Boc si-a dat demisia. Isi incheie mandatul asa cum l-a inceput: prin minciuna


Evident ca domnul Boc bate campii cand spune ca a scos tara din criza. Nu. A condus-o spre cea mai abrupta cadere economica dintre statele Uniunii Europene (peste 7% in 2009, aproape 2% in 2010, cu o crestere minima datorata agriculturii in 2011).

A spune ca ai condus Romania spre cea mai mare crestere economica din UE in 2011 (asa cum a spus Boc la finalul mandatului sau) omitand sa spui ca ai condus Romania spre cea mai mare recesiune din UE in 2009 si ai lovit economia exact in plex in 2010 prin cea mai mare majorare de TVA din UE, impingand-o din nou in recesiune, este echivalentul unei mari minciuni.

A spune ca romanii au cea mai mica datorie pe cap de locuitor, uitand sa spui ca tu si politicile lui Traian Basescu au triplat aceasta datorie in numai 3 ani, iarasi este echivalentul unei minciuni. Si chiar, ce ai facut Emile cu cele doua treimi de datorie suplimentara pusa din 2009 pana acum? Efectiv nimic

A spune ca lasi tara pregatita pentru o crestere sanatoasa este iarasi o mare minciuna.

Pentru cei care doriti sa revedeti, iata scrisoarea pe care i-am scris-o lui Emil Boc la un an de mandat, in decembrie 2009:

Draga Emil,

Prima scrisoare pe care ți‑am adresat‑o, prin intermediul MONEY EXPRESS, a fost exact în urmă cu un an, când președintele te propunea pentru funcția de premier (după ce Theodor Stolojan a făcut pasul înapoi, refuzând nominalizarea acceptată inițial).

De atunci președintele a reușit performanța să ofere, în mai puțin de un an, alte trei mandate de premier: lui Lucian Croitoru, lui Liviu Negoiță, și din nou ție, Emil. Rețeta succesului tău? După cum spuneam și în urmă cu un an: prețioasa ta calitate de a fi trompeta perfectă pentru trâmbițașul-șef. Nu ai reușit, de atunci și până acum, să absorbi suficient conținut și cunoaștere, și, prin urmare, ai rămas la fel de comod pentru trâmbițașul care pare să le știe pe toate. Ești, așadar, indispensabil la Guvern. Mai tare decât Stolo, Croitoru sau Negoiță; preferat lui Johannis. Deși, economic vorbind, nu prea stăpânești fenomenul.

Spuneam în urmă cu un an că este extrem de greu să fii mai slab decât guvernul precedent. Așa a fost. Guvernul Boc (PD-L+PSD) a fost la fel de slab ca guvernul Tăriceanu II (PNL+PSD) sau Tăriceanu I (Alianța DA). Spre deosebire de celelalte guverne slabe, guvernul tău, Emil, nu a avut noroc. Exuberanța irațională a dispărut pe plan mondial și a lovit fix în plex o economie pe care o înțelegi prea puțin (ăsta cred că a fost, de fapt, singurul pumn în plex sau în figură primit în realitate: cel încasat de economie).

Când specialiștii tăi, dragă Emil, vedeau creștere economică de +3,5% și deficit bugetar de –1,7% (cu o „oarecare relativitate“), îți spuneam, în 23 decembrie 2008, că, în fapt, banii vor ajunge numai pentru opt luni. 

Cifra de deficit bugetar, aproape 8% din PIB (dintr‑un total al veniturilor de 30% din PIB), îți arăta că banii nu au ajuns pentru ultimele patru luni ale anului. Și a trebuit să te împrumuți pentru diferență. Adică banii ți‑au ajuns doar pentru opt luni. Este diferit de data asta?

Categoric da. Guvernul pe care îl vei conduce are cea mai ușoară misiune dintotdeauna: să nu facă nimic. Să se țină de acordul cu FMI, să absoarbă fonduri europene. Să taie cheltuielile bugetare. Să facă investiții. Sună simplu, nu? În fapt, nu este.

Pentru că te‑ai angajat față de FMI, dragă Emil, ca în 2010 să tai cheltuielile bugetare cu 2,5% din PIB, în condițiile în care veniturile nu cresc. Adică te‑ai angajat să majorezi TVA sau cota unică și să tai cheltuieli de 2,5 mld. euro. Știi ce înseamnă, dragă Emil, această cifră? Echivalentul salariilor tuturor bugetarilor, pentru trei luni. (ceea ce a si facut guvernul Boc, in iulie 2010, in lipsa unor masuri eficiente – a taiat salariile bugetarilor cu echivalentul remuneratiei pentru 3 luni)
Mi‑e teamă că ne vei umple din nou de limba de lemn: că vom avea 10% din PIB investiții de capital. Iată că tu ai greșit din nou în 2009 (sunt undeva mai mici de 7%), iar eu am avut dreptate. Ați tăiat de la investiții, ca să dați la salarii. Ca băncile să reducă creditele, că au de unde. Iată că și aici ai greșit în 2009: cu largul sprijin al statului, băncile nu au redus nimic. Dacă statul se împrumută de la 10% în sus, mie de ce mi‑ar da banca mai ieftin? Și aici ai voștri au greșit, iar cei de bun-simț au avut dreptate. Că banii de la FMI vor ajuta la susținerea cursului. Da. Așa e. Au ajutat. Cine a câștigat, cine a pierdut?

Un număr relativ mic de gospodării și instituții mari, care s‑au împrumutat în euro, au fost protejate de depreciere. Băncile, pe care le‑ați înjurat toți, au fost protejate de această măsură (cine naiba mai returna credite, dacă euro se ducea de la 3,7 la 6 lei? Debitorii persoane fizice ar fi spus „bancă, ia‑ți casa“; debitorii juridici ar fi spus: „bancă, ia‑ți cartierul“). Dar restul societății a plătit un preț înalt prin scăderea veniturilor și dublarea ratei șomajului. Anul ăsta, dragă Emil, va fi greu să mai ții cursul doar prin politica monetară. Trebuie să o faci prin cea a cheltuielilor bugetare. Adică să tai din cheltuieli: de la salarii sau pensii, de la investiții.

Bun, cei care nu s‑au împrumutat în valută sunt și ei expuși în urma devalorizării. Dacă marile companii intră în incapacitate de plată în urma deprecierii leului, se vor pierde mai multe locuri de muncă. Dar care sunt companiile care au luat împrumuturile astea? Aveți o situație? Și pentru ce au luat aceste împrumuturi? Mi‑e teamă că foarte multe astfel de împrumuturi către companii sunt în special în imobiliare. Băncile au împrumutat cam multișor sectorul imobiliar. Deprecierea ar afecta aceste companii, dar lipsa ei permite subzistența unor companii care s‑au expus prea mult și prea rapid.

Prin salvarea acestor companii, o mare parte a societății, fără expunere directă în moneda străină, plătește un preț prea mare pentru salvarea celor care s‑au expus prea mult. Așa înțelegeți voi să scoateți țara din criză? Salvându‑i pe cei care au contribuit la asta? Și cu cine salvați voi țara din criză?

Revista Money Express, 22 decembrie 2009



Categorii:Stiri

Etichete:, ,

16 răspunsuri

  1. Ma intreb daca presedintele o sa mute mobila prin casa, sa simtim si noi ca s-a lucrat la renovare. A inceput cu Predoiu.

  2. Sigur o sa mute mobila prin casa dar totul cu lacrimi sa ne demonstreze suferinta sa
    interioara prin despartirea de un asa guvern „competent”.
    Sunt foarte interesata de reactia la rece a UDMR. E posibil sa fie inceputul / sfirsitului
    coalitiei.

  3. Probabil ca „imobiliarele PDL-iste” au luat credite in speranta ca vor continua afacerile cu STATUL. Dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din tirg, adica nu mai sint bani de furat de pe la buget, iar credite in valuta de pe aiurea nu mai sint de papat, ca nu are cine sa le dea, BOC si afaceristii lui s-au trezit in lipsa de bani si au ajuns la concluzia ca fuga e rusinoasa dar sanatoasa. Asa ca si-a dat demisia…in favoarea partidului pe care il va conduce marinareste la pierzanie.
    Tot poporul va trebui sa astupe gaurile bugetare pentru ca ii place sa o faca. Putin studiu economic si un vot bine plasat cind trebuie, nu ar mai pune tara pe fundul marii, asa cum se intimpla acum datorita expertiilor maritimi din PDL.
    Dar pina atunci eu urez poporului roman : SA MUNCITI BINE!
    Si sa ne bucuram ca in sfirsit a plecat tovarasul prin ministru Emil Boc! Eu desfac sampanie!

  4. Radule, mare dreptate ai avut nene!
    Ce-i dai in ghioc guvernului care vine ?

  5. Basescu: dizolva urgent parlamentul si da-ti imediat demisia …

    pentru ca Romania sa poata:

    SA-SI ALEAGA LIBER – ANTICIPAT, adica: inaintea oricaror aranjamente in = de CULISE – CONDUCATORII = LIDERII:

    1) CARE O MERITA;

    2) PE CARE-I MERITA !

    Comporta-te ca UN PRESEDINTE RESPONSABIL si anume:

    1) DIZOLVA urgent PARLAMENTUL ca sa poata avea loc ALEGERILE PARLAMENTARE ANTICIPATE;

    2) SI APOI DA-TI imediat DEMISIA – pentru ca SIMULTAN = CONCOMITENT – ROMANII SA-SI ALEAGA SI PRESEDINTELE;

    3) URMAND CA DUPA ALEGERILE PARLAMENTARE – CENTRALE = PRIMARE – ANTICIPATE SA POATA FI ORGANIZATE

    – ne_comasat –

    SI ALEGERILE LOCALE (secundare) !

    Iar NOUL PARLAMENT si NOUL PRESEDINTE al ROMANIEI, vor trebui ca sa-si asume – prin CONSTITUTIE – OBLIGATIA I_REVOCABILA fata de:

    1) STATUL;

    si

    2) POPORUL ROMAN ca:

    ATAT TIMP CAT ESTE INCA SUVERAN – adica ARE INCA O BANCA CENTRALA si O MONEDA NATIONALA – STATULUI = POPORULUI ROMAN:

    1) sa nu-i mai poata DICTA absolut niciun organism economico-financiar-monetar strain;

    2) nici DACA, nici CAT, nici CUM, si nici ALATURI DE CINE:

    SA CREASCA = SA SE DEZVOLTE !

    NOUL PARLAMENT si NOUL PRESEDINTE al ROMANIEI vor trebui sa asigure intr-un timp cat mai scurt

    – dupa practica recenta a primului ministru ungar Viktor Orban, si cea ISTORICA a presedintelui argentinian Kirchner –

    si:

    SCHIMBAREA IN BLOC A INTREGII CONDUCERI A BANCII CENTRALE, dovedita in ultimii 20 de ani ca:

    PROFUND ANTI_NATIONALA !

    De ce Huh?

    Pentru ca:

    1) A A_SERVIT = IN_DATORAT FORTAT ROMANIA, FATA DE INTERESELE ECONOMIILOR + MONEDELOR STRAINE;

    2) IN LOC SA SE FOLOSEASCA DE DREPTUL SUVERAN – in_dependent – DE A EMITE – pune in circulatie = CREDITA – ieftin = usor accesibil – ATATA MONEDA NATIONALA = PROPRIE CATA AVEA NEVOIE PENTRU DEZVOLTAREA DURABILA = CONSTANTA:

    2.1) atat STATUL = AUTORITATEA;

    2.2) cat si ECONOMIA PRIVATA, respectiv:

    2.2.1 atat COMPANIILE = PRODUCTIA SI COMERTUL;

    2.2.2) cat si POPULATIA = CONSUMUL !

  6. Prima masura ce trebuie luata de NOUL GUVERN este: ANULAREA TAIERILOR …

    …. BUGETARE ………… de SALARII SI PENSII !

    Insotita de EMISIUNEA MONETARA = de INFUZIA – ieftina = cu dobanda apropiata de ZERO – DE CAPITAL EFECTUATA DE CATRE BNR IN BANCILE APARENT ROMANESTI, cu scopul:

    RE_LUARII CREDITARII:

    1) STATULUI;

    si

    2) ECONOMIEI, adica:

    2.1) COMPANIILOR = PRODUCTIEI si COMERTULUI;

    si

    2.2) POPULATIEI = CONSUMULUI !

    In caz contrar Romania:

    1) VA RAMANE DEPENDENTA DE FINANTAREA EXTERNA = STRAINA INTENTIONAT DEFICITARA = CONDITIONATA de FMI + BM + BCE;

    2) SI SE VA ZBATE IN AUSTERITATE PANA CAND VA CRAPA: GARANTAT = CU CERTITUDINE;

    3) CA DE DEZVOLTAT, NICI VORBA SA SE MAI POATA DEZVOLTA VREODATA ………. IN SECOLUL = ERA ASTA !

  7. Basescule,

    Nu te juca cu rabdarea poporului roman !

    Pentru ca Ceausestii – comparativ cu Gaddafi – au avut totusi parte de o moarte – prin impuscare – cat de cat ONORABILA!

    Asa ca daca-l mai enervezi mult, poporul roman te va linsa, adica:

    1) te va scalpa de suvita;

    2) si iti va scoate si celalalt ochi ………… princur …. asa cum a scos si Bruce Almighty maimuta (Emil Boc) din anusul talharului !

    Bruce Almighty – monkey in ass

  8. imi inspirati multa mila domnu radu….

  9. Si, domnule Basescu,

    Va mai rog sa-i transmiteti doamnei Andreea Paul Vass ca:

    1) intre CHIRURGIE si MACELARIE;

    2) diferenta nu este doar ANESTEZIA, ci inclusiv MULT MAI MULTI ANI DE SCOALA !

  10. …….. respectiv de „REZIDENTIAT”, adica:

    DE PRACTICA ASISTATA DE CATRE UN EXPERT ADEVARAT !

  11. Faptul ca Mihai Razvan Ungureanu a acceptat postul de Prim Ministru dovedeste ca:

    1) era intradevar potrivit ca: „PEDAGOG DE SCOALA NOUA”;

    2) decat ca: SEF DE SERVICIU SECRET !

    Caragiale – Pedagog de scoala noua (Florin Piersic).avi

  12. Daca Andreea Paul Vax ajunge in guvern, inseamna ca TAIERILE – macelarirea bugetarilor – NU VOR INCETA !

    Si-a sa vedeti si ce privatizari – or_donate de FMI – o sa faca con_sortiu`, adica: cumnatu` !

  13. Desi Fondul Proprietatea s-a epuizat, cu toate astea:

    1) o MINORITATE a pagubitilor de regimul comunist: a fost escrocata inclusiv de catre guvernul Basescu-Boc, prin acordarea de despagubiri injumatatite;

    2) iar MAJORITATEA acestora a ramas tot nedespagubita !

  14. :)), ce naiba, lasati sa fie publicat doar ce va convine??? Sunteti niste speciali, bravo voua.

  15. Soviani, tu esti un mincinos, recesiunea a inceput prin 2008, mare economist ce esti, insa daca ii trimiteai o scrisoare deschisa lui tariceanu prin intermediul the monkey shanel, teai fi temut ca vei lua premiul lui rubini, vai de capul tau de imbarligator.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.