Institutul Național de Statistică a comunicat astăzi rata șomajului din România. În primul trimestru al anului, rata șomajului a crescut la 7,4% față de 6,7% în ultimul trimestru al anului 2014. Asta înseamnă 655.000 de șomeri. În creștere cu 37.000 față de sfârșitul anului trecut.
Adică economia a pierdut în primele 3 luni ale anului mai mult de 12.000 de locuri de muncă în fiecare lună. Cu atât mai suspect cu cât creșterea economică față de aceași perioadă (trimestrul IV 2014) a fost decretată la 4,2% – cea mai mare din Uniunea Europeană.
Remerc un lucru care nu îmi place: Institutul Național de Statistică a modificat formatul comunicatului de presă privind ocuparea și șomajul, inserând rata șomajului abia în pagina doi, nebolduit. Dacă cineva ar fi dorit să ascundă creșterea semnificativă a șomajului, exact așa ar fi făcut: Muta rata șomajului din prima propoziție a comunicatului de presă, undeva pe pagina 2, fără să sară în ochi. Nu imi place deloc această conduită a biroului de presă a INS și sper că domnul Tudorel Andrei, Președintele INS, va lua măsuri în privința acestei modificări ,,de formă” pentru a nu se crea impresia că departamentul de comunicare modifică forma de prezentare a datelor astfel încât să nu fie deranjat Guvernul în demersul lui de a spune că economia merge ,,excelent”.
Atașez prima pagină a comunicatului din 24 martie 2015, cea în care INS comunica, exact așa cum trebuie, rata șomajului într-un loc foarte vizibil, pe prima pagină a comunicatului:
Atașez acum prima parte a comunicatului de astăzi, 23 iunie 2015, de unde dispare rata șomajului comunicată chiar la început:
În schimb, undeva pe pagina 2, nebolduit, apare cel mai important indicator pentru mersul unei economii – rata șomajului, între 2 grafice, scris mărunt:
Două întrebări:
a) De ce a simțit INS nevoia să comunice (subliniez că a comunicat, nu ascuns) în altă parte decât unde ar fi trebuit rata șomjului și creșterea ratei șomajului? Mi se pare suspect și cred că șeful INS ar trebui să îi sancționeze imediat pe cei care au încercat să ascundă din prim-plan această știre.
b) Economia României a crescut în trimestrul I 2015 cu 4,2% față de primul trimestru al anului 2014. Cum este posibil ca economia să crească cu 4,2% iar rata șomajului să crească atât de puternic și rata șomajului să rămână neschimbată față de trimestrul I 2014, și să crească cu 0,7% față de trimestrul IV 2014 (în condițiile în care am avut 3 trimestre de creștere consecutivă față de precedentul respectiv: +2,2%, +1%, +1,6% iar față de trimestrele similare din anii anteriori – 4 creșteri consecutive: +1,8%, +2,9% +2,7% +2,7%? Detalii aici:
Comunicatul de astăzi al INS (cu structura modificată) privind ocuparea forței de muncă, îl găsiți aici: Comunicat INS – iun 2015- nr 154 presa_trimI2015_RO Comunicat INS – iun 2015- nr 154 presa_trimI2015_RO
Comunicatul din urmă cu 3 luni, care evidenția rata șomajului în primul paragraf, îl găsiți aici: Comunicat INS mar 2015 -somaj_IVr_14
Comunicatul privind creșterea economică în Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2015, îl găsiți aici: PIB UE q12015 – 2-09062015-AP-EN
Categorii:Stiri
Dupa parerea mea somajul a crescut ca efect al reducerii la minim a investitiilor. Adica someri in mediul privat, in domeniul constructiilor in mod deosebit. Dar ce conteaza?! Miza guvernului socialist sunt angajatii la stat si pensionarii.
Investitiile in firme de casa (private)… specialitatea guvernelor securiste de dreapta.
S-au cam defectat mecanismele de transferare a banilor de la buget către bugetarii privati. 😀
O fi având creșterea, și preconizatele creșteri ale salariului minim de vină, și mulți au intrat la negru sau au dat afară?