Graficul care devoalează vulnerabilitățile politicii lui Teodorovici, prezentat de el însuși.


Proiectul de buget a fost adoptat de către guvern. Deficitul bugetar a crescut în finalul săptămânii cu 1,3 miliarde de lei față de proiecția de la începutul săptămânii, dar, surpriză, el este dimensionat tot la 2,55% din PIB,

,,Proiectul de buget este fundamentat pe o creștere economică de 5,5%” a susținut ministrul Finanțelor, Teodorovici. Așa este: este o proiecție bugetară falsă, care umflă venituri și subdimnesionează cheltuieli astfel încât ,,să iasă totalul” – creșterea economică de 5,5% și nu vice-versa, respectiv identificarea contribuției motoarelor de creștere economică din care să rezulte o creștere economică. Ei știu că au nevoie de 5,5% și mistifică cifrele astfel încât să le iasă această creștere.

Este etapa a doua a acestei politici bugetare ticăloase și minicinoase. Prima a fost în toamna anului trecut când, Vâlcovii și Teodorovicii au mistificat ,,prognoza” de PIB. Deși prognoza anterioară momentului septembrie-octombrie, de PIB, era de 948 de miliarde de lei, corespunzătoare unei creșteri de 5,5%, noua prognoză din septembrie aduce o creștere economică mai mică, de 4,5% dar un PIB mai mare, de 949,6 miliarde de lei. Adică deși PIB-ul crește cu mai puțin, el iese mai mare. Acest lucru nu poate fi decât o mistificare brevetată în septembrie 2018 și reluată și amplificată acum, în februarie 2019, pentru a ajunge la un PIB fals de 1022,5 miliarde de lei, corespunzător unei creșteri care nu rezultă din politicile economice, dar de care au nevoie: 5,5%.

Paradoxal, această manevră a fost devoalată chiar de Teodorovici, involuntar, în briefing-ul de la guvern din 7 februarie 2019, în care anunaț adoptarea proiectului de buget pentru același an. Iată graficul:

Desigur, scăpărea este involuntară, Vâlcovii și Teodorovicii vrând să arate să nu ne mai dea nouă lecții Comisia Europeană întrucât România știe mai bine, pentru că România mai mult decât economia UE. Paradoxal, graficul arată altceva și subliniază punctul de inflexiune septembrie 2018, când au început să falsifice prognozele de PIB într-un mod altfel decât subtil, pentru a ascunde valoarea reală a deficitului bugetar.

Din acest grafic rezultă foarte clar că începând cu anul 2013 (dar și anterior) până la punctul de inflexiune septembrie 2018, atunci când economia europeană crește, economia României crește și mai mult (baza la care se raportează este mult mai mică, dacă vreți este comparația chelului care are un singur fir de păr și dacă îi mai crește unul – i se dublează cantitatea de păr). Iar când economia european încetinește (sau scade – anterior anului 2013), economia României încetinește și mai mult sau scade și mai mult.

Această realitate istorică este contrazisă începând cu septembrie 2018 când, potrivit prognozelor mincinoase de PIB ale Teodorovicilor, Vâlcovilor și Comisiei Naționale de Prognoză, economia României aceeleareză ritmul de creștere de la 4% la 4,4%, în timp ce economia europeană frânează spre 1,8%.

Totul, începând cu septembrie 2018, când a fost falsificată grosoloan perspectiva de PIB prin manipularea defaltorilor (creșterea generalizată a prețurilor din economie), astfel încât, deși economia României ca și cea europeană frânează, să fie schimbat, statistic și din vorbe sensul, astfel încât să fundamenteze un PIB mai mare la o creștere mai mică.

Disperarea unei astfel de falsificări, printr-o complicitate cvasi-generală este cea care explică și falsificarea deficitului bugetar prin includerea ca și venituri ale unor sume din fonduri europene neîncasate, ca și când ar fi încasate.

Așa cum a demonstrat și criza din 2008-2012, ascunderea gunoiului sub preș nu face decât ca atunci când nu mai poate fi ascuns, să fie lansată o serie de măsuri primitive care să coste economia enorm atât din punct de vedere al banilor al fluxurilor de capital care se vor subția și vor deveni mai scumpe dar și din punct de vedere al tăierii unui potențial de dezvoltare real al economiei României. Desigur o astfel de falsificare grosolană nu poate fi făcută decât la umbrela instituțiilor de siguranță națională, având în vedere că atât Eugen Teodorovici cât și Darius Vâlcov, ca miniștri în guvernul Ponta, au avut avizul SRI, aviz nicicum retras.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.