Ce este spaţiul Schengen şi de ce am fost reţinuţi la uşă


Îmi vine greu să privesc drept realistă atitudinea autorităților de la București în fața exercitării de facto a dreptului de veto atât al Germaniei cât și al Franței, în privința aderării României la spațiul Schengen. Îmi vine greu să caracterizez fariseismul declarațiilor care acuză Germania și Franța de ”discriminare” și ”abuzuri”, atunci când au decis să declare drept ”prematură” aderarea României și Bulgariei la Schengen. Pentru că, în fapt, demersurile naționale ale României cu politici dedicate Udrea şi Cocoş, conduceau la această concluzie: respingere

Ce este Schengen?

Pe lung, povestea sună așa: în urmă cu 25 de ani, în orașul luxemburghez Schengen, 5 state membre ale Comunității Economice Europene semnau un tratat, care avea să conducă mai târziu la crearea spațiului european fără frontiere, așa numită zona Schengen. În prezent, avem 25  de state membre ale zonei Schengen(nu toate membre ale Uniunii Europene). România și Bulgaria mai așteaptă. Din zona Schengen fac parte trei state non membre ale UE: Norvegia, Islanda, Elveția și nu fac parte 5 state membre ale UE: Marea Britanie, Irlanda, Bulgaria, Romania si Cipru. Marea Britanei și Irlanda pentru că nu au vrut, Cipru pentru că are de clarificat probleme teritoriale, iar Romania si Bulgaria pentru ca nu au vrut. Marea Britanie a vrut sa își păstreze granițele iar Irlanda pentru că a preferat să mențină acordul de liberă circulație a persoanelor cu Marea Britanie decât să adere la spațiul Schengen.

Pe scurt, zona Schengen înseamnă posibilitatea de a călători pe teritoriul a 25 de state europene, fără pașapoarte. Posibilitate care în acest moment este amânată pentru români și bulgari. Votul împotrivă al unui singur stat este suficient pentru ca o națiune să nu fie primită în spațiul Schengen, pentru că este nevoie de unanimitate. România a fost rejectată de cei mai puternici actori ai Uniunii: Franța și Germania.

În plus față de eliminarea granițelor interne, aderarea la spațiul Schengen presupune:

a) Reguli comune în privința azilului

b) Poliția are dreptul să urmărească suspecții și peste granițe

c) Separarea în aeroporturi a cetăţenilor din spaţiul Schengen faţă de ceilalţi pasageri

d) Liste comune de state care ale căror cetăţeni necesită vize

e) Crearea SIS (Sistemul de Informaţii Schengen), care oferă posibilitatea unităţilor de poliţie şi consulatelor să acceseze o bază de date comună cu persoane „nedorite”, cu urmăriţi internaţional şi cu obiecte furate.

f) Eforturi comune pentru lupta împotriva drogurilor.

Ieri, Brice Hortefeux, ministrul de interne francez, Thomas Maiziere, omologul său german au transmis Comisiei Europene, printr-o scrisoare, faptul că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este prematură şi că există deficienţe în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. „Nu ar fi realist şi nici responsabil să neglijăm deficienţele identificate”, au scris cei doi miniştri în scrisoare:

Printre deficienţele constatate, se numără „absenţa unui mediu juridic şi administrativ satisfăcător în domeniul securităţii şi justiţiei, persistenţa corupţiei la diferite nivele şi nivele îngrijorătoare a crimei organizate

Cum a reacţionat România:

„Este un act de discriminare. Este un abuz!”, a spus Preşedintele României Traian Băsescu

Cum a reacţionat Bulgaria:

„Vom face tot ceea ce este posibil pentru a elimina dubiile”, a spus Ministerul de Externe Bulgar

Ce avertismente a transmis recent Franţa:

„România şi Bulgaria nu au o uşă închisă”, a spus recent ministrul de externe francez, Laurent Wauquiez, explicând că pur şi simplu, România şi Bulgaria nu sunt în stare să îşi securizeze graniţele.

Este un act de discriminare?

Poate, cu nuanţe, depinde ce înțelegem prin discrimnare. Iată definiţia din DEX : „Politică prin care un stat sau o catgorie de cetăţeni ai unui stat sunt lipsiţi de anumite drepturi pe baza unor considerente neîntemeiate. Sau, a lipsi de egalitate în drepturi a limita în drepturi”. Totuşi, definiţia din DEX aminteşte de considerente „neîntemeiate”. Sunt neîntemeiate motivele de amânare a României la spaţiul Schengen? În aceeaşi măsură în care este neîntemeiată reţinerea la uşă a unor pădurari cu cizmele pline de noroi, atunci când vor să păşească pe mocheta din sufragerie. Sau în aceeaşi măsură în care răspunsurile la următoarele întrebări reprezintă tot discriminare:

Întrebarea 1: Faptul că pentru investitorii germani trebuie să intervină Angela Merkel, în urma nerambursării de către statul român a unor sume de peste 130 de milioane de EURO în timp ce Graţiela Iordache, fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe este acuzată de complicitate la evaziune fiscală de 44 de milioane de EURO în favoarea Galaxy Tobacco, este o discriminare pentru investitorii germani?

Întrebarea 2: Faptul că Vinci – „premier groupe mondial de concessions et de construction” renunţă la autostrada Comarnic-Braşov, suspectez eu, pe motiv că şpaga cerută a fost prea mare, din moment ce motivul lansat pe surse din Ministerul Transporturilor este acela că „Vinci nu a găsit finanţare” (vă daţi seama dacă primul grup mondial de concesiuni si construcţii nu obţine finanţare, cum dracu de obţine Cocoş, Căşuneanu sau Romstrade), asta este o discrimianare? Faptul că Cocoşii, Căşunenii, Romstredii câştigă licitaţie după licitaţie pentru lucrări care întârzie constant, depuncatate fiind companiile din Germania sau Franţa, asta este o discriminare? Dau faptul că bănci germane sunt acuzate de evaziune fiscală de către autorităţi din România, este sau nu o discriminare?

Întrebarea 3: Faptul că, în încercarea măreaţă a dragului de Traian, de reunificare a României cu Moldova, în interiorul graniţelor Uniunii Europene, România introduce pe uşa din dos cetăţeni moldoveni în UE, dându-le paşapoarte, reprezintă sau nu o „uşă deschisă” către Uniunea Europeană? Am fost recent în Moldova şi mi s-a relatat cazul unui sat de găgăuzi, care, deşi nu cunoşteau o boabă din limba română, erau deja cetăţeni UE, pentru simplul motiv că îşi cumpăraseră paşaport românesc de la Consulatele deschise de Băsescu, asta nu reprezintă discriminare? Domnule Preşedinte, câţi găgăuzi au devenit cetăţeni europeni graţie sistemului corupt de acordare a cetăţeniei? Aveţi idee unde s-au dus banii din aceste fapte de corupţie?

Întrebarea 4: Dacă România nu va fi primită în Schengen, cine plăteşte Stimate Domnule Preşedinte şi dragă Traiane pentru cheltuielile nepotrivite făcute în vederea aderării la spaţiul Schengen? O să plătească Cocoş? O să plătească Costeluş? O să plătească Elena sau Igaş Traian ori Blaga Vasile? Cine?

Este regretabil că România nu a fost primită în spaţiul Schengen. Dar este trist faptul că, din nou, Traian Băsescu încearcă să dea vina pe alţii. Nu dânsul, Cocoş, Udrea sunt discriminaţi, ci dânşii discriminează. Pentru alimentarea unor interese de gaşcă, pentru amânarea normalităţii în România. Iar responsabil este Preşedintele şi cel desemnat de dânşii pentru ca România să adere la spaţiul Schenge. Nu francezul, nici germanul. Dânşii se protejează. Iar cei care merită să fie în spaţiul Schengen, sunt deja acolo. 4 milioane de români lucrează acolo, iar restul sunt gestionaţi acasă de Băsescu, Igaş, Udrea-Cocoş, Falcă. Lor să le dea Europa date confidenţiale? Lor să le dea accesul la SIS sau SIS2. Deocamdată Franţa şi Germania spun pas. Și dacă este discriminare, stimate domnule Președinte și dragă Traiane, ce ați făcut astfel încât statul român, sau o parte din cetățenii lui, să fie lipsiți de anumite drepturi, pe considerente apreciate de dumneavoastră drept neîntemeiate?



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , , ,

21 de răspunsuri

  1. Pai de astfel de ,,favoruri” am avut parte si inainte de intrarea in Uniunea Europeana..unii pro..altii contra, insa din punctul meu de vedere cred ca jocurile se fac ,,mai sus” la nivel mondial iar noi suntem ,,bila” dintr-un joc de ping pong cu final in Martie 2011..speram noi..fericit!

  2. atata timp cat tot guvernul de mana cu opozitia sunt plini de interese si de corupti , de ce sa dam vina numai pe basescu ? oare asteptam de la un singur om sa rezolve problemele inconjurat fiind de indivizi de ultima speta ?

  3. Oricum, nici eu nu primeam Romania in Schengen. Tiganii trebuie opriti undeva, la fel rachetii din Moldova si bulgaroii mafioti. Ma tem ca s-au platit multi bani pentru Germania si Franta ( firmelor ce au tehnologizat granitele-sau ce le-au facut) ca sa accesam Shengen. Si tot astia ne-au jucat o farsa.
    Bineinteles, vinovati sunt si astia din Opozitie, ca nu lasa Guvernul sa faca tot ce-l taie capul ! 😉

    • Si cine raspunde Cezar pentru faptul ca acele cheltuieli s-au dovedit, in mare parte, fara rost?

      • nu neaparat fara rost , securizarea granitelor e ceva important nu atat pentru persoane cat si pentru alte lucruri , in romania daca nu am fost fi impinsi de cei din afara sa mai facem ceva nu am fi facut nimic doar mariri de salarii si alocatii speciale pe de alta parte fara rost sunt pomenile electorale … ( acuma depinde si din ce perspectiva privim )

  4. Multumim politicii basesciene pentru refuzul primit .S-o tina tot asa ,ca ne rejecteaza si din ue.

  5. Noi platim, domnule Soviani. Parintii mei au platit traind in comunism pt greselile altora, unii angajati platesc pt greselile sefilor. Fiecare plateste la timpul sau. De acest lucru nu le este frica excrocilor insa…

  6. eu cred ca daca intram in shengen in urmatorii ani iesim cu totul din UE

  7. Foarte bun articolul. Respect domnule Radu Soviani.
    Ce mai consider eu ce trebuie punctat, este faptul ca pe la jumatatea anului 2009 s-au simplificat foarte mult procedurile de obtinere a cetateniei romane de catre cetatenii Republicii Moldova pentru ca acestia sa-l poate vota pe cel care a inlesnit acest lucru. Va las pe voi sa ghiciti cine este „acesta”(cel discriminat si abuzat de Europa) .

    • noi moldovenii avem nevoie numai de viza,fiindca ne este foarte dificil sa plecam in UE fara viza…………:( de voi rominilor nu avem nevoie,RM nu este a voastra,avem o constitutzie ,rezulta ca suntem un alt stat……nu suntem fratzi cu voi…………noi suntem moldoveniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

      • la dracu sa va ia de moldoveni spurtcati,,,vati raspandit peste tot ca si coca cola,,,,,

      • Nustiu ce virsta ai ,dar vad ca vorbesti prostii,mai mari decit tine.Tin sa te informez,ca dupa anii 90,noi Romanii am fost la un pas,de razboi cu Rusii.deoareceintrase armata 14 Rusa peste ,,voi.Si ghici cine a intervenit pentru voi,noi romanii,care din pacate voi moldoveni,o parte din voi nu recunoasteti Romania ca tara mama.Si te inteb de ce vrei sa obtii viza UE din Romania ,si nu din alta taraUE,ca tot nu recunostica moldova este fost teritoriu romanesc.

  8. AM 24 DE ANI SI SUNT INCA INTRETINUTA DE PARINTII MEI DATORITA SISTEMULUI PROST ORGANIZAT DE TOTI ROMANII,IAR REFERITOR LA INTRAREA IN SPATIUL SCHENGEN CRED CA AR FI O MARE GRESEALA INTRAREA NOASTRA PENTRU SIMPLUL MOTIV CA NE-AR SCUTII PE NOI ROMANII DE A NE REZOLVA SINGURI PROBLEMELE .
    INTRARE SCHENGEN=ALTII O SA NE REZOLVE NOUA MULTE DIN PROBLEME.PANA NU INVATATM SA NE DESCURCAM SINGURI NU O SA REUSIM NICI IN 7 UE SI 80 DE MII DE SHENGEN MULTUMESC ANTICIPAT

  9. bv anca:)imi place cum gandesti.sunt roman si sincer imi e greu sa zic cuvintele astea…..la ce balamuc este la noi nu meritam nici UE…dar akm suntem …..in UE si vrem mai mult,poate o sa intram si in schengen,…….si cred k tot degeaba…..eu orqm stau peste 6 luni pe an plecat din tara…de ce?pt ca romania a fost si inca este o tara de KKT.orice altceva sa fie dar nu roman la conducerea romaniei:)pt k….stiti si voi…ce face romanu,si eu dak eram presedinte bagam pt mn nu pt tara….scurt><cius

  10. Dupa parerea mea noi nici in UE nu meritam ,dar sintem,si atunci astia ce-au zis pai daca astia ne baga cu forta in UE atunci o sa ne bage si in SCHENGEN,dar pe parcurs in loc sa-i pacalim din nou s-a vazut treaba ca am furat-o de data asta.Vorba aia din popor ”ULCIORUL NU MERGE DE MULTE ORI LA APA”sau:nu te crede pe tine „smecher”,iar pe neamt si frantuz sa consideri „prosti”,adica cu alte cuvinte:Lasa ca noi ne facem ca ne indeplinim angajamentele,dar,SANCHI”,nu le facem,sperind ca prostii astia de occidenatli o sa ne bage si in SCHENGEN,asa cum ne-a bagat cu forta in UE.

  11. de MONICA MACOVEI umbla de citiva ani numai intr-o singura tinuta si anume numai in pantaloni negri,bluza alba,sacou negru,breton pe frunte ,cprul codita la spate,este cumva o eroina salvatoare a PDL-ului,o IOANA D’ARC de ROMANIA,sau ce?ce vrea ea sa demonstreze de fapt?Sau alta intrebare PDL-ul e partid de blonde,de amazoance?De PONTA conduce tara prin intermediul televiziunilor?Cind mai are el timp sa conduca tara daca toata ZIUA se razboieste in replici si declaratii televizate,eu cred ca nemtii s-au saturat de certurile televizte si daca ii mai iritam putin cred ca ne dau un sut in fund si ne exclud si din UE.

  12. Nu meritam UE? Cred ca nu stiti ce vorbiti, cati dintre voi sunteti plecati in alte tari, sa vedeti cum sta treaba cu adevarat? Italia, Franta? Spuneti-mi mie ca toata mafia italiana este demna de UE, sau ca negrii francez( ma refer cei care s-au nascut francezi, nu sunt la fel de rai ca tiganii) si daca voia Franta pana acum expulza toti tiganii.

  13. Meritam sa intram in spaţiul Schengen,va urez mult noroc.

  14. nenea Soviani… gata cu presa??! s-a implantat ceva? legat de aticol, atitudinea Bulgariei mi se pare cea mai putin paguboasa 🙂

Trackback-uri

  1. După Schengen, România mai tatonează o ratare: zona Euro | Stiri – Istorie – Cultura – Economie – Politica

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.