Marea tehnocrateala: înlocuirea unor dovleci cu niste bostani.


De cum am citit declaratia ministrului lui Dacian Ciolos, Marius Bostan, legata de faptul că învățământul ,,gratuit” ar trebui plătit suplimentar, m-am gândit că din acel moment, guvernul Cioloș are un ministru titular ,,prea mult”.

Declarația lui Marius Bostan a fost următoarea: Screen Shot 2016-06-30 at 16.42.10

 

 

 

Declarația lui Bostan nu poate decât să confirme ideea pe care am prezentat-o ferm încă de la formarea guvernului de tehnocrati, că, în fapt, nu vorbim decât despre niște oameni care au fost aduși de la posturi, pentru a fi puși în posturile de miniștri, după care se vor întoarce la posturi. Pentru ei, un joc cu sumă nulă. Pentru noi, o dovadă în plus că potentatorii lor au ștacheta profesională foarte scăzută atunci când îi trimit să le rezolve problemele.

,,Să simtă că nu e gratis” – probabil că asta este cea mai mare dambla din declarația lui Bostan. Este cineva în România care crede că învățământul este gratis? Poate doar Bostan, dar dacă mai sunt și alții, cu toată Constituția pe care mi-o vor vârî sub nas, le spun ferm: nu există așa ceva. Învățământul este finanțat din taxe și impozite, colectate la  buget de la părinții de la care Bostan mai vrea câte o sută de lei sau de la companiile pentru care lucrează părinții plătitori. Practic bugetul redirecționează anual o parte mai mare sau mai mică din taxe, impozite sau contribuții către învățământ (undeva în jur de 4%) din PIB. Deci atâta timp cât învățământul este finanțat de la buget, el nu este gratis. Să priceapă și Bostan.

Ceea ce vrea de fapt Bostan, este o nouă naționalizare a efectelor incapacității manageriale a guvernului din care face parte (și a celor precedente). Nu ajung banii – Evrika! o nouă taxă!  ,,să simtă că nu e gratis”!

Personal, m-aș fi asteptat de la Ministrul Bostan să iasă într-o declarație publică gen Cristian Ghinea și să afirme, dacă dorește, motivul pentru care nu ajung banii (și care nu compensează propria incapacitate tehnocrată)El este unul simplu: risipa generată de corupție, indiferență și incompetență. M-aș fi așteptat de la ministrul Bostan, ca ministru al comunicațiilor, să aibă o părere, competentă, despre cum dracului a ajuns să coste sistemul de interceptare al SRI un miliard de Euro (cifre confirmate și de Prună și de Macovei). Pentru că nu poate ajunge să coste un miliard de Euro decât la prețurile diverșilor Ghiță, dar nu-i așa, pe ăștia îi mustrează Ghinea. Asta mă așteptam de la Bostan. Dar nu, domnia sa pare să prezerve cheltuirea nonșalantă a câte unui miliard de Euro și să caute să legitimeze noi taxe pentru învățământ, motivand halucinant că acesta este gratuit și că noi, ca părinți, ar trebui să simțim mai tare când ne trimitem copilul la școală.

Mă așteptam de la Bostan să se mire cu toți dinții de ce anchetele din domeniul domniei sale de mangamenent (IT), mă refer strict la cazurile Microsoft și EADS, bat pasul pe loc în ceea ce privește recuperarea prejudiciului.

Dar pentru Bostan este mai ușor să netezească terenul pentru taxe suplimentare pentru învățământ decât să constate că Pescariu sau Florică fac business bine-mersi și nu au o problemă din banii strânși de unde i-or fi strâns ei să își trimită copii (dacă au) la școli private, în timp ce furăciunea fondurilor din buget asigură venituri de mizerie nu numai pentru profesori, dar pentru cam toți cei care nu au trecut printr-un proces de selecție așa cum a trecut Bostan (domnia sa a fost ridicat la rangul de ministru, nu-i așa?).

Știe Bostan că și în acest moment, guvernul din care face parte, alocă de peste 6 ori mai mulți bani pentru un deținut, lunar, decât alocația pentru un copil? Știe Bostan ASTA și anume că în 2015, statul român aloca 2.397 de lei pe lună pentru un deținut (din care 1619 lei cheltuieli de personal, 211 lei venituri monetizate din munca deținutlui și 567 de lei alocare bugetară efectivă pentru fiecare deținut)? Știe că în acest moment alocația pentru copii este sub suta de lei pe care o vrea în plus de la fiecare părinte? Am pus ca și contrapartidă doar cei 567 de lei, tocmai în virtutea că avem cheltuieli salariale și în domeniul învățământului și în ceea ce privește plata gardienilor.

Știe Bostan că Dorin Cocoș a fost condamnat la doar 2 ani de închisoare și confiscarea a doar 3 milioane de Euro, în detrimentul confiscării extinse, care ar fi putut fi prezumată cu grad mare de rezonabilitate și chiar demonstrată  dacă avem în vedere că domnul Cocoș a dobândit 3 milioane de Euro prin traficarea influenței într-un singur caz. E legitim să mă întreb dacă și restul averii și-a dobândit-o prin traficarea influenței pentru ale cazuri Microsoft? Sau măcar Bostan să se întrebe?

Ne poate spune domnul Bostan cum a ajuns o bancă din România în categoria beneficiari reali ai traficului de influență și infracțiunilor de corupție din cazul Microsoft, prin cesionarea drepturilor din contractul în cauză?

Ne poate spune ce rol a avut ministerul comunicațiilor în plata a 50 de milioane de lei, în octombrie 2013, către Unicredit? Ne poate spune ministrul comunicațiilor în ce fel a ajuns să plătească această sumă? Pentru că, din datele publice, rezultă că asocierea formată din asocierea formată din D-Con.Net.AG, D-Con.Net GMBH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG și Dim Soft SRL (contract nr. 37/30.04.2013/RO/41/03.04.2016) a cesionat către Unicredit contractul respectiv.

Eu despre asta mă așteptam să vorbească Bostan: despre miliardul de la SRI, despre zecile de milioane de la Microsoft, despre sutele de milioane de la EADS. Dar domnul Bostan vorbește despre o nouă taxă, ca să simțim că ,,învățământul nu e gratis”.

Relevarea de către România Liberă, a  stenogramei declarației domnului Bostan, ne arată că atunci când construiești pe nimic, nu pot să ai ca rezultat decât nimic. Cel puțin, nimic inteligent.

În momentul în care am legat o coplată, ca la sănătate (la sănătate, coplata, după părerea mea, are o inteligență în spate destul de mare). Eu văd părinții la școală, sunt părinte, am trei copii. Sunt părinte, am trei copii. Jumătate din ei nu se interesează. Nu se interesează. Nu cer calitate. Profesorii au salarii mici. Dar nici din partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur și simplu își bat joc de meseria lor.  Și spun: am salariul mic. Domnule, mergi acasă. Dă-ți demisia dacă ai salariul mic, dar nu poți să îți bați joc de viitorul unor copii, să faci prostii la școală și nimeni să nu te verifice. Deci justificarea că am salariul mic e o imbecilitate. Am salariul mic, îmi dau demisia și mă apuc de altă muncă, dacă nu îmi place meseria asta. Ei, revin.

Domnul Bostan mai mizează pe ceva în declarațiile domniei sale: că lucrurile se uite. E uite că nu vrem să le uităm, cel puțin în privința coplatei din sănătate, pe care o vedere cu ,,o inteligență destul de mare”. Inteligența destul de mare la care face referire Bostan este congruentă cu primitivismul. Își aduce aminte domnul Bostan din ce s-a născut coplata? Și ce s-a plătit prin această coplată?

Coplata a fost ,,soluția inteligentă” găsită de primitivul guvern Boc pentru a acoperi jafurile din sănătate. Inclusiv Hexi Pharma. Pentru că furturile au fost prea mari și bugetul a intrat în criză, guvernul Boc a trebuit să găsească mecansime primitve de acoperire a furtului: dacă iei de la toți, nu se vede, pare să se fi gândit acel guvern. În primul rând, și acolo există contribuții de asigurări de sănătate. Dacă banii ar fi fost cheltuiți eficient și nu pe diverse Hexi Pharme, bugetul sănătății ar fi putut fi echilibrat. Dar, în condițiile Hexi Pharmelor, gaura sănătății s-a acutizat. Iar acolo, guvernul Boc a legiferat o finanțare de 3 ori pentru același lucru: sistemul de sănătate a fost plătit o dată de români prin contribuții (cei care au plătit), a doua oară prin majorarea TVA de la 19% la 24% (o parte din bani s-au dus pentru eliminarea arieratelor din sănătate) iar coplata a fost mecansimul primitiv prin care românii au ajuns să plătească de 3 ori același lucru. Iar Bostanului îi pare acest lucru ,,inteligent”. Categoric, avem opinii diferite despre ceea ce înseamnă inteligență și ceea ce înseamnă hoție.

Una peste alta, așa cum o spun de doi ani încoace, prioritățile administrației guvernamentale are trebui să fie 3 mari și late: stradă, școală și spital. Deja cu Achimaș, guvernul tehnocrat a dat-o în bară în ceea ce privește sănătatea. Cu Costescu, a dat-o în bară și în ceea ce privește strada. Faptul că un domn ca Marius Bostan mai se duce încă la ședințele de guvern după declarațiile sale în privința școlii, îmi arată că guvernul tehnocrat se pregătește să o dea în bară și cu școala. Mă bucură vestea de astăzi că, după 4 ani, fostul colaborator al domnului Isărescu (cu care se sfătuia) – domnul Victor Ponta este în sfârșit subiectul unei sancțiuni ca urmare a comportamentului domniei sale de hoț de cuvinte. Dar îmi aduc aminte că Iohannis, după demisia lui Ponta, i-a dat girul de încredere și l-a numit premier interimar pe fostul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu, cel care a fost capabil să promoveze o ordonanță de urgență pentru câțiva demnitari hoți de cuvinte, prin care, doctoratul furat putea fi retras ,,la cerere”. Deși tehnocrații spuneau în ianuarie că ordonanța referitoare la hoții de cuvinte va fi finalizată până la sfârșitul lui ianuarie, iată că suntem la sfârșitul lui iunie. Și suntem ca sub aceeași gândire ca și la Ponta: ordonanță dată pentru același grup restrâns de hoți de cuvinte.

Văzându-l pe Bostan (și pe alții), stau și mă întreb: până la urmă care sunt diferențele între guvernul Ponta și ăsta de tehnocrați în termeni de competență, responsabilitate și în general, în termeni de bună guvernare. Ele nu sunt vizibile pentru că, în linii mari, opinez că nu există. Sau, ca să îl parafrazez pe #omulcareareproblememaricucasele, a fost nevoie ,,să moară oameni”, ca să înlocuiască niște dovleci cu niște bostani.

 

 

 



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , ,

1 răspuns

  1. Bostan e unul dintre jucăușii școlii austriece. S-a acomodat ca bugetar și începe să dea povețe.
    Din punctul lui de vedere elevii sunt consumatori de educație și trebuie să plătească.
    Pentru acest regn nu s-a găsit un neuron pereche celui stingher.
    Societatea umană a evoluat, educația, sănătatea sunt servicii publice oferite moca_”consumatorilor” pentru a evita omul tip bostan.

    Bugetarul de dreapta e inventiv, pentru a fura mai mult trebuie să găsească noi resurse pentru buget. :)) Stat minimal, fără servicii sociale, doar speciale, și cu buget mare… puternic. :)))))

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.