Exclusiv: Despre cum il trateaza proprii ministrii pe Ludovic Orban ca pe o paiață mintindu-l ca fac investitii intr-un spital. VIDEO.


Ședinta de guvern de vineri, 20 decembrie 2019, a fost una extraordinară, atât prin faptul că la mai puțin de o lună de la precedenta recificare bugetara (28 noimebrie 2019) a fost făcută a treia rectificare a anului (și urmează și a patra), dar mai ales pentru că Ludovic Orban a fost mințit de propriul ministru și la rândul lui premierul a mintit populația. Dovada se află publicată în Monitorul Oficial al României, care mai arată ceva: prin minciună, guvernul Orban cheltuie banii pe achiziții imobiliare din fonduri publice nenecesare favorizând anumiți investitori imobiliari și mințind că este vorba despre investiții în spitale. În realitate, este vorba despre cumpărarea unui sediu de 2,5 milioane de Euro.

Faptele:

  • Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, vine în ședința de guvern cu un proiect de Hotărâre pentru a alocarea a 12 milioane de lei (2,5 milioane de Euro) către Consiliul Județean Satu Mare.
  • Ludovic Orban îl întreabă pe ce este alocarea (suma nu a fost avansată);
  • Ministrul Dezvoltării minte că este vorba despre investiții în spital.
  • În realitate, suma este dedicată cumpărării unui sediu, pentru relocarea Bibliotecii Județene Satu Mare.
  • Suma de 2,5 milioane de Euro alocată cumpărării din piața privată a sediului este echivalentă cu suma plătită ca și chirie pe o perioadă de 20 de ani de Biblioteca Satu Mare
  • Investițiile în Biblioteci sunt eligibile pentru finanțare nerambursabilă, din bani europeni.

Concret, este vorba despre Hotărârea de Guvern adoptată 973 din 20 decembrie 2019. Ea a fost pusă vineri pe ordinea de azi de către Ion Ștefan, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Ion Ștefan l-a mințit pe Ludovic Orban că este vorba despre o investiție în SPITAL, cand de fapt se cumpara un sediu de la o societate cu pierderi, platindu-se in total cat ar fi costat chiria bibliotecii judetene, pe 20 de ani (2,5 milioane de Euro) unei societăți cu active imobilizate de 1,7 milioane de Euro, cu capital negativ si cu datorii de 4,8 milioane de Euro.

Proiectul de Hotărâre a trecut de Guvern și a fost publicat în monitorul Oficial. Hotărârea 973/20 decembrie 2019 arată însă că nu este vorba despre nicio investiție în ,,spital” ci despre ,,finalizarea achiziției” de pe piața privată a unui sediu pentru Biblioteca Județeană Satu Mare.

Iată și Hotărârea:

 

Iată și momentul în care ministrul Ion Ștefan îl minte pe Ludovic Orban că este vorba despre o investiție pentru un spital, din fondul de rezerva, în fapt fiind vorba despre alocarea de bani publici pentru cumpărarea unui sediu din piața privată. Suma alocată? Chiria pe mai mult de 20 de ani (250 de luni), respectiv 2,5 milioane de Euro.

Achiziția de 12 milioane de lei a sediului din Satu Mare (Str. Iuliu Maniu nr. 2) s-a desfasurat extrem de rapid. Ea a fosti initiata in 18 septembrie 2019, în 29 octombrie 2019 s-a trecut la negocierea cu cei trei finaliști, iar în 17 decembrie 2019 a fost desemnat câștigătorul, respectiv compania Metecom SA, pentru imobilul din Strada Iuliu Maniu nr. 2, Satu Mare. În 20 decembrie 2019 (fără să se mai aștepte eventualele contestații) apare deja hotărârea în Monitorul Oficial, cu maximă celeritate, pentru alocarea a 12 milioane de lei pentru cumpărarea acestui sediu.

Întrebări:

  1. De ce au mințit ministrul dezvoltării și premierul că este vorba despre o alocare pentru un spital?
  2. De ce premierul nu este capabil să înțeleagă ce semnează?
  3. Dacă minte îl legătură cu alocarea bugetară, minte administrația și în legătură cu bugetul?
  4. De ce în condiții de restricție bugetară, autoritatea centrală alocă sume unei autorități locale pentru cumpărarea unui mic mall, pe care să îl transforme în bibliotecă, plătind cash echivalentul chiriei pentru 20 de ani?

Investitia în cumpărarea unui sediu nu are niciun fel de valoare adăugată pentru economie ci asigură ieșirea dintr-o investiție nerentabilă a unei companii private, pe bani publici.

În 2018, potrivit datelor ministerului finanțelor publice, compania Metecom SA (vânzătoarea sediului) a avut pierderi de 342 de mii de lei, cu 15 salariati, cu capital propriu negativ de 4,3 milioane de lei, datorii de 23 de milioane de lei, cheltuieli in avans de 10 milioane de lei, iar valoarea activelor imobilizate a fost de 8 milioane de lei (se presupune că inclusiv imobilul vândut acum cu 50% mai scump decât valoarea tuturor activelor).



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

4 răspunsuri

  1. Ma indoiesc de buna credinta a lui Sica Mandolina, cred ca era in tema cu afacerea si a mintit in cunostinta de cauza.

  2. Daca nici acest caz nu este denunt drept coruptie de catre DNA… inseamna ca nici obtinerea cu acte false de mostenire a unei case, urmata de obtinerea anticipata a unei sume de bani pt 10 ani de chirie nu este coruptie pt DNA… inseamna ca nici banca straina n-a mituit primarul-presedinte… si inseamna ca suntem toti niste oi dezarmate si dezmembrate… si suntem OK cu faptul ca dam votul prin tableta STS.

Trackback-uri

  1. Ministrul Dezvoltării s-a prezentat de bună voie la DNA - Euro Oltenia Info
  2. Ce nu s-a spus în scandalul de la Sănătate – combinația miniștrilor Costache și ”Grindă”! | Octavpelin's Weblog

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.