A treia respingere din Schengen. Si rezultatul atacului ”la lalea”


O noua sansa, un nou esec. Asa suna pe scurt a treia sansa irosita de Romania pentru aderarea la spatiul Schengen. Si de aceasta data, varful de lance al celor 25 de state membre ale zonei Schengen a fost bicefal: Olanda si Finlanda.  Bicel, la fel ca in decembrie anul trecut, cand capetele au fost Franta si Germania, dar varfurile au fost altele.

Ca si in decembrie, Romania a ratat o buna ocazie sa fie cu fruntea sus. In locul unui raspuns intelept, gen al bulgarilor, care au exprimat pe fata faptul ca din punctul lor de vedere, politica de ”consens” in cazul UE este pusa serios in pericol, noi am preferat atacul la gioale.

In decembrie 2010, Romania a fost respinsa din Schengen. Detaliile le gasiti dand click pe fotografia de mai jos sau la https://soviani.com/2010/12/22/ce-este-spatiul-schengen-si-de-ce-am-fost-retinuti-la-usa/

In decembrie 2010, Presedintele Traian Basescu ne-a aratat diferenta dintre a fi naiv-spre-lipsit de luciditate si a fi cu fruntea sus. Presedintele si-a inchipuit atunci ca Franta si Germania plang din cauza amenintarii facute la Palatul Victoria (de presedinte), si reluata intr-o emisiune la TVR, careia eu i-am spus ”amenintarea de la TVR”. Ea suna asa:

”Trebuie sa avem in vedere ca anul acesta avem in buget 271 de milioane de Euro pentru continuarea programelor de securizare a frontierei… cred ca va trebui sa privim cu retinere continuarea cheltuirii acestor 271 de milioane de Euro, ei pot fi indreptati catre IMM-uri, si nu neaparat catre EADS, pentru a stimula IMM-urile, decat sa cheltuim fara a putea sti cand Romania va fi admisa in spatiul Schengen”.

Am exprimat atunci, pe scurt, motivele pentru care cei de la EADS sufera fix in basca de amenintarea lui Basescu. Le reiau: cine este EADS?

Pe scurt: o companie cu venituri ceva mai mari de 44 de miliarde de Euro in 2010. In cifre, amenintarea Presedintelui suna asa: Daca nu ne primiti in Schengen, s-ar putea sa nu va mai asiguram 0,6% din cifra de afaceri. Atat valoreaza amenintarea Presedintelui: 0,6% din cifra de afaceri a veniturilor din vanzari ale EADS. Pe cine a amenintat Presedintele?

Pe lung: actionariatul companiei EADS arata la 30 septembrie astfel:

* SOGEADE Lagardere + Statul Francez: 22,47%

* SEPI: 5,47% (Sociedad Estatal de Participaciones Industriales  – Spania)

* Daimler: 22,46% (pe 9 februarie 2007, Daimler a ajuns la un angajament cu un consortiu de investitori privati si publici prin care isi va reduce valoarea actiunilor cu 7,5%)

* 49,61% din acțiunile EADS reprezinta free-float-ul, actiunile disponibile la cumparare pe bursa

Compania EADS, in care statul german, francez, spaniol si altele au interese puternice, este sinonima cu Airbus, Eurocopter, Astrium, Cassidian

Si nu uitati unde este sediul comapaniei EADS (European Aeronautic Defence and Space Company): compania EADS a fost inregistrata potrivi legii olandeze (NV)

Ce s-a intamplat de la amenintarea presedintelui cu 0,6% din cifra de afaceri a EADS:

* Franta si Germania au spus pas aderarii depline a Romaniei la Schengen

* Spania a introdus restrictii pe piata muncii pentru lucratorii romani

* Olanda a spus NU aderarii Romaniei la Schengen.

Mai vrem? Cine este Astrium: compania numarul 1 in Europa si numarul 3 in lume in domeniul ei de activitate (cercetare spatiala, sateliti, GPS, telecomunicatii).  Are 15.000 de angajati in Franta, Germania, Marea Britanie, Spania si Olanda

Mai vrem? Cine este Cassidian: ca vorbim de securitate nationala, a fortelor terestre, a infrastructurii, a comunicatiilor sau securitate cibernetica, Cassidian este acolo, cu prezenta in 80 de state, cu mai mult de 400 de clienti care deruleaza 700 de proiecte si lucreaza cu peste 15.000 de subcontractori.

Pe scurt, pe ei toti i-a amenintat Traian Basescu cu 0,6% din cifra de afaceri.

Si atunci, intrebarea care se pune este urmatoarea: A functionat? Este evident ca nu. Si noi mergem totusi pe aceeasi retata. Atacam Olanda la lalele si la branza.

Olanda exporta anual peste 1,2 miliarde de bulbi de lalea si produce anual circa 700 de milioane de kilograme de branza. Din exporturile de bulbi de lalea, Olanda incaseaza circa un sfert din totalul valorii exporturilor de produse agricole. Dar PIB-ul Olandei reprezinta circa 676 miliarde de dolari, din care agricultra reprezinta circa 2%, adica circa 13,52 de miliarde de dolari. In top, Olanda este al 7 lea exportator al lumii, cu o valoare de 486 de miliarde de dolari. Circa 28 de milioane de dolari reprezinta exportul anual de bulbi de lalea olandezi in Romania. Cat inseamna asta?

Totalul exporturilor de bulbi olandezi in Romania reprezinta circa 0,005% din totalul exporturilor olandeze. Cam ce credeti ca va face Olanda cu amenintarea asta? Pragmatic, ea nu valoreaza nici doi bulbi.

In fapt, o astfel de amenintare de retorsiune nu va avea niciun efect. In fapt, ea reprezinta expresia asumarii ”din vorbe” a raspunderii unui al treilea esec, de catre Presedinte. Zic eu, o asumare exclusiva pe nedrept. Pentru ca vinovatii pentru acest esec sunt indivizii tip Baconschi, Igasii, Udrele, Cocosii, Anastasele, Lazaroii, Aritonii, Ialomitienii si alti indivizi din categoria ”valorilor” promovate de presedinte. Aici e de fapt raspunderea: desemnarea unor mediocri pe pozitii cheie. In economie e o vorba: ”garbage in – garbage out”. Se potriveste si in cazul rezultatului procesului de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.

Concluzia mea? Cine ameninta ca poate opri anumite importuri la frontiera poate, din punctul meu de vedere sa si deschida frontierele (sa fi permisiv) pentru anumite exporturi (tigari netimbrate),sau marfuri traficate (petrol). Iar asta reperzinta o oportunitate de coruptie. Tolerata la nivel inalt. Iar cine o tolereaza, direct sau indirect, poate sa pozeze in varf de lance impotriva coruptiei?



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , ,

3 răspunsuri

  1. Excelent comentariul!,mi-a placut atat ca material f. bine documentat cat si ca intuitie .Va felicit!
    Mi-ar placea sa ne vedem intr-o zi si sa stam de vorba pe alte teme asemanatoare.
    Cu stima,
    Jianu Boicea

  2. Clar, concis si la obiect. It is no way that we cant be the 3th world of Eu……

  3. Foarte bun Comentariul continand argumente solide. Am auzit la o emisiune urmatoarea idee: ca daca Romania avea in derulare un proces de reducere a coruptiei si a muncii la negru(caci suntem sub media europeana la incasari bugetare 37% avem noi) nu ar fi fost nevoita sa sa imprumute la FMI. Cum se poate verifica? Unde pot vedea incasarile bugetare din acei a
    ni?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.