Astazi, de la ora 21.00, sunt invitat la TVR1 – Emisiunea Romania9. Cum ramane cu 2% din PIB pentru Armata?


Astazi, 17 octombrie 2017, sunt invitatul lui Ionut Cristache la emisiunea Romania9, difuzata in direct pe TVR1.

Vorbesc astazi 17 octombrie despre cum arata bugetul pe anul 2016 si care sunt perspectivele pentru 2017, intrucat ieri, 16 octombrie, pentru prima data Mihai Tudose, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu s-au intalnit pentru a vorbi despre bugetul pe anul 2018.

16 octombrie este la 16 zile distanta de cand, potrivit Legii Finantelor Publice, proiectul de buget pentru anul 2018 trebuia depus de catre Ministerul Finantelor, la Guvern.

16 octombrie este la o zi distanta de cand, potrivit Legii Finantelor Publice, proiectul ar fi trebuit deja insusit de catre Guvern si trimis, inca de ieri Parlamentului. (Legea spune foarte clar: ,,dupa insusirea de catre guvern a proiectului legilor bugetare si de buget, acesta le supune spre adoptare, acesta le supune spre aprobare Parlamentului cel mai tarziu pana la data de 15 octombrie a fiecarui an”.

De 2 zile, proiectul trebuia insusit de Guvern si sa ajunga in Parlament. In plina discutie despre cat de penali sunt unii ministrii care nu mai pot ramane in guvern in timp ce alti ministri, cu acelasi statut (inceperea urmarii penale) raman in Guvern, nu avem proiect de buget.

Parerea mea o cunoasteti. Suntem in criza bugetara. Din criza bugetara acutala vor reiesi surprize, in sensul majorarii din nou a taxelor si impozitelor pentru anul 2018. simultan cu un efort colectiv de pacalire ,,prin noi insine”. Incercam sa pacalim Comisia Europeana ca deficitul bugetar nu va depasi 3% din PIB in acest an (in fapt l-a depasit iresponsabil de pe vremea tehnocratilor in urma masurilor iresponsabile continuate de acestia de pe vremea guvernului Ponta). Il va depasi, capacitatea de minciuna contabila (tip TVA splitt) nemaiputand acoperi golurile la buget. Singurii pacaliti vom fi noi insine.

Acum, ne straduim sa ii pacalim de americani. Primul ministru si Presedintele Camerei Deputatilor tocmai ce au initiat un ,,proiect comun” pentru plata drepturilor salariale castigate in instanta de catre personalul din invatatamant, cu taraita, in urmatorii 5 ani (5% la anul), atentie, din bugetul Ministerului Apararii Nationale.. Aici vine surpriza. Potrivit Mediafax, proiectul prevede: ,,începând cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Apărării Naţionale, se asigură fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământ”.

In linii mari, faptul ca statul roman nu a pus in executare deciziile definitive ale instantelor, il transforma intr-un stat insolvent, sau, diplomatic spus, un stat de drept in care justitia se aplica esalonat, in rate. Dar faptul ca incerci sa platesti datorii facute de proiecte legislative iresponsabile din bugetul apararii nationale, oricat ar argumenta ca educatia este un domeniu de interes strategic (pe buna dreptate), nu poti pretexta ca, cheltuieli curente salariale sunt de natura a fi platite din Bugetul Ministerului Apararii Nationale. 2% din PIB se refera la altceva.

Intrebarea mea e: o facem expres pentru a ne decredibliza dupa ce ne-am asumat necredibil ca alocam inca din 2017 2% din PIB pentru aparare? Cred ca da, si simultan mai dispare un strat de vopsea de pe decidentii Romaniei. Are legatura cu faptul ca, prin achiztiile militare aprobate de Congresul American (cantitati, sume certe), dispar spagile pentru generalii fosti membrii ai Securitatii si vrem sa ne intoarcem la situatia din acest moment, cu blindate 117*117 care nu exista dar pentru care se platesc sume certe? Cred ca da.

Detaliez diseara, de la ora 21.00, la TVR1.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: