De ce se intareste leul. 5 motive extrem de bune si mai ales ceea ce va urma.


Exista doua raspunsuri pentru intrebarea din titlu. Unul scurt, si unul lung.

Pe scurt, leul se intareste din motive inverse pentru care s-a depreciat.

Pe lung, raspunsul este urmatorul: din cel putin 3 motive. De fiecare data cand leul se depreciaza, o face pentru un motiv bun. De fiecare data cand leul se intareste o face pentru cel putin un motiv si mai bun. Le voi detalia, imediat, dar inainte, sa vedem…

Evolutia leului

Leul s-a apreciat semnificativ incepand cu luna august a anului trecut. Aprecierea s-a amplificat, ca ritm si dimensiune, incepand cu anul 2013. Concret, daca la inceputul anului, un Euro valora 4,4513 lei, in sedinta de joi, 17 ianuarie 2013, BNR a comunicat un curs de 4,3351 lei. Valoric, Euro este mai putin valors decat la inceputul anului cu 11,62 bani. Sau leul s-a intarit fata de Euro, in numai doua saptamani, cu 2,6%.

Pe fondul evolutie dolarului (slabire), leul s-a intarit chiar mai puternic fata de dolar. Daca la inceputul anului un dolar valora 3,3683 lei, astazi el valoreaza 3,2431 lei. Practic, dolarul a pierdut 12,5 bani din valoare, sau leul s-a intarit cu 3,7% fata de dolarul american in numai 2 saptamani. Este o evolutie exceptional de buna – ganditi-va ca aceia care au pariat pe leu la inceputul anului, au castigat in numai 2 saptamani un randament echivelent cu dobanzile platite pentru un an la depozitele in lei sau dolari (cunoasteti ca dobanzile platite la depozite sunt reduse cu circa un punct procentual – echivalentul unui impozit de 16% pe castigul din dobanzi, incasat de statul roman).

Prin urmare, avem o intarire de 2,6% fata de Euro si 3,7% fata de dolar in numai 2 saptamani. Exceptional.

Doar ca lucrurile nu se opresc aici

Dupa simularea coalitiei care conduce acum Romania de a il suspenda pe Traian Basescu, primul care a reactionat (evident, lasat de catre BNR caruia i-a convenit un curs mai slab in anul 2012), a fost leul. In data de 3 august 2012, un Euro valora 4,6481 lei, iar un dolar 3,7972 lei. Adica, in numai 5 luni si jumatate, leul s-a intarit cu 6,7% fata de Euro si cu aproape 15% fata de dolar. Exceptional din nou. Dar nu e dubios ca o economie care a crescut cu circa 0,7% in anul 2012 (cresterea fiind inregistrata in special in primele 6 luni ale anului), sa conduca la o intarire a monedei nationale exact in lunile de declin economic? Raspunsul este foarte clar: este si nu este.

De ce este ciudat? O economie care se contracta (si economia Romaniei s-a contracrat in ultimele 6 luni ale anului  – dovada scaderea ritmului anual de crestere de la 0,6% in primele 6 lunia ale anului la 0,2% in primele 3 trimestre, nu creaza motive fundamentale pentru intarirea monedei nationale. Si asta pentru ca economia a mers mai prost in perioada de intarire a leului, decat in perioada precedenta.

De ce nu este ciudat? Ehe… aici ajungem la…

Motivele reale de intarire a leului

1. In primul rand, leul nu este o valuta buna. Categoric nu. Ci in momentul de fata este doar o valuta mai putin rea decat alternativele. Ce o face mai putin rea? Pe scurt, acordul cu FMI, teama BNR-ului de o majorare chiar mai semnificativa a creditelor neperformante (aflate in prezent aproape de 20%), teama estompata un pic prin intarirea leului, si mai ales, dobanda.

2. Da, dobanda. Dobanda pentru leu este cea mai mare din regiune si una dintre cele mai mari din lume. In prezent, dobanda cheie pentru leu este de 5,25%.

2.1. Dobanda pentru forint este in acest moment de 5,75%. Da, dar este in scadere dupa cinci reduceri consecutive cu cate 0,25 puncte procentuale, intre August 2012 si Decembrie 2012, dobanda pentru forint scazand de la 7% la 5,75%. In plus, decidentii din Banca Centrala a Ungariei au anuntat, mai pe fata, mai pe ascuns, ca va continua scaderea ratei de dobanda. Ce s-a intamplat in Romania? Dobanda cheie pare sa fi inghetat la 5,25%, iar domnul Guvernator mi-a sugerat raspunzandu-mi la o intrebare adresata in prima interventie publica a dansului din acest an, ca dobanda poate sta bine mersi la 5,25% si in perioada urmatoare, intrucat BNR are alte parghii prin care isi tinteste politica monetara. Raspunsul a fost preluat de presa internationala, iar mesajul guvernatorului a fost perceput ca semnal.

2.2. Dobanda pentru zlotul polonez este in acest moment la 4%, cu perspective de scadere, in conditiile in care pe 9 ianuarie, Polonia a redus dobanda cheie pentru a 3-a oară in tot atatea luni, de la 4,75% la 4%. Mai mult, si aici, mesajele sunt de scadere in continuare a dobanzii.

2.3. Dobanda pentru coroana ceha: in 19 decembrie, Banca Centrala a Cehiei a pastrat dobanda cheie la minimul istoric de 0,5% si a spus ca va lasa acest nivel de dobanda pentru un orizont extins de timp, pana cand vor incepe sa apara presiuni inflationiste.

Prin urmare, este mult mai bine sa tii banii plasati intr-o moneda remunerata cu o dobanda mare si stabila, decat in monede cu randamente in scadere (Polinia, Cehia, Ungaria). Leul este atractiv in acest moment prin prisma dobanzii. Dobanda cheie stabilitata de BNR este de 5,25% si reprezinta un randament exceptional pentru cei care aleg sa se imprumute in dolari sau euro, la dobanzi sub 1% (sau chiar in coroane cehesti) si sa plasezze banii in Romania la dobanzi intre 5-6%. Practic, asta se cheama arbitraj. Adica investitie garantata cu risc foarte scazut.

3. Includerea Romaniei in indicele de titluri de stat al JP Morgan. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca va creste cererea pentru titluri de stat romanesti. Si cum titlurile de stat se cumpara cu lei, leii devin mai cautati si automat, mai puternici. Explicitez un pic ce inseamna acest lucru, pornind de la context. Contextul este ca investitorii care vor sa cumpere titluri de stat ale diverselor tari, o pot face cel putin prin doua metode. Fie cumpara direct titlurile de stat respective, fie, pentru diversificarea riscului, cumpara un ”coș” de titluri de stat. Adica o gramada de obligatiuni statale, care se regasesc in diverse ponderi, in diversi indici. Cum ar fi indicele JP Morgan. Incepand de la 1 martie, obligatiunile de stat romanesti vor fi incluse in acest indice. Asta inseamna ceva de genul urmator, coborand, pentru exemplificare, la cumpararea unui autoturism. Investitorii pot cumpara masina bucata cu bucata (titluri de stat din state diferite), sau pot cumpara autoturismul intreg (un mix de titluri de stat, captat printr-un indice). In conditiile in care esti inclus in acel mix de titluri de stat, atunci cand investitorii vor aloca, sa zicem 100 de milioane de dolari pentru cumpararea de titluri de stat potrivit structuri indicelui JP Morgan (PMorgan’s Government Bonds Index – Emerging Markets), vor cumpara automat si titluri de stat romanesti. Ponderea nu este mare, de doar 0,54%, ceea ce inseamna ca atunci cand investitorii vor cumpara titluri de stat de 100 de milioane de dolari, vor cumpara automat si din Romania titluri in valoare de 540 de miii de dolari. Nu este mult, dar este o cerere suplimentara pentru titluri. Iar cererarea suplimentara, stiti deja, conduce la cresterea cererii de lei, pentru ca titlurile de stat romanesti se cumpara cu lei romanesti. Si daca leii sunt mai ceruit… ce se intampla? Leii se intaresc. Acesta reprezinta al 3-lea motiv. Estimarile sunt ca, inclusiv in urma includerii titlurilor in indicele JP Morgan, strainii vor ajunge sa detina de la circa 5,3% din titlurile de stat romanesti, o pondere de circa 20% pana la finalul anului. Iar asta se face cu lei. De aceea leii sunt mai ceruti.

4. Al patrulea motiv: canibalizarea bancilor. Este clar ca dezintermedierea financiara continua (liniile de credit ale bancilor mama catre bancile fiica din Romania ajung la scadenta, si intrucat nu isi gasesc destinatia intr-o cerere de credite solvabila, pleaca acasa). Aceasta dezintermedierea va cntinua insa si in perioada urmatoare. Concret, bancile ar putea accelera procesul in care, pe principiul maieul este mai aproape decat camasa de corp, atunci cand ajung liniile de credit la scadenta, sa nu le mai reinnoiasa si sa trimita fondurile inapoi acasa. Bancherii internationali spun asta afirmand ca ”va trebui ca subsidiarele noastre din Est sa se bazeze din ce in mai mult pe finantarea din statele in care functioneaza decat pe liniile de credit din afara). Adica, pentru a da credite in lei, va fi nevoie de depozite in lei ale bancilor respective, neexistand certitudinea prelungirii anumitor linii de credit externe. ORi, ati ghicit: bancile atrag depozite in lei, prin dobanzi. Ca as atraga mai mult, trebuie sa tina dobanda ridicata. Iar dobanda ridicata, ati ghicit din nou, face leul mai atractiv. Si cum in Romania avem 40 de banci, ele se vor bate pe resursele astea, ridicand dobanda pnetru leu chiar si mai mult.

5. Al cincilea motiv mi l-a dezvaluit Florin Citu. Tine de mentalitatea traderilor. Avand in vedere cele 4 motive de mai sus si altele, traderii (comerciantii de monede si randamente) aleg de regula in luna ianuarie, sa plaseze bani peste tot. De ce? Pentru ca au timp, pana la finalul anului, daca au facut plasamente proaste, sa mai repare lucrurule. Exuberanta din ianuarie, alaturi de motivele de mai sus, i-au facut pe traderii internationali sa vrea sa plaseze sume si in leii romanesti. Si, pentru asta, ati ghicit din nou, este nevoie de lei. Iar nevoia suplimentara de leu in face mai atractic.

Desigur, acestea sunt doar 5 motive pentru care leul se intareste. Vestea rea este insa ca aceste motive vor disparea, unul cate unul, in perioada urmatoare. Si atunci cand aceste motive nu vor mai exista, va fi posibila si probabila deprecierea leului. Si atunci, el va ajunge in intervalul pe care eu il consider potrivit pentru anul 2013: intre 4,4 si 4,8 lei pentru un Euro. Vom vedea asta in perioada urmatoare



Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , ,

22 de răspunsuri

  1. Frumos si detaliat. Ne spuneti insa prea putin insa despre jocurile BNR-ului. Sa fie aceasta chiar asa de indiferenta la tot ce se intampla? Oare nu cumva statul are nevoie de euro mai ieftin pentru varfurile de plati ce vor urma si baietii cu minte ascutita de acolo au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a duce leul cat mai sus?

    • Pai iti zic eu: cand cursul tindea spre 4.6 Ron BNR a vandut EURO. Toata lumea tipa ca BNR risipeste bani incercand sa tina pe loc cursul. Cand cursul a tins spre 4.3 BNR a cumparat EURO, realizand un profit frumos. Peste 3% cat plateste pe an la FMI pentru bani pe care i-a luat. Acum poate se intelege rolul imprumutului de la FMI.

  2. Mai există un motiv extrem de important: efectul Balassa-Samuleson, despre care, din păcate, în România, se vorbeşte destul de puţin.

  3. Au fost perioade cu crestere economica in care leul s-a depreciat de ce nu ar fi perioade de scadere sau crestere infima in care leul sa se aprecieze?Sa ne uitam si la euro care creste fata de dolar desi situatia in Europa e mai slaba decat in USA.

  4. Nu cred ca e bine. O intarire a leului peste valoarea sa reala, va creste apetitul pentru imprumut al Ministerului de Finante, care va crede ca i-a pus Dzeu mana in cap.
    Guvernul Ponta e mai periculos decat Guvernul Boc din acest punct de vedere, pentru ca are in cap o politica sociala care nu se poate extinde la nesfarsit daca apar bani ieftini in piata, cu riscul cresterii abrupte a datoriei.

  5. Cu tot respectul pt dl Soviani si dl Catu ,prognoza de curs e meteo curat (daca nu lucrezi la BNR sau ai ceva prieteni pe acolo).Cred ca in vara daca nu era inflatia aia mica si petrolul la 80 Usd nu l-ar fi lasat sa treaca de 4,5 .Asa l-a lasat cat sa faca profit BNR.Mai pe scurt a vandut la 4,59 apoi a limitat repo pana la alegeri obligandu-i si pe altii sa vanda ,iar acum la 4,33 o sa cumpere pt ca apoi sa vanda mai sus la 4,6.Si uite sa se face profit ca sa se cumpere masini de la Tiriac.Apropo,stie cineva reclama la complexul rezidential al lui Tiriac din Chitila?In octombrie cand leul testa 4,6 in reclama scria ce scrie si acum adica faptul ca doar ei calculeaza euro la 4,3!!!!!Deci se stia !!!!Acuma daca vrei sa treci creditarea pe lei si sa ai inflatia sub control nu vad cum poti face asta prin deprecierea euro!!!!Dupa logica mea de nespecialist.A,ca-l mai duci o data la 4,6 prin vara sa mai faci un pic de profit e altceva!:)Dar dupa aia hop in jos la 4,3-4,4.De fapt in 2012 au lasat lei cat cuprinde BNR in piata in primele luni pana a ajuns cursul unde au vrut dupa care au inchis robinetul .

  6. Nu va sta foarte mult la aceste nivele. Ganditi-va ca Guvernul Ponta doreste sa incaseze mult din accize si TVA si pentru asta e nevoie de preturi babane in economie, ca baza de calcul sa fie cat mai rotunda.

  7. Eu nu vad nimic rau in ce face BNR. Fiecare companie trebuie sa faca profit in felul ei. Altfel dispare de pe piata. BNR face profit pentru patronul ei: statul roman sau incearca in fel si chip sa-l tina in viata. In acelasi timp politrucii il distrug cu legile lor socialiste din economie si-l fura de-l zapacesc. Simplu spus, statul roman este bagat in faliment de politruci si salvat de cele mai multe ori de BNR. Astept ziua in care in Ro se va vorbi si se va face numai capitalism adevarat. Sa vedem atunci ce masuri va mai lua BNR.

  8. Nu e nimic rau ca BNR sa faca profit, doar ca ii incurajeaza pe guvernanti sa se imprumute mai mult decat ii tine plapuma.

    Mi se pare super penibil ca Ponta se lauda de cate ori poate cat de ieftin se poate imprumuta Romania de bani de mancare (salarii si pensii). In avansul asta de socialism, creditul ieftin poate duce repede o tara de rapa.

  9. O economie ca cea din România se reduce prea mult pe contabilitate , fiscalitate , specula , banci … și mai puțin pe locuri de munca , producție de bunuri competitive , crestere sanatoasa .

    Nici macar resursele naturale nu se valorifica la pontentialul lor ci vanzandu-le ca materie prima de parca am fi Siberia , si nu avem nevoie de locuri de munca .

    Daca aveam un guvern capabil se condiționa exploatarea acestor resurse de prelucrarea lor in tara prin contractul de concesiune .

    Transportul pe cai ferate e ecologic si mai ieftin daca e dezvoltat corect , dar guvernul Ponta se gândește doar la taxa de poluare auto – uitand de câmpurile infestate cu mercur pe locul in ruina a fostei fabrici din Turda .

    Pai exportam lemn in loc sa exportam mobila sau metale in loc de produse metalice .

    Aici se vede ca guvernul Ponta a ramas ca si guvernele anterioare un guvern antinational , tradator , cu mentalitate de colonie .

    Nu exista discuții serioase de economie într-o tara cu potențial agricol ca România dar care în loc sa exporte alimente mai mult importa .

  10. Ce poata sa faca un guvern socialist, fie el si condus de Ponta? Se ocupa ca toate celelalte guverne de taxe si impozite, dar nu intelege ca nu mai au cui sa le aplice. Asa ca nu vad ce o sa se schimbe in Ro? Pina acum s-a batutu moneda ca Basescu si PDL-ul lui sint de vina, dar vedem bine ca ce naste din pisica (fostul FSN a lui Ion Iliescu) tot soareci maninca. Asa ca sa raminem calmi ca nu se va schimba nimic in Romania, pentru ca nu exista acei conducatori de exceptie sa produca schimbarea de care avem cu totii nevoie. Romanii sint o natie pe cale de disparitie deoarece nu-si mai doresc libertatea care sa stea la baza muncii individuale.Toti vor ca altii sa munceasca si sa li se ia din profitul lor prin taxare sau impozitare asa cum socialistii ii invata, bani care „li se cuvin de drept”.
    Nu de discutii trebuie sa ne apucam acum in Ro, ci doar de a pune afaceri pe picioare, in orice domeniu de activitate pentru ca la ora actuala importam orice. Pentru aceasta avem nevoie doar de legi care sa sprijine nasterea si formarea capitalului autohton in Ro.
    Ne cititi tovarase Ponta? Daca da, demisionati de pe acum si lasati capitalismul cel mai salbatic sa infloreasca in Romania. Lasa-ti firmele sa conduca tara, pentru ca ele genereaza profitul economic. O tara este aidoma unei companii si trebuie condusa in asa fel incit sa faca profit. Bugetarii niciodata nu vor stii sa o faca pentru ca ei nu au condus firme intr-un capitalism real, ci au fost doar simplii capitalisti de carton, abonati ai afacerilor cu bugetul statului. Alta cale de a iesii din actuala criza economica, nu exista. Socialismul e perimat si nu va duce decit la exterminarea in masa a poporului roman prin infometare… Vizionati pe net tovarase Ponta, filmul „Falimentul Argentinei”. Asta se intimpla acum, o stiti bine si nu are rost sa mai continuati!

  11. Principala preocupare a lui Ponta este sa fixeze impozitele, cat mai mari si cat mai forfetare astflel incat sa nu mai aiba nicio legatura cu castigul omului ci doar cu nevoile bugetului. In acest fel, impozitele se transforma in taxe de protectie, ceea ce e desigur absurd.

    O economie se incurajeaza prin reduceri de impozite, si facilitati administrative nu prin acte criminale la buzunar.

  12. Superb! Mergand pe ideile enuntate se pare ca partea cu productia, productivitatea muncii, economia si alte alea sunt degeaba! Putem trai bine, intaring leul, si fara econimie! Sa nu uitam ca intarirea leului inseamna cresterea puterii de cumparare a salariilor si, conform argumentatiei dvoastra, asta se intampla fara nici o legatura cu economia sau cu produtivitatea muncii! Mergand pe rationametul din articol eu propun ca fiecare roman sa primeasca cate 1milion de lei noi, nou tipariti de bnr, pentru ca atunci dobanda va fi si mai mare si leul se va intari si mai puternic decat alte valute proaste din regiune! Superb!

  13. @ aristotelcostel
    Nu prea inteleg de ce nu-i dati replica domnului Giurgea chiar pe blogul sau? Judecind dupa numarul mare de cititori, cit si a numarului celor care posteaza acolo se pare, dupa parerea dumneavostra ca Hitler poate fi mindru ca in Romania acum ar gasi o adevarata armata? Cum Hitler nu mai poate sa fie reinviat, iar in economie problemele sint cam aceleasi de citeva sute de ani, deducem un lucru firesc: in economie istoria se repeta. Singura modalitate de a evita aceste repetari, din care nimeni nu invata nimic, este sa mergem pas cu pas pe urmele economiei mondiale si sa analizam efectele pornind de la cauze. Daca ati lucra in mediul de afaceri cu adevarat privat din Ro, cu siguranta ca veti ajunge la multe concluzii identice cu ale domniei sale.

    • Atat timp cat raspandesti neonazismul lui giurgea, ma simt mai bine pe teren neutru. Adunatura de tonetari de acolo nu-mi inspira o stare de confort.

      Vezi ca te plangi de cum merge „mediul de afaceri”. Fa legatura cu taierea salariilor si cresterea TVA-ului, masuri care au permis sifonarea banilor din buget catre „investitii”. Afacerile tonetarilor lui giurgea nu sunt avantajate de pationare in sat, stadioane in panta si partii pe campii/

      Use your brain si lasa-ma cu poeziile micului nazist. Confunzi… dreptele.

    • La Giurgea pe blog, daca nu-i canti in struna, te injura si te baga la spam. Nu suporta alte idei decat ale lui.

  14. Ochii ca pe buetlie pe asa zisele „masuri fiscale”, convenite cu FMI, pe care se tot fereste Ponta sa le anunte public sa nu iasa lumea in strada. Sigur aceste „masuri” includ ticalosii fiscale precum „timbrul de mediu” sau „impozitul forfetar” de neaccceptat pentru starea de saracie in care se afla populatia si asa-zisii „patroni” in Romania.

  15. @ Cristian
    Oricine incearca sa isi faca o firma in Ro si prin propria zbatere isi asigura traiul de zi cu zi, salariile angajatilor si un oarecare profit este patron. Acesti oameni trebuie felicitati si incurajati ca traiesc din munca lor si nu mai cer STATULUI nimic. Nu sint patroni numai cei care au firme mari sau invirt miliarde pe degete. In occident economiile s-au dezvoltat datorita acestor „patroni” pusi intre ghilimele, care este clasa de mijloc. La noi s-a facut tot ce este posibil ca sa nu se formeze asa ceva, deoarece oamenii bogati (clasa de mijloc) se pot coaliza impotriva comunistilor (sau a socialistilor) din Ro. Nu este bine sa luam in ris initiativa privata sub nici o forma; altfel vom continua in Ro sa avem numai saracie si tristete.

    Discutiile cu FMI sint secrete pentru ca nu se doreste ca poporul sa stie ca FMI vrea masuri economice normale si nu excesele facute pina acum gen: taieri de salarii cu 25%, taieri de pensii cu 15%, tva crescut la 24%, etc, masuri care au uimit tot occidentul plin duritatea si inutilitatea lor demonstrata in timp. Nu are rost sa tot acuzam FMI-ul pentru excesele facute de guvernantii nostrii care au cautat mereu sa-si acopere in fata natiei furturile realizate. Sint convins ca dupa discutiile secrete si plecarea FMI-ului de la Bucuresti, balaurul comunist va scoate capetele pe televiziuni sa ne debiteze alte si alte minciuni pina cind romanii satui de infometare ii vor taia toate capetele.
    Daca erau cinstiti ne comunicau totul pe masura ce vizita FMI se desfasura si nu ni se spunea ca din motive de „negocieri” intilnirile trebuie sa fie secrete. Adica isi permit sa ne negocieze noua viitorul fara sa fim prezenti? Am fost doar masa de manevra ca sa cistige USL alegerile si acum nu mai au nevoie de acordul poporului? Foarte bine! O sa le dam la cap, pina vor face ce vor trebui sau vor pleca in neantul politic aidoma PNT-ului

  16. Felicitari pentru articol!
    Am o intrebare: faptul ca bnr a limitat constant plafonul sumelor pt operatiuni repo nu a fost un motiv in plus pentru aprecierea ron?
    http://www.money.ro/bnr-limiteaza-sumele-pentru-operatiuni-repo_1230935.html

    Cu respect,
    Stefan

  17. BNR are de facut plati cu toptanul anul acesta asa ca e firesc sa faca tot felul de jocuri prin care sa-i intre valuta in propria visterie. Altfel tot ce a facut pentru ajutorul bancilor din Ro acum in criza se cam duce pe apa simbetei. Modalitatile nu conteaza. Numai ca BNR face afaceri cu monede pe cind noi in mediul privat trebuie sa acoperim prin productie si productivitate jocurile cu pricina. In concluzie fiecare cu afacerea lui.

Trackback-uri

  1. Florin Citu a a avut dreptate! In 17 ianuarie recomanda cumpararea de Euro, vazand o depreciere | Blogul lui Radu Soviani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.