De unde a pornit harcea-parcea cu salariile: ,,Sefu’, nu ne iese totalu’ ”


Pe scurt, a pornit de la o idee ticaloasa. Mai pe larg, din ceea ce am avertizat guvernele Ponta-Ciolos-Grindeanu-Tudose si avertizez si Guvernul Dancila: politica economica ,,dupa dorinta” se transforma atunci cand dorinta nu se indeplineste in frustare, iar in cele din urma in masuri corective disperate, care adancesc dezechilbrele si intaresc certitudinea unor lucruri negative, amplificand criza.

Nu reiau acum argumentele prin care de 3 ani arat (click aici pentru un exemplu) ca diversele guverne succesive ale Romaniei construiesc propria criza – si anume criza bugetara. Dar va reamintesc faptul ca la precedenta criza, am avertizat cu 3 ani inainte de debutul ei ca Romania construieste propria criza – o ,,banala” criza de balanta de plati. Peste ea s-a suprapus criza economica internationala, iar propria criza construita romaneste a avut ca afect amplificarea efectelor negative: cea mai dura recesiune insotita de o ajustare fiscala draconica a economiei unei tari mari din Uniunea Europeana, vreodata.

Vreau sa va imaginati un dialog intre diversii faptasi (a se citi ministri de finante) si ceea ce  eu am numit ,,strategii de lunga durata” (SLD):

Faptas: Șefu, cheltuielile sunt mult mai mari decat veniturile, ne intreaba comisia europeana de ce am triplat deficitul structural. Nu ne iese totalul! 

SLD: Da-i dreacu… spune-le ca vom avea venituri din cresterea economica.

Faptas: Sefu’ nu ne ajunge cresterea economica pentru cheltuielile astea, nu ne iese totalul.

SLD: Da-i dreacu… vorbeste si tu la prognoza, sa ne dea un PIB mai mare…

Faptas: Sefu’ dar asa am facut si data trecuta si tot nu ne-a iesit totalul, nu mai merge si de data asta.

SLD: Da-i dreacu… zi-le ca ei sunt prosti si se inseala iar noi suntem geniali si am descoperit cum reducem taxele si facem si cheltuieli mai mari, nedepasind deficitul. Scoate-i din cap pe Krugman si Stiglitz si spune-le sa intelega clar: Darius Valcov este noul Paul Krugman.

Faptas: Sefu’, tot nu ne iese totalul, trebuie sa majoram niste impozite si taxe. Le-am zis si de Valcov, dar astia nu cred: cica Krugman si Stiglitz nu ascund picturi prin cimitire si in general nu fac si primesc plati cash la sacosa sau trei nunti cu aceiasi femeie, pentru dar.

SLD: Ba, tu ejti nebun? Cat iti trebe?

Faptas: Pentru moment vreo 600 de meleoane….

SLD: Ba, degeaba ai fost la scoala! Ia vezi tu ba tarane, ce se intampla daca ii pui pe angjatii part-time sa plateasca contributii la nivelul salariului minim, chiar daca ei nu castiga banii astia. Ia vezi… asa iti iese totalul? Da-te dreacu de taran, tot eu trebuie sa te scot de fiecare data, poate te trimit inapoi pe litoral. Chelnere!

Revenind din plan pur ipotetic in cel real: obligarea la plata unor contributii raportate la niste venituri NEREALE nu este o gluma. Este un fapt real. In sectorul privat angajatii cu norma part-time sunt obligati sa plateasca aceste contributii la nivelul unor sume pe care nu le incaseaza.

Masura a fost implementata inca din august, dar are efecte in 2018 si pentru personalul part-time din institutiile bugetare. Persoane cu venituri mici. Motiv pentru care doamna Lia Olgutza Vasilsescu, un exemplu in opinia mea de neglijenta totala si smecherie perversa, se da de ceasu’ mortii sa rezolve in februarie 2018 rahatul pe care ei l-au facut in august 2017, dand vina pe altii.

De aici primul meu semn de intrebare: nu e cam mult 5 luni ca sa iti dai seama de o greseala crasa? Mai ales cand tu esti guvern?

Rezolvarea propusa printr-o alta solutie ticaloasa pentru problema ticaloasa pe care ei au creat-o de la bun inceput: in sectorul public, sa compensam ,,noi”, astfel incat angajatii sa nu fie in situatia de a veni la munca si sa mai si platasca mai mult decat incaseaza pentru ca noi le oferim dreptul de a munci iar ei il exercita.

Compenseaza doamna Olguta din buzunarul ei? Cum va fi recompensata doamna Olgutza pentru ca la propria initiativa guvenramentala ticaloasa (contributionarea raportata la venituri inexistente) vine cu o solutie si mai ticaloasa? Un fel de ,,sa acoperim urmele”.

Mesajele transmiste în conferinta de presa de ieri de catre ministrul muncii au fost definitorii pentru modul in care se face politica fiscal bugetara si salariala de catre guvernele Romaniei: in mod ticalos, ad-hoc, primitiv si pagubos. Pentru ca ,,nu ne iese totalul”.

A reluat doamna Olguta un alt argument ticales si profund neadevarat: ,,daca angajatorii din privat voiau sa scada salariile o puteau face si pana acum”. Ticalos si minicinos acest argument intrucat doamna Olgutza nu se poate sa nu aiba macar un jurist care sa ii zica: ,,Shefa… pai nu puteau, pentru ca pentru modificarea contractului de munca e nevoie de acordul expres al salariatului.”.

Daca nu ar fi de plans ar fi de ras argumentul pe care doamna Olguta il da referitor la pretinsa (din trecut si din prezent) pozitie a sa cum ca angajatorii privati nu vor scadea salariile angajatilor dupa harcea-parcea cu mutatul contributiilor: ,,nu ar fi de bun simt” ne zice Ministrul!

Am ras cand am auzit acest argument care atesta in fapt lipsa de argumente. Am ras la fel de mult ca la momentul in care brokerul Cristian Sima era de negasit, dar  dupa un interviu cu acesta, l-am intrebat in direct la realitatea tv pe unul dintre ,,pagubiti”:

,,Domnule…. e adevarat ca ati fost impreuna cu Cristian Sima la SRI, la domnul Coldea”?

,,Domnul Soviani, nu e frumos sa ma intrebati asa ceva…” mi-a raspuns intervievatul. Nu m-am putut abtine si am izbucnit in ras, in direct.

Revenind, ca solutie,  doamna Olgutza da vina pe sindicate si ne pun sa il intrebam pe Marius Nistor de ce nu a fost adoptata ordonanta de urgenta acum, in februarie 2018 ca sa rezolve rahatul facut de domnia sa si faptasul de la finante din acel moment – contributionarea pentru venituri inexistente.

Am fost ieri in emisiunea lui Ionut Cristache, la TVR1. Producatorul l-a sunat pe Marius Nistor pentru a da raspunsul cerut de doamna Olguta. L-am intrebat pe domnul Nistor: de cand stiati ca acest lucru se va intampla? Dupa ce a dat-o din colt in colt, la fel ca si Olguta, domnul Nistor imi da juma’ de raspuns: pai de cateva zile. Am insistat: V-am intrebat – nu de cand ati realizat ca se intampla, ci de cand stiati.

Beneficiind da suportul celor din stuido, domnul Nistor nu a mai putut ascunde adevarul: modificarea de cod fiscal  care genereaza aceste probleme este din august 2017. Si pentru aceasta modificare, abia in februarie 2018, se cauta o rezolvare ,,de urgenta” iar pentru lipsa rezolvarii, vinovate sunt ,,sindicatele”.

Sefii doamnei Olguta trebuie sa realizeze ca singura rezolvare pentru o situatie ticaloasa (auto)indusa de o masura ticoalasa, este sa mearga la radacina. Si sa elimine acea masura. A perserva in eroare este doar o noua dovada de ticalosie, girata si de care beneficiaza aceiasi strategi de lunga durata.

In concluzie, la un an de la guvernele Grindeanu, Tudose si acum Dancila, cred ca nimeni nu mai poate ascunde ca ,,rezolvarile” guvernamentale sunt solutii idioate la probleme de ei insisi create, tot in mod idiot. Ar trebui sa isi dea seama si strategii de lunga durata, asa cum si-au dat seama, dar doar in situatia devoalarii publice a propriilor prostii generate din experimente din start esuate pe economia reaza,  si in cazul TVA splitt al declaratiei 600 si a multor altora.

Desigur, strategii de lunga durata pot sa zica ca Misa: ,,Nu am vazut ca s-au scumpit carburantii pentru ca eu nu alimentez la pompa”. Jalnic. Pentru ca ei nu muncesc part-time ci sunt plasatii in pozitii gras-platite nimic nu ii indreptateste sa afirme ,,Nu am vazut ca trebuie sa venim cu bani de acasa ca sa muncim, pentru co noi nu muncim part-time pe salariul minim”. Evident, strategii de lunga durata prefera poezia: ,,sunt roman, imi iubesc tara…. blah blah blah”. Si mai varsa si cate o lacrima.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Justiție, mulțumim! Geniul financiar Darius Vâlcov va povesti din pușcărie cum a mutat contribuțiile | România curată

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.