In primul rand, ne vedem diseara, de la ora 21.00, la TVR1, fiind invitatul lui Ionut Cristache pentru a vorbi despre asta:
Chiar astazi rememoram pe facebook articolul meu publicat în 6 octombrie 2008: ,,Cronica economica a unei senilitati premature” prin care indrazneam sa atrag atentia asupra crizei severe care va urma, fiind in contradictie cu toti oficialii de atunci: Varujan Vosganian (ministru de finante) – construia bugetul pe creștere economica de 5% si deficit bugetar de 3%, Mugur Isarescu spune ca ,,mai usor cu criza pe scari, nu avem nevoie de FMI” si ,,Romania crește economic cu 5% pe an de 10 ani si va continua si in urmatorii 10 ani sa creasca cu 5%” pe an sau Basescu spunea ca ,,aceasta criza economica nu ne va atinge” in timp ce Tariceanu ne trimitea sa cumparam case in SUA si sa nu ne luam dupa niste baieti de la Londra care nu stiu ei din birourile lor cum e cu economia Romaniei care ,,duduie”.
Articolul il gasiti aici:
Remember debutul crizei: Cronica economica a unei senilitati premature
Daca fosta securitate ar fi fost in masura sa ii plaseze in functii publice pe toti ce mentionati, cu siguranta ca fosta securitate ar fi fost in masura sa le creeze si discursuri identice. Doar despre Isarescu stiu sigur ca a fost sicofant, despre ceialalti avand suspiciuni rezonabile.
Previziunile mele din 2007-2007 s-au indeplinit, a urmat cea mai severa recesiune economica din Romania, pe cand alde Isarestii, Vosganienii, Tariceanii si Basestii au bagat economia Romaniei in zid. Aceasta fiind principala lor realizare in economia post-decembrista, de a induce si favoriza cea mai puternica recesiune a Romaniei de la razboi incoace, probabil ca au fost si medaliati pentru asta din moment ce acum, dupa 9 ani, toti ei sunt la butoanele economiei: Isarestii, Taricenii, Vosganienii, la care se adauga Santa Klaus (aici), Liviu si Mihai.
In timp ce Santa Klaus exceleaza in ceea ce face in ultimii 3 de vacanta, si anume in a fi depasit de situatie, Isarestilor, Taricenilor si Vosganienilor li se adauga Liviu si Mihai.
In 21 decembrie 1989, la mitingul din Piata Revolutiei, Elena ii spunea lui Nicu, fiind convinsi ca sunt iubiti de popor: ,,mai da-le Nicule 100 la pensie”. Si Nicu le promitea. A urmat finalul.
Astazi, 26 octombrie 2017, fara niciun miting, Liviu ii spune prin #adevarataambramburica (Ionut Misa – Ministrul Finantelor Publice) lui Mihai: ,,mai da-le Mihaie 100 la pensie”. Asta nu inseamna ca as considera ca domnul Dragnea are similitudini cu Elena si domnul Mihai pare mai degraba Nicu in scena asta. Daca as crede asa, as sustine si ca strategii fiscali ai lui Liviu (Darius Valcov si Liviu Voinea – sudati prin contracte ale Consiliului Judetean Teleorman si Municipalitatii Slatina prin contractele cu GEA Strategy & Consulting – detalii aici) sunt echivalentul lui Tudor Postelnicu.
Oricum va las pe dumneavoastra sa alegei rolul de Elena si Nicu pentru oricare dintre Liviu si Mihai.
Dar masurile anuntate astazi de catre Ionut Misa, in contextul in care Comisia Europeana tocmai a constatat ceea ce eu avertizez de doi ani, ca exista TOATE premisele sa ne indreptam spre inca o criza, autoindusa, precum cea din Grecia,
Concret, intrarea in deficit excesiv pe rezultatele nepriceputului Cioloș care a fost suficient de irespnsabil sa continue politicile toxice pe termen lung ale lui Ponta (Ciolos,,garantand” mincinos la momentul depunerii jurământului că nu va depăși obligațiiele care derivă din respectarea tintelor de deficit). Comisia Europeana a avertizat in urma cu 2 zile ca exista riscul de depasire SEMNIFICATIVA a tintei de 3% deficit in 2018, in timp ce deficitul bugetar pentru tot anul 2017 ar putea depasi 4% (pe rezultatele ajustate dupa primele 6 luni).
Liviu si Mihai nu pot fi Elena si Nicu. Macar pentru simplul motiv ca Nicu a facut strada, scoala si spital si a industrializat Romania (comportandu-se irespnsabil in ultimii ani fata de romani). Dar le-a facut. Liviu si Mihai se comporta la fel de iresponsabil fata de romani (vor asigura in termen destul de scurt dublarea datoriei publice a Romaniei), luand bani de la strada, scoala si spital si chiar din ceea ce a industrializat Nicu (dividendele speciale de la Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica, etc). Iar faptul ca devalizeaza banii de la strada scoala si spital ca sa mareasca pensiile speciale este evident prin nivelul minim al investitiilor de anul acesta.
Concret, #nouaabramburica (Ionut Misa – ministrul finantelor publice) a anuntat astazi #revolutia fiscala impreuna cu Lia Olguta Vasilescu – un fel de #piedoneinegipt.
Revolutia include:
- majorarea salariului minim pe economie de la 1450 de lei la 1900 de lei incepand cu 1 ianuarie 2018 (majorare de 31%)
- majorarea salariului brut in toata economia cu 20% pentru anul 2018 (asa fundamenteaza Ministrul Muncii faptul ca desi la anul viramentele catre Pilonul II de pensii se reduc de la 5,1% la 3,7%, nominal nu se va simti intrucat salariile brute vor creste cu 20%). Zau Olgutza?
- pensia minima – in fapt un ajutor social platit nelegal din fondul de pensii intrucat nu vine in urma contributivitatii se majoreaza de la 1 iulie 2018 la 640 de lei.
- Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018 (in fapt, fata de promisiunea initiala – minicinoasa, de neimpozitare a veniturilor sub 2000 de lei, cei cu venituri mici sunt impozitati suplimentar – un venit de 2000 de lei ar fi fost impozitat cu zero conform promisiunii, acum urmeaza sa fie impozitat cu 200 de lei). Daca mai pui si noua taxa de solidaritate de 2,25% (denumita contributia asiguratoare pentru munca), impozitul fata de promisiune este chiar si mai mare. În fapt, noul impozit va fi de 12,25%
- ,,romanii cu activitati independente nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati ci raportatel la salariul minim (1900 de lei).
Revolutia fiscala include o sumedenie de raspunsuri, dar nu include raspunsul la intrebarea. Din ce bani?
Pentru că, uitându-ne pe cele mai recente date ale executiei bugetare, observam ca incasarile bugetare vs cheltuieli (deficitul bugetar) merge din ce in ce mai prost:
- veniturile curente s-au majorat cu doar 6,4%, fata de dinamica cheltuielilor curente de +12,9%. Reteta spre criza
- incasarile din TVA sunt sub nivelul din primele 9 luni ale anului trecut (-0,3%)
- incasarile din fonduri europene sunt doar de 5,9 miliarde lei versus programarea bugetara de 23,4 miliarde lei (5,2 miliarde Euro), iar cea mai mare parte nu este absorbtie efectiva ci subventiile pentru agricultura – care vin oricum
- cheltuielile cu salariile s-au majorat deja cu +21,9%
- transferurile de la bugetul de stat catre cel de pensii s-au majorat cu 7 miliarde de lei
- cheltuielile de investitii s-au redus cu 20% (1,9 miliarde de lei, pana la 7,6 miliarde lei)
Rezultatul? Deficit bugetar aproape dublu fata de anul trecut pe vremea asta (6,8 miliarde lei fata de 3,7 miliarde lei), respectiv 0.81% din PIB fata de 0,49% din PIB. Și în luna octombrie au fost incasari aferente pentru 3 luni (tot trimestrul III) deci dinamica de crestere a deficitului bugetar va fi in mod cert Mult mai mare in ultimul trimestru.
Detaliez totul, disera, de la ora 21.00, la TVR1. Cand voi dezvalui si de ce Romania va intra in cartea recordurilor cu cea mai mare coada din lume.
Și încă ceva: în 1989 Ceausescu ne asigura ca ,,agenturili striane” actioneaza ca provocatori. Dupa 28 de ani, Liviu si Mihai ne asigura ca multinationalele ne sug sangele,
Ramane de vazut cine va juca rolul celui care ne va asigura ca ,,apa este otravita la Sibiu” si ca populatia sa bea bauturi racoritare si vinuri usoare.
Categorii:Stiri
Domnule Soviani ati spus la TV ca in 2018 vom avea parte si deo crestere a dobanzilor din partea BNR. Chiar credeti ca BNR va creste dobanda de politica monetare atata timp cat BCE pare sa mentina dobanda neschimbata?
Multumesc
Da. Bnr va fi nevoita sa creasca dobanda si la o politica monetara mai tare pentru a compensa politica fiscala laxa si pentru a limita inflatia. Devine prea costisitor, pe de alta prte, sa risipeasca rezerva ca sa tina cursul si va folosi parghia dobanzilor (marind atractivitatea leului ca diferential de dobanda fata de euro). Nu in ultimul rand, chiar si fara majorararea ratei de dobanda de politica monetara, dobanzile efective din piata sunt mai mari si vor fi si mai mari.
@soviani Daca as avea bani v-as plati sa scrieti un articol pe acest subiect, care-i afecteaza direct pe oamenii simpli. Credeti ca este posibil ca ROBOR sa ajunga la valori de 4% ?
Multumesc