Planul de investiții pentru Europa mobilizează resurse financiare de 500 de miliarde de euro până în 2020.


Criza financiară care a antrenat marea recesiune de după anul 2008 a avut ca efecte și o reducere a investițiilor în Uniunea Europeană, atât a celor publice cât și a celor private.

Una dintre modalitățile cele mai eficiente de impulsionare a reluării investițiilor se dovedește a fi inițiativa comună a Comisiei Europene și Băncii Europene de Investiții – Planul de Investiții pentru Europa.

Prin acest program care urmărește atragerea și mobilizarea de resurse financiare de până la 500 de miliarde de Euro, România a reușit să atragă pînă acum finanțări de 258 de milioane de euro al căror efect de antrenare urcă până la aproximativ un miliard de euro (943 de milioane de euro).

Programul se bazează pe o garanție de 16 miliarde de Euro alocată din Bugetul Uniunii Europene, la care se adaugă resursa financiară a Băncii Europene de Investiții, în valoare de 5 miliarde de Euro.

Prin această schemă de finanțare, la nivel european au fost antrenate deja investiții de 236 miliarde de euro pînă în septembrie 2017. Se poate calcula astfel una dintre cele mai ridicate rate de multiplicare a capitalului, de 1 la 15 (pentru fiecare euro alocat/garantat, suma transpusă în proiecte de investiții a fost de 15 de ori mai mare).

În România, finanțarea pentru întreprinderile mici și mijlocii folosind Planul de Investiții pentru Europa, se realizează prin intermediul băncilor comerciale. Sunt deja semnate înțelegeri cu 3 bănci comerciale (pînă în octombrie 2017) prin care credite cu dobândă mai redusă vor ajunge la aproape 2400 de IMM-uri.

INVEST EU – campania de informare a Reprezentanței Comisiei Europene în România promovează sectoarele economiei care au beneficiat sau care pot beneficia în continuare de acest plan, în baza unor proiecte care au crescut rapid, sprijinite de planul de investiții:

Planul de Investiții pentru Europa este reprezentat de 3 piloni fundamentali: Fondul european pentru investiții strategice (care include garanții din bugetul Uniunii Europene și BEI), sprijinirea investițiilor în economia reală (care are ca mijloace portalul european pentru proiecte de investiții și platforma europeană de consiliere în materie de investiții) și îmbunătățirea mediului de investiții (printr-un mai facil și eficient acces la finanțare, în special pentru IMM-uri, prin reglementare mai simplă și mai previzibilă dar și prin realizarea uniunii piețelor de capital).

Beneficiarii eligibili în cadrul Fondului european de investiții strategice sunt atât cei privați (companii de dimensiuni mari și IMM-urile care pot accesa finanțare prin băncile intermediare) cât și cei publici (autorități locale, companii de stat, alte entități publice).

Domeniile în care se poate obține sprijin pentru finanțare prin Fondul european de investiții strategice includ dar nu se limitează la: cercetare, dezvoltare, inovare, energie, infrastructură de transport, capital uman, cultură și sănătate. Planul de investiții pentru Europa poate fi utilizat în comun cu fondurile structurale.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.