Indiferent cum si-o caracterizeaza, politica monetara a lui Mugur Isarescu este de-a-n Botswana. Ca de obicei.


Graficele sunt imbatabile, iar concluzia este simpla: Mugur Isarescu a urmat politica monetara din Botswana, cu rezultate mai moi, desi ne minte de 15 ani ca vrea ,,tare” și eventual ,,maine” sa aderam la Euro.

Am aratat in articolul precedent ca in plina pandemie, dobanzile platite de populatie si companii la credite, in Romania, au fost mai mari decat cele din Botswana (detalii aici).

Asta dupa ce constatasem anterior ca dobanzile platite de statul roman pentru imprumuturile suverane sunt mai mari decat dobanzile INSUMATE platite de alte 22 (douazecisidoua) de state ale UE. (detalii aici).

O noua analiza grafica ne arata ca in loc sa urmeze politica Bancii Centrale Europene, Mugur Isarescu a preferat sa faca un ,,hard pegging” – sa lege, moneda nationala, leul, de moneda nationala a Botswanei. Practic, in ultimii 5 ani, volatilitatea leului fata de moneda nationala a Botswanei a fost aproape inexistenta, un leu valorand constant in ultimii 5 ani, in jurul pretului de 2,6 monede nationale ale Botswanei.

Preferinta fata de Botswana (in defavoarea interesului national al Romaniei de aderare la Zona Euro) este relevata si de evolutia Euro fata de leu, in acelasi interval de timp, de 5 ani (depreciere a leului, constanta):

De aceea, concluzia mea, bazata pe grafice este ca, pentru a indeparta Romania de Zona Euro, politica monetara a lui Isarescu a fost de-a Botswana. Sau deambotswana. Cum preferati.

Mai mult, in timp ce Isarescu tinea politica tare pentru populatie si companii si ne strivea cu ea (dobanzi mari), politica pentru banci se inmuia brusc, permitandu-le marje si de 5 ori mai mari decat in zona Euro, masurate ca diferenta intre pretul depozitelor si pretul creditelor. Mai mult, Spread-ul (diferenta) dintre dobanda de politica monetara si dobanda de creditare, in Romania este MAI MARE debat in Botswana, decat in Romania. Ceea ce inseamna ca bancile fac profituri mai mari in Romania iar populatia si companiile platesc dobanzi mai mari decat in Botswana, fix pentru ca noi sa platim facturile, iar ei sa incaseze profiturile. Dobanzile la creditare in 2020 au fost in Romania de 6,487% pe an, in timp ce in Botswana au fost de 5,75% pe an (tara care are o dobanda de politica monetara mai ridicata decat Romania):

 

Ca politica monetara a lui Isarescu este ,,de-a-n Botswana” o dovedeste faptul că de aproape 20 de ani ne minte ca ,,maine” aderăm la Euro, preferand moneda din Botswana in defavoarea Euro.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , ,

3 răspunsuri

  1. Pe langa aceasta comparatie, as avea si eu o alta. Va parea surprinzator dar strategia economia a lui Citu este copiata de la Socol, de la PSD, se numea WAGE LED GROWTH.
    Iata faptele:
    1) Citu nu a schimbat deloc codul fiscal. Ba chiar l-a laudat recent spunand ca s-a atins un echilibru. Cautati interviul lui cred ca la Digi. Ori vorbim despre codul fiscal al PSD, cu bune si cu rele. Nimic schimbat de PNL sau USR.
    2) INS tocmai a publicat faptul ca veniturile medii au crescut in 2020 fata de 2019. Iar asta prin cateva masuri din pix: marirea salariului minim din ian 2020, maririle de 30 % din sep 2020 pentru tot personalul medical, mariri de pensii in sep 2020. Iata deci cum cresterea economica din T4 si T1 este de fapt bazata pe strategia lui Socol de crestere a salariilor si a consumului (lucru care duce la adancirea catastrofica a deficitului de cont curent). Deci, DA, Citu copiaza strategia PSD de crestere economica.

    • Cu mențiunea că România înregistrează patru trimestre de creștere economică negativă, atenuată suav de INS.

      Mâna fantastică a lui Cîțu nu se compară cu cea a Fed, e la vedere, în prime-time, se alocă resurse uriașe către mafia securistă, iar ceea ce numești tu wage led growth reprezintă niște rămășițe inerțiale.

      Deci, NU, Cîțu se ocupă fantastic de gherila securistă și atât.

      • Sunt perfect constient ca in 2020 existau niste alegeri la finalul anului. Deci Citu a trebuit sa copieze pe tot parcursul anului 2020 strategia lui Socol si PSD. Greul de acum incepe.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.