Primul meu bon fiscal din Romania pe care scrie bacsis. 10 lucruri despre impozitarea bacsisului.


Astazi am primit primul meu bon fiscal pe care scrie ,,bacsis”. Procedura de la restaurant a fost urmatoarea: am cerut nota. Am fost intrebat daca platesc cash sau card. Am spus cash.

Nota de plata era in valoare de 44 de lei. Ospatarul mi-a adus nota de plata si bonul fiscal (pentru cei 44  de lei). Am platit cu o bancnota de 50 de lei, si am cerut inapoi 2 lei rest. Ospatarul s-a intors cu acei 2 lei si cu bonul fiscal in valoare de 4 lei pe care mi l-a inmanat.

bon-fiscal bacsis

Profit de prilej pentru a reitera 10 lucruri pe care le cred despre impozitarea bacsisului:

1. Este o masura luata pe genunchi. Faptul ca s-a introdus impozitarea bacsisului inainte cu o luna de o modificare mai ampla a Codului Fiscal (și facem modificări lunare de fiscalitate) imi arata ca ea nu este o masura pentru combaterea evaziunii ci un pretext pentru altceva.

2. In opinia mea, pretextul urmeaza sa fie folosit fata de finantatorii internationali, atunci cand guvernantii vor fi intrebati – ce pun in locul golului de buget creat prin reducerea TVA la alimente. Guvernul si-a pregatit (pe langa vechea si paradita placa a ,,unei mai bune colectari”) si acest pretext.

3. Impozitarea bacsisului nu reprezinta nici o mai buna colectare a impozitelor nici o combatere a evaziunii fiscale. Nefiind un impozit pana acum – este un impozit nou – nu putem spune ca avem o mai buna colectare a acestor impozite. Nefiind un impozit eludat, nu putem vorbi nici despre combaterea evaziunii fiscale.

4. Impozitarea bacsisului este o suprataxare a veniturilor obtinute de furnizorii de servicii. In conditiile in care pentru un ospator spre exemplu, jumatate din venituri proveneau din bacsis, noul impozit inseamna o dublare a sumelor retinute pentru aceeasi munca. O suma neta mai mica.

5. Impozitarea bacsisurilor cu 16% este doar un pas intermediar pentru a aplica si alte tipuri de contributie pe acest venit (pensie, asigurari de sanatate, fond de somaj, etc).

6. In opinia mea, costurile de administrare ale acestui nou impozit (din categoria impozitului pe venit) vor fi mai mari decat sumele obtinute suplimentar. Costurile sunt pe mai multe paliere: pentru angajatori si angajati (obligativitatea registrului de bacsisuri (registru de bani personali ai personalului – multumesc pentru corectie cititorului gramaco) pe unde angajatii trebuie sa treaca inainte de inceperea zilei de munca pentru a declara ce sume au in posesie, ceea ce presupune timp pierdu si birocratie) dar si costurile de verificare a declararii corecte a bacsisurilor.

7. Supraimpozitarea se aplica in fapt tot celor corecti: cei care emiteau bon fiscal. Cine nu emitea bon fiscal inainte de 1 mai, nu va emite nici dupa. Și nici pentru bacsis. Cine nu platea taxele nici inainte de 1 mai (chiar daca le declara) beneficiind de o anumita protectie, nu o va face nici dupa, atata timp cat aceasta protectie va continua sa existe.

8. Dand senzatia ca merge dupa bani, cel mai mare risc  este ca Ministerul Finantelor/ANAF sa continue sa nu ii caute acolo unde trebuie: marea evaziune. Pana una alta nici ANAF nici Ministerul Finantelor nu au fost cele care sa sesizeze (dupa parerea mea) organele anticoruptie acolo unde exista evident indicii privind cheltuieli mult mai mari decat veniturile (imi pun si acum intrebarea asa cum am adresat-o in premiera in anul 2008 – din moment ce doamna Elena Udrea nu indeplinea conditiile de venit pentru acordarea unui credit de 3,2 milioane Euro, dar l-a primit, cu ce bani urma totusi sa plateasca macar o parte din acest credit?). Cum combate totusi ANAF/Ministerul Finanțelor marea evaziune, care include mita si spalarea de bani? De ce nu am vazut o pozitie a ANAF legata de averea nedeclarata a domnului Darius Valcov? De cate ori l-a verificat pe domnul Valcov ANAF-ul? ANF combate mafia si marea evaziune alergand personalul buticurilor și ospatarii? Prin mai multa taxare (adica prin taxe noi aplicate celor care oricum platesc obligatiile legale)?

9. Legiuitorii estimeaza ca vor aduna din bacsisuri circa 70 de milioane de Euro intr-un an. Opinia mea este ca estimarea este dubla fata de ceea ce va fi efect real. Daca adaugam costurile de administrare (atat ale firmelor cat si ale fiscului), nu cred ca statul va incasa sume semnificative din aceasta bulversare.

10. Nu sunt impotriva impozitarii bacsisurilor. Dar cred ca o astfel de decizie trebuie sa vina abia dupa ce statul si-a asigurat, din eradicarea/limitarea marii evaziuni, sumele necesare scopurilor sale primordiale: sa faca strada, scoala, spital si sa asigure ordinea publica.

 



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

12 răspunsuri

  1. Bonurile de bacşiş participă la loteria fiscală? 🙂

  2. Nu exista registru de bacsisuri 😀 ….vreti sa spuneti probabil de registru de bani personali ai personalului ce se trec la inceputul programului de lucru

  3. De asemenea asteptam cu interes legea fiscalizarii bacsisului pentru plata bacsisului fiscalizat . 😃

  4. Dl Soviani nu de alta dar dupa cum ii vin ideile d-lui Orlando , sa nu le dam idei sa reglementeze si un registru al bacsisurilor . 🙂

    Deorece vad ca lasarea bacsisului baiatului ce livreaza pizza la domiciliu e rezolvata : :))
    „Persoanele care livrează pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacşiş, dar numai dacă este lăsat la firma unde acestea lucrează, cumpărătorul având obligaţia să se deplaseze la acea locaţie pentru a le fi eliberat bonul fiscal, consideră ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

  5. Multumesc , am vazut ca ati corectat 🙂

  6. cea mai mare prostie este aceasta dau un exemple adevarat un ospatar lucreaza 8 ore pe zi cu un contract de 4h primeste un salariu de 550lei net dvs daca primiti acesti bani ce ati face cu ei va intreb????? iar ei se bazeaza mai mult pe ciubucuri dar dvs ne luati si acest drept chiar nu va ajunge cat furati???sincer de ce in alte tari nu se impoziteaza ciubucuri doar in Romania de ce ? pt ca Romania este tara tuturor posibilitatilor si asta iti ocupa tot timpul?Stiti ce rezolvati cu toate ideile astea proaste ca noi toti cei tineri sa lucram in alte tarii caci aici nu ne vedem niciun viitor nici stazi calumea nimik spitale st vai de capul lor si cate si mai cate ce mai o tara de cacat nu sunt mandra sa stiu ca sunt Romanca voi care aveti conturi si vile si case si masini voi da sunteti mandri de voi ca ati putut fura de la toti cetatenii …..Rusine sa va fie

  7. Pe o strada, pe langa un cersetor trece un el si o ea, tineri si frumosi si mai ales bucurosi de viata. El se apleaca si ii pune cersetorului in canuta o bancnota de 5 lei si trece rusinat mai departe ca sa nu auda multumirile sarmanului oropsit de soarta. Era doar bucuros ca este fericit si a simtit ca din fericirea lui vrea sa daruiasca …..
    Insa din spate, alergand dupa ei, cersetorul striga „domnu, e pomana sau bacsis ca nu stiu daca sa va dau bon”
    Morala … oare cand va intra ANAF-ul in biserica sa ceara 16% din coliva data de pomana, sau sa puna TVA pe bucata de paine cu salam pusa in mana unui copil al strazii, poate o sa faca o favoare, o sa puna TVA redus de doar 9%.
    Raman cu multe intrebari si incerc sa-mi dau seama cum se poate ca din banii mei munciti, cu impozite si cas-uri si alte taxe platite, deci bani impozitati odata si pe care eu vreau sa ii dau benevol vine statul si ii reimpoziteaza, oare ce sa fac, sa-l pedepsesc pe chelner si sa nu-i mai dau nimic in plus, la taximetrist sa insist ca sa mai mearga 10 metri ca sa vina ceasul fix pe banii pe care ii dau, iar la magazin sa ma trezesc luat la bataie de vanzatoare daca ii las 10 bani pe tejghea sata dupa ce striga la mine ca vreau sa o nenorocesc sa o aduc la faliment. Ce diferenta este in a lasa bacsis si a da la o biserica, ambele situatii reprezinta o actiune benevola.
    Deja prin magazine au aparut afise foarte amenintatoare cu scris mare si cu majuscule „NOI NU PRIMIM BACSIS”… ce frumos, o tara unica …
    Iar daca astazi esti cumparator si posibil donator de bacsis, maine deja cand ajungi la slujba ta, nu mai esti coleg, deja esti un potential infractor, criminalule … pentru tine prezumtia de nevinovatie nu exista, ai luat bani la tine ca sa poti fura, sa bagi mana in banii patronilor, in banii statului, in banii impozitelor, fereasca sfantul sa ai buzunare ascunse si sa ai cateva monede ramase din greseala, deja esti clar in fata unui act premeditat, iar doamnele ar fi bine sa scuture puternic posetele ca pate mai cad ceva banuti ascunsi intentionat cu ganduri criminale. Banuiesc ca prin ordonanta de urgenta maine va fi un gardian de la ANAF cu un detector de metale in mana si fiecare va trece spre slujba cu pantofii in mana si eventual in chiloti ca sa nu cumva sa ascundem bancnote pe unde nici nu te astepti.
    Parca suna a lagar, un lagar in plina natura, in orase, in sate, in catune, iar noi controlati si la intrare si la iesire de la servici, de la teatru, de la film, din parc sau de oriunde.
    Asta in timp ce multi altii fura cu sutele de milioane si nici nu platesc impozit pe comisioane si nici bon fiscal nu dau pentru ele.
    Dar in zgomotul de banuti din bacsis cine mai se gandeste la marea coruptie, multe zgomote mici te fac sa nu mai stii incotro sa intorci capul, iar cand auzi plebea muncitoreasca cum spune cu obida „ala de la magazinul din colt s-a imbogatit din ce-i ramane de la fiecare” stai si te gandesti cum sunau sabloanele comunistilor din anii de inceput ai socialismului autohton, si atunci la fel s-a pornit, prin infierarea unei clase sociale care din nefericire a fost formata din cei mai buni si mai muncitori cetateni.
    Oare asa vom ajunge si noi, deja se incepe impartirea cetatenilor in doua, in buni si in ne … buni, asta in timp ce ei stau deasupra si ne invrajbesc si au 7-8 case si conturi si spagi si comisioane si sunt ascunsi de noi prin parlament, prin institutii publice si deja prin tarile calde.

Trackback-uri

  1. LOL :) Ministrul ,,kamikaze” al Finanțelor renunță la impozitarea bacșisurilor :) | Blogul lui Radu Soviani
  2. Recomandarile Zilei #54 | Podul Minciunilor

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.