Roubini: „Grecia ar trebui să intre în incapacitate de plată. Acum. Şi să abandoneze Euro”


„Este momentul ca Grecia să intre în incapacitate de plată într-o manieră ordonată. Apoi să abandoneze zona Euro şi să revină la drahmă pentru a redevnei solventă, competitivă şi pe creştere”.

Aceasa este concluzia celui mai recent studiu al lui Nouriel Roubini, în privinţa Greciei. Ea contrastează puternic cu ceea ce îmi declara Roubini în luna mai, atunci când atunci că o „restructurare ordonată a datoriei publice” este de preferat în loc de default. Iată declaraţia din luna mai, apoi veţi vedea ce propune acum Nouriel Roubini:

Pe scurt, Roubini îşi argumentează teza spunând că dacă Grecia ar rămâne în zona Euro, ar urma ani întregi de depresiune financiară şi deflaţie.

Roubini respinge şi ideea restrucuturării de datorii, ca fiind salvatoare pentru ţară, pentru că nu este competitivă şi nu poate crea creşere economică. Roubini susţine că Grecia are nevoie de depreciere de monedă, ceea ce nu poate face atâta timp cât este parte a Euro-zonei

Algoritmul sugerat de Roubini este următorul : smulgerea pacientului de pe aparate, intrarea în incapacitate de plată, întoarcere la drahmă şi depreciere.

… după care, aplicarea reţetei argentiniene.

Reţeta argentiniană pentru Grecia, după ieşirea din zona Euro, în opinia lui Roubini:

  • Intrare în incapacitate de plată

  • Ieşire din zona Euro

  • îngheţarea retragerii de sume din bănci (vacanţe bancare)

  • control de capital (pentru a preveni deprecierile dramatice)

  • băncile pot fi recapitalizate de guvern

  • recapitalizarea va creşte într-o primă fază datoria publică

  • dar default-ul reduce datoria publică, deci va exista spaţiu fiscal pentru recapitalizare



Categorii:Stiri

Etichete:, , ,

6 răspunsuri

  1. Parearea mea e ca n-ar ajuta pe nimeni. Datoriile grecilor sunt in euro, nu in drahme. Daca ar trecea inapoi la drahme, singurul efect ar fi devalorizarea rapida a drahmei. In euro datoria ar fi la fel de mare, dar in 1-2 luni in drahme s-ar dubla, tripla etc.. O ecuatie destul de proasta si pentru creditori si pentru creditati.

  2. De ale lui Roubini.Acuma nu ca omul nu ar fi o somitate dar si somitatile se mai insala si nu pot prevedea chiar tot .(vezi afirmatia facuta prin mai anul trecut ca daca se reintra in criza dolarul si chf se vor aprecia mai mult decat aurul, pai nu a luat in calcul ce vor face bancile centrale din cele doua tari si s-a vazut rezultatul)Cat priveste Grecia o sa plateasca daca Germania va trece temporar la drahma si va intra in concediu de odihna pana isi ia banii >))

    • Nu trebuie sa terca la Drahma, ramane cu Euro actual cu bancnotele lor cu serie greceasca, si trec o lege prin care Banca lor centrala brusc are voie sa tipareasca cat vrea mucshiul lor pentru a acoperi datorii… si voila.. QE a la grec! asta va ducaeca Euro Grecesc sa scada in valoare fata de euro restul…. Iar datoriile greciei in EURO .. sunt in EURO.. nu se stipuleaza care…

  3. Astea-s doar vorbe… Are 20 cm (drahme) sau 8 inches (euro)? O sa plateasca grecii pana le-o iesi pe urechi. Grecul de rand a fost mituit de grecul de la putere ca sa fie lasat sa fure. Care grec de la putere a fost mituit de alti smecheri la putere in alte tari samd. Partea proasta e ca ala de a furat ii convine sa piarda 1 milion din 10 furate pe cand la omul de rand se lasa cu pierderi de vreo 6o%.

  4. Pai asa ar face si California niste dolari cu litera C pe ei si Romania niste Euro cu litera R .Cautam nume comune pt toate valutele de cacao?

  5. Romania asteapta sa o traga afara din criza Europa ,care si ea vrea sa fie trasa afara de Bric sI SUA.Deci in final tot la SUA ajungem vrem nu vrem.O sa tipareasca fara numar pana o sa iesim toti din criza.Intrebarea e cat va dura si cati vor rezista pana se rezolva problema .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.