Breaking News: Deficitul bugetar a depășit pragul de 3% din PIB în 2016 sub mandatul tehnocraților. Grindeanu mimează supărarea.


La Antena 3, Sorin Grindeanu afirmă 2 lucruri notabile care i s-au dat pentru a fi transmise: Eurostat constată că România a depășit în 2016 deficitul bugetar de 3% din PIB și al doilea că ,,nu vorbesc despre impozitul pe gospodării”. Ambele sunt știri.

Știrea 1: Deficitul bugetar peste 3% în 2016.

Știrea reală legată de deficit are la bază datele publicate de Eurostat în data de 14 aprilie 2017 și care arată fără dubiu că deficitul bugetar ,,semi-finalizat” pentru anul 2016 a atins nivelul de 23,218 miliarde lei. Cifra este de natură să trimită România în deficit excesiv în toamna acestui an pentru rezultate economice din anul 2016, din mandatul tehnocraților.

Datele publicate de Eurostat confirmă un deficit ,,semi-finalizat” de 23,128 miliarde de lei în 2016 (care are în vedere și angajamentele de cheltuieli făcute – așa numitul standard ESA 2010).

Raportat la prognoza de PIB pentru anul 2016 (758.5 miliarde lei), acest deficit reprezintă 3,05% din PIB. Desigur, încă se lucrează la ,,umflarea PIB-ului” și la reclasificarea unor cheltuieli, dar în acest moment putem afirma: tehnocrații au dublat deficitul bugetar în 2016 față de 2015 și că cifra de 3,05% din PIB deficit bugetar este de natură să ne trimită în procedură de deficit excesiv pentru anul în care România nu a avut criză financiară, 2016, an în care creșterea economică a fost de 4,9%.

Dacă deficitul bugetar a depășit deja 3% din PIB încă din 2016, un premier responsabil nu ar acționa în sensul reducerii lui în 2017? Acționează Grindeanu în sensul reducerii lui? Este un premier responsabil? Sau este ca Emil Boc – indiferent, incompetent, iresponsabil? Da, nu, nu și da. Dragă Sorin Grindeanu, ține minte de la mine prima regulă a gropilor: ca să poți ieși dintr-o groapă, primul lucru este să încetezi să mai sapi la ea. Ceea ce tu nu încetezi.

Despre faptul că România va depăși deficitul bugetar de 3% din PIB încă din 2016 și despre faptul că România își declanșează propria criză bugetară, v-am informat din timp încă din urmă cu un an, în 25 aprilie 2016:

Ministrul fondurilor europene, Aura Raducu, a demisionat. Urmeaza etapa disperarii si criza bugetara.

,,Spuneam atunci despre guvernul tehnocrat că: ,,Optimismul iresponsabil motivat de punerea lor pe functii, incepe sa fie inlocuit de frustrare: ministrul muncii a plecat pentru ca nu a facut nimic. Ministrul fondurilor europene pleaca pentru ca nu a facut nimic. Foarte curand, vom vedea ca nici in domeniul infrastructurii nu s-a facut nimic (studii de pre-pre-fezabilitate si alte jocuri de glezne). La nivelul lunii iulie-august, va fi vizibila incompetenta dovedita prin proiectarea bugetului si mai ales prin executia sa, ceea ce ne va conduce spre criza bugetara. Atunci va pleca si ministrul finantelor, pentru ca nu a facut nimic. Dupa ce criza bugetara va deveni evidenta, disperarea va lua locul jocului de glezne, pasivitatii arogante si frustrarii tehnocratilor.

Criza bugetara se va manifesta in primul rand prin depasirea tuturor tintelor bugetare care tin de noua guvernanta fiscala europeana. La nivelul anului 2017, Romania va reintra in procedura de deficit excesiv (indiferent de artificiile contabile care se vor incerca). Este o procedura birocratica iar lungimea acestei proceduri le ofera respiro tehnocratilor ca sa gestioneze in contiuare iresponsabil finantele publice. Deficitul excesiv va reprezenta motivul scumpirii datoriei publice a Romaniei (in crestere), in conditiile in care pe plan international, dobanzile nu mai au unde sa scada, iar costurile cu dobanzile sunt deja semnificativ mai mari decat anul trecut.”

Grindeanu la Antena 3: ,,sunt foarte supărat pe tehnocrați pentru că au depășit deficitul”. Evident, este o supărare mimată, întrucât Grindeanu nu avea niciun motiv real altfel încă de la debutul mandatului său. Așa cum ați observat, eu am arătat acest lucru încă din urmă cu un an și chiar în mai 2016, într-un interviu preluat de stiripesurse.ro: ,,in mod clar aceasta dinamica imi arata ca in lunile iulie-august 2016, vom intra intr-o criza bugetara, in care deficitul bugetar va fi mult mai mare decat cel estimate, necesarul de imprumuturi bugetare semnificativ mai mare, costurile cu dobanzile mai mari si in final, exista riscul aproape cert al unor masuri economice ad-hoc, ca in 2010, care vor pune presiune pe economie si ne vor dauna. Ne indreptam, ca si in 2007-2008, spre propria criza: de aceasta data una bugetara, spre desosebire de 2008 cand Romania a intrat in propria criza de balanta de plati, independent de criza economica mondiala”.

La Antena 3, Grindeanu se declară ,,supărat pe tehnocrați”. Evident, nu are niciun motiv întrucât dacă ar fi fost altfel decât Emil Boc ar fi avut în vedere avertismentele mele, repetate, și nu ar mai fi antrenat prin programul să de guvernare România într-o spirală fără precedent a datoriilor.

În 18 martie 2017, vă spuneam, aici, pe blog:

,,Sorin Grindeanu, 18 martie 2017: ,,Le-am spus reprezentantilor FMI viziunea noastra despre 2017: deficitul bugetar se mentine sub 3%, cum s-a construit bugetul, care este cresterea economica pe care ne-am propus-o (5,2%)..

In fapt, potrivit calculelor mele, va fi exact invers decat spune Grindeanu: deficitul bugetar va fi mai apropiat de 5% si cresterea economica mai aproape de 3%. In plus, Romania va trece din bratul preventiv al noii guvernante fiscale europene, in bratul corectiv. Acesta presupune corectiv si gradual solicitarea de masuri ferme pentru redresare financiara, amenzi raportate la PIB, inghetarea de fonduri europene si in cele din urma taieri de alocari din fonduri europene.”

Știrea că deficitul bugetar a depășit pragul de 3% încă din 2016, este evident de natură să confirme că expansiunea fiscală (lărgirea deficitului bugetar) nu va fi de natură să reducă deficitul bugetar, ci să îl crească, spre 5% în 2017.

Iar dificultățile de finanțare și criza bugetară, vor împinge în final creșterea economică, spre 3%.

Exact invers decât prognoza Grindeanu în urmă cu o lună.

Iar cu privire la știrea 2, faptul că Grindeanu nu comentează impozitul pe gospodării, îmi confirmă disocierea de Viorel Ștefan. Pentru ca Liviu Dragnea să nu se disocieze public prea curând de Sorin Grindeanu, Grindeanu preferă să se prefacă: nu știu ce pregătește ministrul finanțelor. Despre acest lucru ați citit prima oară aici, pe http://www.soviani.com, săptămâna trecută:

Un răspuns istoric: ,,Darius Vâlcov a fost unul dintre oamenii de bază cu care am lucrat la programul de guvernare”. A 5-a întrebare.

 



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , ,

2 răspunsuri

  1. Vor incasari la buget.?? Anaf ul in speta Antifrauda…sta pe un.butoi de pulbere…ba se desființează ..ba nu…ba directii judetene…ba nu….este un haos… sa traiasca o familie de 3 persoane cu …naveta…datorii.chirie..din 2600..si sa mai si un credit… fratilor…vad cum se chinuiesc in contfoale.cuogistica de ani de zile… Haos…asta e in tara…

  2. incasari la buget.?? Anaf ul in speta Antifrauda…sta pe un.butoi de pulbere…ba se desființează ..ba nu…ba directii judetene…ba nu….este un haos… sa traiasca o familie de 3 persoane cu …naveta…datorii.chirie..din 2600..si sa mai si un credit… fratilor…vad cum se chinuiesc in controale.cu logistica de ani de zile… Haos…asta e in tara…Treziti va…lasati oamenii sa muncească…puneti persoane compotente la conducerea instituțiilor…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.