Mediafax – Fake News sau acoperire dupa ce intentia guvernamentala de pacalire a fost devoalata?


Din punctul meu de vedere, stirea zilei de ieri dimineata, difuzata de Mediafax și regasită și pe  hotnews.ro dar și pe alte surse de presă a fost cum încearcă guvernul României să îi păcălească pe americani că dau 2% din PIB pentru apărare, varand in bugetul apărării plata cu taraita a sumelor executorii dispuse de către instanță (drepturi salariale) în favoarea profesorilor.

Am scris despre asta, aici:

Astazi, de la ora 21.00, sunt invitat la TVR1 – Emisiunea Romania9. Cum ramane cu 2% din PIB pentru Armata?

Un cititor atent îmi semnalează că Mediafax a dat o știre falsă și că de fapt banii pentru restanele profesorilor urmează să fie alocați din bugetul Ministerului Educației (nu din cel al Apărării Naționale). Dar daca e mai mult decat atat?

Caut pe Mediafax (la link-ul pe care l-am atașat ieri în text), respectiv aici și văd că, noaptea ca hoții, Mediafax a schimbat știrea, substituind ,,Ministerul Apărării Naționale” cu Ministerul Educației Naționale. Caut și disclaimer-ul, erata prin care Mediafax să își asume greșeala și să spună că ,,dintr-o regretabilă eroare, în textul publicat la ora X, în loc de Ministerul Educației Naționale a aparut Ministerul Apararii Nationale”. Nu găsesc o astfel de erata și de aceea susțin că noaptea ca hoții Mediafax a ascuns faptul că a dat un fake news.

Ce s-a întâmplat de fapt:

a) cea mai plauzibilă explicație este că o persoană incompetentă de la Mediafax a dat un fake-news și într-un mod oarecum fraudulos, Mediafax a încercat să își acopere eroarea. Era cinstit și onest să apară acea erată. Nu a apărut.

b) explicația mai complexă este următoarea: Am fost singurul jurnalist care a semnalat efectele nocive ale știrii publicate inițial de Mediafax – păcălirea americanilor, astfel încât este rezonabil să cred că  textul meu a fost observat (e în fișa postului celor care monitorizează) și de Guvern, și de SRI și de Ambasada americană, pentru simplul motiv că un astfel de șmen este extrem de primitiv și atunci când am pus reflectorul asupra lui, au încercat acoperirea lui. Guverul, văzând monitorizarea, fie a tras de urechi societatea Mediafax aflată în insolvență ca să corecteze știrea, fie s-a corectat pe el însuși, devoalat, modificând în proiectul de lege ,,ministerul apărării naționale” cu ,,ministerul educației naționale”. Ambele variante sunt plauzibile.

Vedeți în continuare textul care se regăsește AZI la același link Mediafax cât și cel care se regăsea ieri (pe baza căruia am făcut interpretarea):

AZI:

IERI:

 

P.S. Textul de ieri (captura) este luată de pe un alt site care a preluat ,,STIREA” Mediafax, întrucât Mediafax a ascuns-o.

P:S. 2: Am motive să cred că textul inițial a fost exact ca în varianta inițială (cu ministerul apărării), fiind ulterior modificat.

Nu este prima oară când Mediafax, noaptea ca hoții, schimbă știrea. Primul exemplu l-am dat în urmă cu șase luni, în 7 aprilie 2017, când pe Mediafax a apărut știrea că ,,Grindeanu, despre atacul american din Siria: condamnăm atacurile, sunt acțiuni fără justificare”.

Ulterior, Mediafax a șters știrea cu totul și a înlocuit-o cu alta: ,,Noi, ca şi stat, condamnăm atacul cu arme chimice care a avut loc în urmă cu câteva zile. Aceste lucruri trebuie pedepsite şi tot ceea ce decurge din angajamentele noastre ca ţară membru NATO le vom respecta. Dar atacuri de tipul a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, care n-au legătură cu nicio regulă internaţională, cu absolut nimic, trebuie pedepsite”

Scriam în 7 aprilie 2017, pe facebook:

Și încă un post-scriptum: Mediafax este în insolvență, iar cel mai mare creditor al Mediafax este ING Bank, în urma unui împrumut acordat cu generozitate în mandatul fostului Președinte ING Bank România Mișu Negrițoiu, în prezent fost Președinte al Autorității de Supraveghere Financiară.

Acestea fiind spuse, nu pot trage decât o concluzie: Mediafax (în insolvență) a ajuns să facă știri exact așa cum acorda credite ING Bank acestei agenții (acum aflându-se la masa credală): Jalnic.

Chiar ultimul post-scriptum: Citesc în ziarul Bursa un articol din urmă cu 7 luni prin care KPMG (administratorul judiciar al Mediafax dar și cel care a fost administrator judiciar al Astra sub mandatul lui Mișu Negrițoiu la ASF), solicita atragerea răspunderii lui Orlando Nicoară pentru insolvența Mediafax”. Mă întreb, o fi cercetat KPMG și modul în care ING Bank a analizat bancabilitatea și solvabilitatea atunci când a acordat Mediafax un credit enorm și eventuala relație Mișu Negrițoiu – Adrian Sârbu, astfel încât să atragă mai multe răspunderi, pentru chiar a recupera banii?

 



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , ,

1 răspuns

  1. Cum se poate verifica cine posteaza si cine lanseaza fakenews?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.