Adrian Porumboiu despre conducerea Exim – Banca Românească: ,,Doi miniștri de finanțe mi-au spus clar: nu avem ce face, e mai mare decât noi”


Adrian Porumboiu, fostul arbitru internațional FIFA și om de afaceri român, dezvăluie într-un nou interviu mecanismele prin care sferele subterane ale puterii își mențin pârghiile pe care le folosesc în interes personal sau de grup și în frauda bugetului public.

Subiectul modului în care ajung să fie executate garanțiile de stat pentru creditele acordate de Eximbank a fost deschis de Porumboiu prin exemplificarea modului în care Eximbank a pierdut zeci de milioane de lei (care au fost achitate în cele din urmă de stat), prin ne-executarea de către bancă a garanțiilor reale aflate la dispoziția băncii.

Interviul integral îl puteți urmări pe canalul meu de YouTube sau îl puteți viziona mai jos:

În opinia lui Porumboiu, complicitatea conducerii EXIMBANK în a ridica sechestrul de pe garanții (astfel încât stocurile și activele reale ele să poată fi sifonate în favoarea unui grup de interese) este încurajată de unele instituții ale statului, în cazul de față Parchete, care au la dosar expertizele care arată dimensiunea sifonărilor, dar nu calculează ele însele PREJUDICIUL cauzat prin devalizarea societății debitoare de către grupul de interese, cu complicitatea Eximbank (ridicarea sechestrului chiar de către bancă).

Concret, susține Porumboiu, este vorba de grupul Transoil (cel care i-a preluat grupul de firme) și căruia Eximbank ajunge să îi cesioneze creanța fața de firmă, fără să încaseze vreun ban ca urmare a cesiunii creanței (și fără vreo garanție a încasării prețului creanței), și permițând societății un traseu de devalizare, astfel încât să scoată garanțiile de sub sechestru (în valoare de zeci de milioane de lei, stocuri de cereale, active, gaj pe recolte în curs, etc).

Practic să vaporizeze garanțiile pe care Eximbank ar fi putut și trebuit să le execute în loc de a merge către bugetul public, devenit astfel obiect al fraudei.

Porumboiu amintește în interviu și despre modul în care a ajuns Traian Halalai a ajuns în urmă cu 12 ani președinte al Eximbank,  citând  investigații de presă, având mandate succesive și în prezent interimar, dar pe cale de a obține un nou mandat.

,,Doi miniștri de finanțe mi-au spus clar: nu avem ce face. E mai mare decât noi”, dezvăluie Porumboiu. Ministerul Finanțelor este acționarul majoritar al Exim Banca Românească.

Porumboiu  amintește și despre ,,coincidențele” clasării (nedefinitive și în curs de contestare) a unor fapte sesizate de el către DNA și către Parchetul General, clasări simultane, într-un interval de numai 10 zile.

Una dintre condițiile pe care conducerea în curs sau candidată a unei bănci trebuie să o respecte pentru a fi avizată de BNR (dar și criteriu de selecție din partea acționarului majoritar al Exim Banca Românească, respectiv Ministerul Finanțelor), este cea a bunei reputații. Alte criterii impuse de acționarul majoritar se referă la integritate, onestitate și gândire independentă, dar și respectarea cerințelor prudențiale pentru instituțiile de credit impuse de Regulamentul BNR.

Consecința scoaterii de sub sechestru a garanțiilor a fost aceea că Eximbank s-a îndreptat către bugetul public pentru a își recupera creditul, în locul executării garanțiilor reale.



Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , , ,

2 răspunsuri

  1. Buna ziua! Bun și revelator articol! Duminica cu inspirație! Georgian Creanga

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.