Guvernul propus de Dacian Cioloș, premier desemnat al Romaniei. LIVE TEXT.


Astazi, la ora 14.00, premierul desemnat, Dacian Cioloș, a anunțat la palatul Parlamentului cabinetul propus pentru a forma Guvernul Romaniei. De la ora 14.30, Dacian Cioloș se întâlnește cu reprezentanții PSD iar de la ora 16.00, cu reprezentanții PNL. Luni, de la ora 11, se vede cu reprezentanții ALDE (11.00), apoi cu reprezentanții UNPR (11.45)

,,Sunt în măsură să vă prezint lista pe care o voi propune parlamentului. Am urmărit să aleg oameni cu competență, care vin din sectorul privat, administrație (românească sau români care lucreză în administrația românească), oameni din societatea civilă – cu viziune și experiență profesională, care au idei și experiență de management. Am urmărit să avem și un echilibru de gen – o treime din membrii propuși sunt femei. Avem și oameni cu experiență bogată de câteva zeci de ani în domeniu dar și oameni tineri cu formare profesională solidă, practică și idei. Am urmărit să fie oameni profesioniști, integri, deschiși spre dialog. Cu ei voi merge în fața Parlamentului și sper să am votul în Parlament”

Lista include:

Prim-ministru: Dacian Cioloș

Vice prim-ministru: Costin Grigore Borc – și ministru al economiei. Inginer de profesie, absolvent de Politehnică. A condus mai multe grupuri industriale. Acum CEO la CRH Romania (fosta Lafarge)

Vicepremier și ministrul dezvoltării regionale: Vasile Dâncu (fost PSD)

Ministerul de Finanțe: Anca Paliu Dragu

Ministerul Justiției: Cristina Guseth (Freedom House Romania)

Ministerul de Externe: Lazăr Comănescu – consilier prezidențial pentru afaceri externe, fost ambasador (NATO, reprezentant permanent al Ro la UE)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Achim Irimescu- a mai fost secretar de stat în MADR în prezent ministru-consilier la

Ministerul Transporturilor: Marian Costescu (în prezent manager executiv la Compania Națională a Căilor Ferate)

Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului:

Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri: Victor Vlad Grigorescu, în prezent membru în CA Electrica

Ministerul Educației: Adrian Curaj (experiență în management, cercetare, inovare, a fost consultant al Băncii Mondiale)

Ministerul Apărării Naționale: Mihnea Ion Motoc (în prezent ambasador la Londra, diplomat de carieră). A fost ambasadorul României pe lângă ONU. A fost și secretar de stat pentru integrare Europeană

Ministru de Interne: Petre Tobă

Ministerul Sănătății: Andrei Baciu (medic chirurg)

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Cristiana Pașca Palmer – în prezent este șef de unitate la o unitate pentru mediu în cadrul Comisiei Europene cu studii în străinătate și cu implicare dinamică în mediul neguvernamental

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor vârstnice: Claudia Ana Moarcăș (profesor universitare pentru dreptul muncii, dreptul securității sociale)

Ministerul pentru Societatea Informațională: Marius Raul Bostan (membru în CA al Romtelecom)

Ministerul Fondurilor Europene: Aura Carmen Rădăcu, acum lucrează ca expert la BERD

Ministerul Tineretului și Sportului: Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică și mondială (și fost director în MAI)

Ministerul Culturii: Vlad Alexandrescu, profesor la Universitatea din București, fost ambasador al Românei în Luxemburg.

Ministru delegat pentru Consultare Publică și dialog social: Violeta Alexandru (director al Institutului de Politici Publice) – se va ocupa și de consultări publice și de dialog cu societatea civilă

Membru al Guvernului, șef al cancelariei Primului Ministru) – Ioan Dragoș Tudorache

Ministru delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare: Dan Stoenescu (în prezent activează la ambasada României din Madrid).

Ministru delegat pentru relația cu Parlamentul: Cristian Ciprian Bucur.

Răspunsuri la întrebări:

Dâncu este fost membru al PSD, l-am ales pentru experiența și viziunea pe care o are în domeniul administrației publice, a dezvoltării regionale. Vreau să venim cu un proiect de îmbunătățire a transparenței, cunoaște bine societatea românească. Cred că va avea un aport semnificativ în Guvern.

Nu pot să vă spun ce se întâmplă cu majorarea de 10%. Pot să spun (am spus-o și partidelor): nu am intenția să vin și să tai, din buget sau alte decizii. Nici nu vreau să pun în pericol credibilitatea României prin propunerea unui buget care să nu aibă suficientă consistență și credibilitate. Vreau să mergem cu acele decizii care au fost decise de Parlament.

Vreau echipă eficientă și profesionistă. Nu vor fi decizii din start de a schimba sau de a nu schimba doar de dragul de a face o activitate. E vorba de o îmbunătățire a administrației, nu de a schimba oamenii: să facem o evaluare și cum putem să introducem în funcționarea administrației (de la recrutare la promovare), cum să introducem anumite criterii care să ajute la promovarea actului administrativ.

 

Am avut cu domnul Iohannis discuții legate de implicarea într-un proiect guvernamental, dar nu în condiția de premier. Am discutat acest lucru doar cu 1-2 zile înainte de a face propunerea formală



Categorii:Stiri

Etichete:, ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.