Domnule Guvernator, vi se mai pare îndelungat 2018? Ce spunea în urmă cu doi ani Mugur Isărescu


M-am distrat. Și nu este prima oară. Nu e prima oară când la ceva timp după ce susține cu totul altceva, domnul guvernator vine și spune contrariul. Au fost multe situații în care a fost evident că dânșii la Banca Națională nu au văzut nici măcar criza, darămite dimensiunea ei. Țineți minte declarația din 2008 în care domnul guvernator spunea ”România crește economic cu 5% pe an de 10 ani și mai poate să crească încă 10 ani cu 5%).

Hai să vedem: 2009: -6,4%. Apoi în 2010: -2%. Apoi în 2011: +2%. Apoi în 2012: +0,9% (e). După socoteală domnului Isărescu ar fi trebuit ca PIB-ul anului 2012 să fie mai mare decât cel al anuui 2008 cu circa 21,5% (in termeni reali). Uite că nu e nici măcar ca în 2008. Mă rog, nu-i așa, nimeni nu a putut vedea criza… 🙂

Acum probabil că se va spune că nimeni nu a putut prevedea că România are o țintă nerealistă pentru adoptarea Euro anul 2015. De altfel, după ce l-a trimis pe domnul Lazea în urmă cu vreo 3 săptămâni să vadă ce zice lumea de ratarea acestui nou obiectiv, ieri a vorbit chiar domnul Guvernator. Într-un interviu pentru New York TImes, în 4 noiembrie 2012, domunl Isărescu spune că ”trecerea la Euro nu mai intră în discuție”.

Probabil că data de 4 noiembrie este favorabilă pentru predicții legate de aderarea României la Zona Euro. Pentru că fix în 4 noiembrie, îl întrebam pe domnul Guvernator dacă 2018 i se pare un termen rezonabil pentru adoptarea Euro (doream implicit recunoașterea ratării țintei stabilite de Guvern + BNR pentru 1 ianuarie 2015). Credeți că domnul Isărescu a răspuns ca acum? Cum că nu mai intră în discuție aderarea Euro în 2015?

Ei bine… nu…

Iată ce îmi răspunea domnul guvernator la întrebare:

Fiind evident că în 4 noiembrie 2010 BNR nu vedea necesitatea schimbării țintei, eu mai doar două întrebări:

1.  A calibrat BNR politica monetară (și în special de dobânzi) pentru aderarea României la Euro în 2015 (pentru că asta era ținta?). A urmărit țintirea inflației astfel încât să se țină de obiectiv? Sau obiectivul era țintit doar din gură? Și dacă da, cine e responsabil? Și cine este responsabil și pentru o nouă ratare a țintei de inflație în acest an?

2. Domnul Guvernator, vi se mai pare îndelungat 2018, acum în 2012? Pentru că, mie, în 2010, nu mi se părea deloc îndelungat. Ci doar un termen mult mai realist pentru adoptarea monedei unice.

 



Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , ,

23 de răspunsuri

  1. De ce ar trebui să trecem la moneda EURO?
    Pentru că:
    • Vom avea o unitate de măsură a valorii susţinută de economii puternice ale lumii.
    • Comportamentul inerţial al acestei monede (ca un volant) în faţa şocurilor locale şi mai ales în faţa instabilităţilor locale de tot felul va fi benefic.
    • Punerea în evidenţă, mai accentuat, a răului de la baza economiei româneştI. Preţuri occidentale cu o singură excepţie: preţul muncii, adică salariul , menţinut artificial şi ticăloşit la valori de tip sclavagist. Ştiu vor sări unii şi vor spune: productivitatea scăzută! Fals spun eu. Productivitatea scăzută este rezultatul cercului vicios al menţinerii preţului muncii la valori subevaluate. Dovada? Aceiaşi, muncitori, doctori, ingineri, profesori, etc sunt căutaţi de economii cu salarii corecte şi fac faţă ba sunt mai productivi decât indigenii de pe acolo.
    • Va dispărea un risc necunoscut, atât pentru importatori cât şi pentru exportatori, riscul valutar.
    • Vor scădea costurile aferente schimburilor valutare şi protecţiei la riscul valutar.
    • Scutul monetar al BCE va avea acelaşi rol pentru politica monetară pe care îl are scutul atomic.
    • Se va sfârşi greţoasa politică a complicităţii BNR cu diverşi factori politici în manipularea cursului valutar. (a se vedea ce s-a întâmplat în iulie ac.)
    • Se va pune punct politicilor populiste de manipulare a cursului valutar în interesul guvernului.
    • Se va putea trece la adevărata integrare a economiei româneşti în economia europeană. Acum asistăm la o economie falsificată cu câştiguri uriaşe provenite din diferenţa de preţ a muncii în raport cu preţul aceleiaşi munci în UE. Un efectpervers îl reprezintă dumpingul românesc din această piaţă. Recent am văzut manifestări de protest ale şoferilor occidentali faţă de acest fenomen. Care ar putea lua formemult mai radicale.
    • Cursul de schimb actual este un factor inflaţionist nelegitim însă foarte important. Trecerea la Euro l-ar elimina.
    • În teoriile monetariste când pe o piaţă există două monede, moneda slabă va fi cea pierzătoare. Întotdeauna.
    • Etc.

    Prin urmare, ROMÂNIA NU VA FI NICIODATĂ PREGĂTITĂ SĂ TREACĂ LA MONEDA EURO: De aceea că o facem în 2015 sau 2025 situaţia va fi aceeaşi. AŞA CĂ SE IMPUNE TRECEREA CÂT MAI RAPIDĂ LA MONEDA EURO din raţiunile expuse mai sus. Altefel ne aflăm în situaţia în care economia românescă utilizează abacul în timp ce economiile UE se folosec de cumputere de ultima generaţie.

    Aştept, argumentat, de ce nu ar fi bine să trecem la moneda EURO acum.

    PS. Dacă ar fi după domnul guvernator, niciodată, dar absolut niciodată, nu ar da din mână jucăria netransparentă, numită „cursul valutar”. Prin intermediul căreia nu piaţa dictează ci domnia sa face şi desface. Prin urmare, în viziunea mea, şi în interesul României şi al românilor, ori intrăm în EUROSISTEM, ORI IEŞIM DIN UE ori domnul guvernator rămâne doar la Academie! Şi pentru o igienă financiară normală cred că această din urmă variantă este cea corectă.

  2. Da! atunci l-a scapat gura..Poate ca chiar creste dar nu le mai convine sa recunoasca,pentru ca toata lumea se omoara sa faca ceva, sa castige ceva.Da,da!chiar si sa insele pe cineva.Acum preocuparea lor de baza e sa-i execute pe cei rau platnici,ca sa pacaleasca lumea :vai ce rau merge treaba…Si normal ca nu -s de acord cu trecerea la Euro,cand bancile castiga extraordinar cu manevrele de scoatere de euro la vanzare,cu „tinerea cursului euroiului sub control”….S-acum cand ei fac legea n-o sa lase cutitul si painea .I-a mai pus dreaq pe fraierii aia de le-au ascultat sedintele, de i-au prins cu nadragii in vine.. normal ca nu se pune problema Astia ar trebui puscati primii!!Bancherii.Sa vedem ce masuri se iau acum contra hotiilor lor!!Si nu, ca asta-i guvernator la noi in tara si BRD e alta „mancare de peste”.NU!Sant bancheri toti.Sa vedem.Acum iar o luam de la cap :credite neperformante,criza,umflatie datorii…De fapt,ce dreaq face Isarescu cand se duce la servici???Freaca menta?Se crizeaza ?A venit el vreo data cu un plan cat de cat viabil pentru iesirea din rahat?As!!Se duce la munca ca sa tina” cursul Euro sub control” Ce dreaq de control, la 4’6???Noi si moldovenii…

  3. Slava Domnului ca s-a amanat…. Pentru o tara inapoiata grav, si capusata masiv prin coruptie, cum e Romania, aderarea la zona EURO ar fi pus capac la toate.

  4. De se da domnul Isarescu cu comunistii? Tocmai acum vedem ca desi era verbal impotriva lor, iata ca sint frati de cruce. Nu sintem pregatiti sa aderam la euro! Dar cind vom fii? Un popor hot, care are ca indeletnicire zilnic cu furatul, care i-a votat la fiecare alegeri pe cei mai de temut hoti si i-au pus sa conduca tara, nu va dori sa aibe euro in buzunar decit pentru huzurul personal. Asta presupune un efort din partea economiei tarii pe care dragii nostrii concetateni au omorit-o zilnic si acum se srtraduie sa o ingroape, asa, ca sa nu ii puna nimeni la munca. Zice ca leul s-a luptat vitejeste si desi a pierdut in fata celorlalte monede a reusit sa reduca prin jertfa sa datoriile tarii, facindu-se frate cu dracul ca sa treaca puntea, adica cu inflatia.
    Domnul Isarescu nu mai vrea sa trecem la euro! Zice ca, datorita expertilor de la Banca Nationala, leul s-a luptat pe viata si pe moarte si a biruit euroiul. Economia asta care e in Ro se datoreaza bataliilor cistigate de leu cu finantele mondiale care il vroiau mort. Si asta datorita dresorilor de la BNR.
    Domnule Isarescu, care prin manevrele dumneavoastra de Guvernator la Ro tot ii finantati pe securistii si comunistii din tara, ati uitat ca o vreme ati fost prim ministru si oamenii va priveau ca pe Dumnezeu? Sau credinta este doar pentru prosti? „Sfintii” imbogatiti peste noapte din Ro nu pot sa piara pentru ca, desigur, ei sint nemuritori? Cred ca e momentul ca natia romana sa renasca si sa le puna pe foc bibliile cu pozele lui Marx, Engels si Lenin, defunctii intemeietori ai comunismului, care au demonstrat practic ca nu sint deloc sfinti, iar ideile lor sint valabile doar in gropile de gunoi ale istoriei.
    Ati putea domnule Isarescu sa sprijiniti renasterea natiei romane, luptindu-va alaturi de temutul leu sa adoptam euro in 2015, asa cum ne-ati promis, dind asfel cu tifla nelegiuiotilor comunisti si securisti din Ro. Dar vreti lucrul acesta?

  5. Scuze pentru greselile care apar. E greu sa scri la calculator, mai ales cind esti suparat pe „luminatii conducatori ai tarii”. Guvernatorul nostru e ca un copil care a primit in dar o masina de tiparit bani. Si cu mintea lui de copil pune masinaria in miscare ca sa tipareasca hirtia colorata si fara valoare cu ajutorul careia isi cumpara jucariile preferate. Dar noi, parintii, ce facem acum? Il vom lasa sa-si faca mendrele si vom privi nepasatori la jurnalele de stiri de pe la televiziuni care ne ofera iluzia unei vieti frumoase?
    Este cert ca prin inflatie nu vom salva economia din Ro. Doar o ingropam.
    Domule Isarescu redeveniti bancher si lasati jocurile cu iluziile copilariei!

  6. @ Cristian
    De ce nu este bine sa trecem pe euro? O sa fie ca in Grecia? O sa fie mai rau ca acolo? Dar cum crezi ca vom scapa de toti timpitii care ne conduc? Nu sintem membrii UE? Sau chestia asta doare si au inceput sa inteleaga si „luminatii” nostrii conducatori ca, intrind in UE si-au cam taiat craca de sub picioare?
    Ne vor conduce nemtii? Ei si? Mai devreme sau mai tirziu lucrurile acestea tot se vor intimpla, asa ca de ce sa ne opunem?

  7. Ca de obicei fortezi nota. Isarescu nu spune mereu ce gandeste si pun pariu ca stia ca nu va fi 2015 termenul, dar asta e, cateodata mai trebuie sa spui si ce trebuie sa auda lumea nu numai ce crezi. La fel cum spune de depozitele in lei. Incercati sa cititi si printre randuri. Nu sunt sigur ca am fi trecut la euro chiar daca aveam indeplinite toate conditiile, nu pleci cu barca pe o mare agitata ca nu faci rafting. Pe de alta parte in vremurile astea orice prognoza dureaza cateva saptamani. Orice analiza e doar analiza si daca nu iese nu inseamna ca nu e buna, ci doar ca viitorul nu e cunoscut de nimeni. Suntem oameni seriosi sau ce?

  8. @Mircea

    Eu nu am zis ca nu e bine sa aderam la, EURO ci ca nu suntem pregatiti, de nicio culoare.
    Nu avem niciun fel de convergenta: nici ca inflatie, nici nivel de trai, nici deficit, nici inzestrare tehnologica… NIMIC.

    Un mare NIMIC dupa 23 de ani de neo-securism bolsevic.

  9. Nu sunt in masura sa apreciez activitatea domnului Isarescu , insa perceptia la nivel de populatie este ca ar fi cazul sa se pensioneze ! La fel si pt. domnul Vasilescu ! Am mers de doua ori pe mana dansilor in ce priveste cursul valutar si m-am ars !

  10. @ Cristian
    Am intrat in UE ca asa au vrut americanii din motivele lor strategice. O stim.
    Dar ce rost mai are balaceala asta securisto-comunista cu banii din bugetul STATULUI? Cit de cretini pot fii acestia daca nu inteleg ca soarta lor s-a incheiat in 1989? E chiar atit de greu sa invete fiecare o meserie si alaturi de risc sa faca ceva pe cont propriu?
    E clar ca in Ro societatea s-a intors cu 180 de grade si sta cu capul in jos si picioarele in sus. Un timp am crezut ca fruntasii tarii chiar daca sint primii la hotii au totusi suficient creier ca sa inteleaga ce s-a petrecut la 1989. Economia mondiala a explodat datorita ineficientei comunismului. De atunci capitalismul a ramas in aer, cu mult deasupra Romaniei si ameninta sa se prabuseasca peste noi aidoma bombei atomice de la Hirosima. Nu inteleg securistii si comunistii nostrii ca pur si simplu stilul lor de viata nu se mai poate aplica in Ro si nici aiurea, pentru simplul motiv ca nu sintem singuri pe pamint. Sintem intr-o economie globalizata unde trintorii socialisti si comunisti nu mai pot pacalii pe nimeni.
    Mereu am zis ca la revolutie trebuia sa-i lichidam pe toti comunistii si securistii din tara, dar a fost ca la circ! Ion Iliescu l-a scos pe Ceasca din joben si l-a facut sa dispara de Craciun cu Elena lui cu tot. Apoi a reinviat si pe bietii securisti care, treptat au inceput sa faca … ciocul mare. Iar poporul a aplaudat scamatoriile acestea fara sa se gindeasca nici o secunda ca nu poti trai cu lupii in casa decit daca ei isi schimba naravul si nu numai parul.
    Daca tot am intrat in UE la ordinul SUA, sa zicem mersi ca vorba aceea: „prost sa fii, noroc sa ai”. Sa facem in tara un capitalism adevarat si sa terminam cu partidele astea zise de dreapta, cum este PDL-ul, care nu stie ca a fii de dreapta presupune impozite si taxe mici, adica un STAT care isi vede de treburile lui si-si lasa cetatenii sa munceasca si sa faca ce doresc cu banii obtinuti cu sudoarea muncii proprii. La noi s-au micsorat pensiile si salariile bugetarilor, dar impozitele si taxele au ramas ridicate suficient sa arate catre membrii PDL strigind din toata inima : Bai comunistilor, ati crezut ca ne pacaliti?
    E strigator la cer ca domnul Mugur Isarescu ajuta din rasputeri nimicurile securisto-comuniste din Ro. Pare un om inteligent si cu destula putere, asa ca nu inteleg de ce se poarta ca un copil si nu intervine pe toate posturile de televiziune si sa spuna clar si raspicat adevarurile din tara? Sint convins ca, daca ar fii tinut cu poporul, acesta l-ar fii urmat si in p[inzele albe. Trebuie doar sa ne spuna adevarul. Acum vedem ca BNR este o mare gogoserie. Citiva ani ni s-a tot explicat de ce trebuie sa ne chinuim cu capitalismul acesta dimbovitean. Scopul era sa trecem la moneda euro. Brusc BNR, in frunte cu guvernatorul sau o da cotita si ne anunta tocmai din America ca nu vom trece la euro pina in 2018, ca Romanica nu e pregatita! Pai cine sa o pregateasca mai bucatarilor? Nu voi conduceti tara? Nu voi invirtiti lingura de lemn in oala si uitati ca mamaliga mai si explodeaza?
    E hazliu ca romanilor li se dau vestile proaste din afara tarii de catre bravii lor conducatori de parca acestia sint turisti straini la Bucuresti si in peregrinarile lor afla tot felul de noutati despre tara noastra! Voi unde traiti? In afara tarii? Atunci ramineti acolo unde sinteti sa vedem: fara domniile vostre tara nu se descurca mai bine? Urmati exemplul lui Cristian Sima care, departe de noi, asteapta sa se demonstreze povestile sale cu bursa de la Sibiu.

  11. Radule, daca economia subterana nu atingea asemenea cote, calculele ar fi putut fi corecte.

    • In traducere pentru cei care cu vederi mai liberale (a se citi nu sunt fani ai statului totalitar) comentariul corect ar fi: Radule, daca fiscalitatea (numar, nivel, proceduri) nu atintea asemenea cote si daca bugetul statului n-ar fi bataia de joc a unui grup de indivizi, calculele ar fi putut fi corecte. Daca nici consultantii de afaceri nu-s in stare sa vada cauza relelor cum mai putem sa-i acuzam pe tarani ca-si dau votul pe un kil de ulei?

  12. @ haitchi
    Despre ce economie subterana este vorba? Sint obligati o mina de intreprinzatori privati sa tina in spate milioane de bugetari, pensionari, asistati sociali de toate genurile si angajati in tot felul de SA-auri de stat, care merg pe pierdere si li se sterg periodic datoriile facute prin furaciune?
    Starea economiei unei tari este centralizata la BNR si chiar daca banii dispar din ochii FISCULUI, ei sint regasiti in alte tranzactii sau in diferitele conturi ale firmelor sau ale persoanelor fizice. E cert ca BNR are toate datele, altfel pe ce se bazeaza unii caind spun ca evaziunea fiscala este la x% din …?
    Si de ce mai vorbim acum in 2012 de economie subterana? Faceti parte dintre cei care isi iau salariul de bugetar? Consider ca numai intreprinzatorii privati pot sa vorbeasca despre ce se intimpla in economia din Ro si nu bugetarii care traiesc pe spinarea celor care produc bani cu adevarat. Daca bugetarii vor sa afle adevarul despre munca lor propun ca numai pentru 30 de zile sa vinda pe piata hirtiile care le produc inutil, ca sa vedem cine le cumpara? Sint curios din ce va veti lua salariile dragi bugetari?

  13. Se tot vorbeste despre „economie subterana”, despre „nivelul la care a ajuns evaziunea fiscala” fara sa se tina cont de faptul ca in Romania este impozitata masiv saracia lucie – adica niveluri de venit la care nu ar trebui aplicat niciun impozit intrucat reprezinta subzistenta. Aici se incadreaza orice venit sub salariul mediu brut pe economie.

    Statul in schimb ce face? Impoziteaza crunt tot ce depaseste 700 lei pe luna, fortand astfel lumea sa fure petru a putea supravietui la limita de jos.a traiului.

    Cand nu vom mai impozita saracia in Romania atunci putem discuta daca avem sau nu evaziune fiscala si putem tripla pedepsele pentru aceasta infractiune.

  14. @ Cristian
    Dumnezeu nu ne-a facut egali. Sintem diferiti unul de celalat. Un singur lucru are omul in comun: munca. Fiecare trebuie sa munceasca dupa posibilitati si sa se intinda cit il tine plapuma realizarilor proprii. Nu vad de ce intreprinzatorii privati trebuie sa plateasca chiar si un leu impozit pentru intretinerea altora? Asta mi se pare o sclavie mascata. Unii au dreptul sa cistige din munca lor si altii nu? Acestia din urma nu au cap, nu au miini, nu au picioare, care sa-i ajute sa faca bani? Sint oare handicapati? Sint alesii fericiti ai sortii? Construim o societate de fericire a handicapatilor?
    Ce s-a intimplat la noi in tara in comunism si neocomunismul actual? Un numar mare de oameni refuza sa munceasca asteptind ca STATUL sa le dea de toate, iar ei se fac ca muncesc. Multi s-au grabit sa se pensioneze fie pe caz de boala, fie inainte de termenul legal pentru ca tine. Pensiile au ajuns mai mari decit salariile. La fel se intimpla si cu salariile bugetarilor. Acestia produc hirtii si vorbesc tot timpul de economie subterana, de evaziune fiscala, dau firmele in primire la FISC sau Garda Financiara, desi ele, prin impozite si taxe platite cu nemiluita ii tin in viata. O groaza de romani isi datoreaza viata citorva „nebuni” care cred in idealurile revolutiei din 1989, adica intr-un capitalism pur. Acest model bolnav de societate in care traim trebuie sa dispara si asta se intimpla in economia mondiala de la 1989 incoace.
    Numai la noi Romanica este ca o gogoserie uriasa. L-am lichidat pe Ceausecu si familia lui, dar nu i-am lichidat pe comunisti si securisti. Adica am ajuns in halul in care sintem astazi. Si ne meritam soarta atita timp cit vom mai tine ca popor la „idealurile comunismului” si nu vrem sa le „intinam”, cum a zis kagebistul Ion Iliescu.
    Despre lucrurile acestea astept ca sa se pronunte raspicat domnul Mugur Isarescu, pentru ca el este cel care detine in conturile bancilor adevarul despre economia din Ro. De aceea m-a infuriat cind a anuntat ca Romania va adera la euro in 2018. Si pariez ca acesta este un anunt de moment. In 2017 vom afla de la domnia sa ca i-ar se va amina trecerea la euro pentru ca nu sintem pregatiti, si asa mai departe Sa vedem daca si economia mondiala de acum globalizata va avea aceleasi pareri cu el. Din moment ce economia din Ro este la zeci de ani in urma celei vestice este clar ca niciodata nu vom ajunge ca ei si nu vom fi pregatiti sa aderam la euro. Si atunci de ce sa nu aderam la euro? Doar ca le este frica comunistilor din Ro ca vor disparea ca fiinte umane de pe aceasta planeta?
    Nu nivelul de impozitare trebuie sa se schimbe. Nu trebuie sa aplicam impozite mici saracilor si mai mari bogatilor. Impozitele si taxele trebuie sa dispara din viata oamenilor pentru ca ele genereaza o categorie de „alesi ai sortii, de privilegiati”, care vor uita mereu ca sint oameni si ii vor trata pe ceilalti, care muncesc cu adevarat sa-i intretina in circa lor drept slugi sau sclavi. Trebuie sa dispara exploatarea omului de catre ceilalti oameni si asta nu o putem realiza decit intorcindu-ne la libertatea lasata de Dumnezeu si nu la cea falsa, bazata pe egalitarism, inventata si promisa de socialisti sau comunisti.

  15. Mie nu mi-a raspuns nimeni la intrebarea de ce ar vota romanii o ciorba reincalzita in decembrie ? De ce ar schimba niste securisti hidosi din gasca lui Basescu cu alti securisti din gasca lui Ponta? Ce ne iese noua, ca cetateni, la afacerea asta?

  16. De prosti,de prosti domnule.Pt ca romani se cred foarte destepti si nu vad ca sunt manipulati de 23 de ani.

  17. Sunt convins ca d-nul Soviani nu citeste chiar fiecare comentariu lasat la articolele dumnealui,dar indraznesc sa ii fac o sugestie de tematica de emisiune.Puteti sa ii dati un nume oarecare ,dar care sa fie structurata cam asa.Luata in fiecare emisiune cate o taxa sau impozit si analizata de catre un invitat care sa faca cateva calcule simple dar elocvente
    -ce inseamna acel impozit sau taxa (in 2 min)cota procentuala platita
    -cote de impozitare ale tarilor dezvoltate ,si ale tarilor concurente din zona
    -evaziunea fiscala legata de acel impozit
    -un plan simplu de reducere a acelui impozit sau taxa(o propunere ar fi ceva gen anualizat un procent 1-2%tva ,taxe pe munca, timp de 10 ani consecutivi)
    -impactul asupra economiei datorat reduceri acelui impozit sau taxa,si aici ma refer la
    -capacitatea produselor romanesti de a deveni mai competitive din pct de vedere al pretului,prognoze de atragere a unor investitii straine datorat reduceri impozitului,o estimare de creea de locuri de munca atat in industrie cat si pe orizontala si veritaca(sa fim seriosi ori ce loc de munca creeat in industrie ar trebuie sa creeze un alt loc de munca in sectoarele auxiliare),o estimare de plata benevola a acelor taxe de catre cei care practica evaziunea fiscala,o estimare a cheltuielilor cu ajutoare sociale ce vor fi reduse ca urmare a angajarilor urmare a reducerilor de taxe,estimare a taxelor si impozitelor ce vor incasate de stat ca urmare a angajrilor (bineinteles la cota redusa).Toate acestea fiind analizate bineinteles nu din pct de vedere contabil ci din pct de vedere econometric.
    -in cazul parafiscalitati ,luand cate 2 -5 impozite ce se preteaza a fi unite intr-un singur impozit sau taxa, sa se arata care este suma colectata,cheltuielile efectuate ca urmare a incasarii acestora ,inclusiv personal necesar ,birocratia creata prin existenta acestor taxe si impozite,cat ramane ,din sumele colecatate dupa ce se efectueaza acele cheluieli, statului pt a fi intrebuintat de acesta si scopul utilizari banilor, si apoi comparativ ce ar ar insemna comasarea mai multor taxe si impozite ,eficienta colecatari lor,cheltuieli ce pot fi micsorate in acest mod,atractivitaea pe care ar genera-o pentru investitorii.
    -un impozit informal ,dar cat se poate de impovarator este spaga pretinsa de catre inspectori fiscali si ori ce forma de control.acst”impozit”sufoca mai ales intreprinderile si comerciantii mici si mijlocii,adica pe cei care trebuie sa fie grosul economiei
    OF DOAMNE,CRED CA VA CER PREA MULT,va cer sa faceti dumneavoastra ceea ce nu au facut in 23 de ani ai nostri conducatori,dar daca aceste lucruri li se va repeta continu poate ca vor intelege.

  18. @ Augustin
    Cui ii foloseste analizele propuse de tine? Firmelor private nu. Decit sa cheltuim timp si bani cu astfel de analize mai bine desfiintam taxele si impozitele total si privatizam toate serviciile STATULUI. Daca economia de piata va avea nevoie de unele dintre ele vor ramine in viata, daca nu vor disparea pe cale naturala. E chiar atit de greu sa acceptam ideea ca toti trebuie sa munceasca in economia reala? Daca fiecare individ nu ar mai da impozite si taxe degeaba STATULUI, ar putea sa intretina pe cei batrini din familia sa sau ar putea platii unei firme de asigurari o asigurare de sanatate, etc. Fiecare sa ramina in buzunar cu banii sai si sa-i dirijeze dupa cum il duce capul. De ce ne tot invirtim in jurul cozii si ne imaginam ca doar STATUL poate avea grija de noi, cind de fapt reprezentantii STATULUI ne fura de zor banii profitind de functiile inalte pe care le detin? Nu putem sa ne luam singuri soarta in miini? De ce e nevoie sa dam taxe si impozite STATULUI, ca mai apoi niste functionari imbecili sa pape acesti bani degeaba in numele demonetizatei solidaritati sociale?

  19. ”ce sa mai luam de la fmi ,nu ati vazut ce rezerva avem? unde sa o mai punem ? ”. aceasta declaratie fabuloasa care ar trebui scrisa pe fatada bnr a fost data pe 3 noiembrie 2008 la 2 -3 zile dupa ce S&P a redus la junk ratingul ROMANIEI o tara la acel moment cu o datorie de 12%din pib. declaratie oferita de acelasi etern personaj. era o perioada in care Trichet PRESEDINTELE BCE spunea ca romania inregistreaza parametrii macroeconomici flatant de buni.

  20. @Cristian
    Exista o diferenta intre securistii lui Basescu si cei ai USL. Cei din USL recunosc ca sint de stinga si chiar incearca (fara succes din cauza crizei) sa ia masuri de stinga. Pe acesti dusmani ai poporului ii vedem ce fac si putem sa le contracaram operatiunile sau sa ii criticam pe fata spunindu-le ca politicile lor de stinga duc tara in faliment. Economia de piata, piata libera in realitate ii va pedepsi cu siguranta. Pe acestia ii vom vedea murind de moarte naturala (economic vorbind).
    Securistii lui Basescu si toti membrii PDL si mai nou alianta lor „de dreapta” zisa ARD vorbesc de li se usuca limba prin media sau in parlament, de zici ca sint cei mai de dreapta membrii de partid din istoria lumii. Faptele lor ii contrazic pe fata pentru ca in final au luat tot masuri de stinga.
    Vei spune pe buna dreptate ca nu este vreo diferenta. Asa si este. Toti sint comunisti fara nici o exceptie. Numai ca promisiunile sforaitoare ale PDL au prostit poporul, care nu vrea neam sa se informeze, desi are de unde si crede orbeste ca membrii ARD sint capitalisti sadea, ce a ce este o mare minciuna. Si cum sa faci treaba cu mincinosii? Cum sa se dezvolte capitalismul in Ro cu acesti falsi capitalisti? Vezi bine ca au distrus cu forfetarul sute de mii de companii. Si inca de pe vremea cind era primar al capitalei, Traian Basescu a distrus mii de SRL-uri care activau pe strazile Bucurestilor lipsind zeci de mii de oameni de locuri de munca… Apus umarul cu alte cuvinte la prosperitatea comunismului in Ro (cam aiurea termenul, pe care l-am folosit, pentru ca stinga nu a generat decit saracie pentru toata lumea). Normal era ca toti PDL-istii in frunte cu Traian Basescu sa fi disparut la acest ultim referendum, dar nu a fost asa. Daca nu-i mai aveam la alegerile din decembrie, romanii ar fi putut sa vina la vot si, satui de comunistii din USL sa voteze PNL dar un PNL curatit de strigoii securisti si comunisti de care acest partid acum este plin.
    Se pare ca strategia USL este sa cistige alegerile,dupa care sa se separe pe doctrine distincte (liberala si socialista). Asa cred eu ca se vor petrece lucrurile dupa alegeri, dar sa asteptam totusi votul din decembrie. La Cotroceni, Basescu spera sa ia din alegatorii USL si a dat drum liber struto-camilei totalitare PPDD a lui Dan Diaconescu. sI mai este o problema esentiala, depinde si cine va cistiga alegerile pentru Casa Alba. Daca americanii, drogati cu idei socialiste vor vota cu Obama sigur in Ro sau aiurea in lume, socialistii vor da navala la putere. Si atunci va fi vai si amar de toti.
    Altfel zis @ Cristian, este vorba de o strategie de lupta impotriva comunistilor si securistilor din Ro. Din punctul meu de vedere a dat gres, Romanii prin neprezentare la vot au fost pacaliti de cei mai periculosi securisti si comunisti din Ro. Li s-a spus ca se vor bate comunistii intre ei pentru resurse bugetare si de aceea trebuie repus in functie Traian Basescu, ca sa vedem lupta dintre tabere, care urma sa se dea pe viata si pe moarte.. Aiurea! Sint inruditi intre ei tovarasii politicieni si securisti ai tarii, desi fac parte din partide diferite incit nu vor ajunge niciodata sa se lichideze intre ei. Dimpotriva, vor distruge si ultima farima de liberalism autentic din Ro.
    Comunistii din tabara PDL au reusit sa ramina la butoane si spera sa cistige destule locuri in viitorul parlament. Daca ii lichidam pe Traian Basescu si PDL-ul sau de la referendum, reuseam la alegeri sa ne batem mai usor cu comunistii din USL, poporul alegind un PNL curatit de fantomele securisto-comuniste.
    Ideea de baza al acestor alegeri este sa fie ingropata definitiv doctrina liberala. PNL probabil va avea soata PNT-CD-ului lui Coposu. Cam asa vor disparea liberalii din Ro, la gramada cu gunoaiele comuniste ale trecutului. Din punctul meu de vedere este un mare pericol, care o sa ingroape definitiv idealurile Revolutiei din Decembrie 1989. In capcana aceasta au cazut multi din cei ce scriu pe blogul „Capitalism pe piine” ale lui Mihai Giurgea, inclusiv chiar domnia sa. Desi are o vedere foarte clara asupra situatiei economice si politice din Ro se pare ca domnul Mihai Giurgea de data aceasta s-a inselat.

  21. La Casa Alba, conform numarului de electori cistigati va ajunge di nou actualul presedinte Obama. Asta inseamna ca americanii nu au reusit sa evite cancerul socialist si incet si sigur se vor infesta cu totii. Daca nici SUA nu va mai putea pazii capitalismul asa cum o facea in trecutul sau inseamna ca noi, aici in tara o sa o patim rau de tot. Acum se explica de ce guvernatorul Mugur Isarescu ne-a anuntat de peste ocean ca nu vom adera la euro decit prin 2018. Probabil ca nu a spus tot adevaraul, iar noi nu vom adera niciodata la euro. Dupa escul dreptei in America se poate zice ca in curind UE se va scinda in statele de NORD si SUD. Nu cred ca Germania se va lasa pacalita de „parfumul” socialist, care nu va aduce nimic bun omenirii, dimpotriva.

  22. Domnule Isarescu nu va este rusine sa va bate-ti joc de oamenii imprumutati dvs.a-ti protejat toate abuzurile bancilor referitore la clauzele abuzive dn contracte ce persoana cunaoste termenul de comision de risc/administrare cand are ipotecata casa sau apartamentul stie ca asta este riscul neplatii domnule,saracu a luat ,nu sa se imbogateasca ci sa faca ceva pt.familia lui ..Dvs..c-te credite a-ti luat in viata dvs.
    De ce CHF il tineti la cursul acesta ,cum era cursul cand a-ti ademenit oamenii sa ia credite in franci?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.