Victor Ponta: ,,doar nu sunt prostănac”. Da, sigur…


Încercând să fie spiritual, nemoționatul Victor Ponta a făcut vineri o declarație memorabilă. Memorabilă pentru că evident se va întoarce împotriva lui (de parcă va mai conta) și deasemenea sesizabilă, pentru cei care nu au memorie scurtă și care știu cum votează de fapt Victor Ponta, atunci când nu e Președinte PSD și deci nu e vorba de interesul său direct.

Declarația la care mă refer este următoarea:

„Cu o singură excepţie, v-aţi ales lideri cu care vă puteţi mândri. Vreau să vă asigur că atunci când nu voi mai fi preşedintele PSD – ca nu voi mai fi la un moment dat, toate funcţiile sunt trecătoare – în niciun caz nu o să votez cu PNL să dau jos Guvernul PSD, că doar nu sunt prostănac”

Înainte de a reaminti publicului cum votează domnul Ponta, îmi exprim și o opinie: când domnul Ponta nu va mai fi Președintele PSD, nu cred că va mai putea vota. Dacă acuzațiile procurorilor în cazul Șovaponta vor fi dovedite, ele ar putea veni la la pachet cu suspendarea dreptului de a alege și de a fi ales. În această situație, mai ușor cu votul domnului Ponta când nu va mai fi Președinte PSD.

Iar ca să ne dăm seama cum votează domnul Ponta atunci când nu este președinte PSD, avem 2 declarații edificatoare chiar ale domniei sale. Edificatoare despre cum votează domnul Ponta:

1. Deși l-a descoperit pe domnul Dragnea destul de târziu (specialist în materializarea voturilor inclusiv pentru spirite), domnul Ponta a înregistrat o premieră. Potrivit propriilor spuse, la alegeriel din 1990, domnul Ponta l-a votat pe Ion Rațiu pentru postul de președinte. În 2 octombrie 2012, domnul Ponta declara: ,,la alegeri, i-am votat pe Rațiu și Constantinescu. I-am spus asta lui Iliescu și m-a iertat”.

Domnul Ponta este născut în 20 septembrie 1972. Deci la alegerile din 20 mai 1990 (când a candidat Ion Rațiu), domnul Ponta avea 17 ani și 8 luni. Sub vârsta minimă de vot, de 18 ani de acum (atunci se putea vota). Singurul care ar fi putut să îl facă pe domnul Ponta să voteze în 20 mai 1990 era domnul Dragnea, doar că în 20 mai 1990, nu cred că domnul Ponta îl cunoștea pe domul Dragnea. UPDATE: dar un decret lege din martie 1990, permitea și celor de 17 ani să voteze în acel an.

2. Tot când nu era Președinte PSD, ci șef de campanie al Președintelui PSD (deci omul care ar fi trebuit să îi fie cel mai loial), domnul Ponta susține că l-a votat pe Crin Antonescu, și nu pe Mircea Geoană – al cărui șef de campanie era.

De aici rezultă clar, că domnul Ponta este

a) minicinos (votarea lui Ion Rațiu când avea 17 ani și 8 luni); Un cititor îmi semnalează pe blog că în martie 1990, Camera Deputaților a permis prin decretul lege 92/14 martie 1990, ca să voteze inclusiv cei care nu aveau 18 ani în 20 data de 20 mai 1990, dar urmau să împlinească 18 ani în acel an (deh… Dragnea a avut predecesori). Constituția României (art. 36)  prevede că pot vota cei care au împlinit 18 ani până la data votului (inclusiv în data votului).

b) neloial, votând împotriva partidului său și împotriva candidatului al cărui șef de campanie era.

Întrucât, potrivit propriilor declarații au fost cel puțin 2 situații în care, nefiind Președinte PSD a votat împotriva PSD, o declarație corectă a domnului Ponta ar fi fost: ,,în niciun caz nu o să votez cu PNL să dau jos guvernul PSD” că doar ,,nu mai sunt prostănac”. Desigur, asta este o chestiune de considerație personală, care suportă critici.

Și încă ceva:

Este incredibil cum un Președinte PSD, nu își cunoaște istoria propriului partid. Asta – ,,cu o singură excepție, v-ați ales lideri cu care vă puteți mândri”, este deasemenea o chestiune discutabilă. Ceea ce nu este însă discutabil este că PSD-ul și-a devorat până acum toți liderii (și probabil la fel se va întâmpla cu domnul Ponta). Care au fost liderii PSD? Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta.

Îi luăm pe rând:

a) Ion Iliescu – după ce nu a mai fost Președintele PSD (1999), a devenit Președintele României. După ce mandatul i-a expirat (2004), domnul Iliescu a candidat la șefia PSD – alegeri interne (21 aprilie 2005). A fost lucrat de propriul partid care a ajuns să fie condus de Mircea Geoană.

b) Adrian Năstase – a fost probabil cel mai autoritar Președinte PSD, sub mandatul căruia (care a coincis cu cel de prim-ministru), România a cunoscut o dezvoltare economică fără precedent. Nu a fost suficient. După ce a pierdut alegerile prezidențiale, domnul Năstase a făcut subiectul ,,nopții cuțitelor lungi”, pierzându-și poziția de Președintel al Camerei Deputaților și de Președinte executiv al PSD. Hai să vedem ce declara atunci tânărul șef al TSD, domnul Victor Ponta, despre care cei despre care acum spune că ,,PSD și-a ales lideri cu care se poate mândri”. Declarația lui Victor Ponta din 14 martie 2006:

„In acest moment avem nevoie de un congres extraordinar in care Adrian Nastase sa nu candideze. Si el, si Mitrea, si Iliescu, si Hrebenciuc, si toti cei care au probleme” ( Victor Ponta, detalii aici)

Deci domnul Ponta, susținea la acel moment că liderul cu care ,,se mândresc” PSD-iștii, nu trebuia să candideze, întrucât are probleme. Și Iliescu la fel (un alt lider cu care domnul Ponta se mândrește)

c) Mircea Geoană – l-a debarcat pe Năstase, și la rândul lui a fost debarcat de Victor Ponta (februarie 2010). A fost al treilea lider al PSD care a fost devorat de propriul partid, și, în opinia lui Ponta – excepția.

d) Victor Ponta – a ajuns Președinte PSD în februarie 2010 (deși susținea că în 2009, ca șef al campaniei Președintelui PSD pentru poziția de Președinte al României a votat în primul tur împotriva Președintelui PSD). Domnul Ponta nu a fost devorat încă de propriul partid. Este drept, că actualul PSD nu mai are nici în clin nici în mânecă cu valorile social democrate (îmbrățișate nu numai declarativ în special de Ion Iliescu și Adrian Năstase).

Cred că și funcția de Președinte executiv este una de ,,lider PSD”. În această poziție a fost ales domnul Dragnea, în 20 aprilie 2013. Domnul Dragnea este în acest moment condamnat. Chiar poate fi domnul Ponta mândru de un condamnat? Ce fel de PSD mai conduce domnul Ponta dacă este mândru de domnul Dragnea?

Așadar, în trecut, când nu a fost Președinte PSD, domnul Ponta a votat împotriva PSD (atunci când nu a fost vorba exclusiv de propriul interes). De ce ar face altfel pe viitor, atunci când nu va mai fi președinte PSD? Doar dacă nu va mai putea. Iar eu rămân la părerea că după ce nu va mai fi președinte PSD, domnul Ponta va trece printr-o perioadă în care nu va putea alege și nu va putea fi ales.

Și încă ceva: priviți cu atenție fotografia de mai jos. Nu e interesant cu cine a mai făcut echipă domnul Ponta (și atunci nu avea nimic critic de spus de ,,prostanacul” care l-a numit în guvern?). Îi regăsiți în fotografie pe Traian Băsescu (cercetat), Elena Udrea (în arest la domiciliu), Roberta Anastase (hoață de voturi în Parlament), Ilie Sârbu (socru, cercetat în dosarul Hrebenciuc), Vasile Blaga, Adriean Videanu (cercetat penal), Ecaterina Andronescu (menționtă în dosarul Microsoft), Dan Nica (cercetat în dosarul Microsoft), Predoiu, Ridzi (condamnată), Mircea Geoană.

guvernul BOC

 



Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.