În plină pandemie, dobânzile din România au fost mai mari decât cele din Botswana. #nimicpentrupopulatie.


În virtutea celor mai recente date publicate în baza lor de date de Fondul Monetar Internațional (FMI), am decis să analizez suplimentar contributiile teoretice si practice in domeniul politicilor monetare si bancare ale lui Mugur Isărescu în pandemie, dincolo de concluzia de necontestat pe care am documentat-o deja: dobânzile plătite de România nu mai sunt DOAR cele mai mari din Uniunea Europeană, dar sunt mai mari chiar decât dobânzile ÎNSUMATE ale altor 22 de state din Uniune (exclusiv, aici).

Am explicat în mai multe rânduri de ce Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, care a fost lider Solidaritatea și nu turnător la Securitate (spre deosebire de guvernatorul nostru), a decis să ducă dobânda imediat aproape de zero în Polonia, spre deosebire de ce se întâmplă în România.

Ce s-a întâmplat în România? Mugur Isărescu a ratat încă de la bun început, în pandemie, să facă ceva pentru populație și companii (părerea mea că deliberat), respectiv a ratat să ducă imediat dobânda de politică monetară spre 1%, așa cum am argumentat insistent încă din 1 martie 2020 (aici).

Tot în articolul din martie 2020, arătam clar că Mugur Isarescu se preface că reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, după ce, în prelabil, a cam pus umărul la scumpirea dobânzilor din piața monetară cu 0,41 puncte procentuale, astfel încât prima reducere pe care a făcut-o în martie 2020 (de la 2,5% la 2%), era deja anulată. Ex-ante. Dobânzile au rămas înalte pentru populație, companii și pentru statul român în cea mai dificilă perioadă a crizei de sănătate publică care a generat criza economică.

Am caracterizat atunci această politică ce a condus la profituri bancare record drept #nimicpentrupopulatie, #totulpentruacoperite (aici).

Abia în ianuarie 2021, după ce s-a asigurat că datoria publică a crescut suficient de mult, că sigur vom depăși în curând nivelul de 60% din PIB și că noua și vechea datorie sunt finanțate la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană astfel încât să ne îndeperteze pe termen NELIMITAT de Zona Euro (și de dobânzile mici), Mugur Isărescu a dat curs reducerii ,,spre 1%”, a dobânzilor, ducându-le la 1,25%, în ianuarie 2021. Prea târziu, prea puțin, prea ca la țară.

Astfel, cel mai longeviv guvernator de Bancă Centrală din lume, s-a asigurat că va crea condițiile ca România să plătească dobânzi mai mari decât dobânzile însumate ale altor 22 de state europene. O premieră. Menținând dobânzile înalte într-o perioadă critică (a redus foarte șovăitor și foarte târziu rata de dobândă), BNR  s-a mai asigurat de încă o premieră a ultimilor ani: dobânzile la care se împrumută populația și companiile din România sunt mai mari decât cele din Botswana.

Datele FMI sunt extrem de clare: în anul de criză 2020, dobânzile la creditele din sistemul bancar din România au fost mai mari decât cele din Botswana: 6,487% în România față de 5,75% în Botswana:

Potrivit acelorași date ale FMI, în anul de criză 2020, BNR a ,,reușit” să scadă dobânzile (pe medie) de la 7,162% pe an la 6,487% pe an, respectiv 0,675 puncte procentuale.



Categorii:Stiri

Etichete:, , ,

8 răspunsuri

  1. Deficitul de cont curent al Poloniei este de vreo 3 ori mai mic decat al Romaniei, si chiar este surplus in ultima perioada. Romania nu isi permitea sa reduca atat de mult dobanzile pentru ca toata lumea (dar chiar toata lumea) fugea in Euro. Daca vreti sa vedeti o „bank run” in care visteria BNR ramane goala, fara euro, atunci reduceti dobanda la 0.

    • Polonia și Ungaria cresc în principal pe seama cursului de schimb artificial menținut de BNR.

      Polonia și Ungaria au deficit de cont curent bazat pe exporturile către țara mafiei securiste care comisionează pe pf tot ce intră.

      Harnelile cu bank run sunt valabile la prăbușiri de curs. Țările cu apă caldă caută să-și devalorizeze moneda, nu în scenariile hiperinflaționiste, ci doar atât cât să crească pe seama bulumacilor. Românii plătesc copios tot ce consumă și produc una de-un leu,

  2. Rāspuns lui Charlie.

    Isārescu a trimis deliberat o mare parte din rezerva de aur a tārii in Banca Angliei! De asemenea a actionat incā o datā in detrimentul interesului national când a instrainat dreptul de a bate monedā- acest drept il are acum o firmā din Germania a lui Heinrich Schorsch , partenerul de afaceri al tatālui sāu. In cond in care rezerva de aur iti asigurā independentā fin., acest jidan nenorocit pe nume Isārescu a facilitat deposedarea tārii de o bunā parte din rezerva de aur. tārii! Banca Angliei in pandemie a redus dob.! Politica de creditare a fost fācutā in sensul de impovārare a tārii cu dob. mari! Claudiu Stefan Cristea

  3. & Sunteți de părere că Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Sănătății ar ar putea să colaboreze pentru a stabili care dintre cei care au votat s-au și vaccinat, partidele parlamentare susținând vaccinarea populației, probabil dintre dintre cei ce au votat și nu s-au vaccinat nu au votat pentru partidele parlamentare, ?

    • Nu, nu sunt de acord cu aceastā DISCRIMINARE! Vaccinarea e un act personal voluntar si in niciun caz nu trebuie impus de cātre Stat! Cā atunci e dictaturā!

  4. @ Sunteți de părere și că Ludovic Orban și Florin Cîțu ar trebui să prezinte public și care dintre membrii guvernului și dintre cei instalați politic în funcții nu s-au vaccinat pentru a susține activitatea guvernului, și dacă Uniunea Europeană a formulat sancțiuni pentru nerespectarea de către membrii guvernului a recomandărilor Uniunii Europene referitoare la vaccinare, ?

    • UE e o organizatie masonicā jidāneascā al cārei princ. scop e suprimarea STATELOR NATIONALE! România trebuie sā iasā din aceastā cloacā jidāneascā precum a fācut Marea Britanie. Câtu e un securist nenorocit si actioneazā inpotriva interesului national!

  5. @ Partidele politice care recomandă vaccinarea ar trebui să o și susțină cu mijloacele și personalul de care dispun, ?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.