De ce opoziția ar trebui să depună motiune de cenzură IMEDIAT dupa asumarea raspunderii guvernului pe buget.


In esenta, asumarea raspunderii pe bugetul pentru anul 2020 de catre Guvernul Orban este idioata. Iar nedepunerea unei motiuni de cenzura este o forma de blat. La fel ca in criza din 2008. Cand cei care nu il mai suportau pe Basescu si PDL au votat PSD, si dupa alegeri, s-au trezit cu guvernul PDL-PSD si cu premier Emil Boc. PSD a fost oficial la guvernare alături de PDL până în toamna lui 2009, si a fost complice la ignorarea crizei, neluand masurile necesare in 2009 si favorizand masurile iresponsabile ce urmau sa fie luate in 2010 (majorarea TVA-ului peste noapte, taierea salariilor peste noapte cu 25% si tentativa de taia pensiile cu 15%, inclusiv pensiile mici).

Apoi, in 2012, cei care nu il mai suportau pe Basescu si PDL au votat USL si s-au trezit premier cu Victor Ponta – noul Emil Boc si premierul domnului Basescu. Un hot de cuvinte, un impostor, care a compromis o generatie.

Argumentele din 2019 privind ,,celeritatea” și ,,lungirea” adoptării bugetului daca s-ar dezbate in Parlament, precum si ,,riscul” de a intra fara buget in 2020 sunt doar pretexte pentru a frauda ordinea de drept: bugetul se dezbate in Parlament, nu se asumra fara dezbateri.

Lipsa unei motiuni de cenzura reprezinta o forma clara de complicitate, de blat a opozitiei, cu actuala politica economica incompetenta, indiferenta si iresponsabila. Complicitate inclusiv cu fraudarea banului public prin directionarea unor sume bugetare, pe datorie, pe investitii fara valoare adaugata, asa cum am scris in exclusivitate, ieri, aici, respectiv banii publici in loc sa se duca in spitale se duc in achizitii de imobile de la privati.

Si daca nu avem buget la 1 ianuarie 2020, ce?

Categoric, bugetul este principalul instrument de politică economică al unui guvern, politica economica pentru care Parlementul ii da mandat, in urma trecerii guvernului prin Parlament si a programului de guvernare. Programul de guvernare a trecut de Parlament in 4 noiembrie 2019, si deja nu mai este indeplinit, mentionand aici doar tinta de deficit bugetar de 3% asumata in Parlament, care este de mult depasita.

Deasemenea, noua adminsitratie a preluat metoda vechii administratii de falsificare a prognozei de PIB, astfel incat sa dea aparenta ca exista venituri pentru cheltuielile asumate. Concret, desi prin rectificarea bugetara a redus progoza de crestere economica  2019 de la 5,5% (falsificata de vechea administratie) la 4%, PIB-ul nominal se majoreaza (!!!) de la 1031 de miliarde de lei la 1040 de miliarde de lei. Adica, desi economia creste mai putin, ea devine mai mare !!! Fix ca aia dinainte (asa cum am scris aici in 4 ianuarie 2019), cand, desi reduceau prognoza de crestere economica in 2018 de la 6,1% la 4,5%, PIB-ul, care se majora mai putin, ajungea la un rezultat mai mare!

Legea spune foarte clar ca daca nu avem un buget pana la 1 ianuarie, cheltuielile bugetare lunare se fac in limita plafonului de a douăsprezecea parte din veniturile anuale ale anului anterior. Deci nu există niciun blocaj. Din contră, există cadru legal pentru efectuarea cheltuielilor și încasarea veniturilor.

Iar opozitia ar fi obligata sa depuna motiune de cenzura! Iata cateva motive:

  • Iohannis nu a promulgat inca reducerea supra-accizei. Or, aceasta este o masura extrem de ,,valoroasa” in bani care afecteaza veniturile bugetului. Cum sa nu depui motiune de cenzura in conditiile in care exista inca legi nepromulgate (la fel ca si dublarea alocatiilor pentru copii la 300 de lei lunar), iar guvenul vine sa isi asume un buget care nu tine cont de aceste efecte?
  • Ce fundament real exista pentru eliminarea taxei pe active bancare (singura rezonabila din OUG 114), in conditiile in care bancile fac supra-profituri, tolerate de administratie si BNR in a frauda bugetul de stat (mecansimul scoaterii din bilanturi a ,,creditelor neperformante”)? Este simplu: taxa pe active bancare functioneaza ca turnesolul. Prin aplicarea ei, fiscul poate lua urma exportului nelegal de profituri cu consecinta fraudarii bugetului de stat al Romaniei. Desigur, este discutabil modul in care este calculata si nivelul ei, dar intr-o economie ca a Romaniei, in care BNR nu a identificat nicio operatiune de spalare de bani (a inchis ochii) taxa pe active bancare este absolut obligatorie, intrucat nu mai dau pretexte fiscului si BNR sa inchida ochii la fraudarea bugetului de stat de catre banci.
  • Ca si in 2008-2009, concubinajul dintre PSD si noul PDL din 2019 (PNL) nu face decat sa intarzie masurile necesare de ajustare reala a cheluielilor (inghetarea fiind frectie la picior de lemn), cu consecinta unor ajustari draconice dupa alegerile parlamentare din 2020. Odata ajunsi la guvernare, oricare ar fi noua majoritate si cu un mandat de 4 ani in fata, cei care intarzie aplicarea acum a unor masuri graduale si progresive, vor face ajustari ad-hoc. Ei vor impinge, la fel ca in 2008-2012, economia intr-o recesiune si mai adanca.

Ca si concluzie, sunt mizerabile calculele politice atat ale PNL (care se bazeaza pe blatul cu PSD si cu alde Ciolacu), cat mai ales ale PSD, care se iluzioneaza ca va ,,cumpera timp” in speranta ca va lua mai mult de 20%  la alegerile parlamentare din 2020 si asteptand ca guvernul sa isi rupa gatul pana atunci. Or, experienta primelor 6 saptamani ale noii administratii ne arata ca actualul guvern nu isi va rupe doar lui gatul prin intarzierea masurilor necesare, ci va rupe gatul populatiei si companiilor, ajungand, ca si guvernul BOC, sa ia măsuri disperate, favorizate de propria incompetență, indiferență și iresponsabilitate. Aduceti-va aminte de 2008, respectiv ce guvern a rezultat, din blat. Iohannis, tu fiind atunci premierul de la GRIVCO, de ce taci acum și nu promulgi?



Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.