Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, analiza recent cum se amână recuperarea economică globală în pandemie, în urma schimbărilor aduse de cea mai mare criză economică din ultima sută de ani, care a condus la contracția economiei Zonei Euro cu 6,8% în 2020 și cu 6,4% în economia Uniunii Europene (primele estimări Eurostat aici).
,,Economiile se redeschid dar provocările sunt diferite. Nu este aceeași economie pe care o cunoșteam și cel mai probabil va fi o nouă economie asociată cu evoluții pozitive, dar și cu provocări. În termeni de evoluție pozitivă, în special în Europa, multe dintre economiile avansate, au accelerat, au devansat cu 7 ani în pandemie, transformarea lor digitală. Apoi, când te uiți la modul în care oamenii au ajuns să lucreze, este foarte posibil ca 20% din timpul de lucru petrecut în birouri să se transfere în lucrul de acasă’’, a spus fosta șefă FMI, acum Președinte al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.
Și ce faci când lucrezi de acasă? Pasiunea ta poate reprezenta începutul unei noi linii de bussines.
Primul lucru este să îți creezi o ,,amprentă digitală’’, sau chiar o identitate. Cum o faci? Nu ești pe Internet, deci nu exiști pentru o mare parte din noua economie, care se conturează decisiv, acum.
Ai o pagină de Internet? Dacă nu ai, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te gândești la un domeniu de Internet care te reprezintă. E deja luat? Poți verifica aici. Dacă nu e luat, ia-l! Dacă te gândești că vechiul nume al paginii nu te mai reprezintă, alege o noua pagina de Internet.
Milenialii (eng. Millenials). Sunt cunoscuți și ca ,,generația Y’’ sau simplu spus: ,,Gen Y’’. Cei născuți între 1981 și 1986. Sunt probabil cea mai creativă generație care folosește resursele digitalizării (și probabil mai puțin creativă decât cele care urmează). Totul începe cu un web-site, de la câțiva Euro pe an.
Mulți dintre ,,millenials’’ au început așa. Acum, pe lângă activitatea curentă (slujba care le asigura până de curând viața de zi cu zi, economisirea și investițiile), fac și asta. Postul american de televiziune CNBC a început chiar o campanie în care arată că amprenta digitală, transformarea digitală și adaptarea la noua economie poate aduce beneficii anuale de la mii de dolari. Până la milioane de dolari.
Poate fi un magazin on-line sau poate fi un blog. Sau poate fi și un blog care să aibă o componentă de magazin on-line, așa numitul e-commerce. Probabil că nu a existat vreun moment mai bun în explozia digitalizării, ca acum, pentru inovare. Steve Jobs spunea că inovarea face diferența între un ,,lider’’ și un ,,urmăritor”.
Funcționează și în România? Categoric da. Este suficient să priviți cifrele publicate de Institutul Național de Statistică, în 4 februarie 2021, privind comerțul cu amănuntul:
Priviți linia mov: comerțul cu bunuri nealimentare, care după lock-down-ul din martie-mai 2020, a atins un maxim istoric. Chiar și după noile măsuri de restricție din toamnă, din România, comerțul cu amănuntul pentru bunuri nealimentare în 2020 se situează peste nivelul pre-pandemie.
Bun. Am o idee. Vreau să fac un blog. Sau un magazin on-line. Sau amândouă. Mă costă mii de Euro? Poate. Sau poate costă doar câteva zeci de Euro pe an, cu soluții specializate. Cu șabloane grafice pentru pagina gata pregătite, astfel încât site-ul să fie creat rapid, să poată fi publicate rapid fotografii, filme, în general orice conținut care atrage.
Site-ul îl poți astfel crește, poți obține profit, iar la final, de ce nu? Poți să îl vinzi. Banii sunt mai ieftini în pandemie decât vreodată (băncile centrale au redus dobânzile la zero).
Prin urmare, sunt sume enorme disponibile pentru investiții. ,,Tehnologia aduce schimbări’’, a mai spus Președintele BCE. ,,Pandemia a accelerat în bine schimbările din sectoarele economiei. În sectoarele afectate de măsurile de distanțare socială, investițiile capitalurilor de risc s-au majorat cu 56% din Decembrie 2019’’
Dar înainte de orice, de ce să nu folosești timpul reconturat de către pandemie? Nicio idee nu este prea măreață. Gândiți-vă: cel mai mare operator de taxi din lume este Uber, o companie care nu are nici măcar un taxi. Cel mai mare operator hotelier din lume este airbnb, o companie care nu are nici măcar un hotel în proprietate. În România, o companie crescută începând cu 2005 într-un apartament în București, Ui-Path a ajuns să fie evaluată, înainte de listare, la aproape 30 de miliarde Euro. În urmă cu 16 ani valora fix cât o idee. Deci, cât valorează ideea ta și cât de costă să o pui în practică? Mult mai puțin decât crezi.
Categorii:Editoriale, Stiri
Retinerea in administrarea unei afaceri pe internet este data de riscul spargatorilor de parole si in cazul Romaniei de legi si aplicarea lor intarziata de catre judecatori si pedepse f.mici