolari pe an este un cuplu bogat. Repet, în SUA, unde totul este mai ieftin, cuplul care câştigă mai puţin de 13.500 de dolari pe an este considera sub limita sărăciei.

Cred că de aici provin în primul rând erorile de politici. Din neînţelegerea totală şi pe deplin a raţionamentelor economice de bază. Cineva care habar nu are economie, cum poate construi şi implementa strategii? Răspunsul este simplu. Nu poate.

Reclame


Categorii:Editoriale

Etichete:, , , ,

5 răspunsuri

 1. Esti sigur ca TOTOL este mai ieftin in SUA decit in Romania?

 2. Nu chiar totul. Serviciile sunt mai scumpe in general. Dar multe sunt mult mai ieftine. Dar si in SUA exista diferente mari intre diverse zone. De ex. in Nevada mi s-a parut totul mai ieftin decat in California.

  • Exact. Distantele sint mai mari si deci consumul de benzina este mai mare, plus majoritatea are nevoie de o masina, cit de buna posibil, la care se adauga asigurarea. Cei mai multi romani nu au nevoie de masina si deci economisesc bani in privinta asta.

   Alt lucru mai scump in SUA sint si casele.Putini adulti stau cu parintii dupa ce s-au casatorit sau daca au un loc de munca. La sate in Romania stau cite 3 generatii in aceeasi casa, fara rata la banca.

   Deci bogatia/saracia este subiectiva. Asa cum saracii din SUA sint mai bogati, decit saracii din Romania, tot asa si saracii din Ro sint mai bogati decit saracii din Africa.

   Asa ca cei 800 de lei amintiti de dl Lazaroiu au valoare diferita in tari diferite.

   Venitul scade atunci cind politica socialista impune anumite legi. Se vede asta peste tot.

   • Distantele sunt mai mari, consumul de benzina este mai mare… si totusi distantele le faci pe autostrazi care au fost construite cu bani din taxe.. ceva a ramas. Asigurarea in SUA este ceva mai ieftina (daca nu esti blambec) probabil decat in Romania. Eu platesc asigurare pentru o masina decenta de circa 1800 EUR/an in Romania (2466 dolari/an, 200 de dolari pe luna). Platesc impozit local. Masina este mai scumpa in Romania decat in America cu 20 pana la 40%. Mai buna sau mai rea. E drept ca multi romani nu au nevoie de masina, dar si-o cumpara… platind dobanzi de 10-12% pe an fata de 2% pe an in SUA. Casele… nu vorbim de extreme. Dar un apartament in centrul Bucurestiului in perioada de boom a ajuns la circa 300.000 de dolari. Cunoasteti mai bine ce case se pot cumpara cu 300.000 de dolari in SUA (nu in centru). Una peste alta, cheltuielile operationale day-to-day imi par mai mari in Romania. Este perceptia experientei mele.

  • Serviciile sunt mai scumpe in general… pentru simplul motiv ca primesti servicii de banii respectivi. Imi puteti spune ce primeste o firma care detine un apartament si plateste un impozit de 2000 de EURO/an in timp ce acelasi apartament detinut de o persoana fizica este impus unui impozit local de 100 de Euro. Nu am locuit decat temporar in SUA, dar stiu ca ma descurcam cu 1500 de dolari pe luna. In Romania, fac mult mai putin cu banii astia intr-o luna. Asta este perceptia mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: