Analfabetismul economic al premierului: ,,practic am crescut salariile și pensiile cu cei 15%”


Operațiunea înmulțirii unui număr negativ cu un firmlt număr negativ, creează un număr pozitiv. Acest tip de operațiune matematică l-a inspirat pe actorul Tim Allen, atunci când a definit mincinosul algebric:  cel care crede că prin două minciuni va crea un adevăr (ceva pozitiv).

Este greu de spus dacă rezultatul net al afirmațiilor premierului este în acest moment pozitiv sau negativ (are o mulțime de opinii de sens contrar despre aceleași lucruri). Dar în privința reducerii de TVA, domnul Ponta s-a comportat exact ca un mincinos algebric. Iau 2 afirmații recente, în privința reducerii TVA.

AFIRMAȚIA 1: ,,Pentru oamenii cu venituri foarte mari sau medii, reducerea aceasta de 15 procente (n.r. reducerea TVA pentru alimente de la 24% la 9%) este vizibilă dar nu este ceva extraordinar.

Unde este minciuna aici? Sunt mai multe:

a) În primul rând că reducerea nu este de 15%. Ea este de 15 puncte procentuale, echivalentul unei reduceri a prețurilor pentru alimente de circa 12%. Spre exemplu, dacă un produs alimentar costă 100 de lei, la un TVA de 24%, el ar costa 124 de lei. La un TVA de 9%, el va costa 109 lei. Reducerea este de la 124 la 109 lei, respectiv 15 lei. 15 lei raportați la prețul inițial (de 124 de lei cu tot cu TVA), reprezintă o reducere de 12,09%. Deci dacă reducerea TVA la alimente s-ar transpune integral în preț, reducerea ar fi de 12,09%. Nu de 15%. 

b) reducerea prețurilor cu 12,09% (urmare a reducerii TVA cu 15 puncte procentuale pentru alimente) va fi ceva extraordinar chiar pentru cei cu venituri mari (nu pentru cei cu venituri de subzistență, care trăiesc din autoconsum). Exemplific: Să spunem că o persoană are venituri suficient de mari dacă își permite să mănânce la restaurant, în fiecare zi, achitând 100 de lei. Pentru 30 de zile, această cheltuială înseamnă 3000 de lei. La TVA de 24%, baza de impozitare la care se aplică TVA-ul este de 2.419 lei. Diferența de 581 de lei reprezintă TVA. În condițiile unui TVA de 9%, valoarea taxei scade la 217,71 de lei. Adică persoana cu venituri mari va rămâne în urma reducerii TVA cu un plus de 363,29 lei (aproximativ 43% din pensia medie din România).

c) ,,Avem însă o parte foarte mare din populație care plătește o treime din venituri pentru mâncare. La acei oameni practic le-am crescut salariile și pensiile cu cei 15%’‘ (V. Ponta). Aici Victor Ponta o bălmăjește din nou rău de tot. Încă o dată, procentul este de 12,09% (nu de 15 – care reprezintă puncte procentuale). Dacă domnul Ponta s-ar fi referit la creșterea puterii de cumpărare cu ,,cei 15%”, ar fi avut o dâră de adevăr. În niciun caz salariile și pensiile nu s-au majorat, cel mult se poate pretexta că puterea de cumpărare s-a majorat ca urmare a reducerii prețului la alimente. În analfabetismul economic al domniei sale (cel în care confundă procentele cu punctele procentuale) domnul Ponta vrea însă să ajungă tocmai la puterea de cumpărare. Și marșează în minciuna sa algebrică prin vocea ministrului său al muncii, Rovana Plumb – invitată în același studio – la back-up .,pentru familiile cu venituri mici și medii, avem o creștere de până la 15%”. Sau chiar de domnul Ponta, direct: ,,o familie de pensionari face economii de 20% după noul TVA”. Aberant. asta ne demonstrează că domnul Ponta stă prost nu numai cu algebra, dar și cu aritmetica. În capul domniei sale, dacă soțul pensionar face o economie de 10%, iar soția pensionar de 10%, la nivel cumulat, economia este de 20% (în fapt ea este tot de la 10% la nivelul bugetului familial). Și de aceea afirm că domnul Ponta este analfabet economic.

Hai să vedem cum stau de fapt lucrurile și cât de departe suntem de cele 15 sau 20 de procente. Să luăm pensia medie, comunicată de INS la nivelul de 847 de lei.

În calculul indicelui prețurilor de consum, într-adevăr, ponderea produselor alimentare reprezintă aproximativ o treime (mai exact 37,48%). Din această pondere, 7,53 puncte procentuale o reprezintă produsele de morărit și panificație – pondere care nu poate folosi ca pretext pentru creșterea puterii de cumpărare în această etapă întrucât acolo TVA-ul este deja de 9%. Deci rămânem cu 30%, ca pondere.

30% din 847 de lei reprezintă 254,1 lei. Luând această sumă ca și cheltuială cu alimentele pentru un pensionar cu pensie medie, avem următoarea defalcare: 204,84 lei + 49,26 lei (TVA). La un TVA de 9%, cheltuiala pentru alimente devine 223,28 lei față de 254,1 lei înainte.

Adică o reducere a facturii lunare pentru alimente de 30 de lei. Cât reprezintă cei 30 de lei raportați la venitul de 847 de lei? 3,5%. În niciun caz 15%-20%. Doar 3,5%  reduși suplimentar (ca putere de cumpărare) având în vedere că inflația de la începutul anului și până prezent a fost deja de 1,3%, iar electricitatea s-a scumpit deja cu 5%. La fel și carburanții. Concluzionând:

30 de lei câștigă  lunar un pensionar cu pensie medie în urma reducerii TVA de la 24% la 9%

360 de leí este câștigul anual al unui pensionar cu pensie medie în urma reducerii TVA, echivalentul unui câștig lunar din această reducere a unei persoane cu venituri mari.

Cei 360 de lei într-un an vor fi demult neutralizați prin majorarea prețului utilităților (gaze, energie electrică, combustibili, factură telefonică, întreținere, apă, etc). În concluzie, pensionari cu venituri medii câștigă nominal 30 de lei pe lună (+3,5%), iar cei cuvenituri mari, de 12 ori mai mult.

Hai să îi luăm și pe cei care primesc ajutorul de stat intitulat impropriu pensie socială, de 400 de lei. Desigur doar în concepția deformată a domnului Ponta sau a doamnei Plumb titularii de ajutoare sub forma pensiei cheltuie întreaga sumă pe alimente (de mâncat, mai mănâncă de prin ogradă – autoconsumul – acolo unde TVA la alimente chiar nu-i afectează). În fapt, acea componentă cash a consumului se direcționează mai degrabă spre utilități (gaze, energie, telefon, gunoi menajer, apă, etc) și impozite locale. Dar dacă folosim ponderea de 30% și în cazul acestui ajutor (pensia minimă), ajungem la cheltuieli lunare cu alimentele de 120 de lei (96,77 lei + 23,23 lei TVA). La TVA de 9%, cheltuiala cu alimente scade la 105,47 de lei (deci beneficiul net este de 14,53 pe lună). De fapt aceste persoane vor câștiga net în urma acestei măsuri vreo 7 lei pe lună.

Deci persoana cu cel mai mic venit din România (ajutorul social – pensia minimă de 400 de lei) rămâne cu  maximum 14,53 de lei pe lună, iar o persoană care își permită să mânânce zilnic la restaurant, rămâne lunar cu 363 de lei.

AFIRMAȚIA 2:

Domnul Ponta concluzionează spunând despre reducerea TVA: ,,este o măsură economică foarte bună dar și o măsură socială”. Din cele ce am demonstrat reiese clar un lucru: persoanele cu venituri mici beneficiază în cea mai mică măsură de reducerea TVA la alimente, iar persoanele cu venituri mari, în cea mai mare măsură. Deci vorbim despre o măsură socială pe invers, adică un fel de socialism pentru bogați. Cu cât ești mai bogat și cheltui mai mult pe mâncare (scade TVA-ul și la icrele negre sau pentru peștele ,,sauvage” și crabii de Kamcyatka), cu atât rămâi cu mai mult cash.

În privința afirmației ,,este o măsură economică foarte bună”, domnul Ponta iese din pielea mincinosului algebric și reintră în cea a analfabetului economic. Întrebat despre impactul reducerii TVA, domnul Ponta răspunde: ,,o să ne dăm seama la sfârșitul lunii, când se fac și deconturile. Pe 25 se fac deconturile de TVA”. Dacă domnul Ponta nu s-ar fi fost comportat ca un analfabet economic, ar fi știut că pe 25 iunie se fac deconturile de TVA pentru luna mai (lună în care TVA-ul pentru alimente a fost de 24%). Deci înclin să cred că la sfârșitul lunii domnul Ponta nu va avea vreo altă idee legată de impact (decât premiza certă a minusului de bani la buget față de prezent, deci construirea unui deficit bugetar consistent în următoarele 12 luni). Dar prin această afirmație, opinez că domnul Ponta se pregătește de o nouă rocadră:  în 25 iunie va ieși din pielea analfabetului economic doar pentru a reintra în acea a mincinosului algebric. Deși veniturile din TVA decontate în 25 iunie nu vor avea vreo legătură directă cu reducerea cotei de TVA (neoperațională în mai), domnul Ponta își pregătește discursul fariseic din 25 iunie – ceva de genul: ,,vedeți, încasările din TVA nu numai că nu au scăzut, ba chiar a crescut”.

Într-un cuvânt, domnul Ponta calculează exact așa cum guvernează: JALNIC.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

6 răspunsuri

    • Cum preturile le formeaza piata libera si nu cei din Palatul Victoria o sa descoperim curind ca tva nu a scazut decit pe hirtie si in incasarile bugetare. Noi ceilalti vom trai ca si inainte, fara sa stim citi bani ne mai fura STATUL, dar apreciind gustoasele rabdari prajite romanesti.

  1. Calculele sunt corecte si sunt efectuate pe premisa ca scaderea de TVA se va transmite 100%, fapt improbabil.

  2. Este o noua demonstratie (daca mai era nevoie) despre amatorismul cu care se calculeaza si se guverneaza in Romania (nu numai PSD)
    Ma intreb – cand esti Prim Ministru, nu ar trebui sa ai un consilier (sa zicem ministrul de finante) care sa faca aceste calcule si sa ti le explice – ca sa nu rada lumea de tine?!
    Sau asta este gandirea ministrului de finante si atunci este si mai rau?!
    Alte comentarii imi par de prisos.
    Domnule Soviani, va multumesc si va incurajez, asa cum o fac de o vreme, sa continuati cu aceste mesaje. Numai asa pot intelege si cei care nu sunt economisti, cam cum stau lucrurile.
    Si daca am fi chiar interesati, ar trebui sa gasim o solutie sa schimbam TOATA aceasta clasa politica care nu face altceva decat sa fure si sa ne asupreasca – in numele democratiei si al capitalismului.
    Cu stima.

  3. Desi Ponta e demagog sustinand ceea ce sustine, in modul, TVA de 9% la produse alimentare mi se pare o chestie de bun simt. As prefera sa fie 0%, statul nu trebe sa te impoziteze pt ca mananci.

    • Dacă bine îmi amintesc, TVA-ul în România a fost introdus de la 01.01.1995. Eram în Germania şi toţi erau stresaţi că trebuiau să mărească preţurile. O ţară civilizată îşi susţine agricultura, o subvenţionează masiv pentru preţuri mici şi un nivel de trai cât mai bun, iar aplicarea acestei taxe ar mai recupera ceva din această subvenţie

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.