Astazi, Bogdan Baltazar ar fi împlinit 74 de ani. Cum l-am cunoscut. (VIDEO)


”De câte ori vi se oferă un avantaj, fugiți oameni buni, sau verificați la sânge!”. Este doar unul dintre sfaturile pe care Bogdan Baltazar îl transmitea telespectatorilor, inclusiv prin emisiunile mele. Am asimilat acest sfat si l-am aplicat de fiecare dată când am fost pus în fața unei decizii, care suna prea bine ca să fie adevărată. Și de regulă, ceea ce sună prea bun ca să fie adevărat, nu este.

Probabil că una dintre cele mai bune emisiuni realizate cu Bogdan Baltazar a fost cea intitulată ”Țepe la români”, o emisiune ”Economia în 60 de minute” realizată la B1TV, în anul 2005. Emisiunea a fost nominalizată dealtfel la Premiile Clubului Român de Presă și este un exemplu, din punctul meu de vedere, pentru ceea ce înseamnă jurnalism economic (documentare solidă, înțelegere a fenomenelor, identificare a personajelor, informare, agregare, prezentare, analiză și în urma analizei concluzii cu ajutorul invitaților). Emisiunea, care l-a avut invitat pe Bogdan Baltazar a inclus multe cazuri, personaje, concluzii, și de aceea, categoric va invit să urmăriți (în link-ul video la de la finalul acestui articol).

Dar înainte, cum l-am cunoscut pe Bogdan Baltazar: evident, îl știam pe Bogdan Baltazar încă dinainte de a începe să fac presă (în anul 1999), din puținele apariții televizate, dar de referință. Problema puținelor apariții televizate era și cea care mă supăra cel mai mult (atunci când am relizat prima emisiune economică la Tele7abc, în decembrie 1999). Mi-aș fi dorit ca toți invitații să vorbească ”pe înțeles”, ca Bogdan Baltazar, și întrucat acest lucru, la nivelul anului 1999 era imposibil, îmi doream să îl am invitat cât mai des în emisiune. Munca de bancher nu îi permitea, iar apoi, după ce la B1TV am început să realizez ”Economia în 60 de minute”, mă consideram norocos dacă domnul Baltazar accepta să vină în emisiune măcar trimestrial. A fost din ce în ce mai greu, întrucât, după zeci de ani de muncă, pentru respectul familiei, domnul Baltazar începuse să își dedice integral week-endurile acesteia (iar emisiunea mea era sâmbăta, în direct). Pentru onoarea de a îl avea pe domnul Baltazar în emisiune, și doar pentru dânsul (ca invitat) dar mai ales pentru telespectatorii noștri care doreau să îl vadă la televizor, am făcut singurele excepții de la difuzarea emisiunilor în direct: pentru a îl avea pe Bogdan Baltazar invitat, înregistram emisiunea vinerea.

Îmi aduc aminte prima oară când l-am întâlnit pe Bogdan Baltazar – în anul 1999, la un forum organizat de Finmedia, la hotelul World Trade Center București. Ca de obicei, și acea apariție a fost spectaculoasă: încă de atunci îl chestiona respectuos și acid pe guvernatorul Isărescu (prezent la forum) în privința rezervelor minime obligatorii – imense, ”ca în Ghana”, spunea Bogdan Baltazar, care țin ridicat costul creditului. Nu cred că vreo întâlnire a guvernatorului cu Bogdan Baltazar a fost vreuna ușoară. Eram în a 3-a zi de realizare a primei emisiuni economice zilnice, cu invitat, din România (se numea Economic abc) – o pastilă zilnică mai realiza doar Protv – se numea ”Profit” și nu avea invitat care să discute subiectul economic al zilei. L-am invitat pe Bogdan Baltazar să participe în emisiunea din acea seară și a acceptat. Mi-am dat seama atunci că se pun ”semințele” interesului publicului pentru informația economică – ar fi acceptat oare Bogdan Baltazar să fie invitatul unui tânăr absolvent de ASE dacă nu era ferm convins că subiectele pe care urma să le discutăm nu au o importanță deosebită pentru public? Categoric nu. Iar faptul că dânsul a acceptat, mi-a dat extrem de mult curaj în a îmi urma drumul pe care îl începeam atunci, în 1999. Domnul Adrian Vasilescu a fost deasemenea un puternic sprijin moral pentru a începe să fac ceea ce avea să ia amploare fantastică în perioada următoare – jurnalism economic. Chiar zilnic.

De la domnul Bogdan Baltazar am învățat multe. Știu sigur că mă simpatiza (pentru că foarte mult timp nu a acceptat să fie invitat decât la mine în emisiune). Știa că la mine în emisiune nu sunt doar niște ”talking heads”, ci se discută subiecte reale, aplicate, se analizează, se trag concluzii. Nu îi plăceau emisiunile tip ”șuetă”. Venea tot timpul pregătit, nefiind categoric din clasa celor care acceptau să vină la o emisiune fără să întrebe măcar despre ce subiecte vorbim. Și pentru că mă simpatiza (onorant), îmi dădea și sfaturi.

Probabil că sfatul lui Bogdan Baltazar care mi-a fost cel mai util în cariera de jurnalist economic (dar și în viață), a fost: ”Radule, când vorbești despre economie să îți închipui că ai în față pe un absolvent de liceu de inteligență medie”. Indiferent de cât de multe cunoști. Am urmat cu strictețe acest sfat și de aceea cred că publicul a ajuns să îndrăgească emisiunile pe care le-am realizat în 14 ani de carieră.

Când venea Bogdan Baltazar în emisiune, nu trebuia să mai mă îngrijoreze de rating. Chiar și atunci, la un post în cădere (dar o excepțională școală de jurnalism cum a fost Tele7abc), reușeam să obținem o audiență de 2 puncte de rating (dacă o televiziune de știri reușește asta pe un subiect economic azi, în 2013, este de-a dreptul sărbătoare). Emisiunile cu Bogdan Baltazar deveneau referințe pentru public. De multe ori, când mă înâlneam pe stradă cu simpli telespectatori, prima întrebare era: ”Când îl mai invitați pe Bogdan Baltazar”.

Din păcate, a trecut aproape un an de când nu mai pot să îl invit pe Bogdan Baltazar. Dar în memoria mea (și a publicului) rămâne o referință a comunicatorilor în domeniul economic. Și nu numai. Odihnească-se în pace!

Și pentru cei care doresc să îl revadă pe Bogdan Baltazar, ofer prilejul chiar aici, pe blog, într-una dintre cele mai bune emisiuni făcute împreună. Merită să vă consumați 45 de minute din viață să urmăriți această emisiune. Sfaturile oferite de Bogdan Baltazar sunt extrem de valabile și acumCategorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: