Un răspuns istoric: ,,Darius Vâlcov a fost unul dintre oamenii de bază cu care am lucrat la programul de guvernare”. A 5-a întrebare.


Liviu Dragnea este un tip prea instruit pentru a îi scăpa vreodată vreun răspuns pe care nu dorește să îl dea. A dovedit-o din plin în campania electorală în care, pentru că nu a vrut să spună care va fi propunerea PSD pentru postul de premier, nu a făcut-o, deși întrebarea i-a fost pusă în o sută de feluri și în o mie ocazii. Pur și simplu, lui Liviu Dragnea nu i-a scăpat informația. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea transmite în spațiul public doar ce vrea dansul sa transmită și îi iese.

Echivalentul acestor afirmații este că inclusiv informațiile care ,,îi scapă” lui Liviu Dragnea sunt scăpate doar pentru că așa vrea el.

Am fost extrem de plăcut surprins ieri seară urmărind emisiunea lui Radu Tudor de la Antena 3, al cărei invitat a fost Liviu Dragnea. Neprimind o întrebare în urma căreia să ,,îi scape” o informație, Liviu Dragnea a făcut ceea ce ar fi făcut orice tip foarte bine instruit pentru a genera o știre pe care vroia să o dea cu orice preț, fix ieri, în contextul dezbaterilor pe Codul Fiscal: și-a pus întrebarea singur ,,pentru că e datoria mea”, iar răspunsul a devenit ȘTIRE:

,,Pentru prima dată o spun public, pentru că mi se pare că e datoria mea să fac lucrul ăsta. Darius Vâlcov a fost unul din oamenii de bază cu care am lucrat la programul de guvernare. (…) Are probleme în justiţie, dar Darius Vâlcov este unul din oamenii care, prin contribuţia lui, prin munca lui, la programul nostru de guvernare (…) a adus o contribuţie serioasă pentru ca românii să o ducă mai bine. Şi eu îmi asum lucrul ăsta”

De ce a ținut Liviu Dragnea să afirme tocmai ieri că Darius Vâlcov e omul de bază.

Desigur, nu pentru trecutul lui Darius Vâlcov, nici pentru prezent nici măcar pentru spectacol. Despre spectacol, Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, a făcut spectacol atunci când a fost luat de procurorii DNA și dus pe drumul spre arest, pentru luare de mită, direct după participarea la o emisiune la B1TV. Nici trecutul și nici prezentul nu sunt de natură să îl defineacă pe domnul Vâlcov măcar ca un personaj frecventabil din punct de vedere al eticii. Domnul Vâlcov este trimis în judecată pentru dare de mită și spălare de bani, domnia sa încercând chiar un acord de recunoaștere a vinovăției, care nu i-a fost acceptat de către procurori.

Nici măcar inventivitatea de a lua șpaga în pungi de plastic în cimitir, de natură să îi confere lui  Vâlcov o imagine similiară cu a unui panglicar, fără vreun Dumnezeu, mai apropiat de ”Dracu” decât de divinitate și cel mult de natură să îi pună o etichetă de șarlatan exotic, nu erau argumente pentru a afirma în spațiul public că un spălător de bani este creierul unui program de guvernare.

Și atunci, de ce a ținut Liviu Dragnea să afirme tocmai ieri că Darius Vâlcov e omul de bază? Adevăratul motiv îl știe doar Liviu Dragnea, eu pot să fac doar un raționament alternativ.

Iar raționamentul alternativ pornește de la articolul meu publicat ieri ,,Adevărata miză a impozitului pe venit global: albirea sumelor nejustificate. Art. 117 – Firul roșu dintre Ponta-Cioloș-Grindeanu”. Dacă nu ați fost printre cele câteva mii de cititori ai articolului, vă recomand cu căldură să îl citiți, și să îl citiți integral. Este unul dintre subiectele despre care nimeni nu vrea să se vorbească în spațiul public. Și tocmai din acest motiv, că nimeni nu vrea să se vorbească public, ceea ce a fost întărit ieri de Sorin Grindeanu când și-a certat miniștrii ale căror declarații bezmetice sunt de natură să aducă în spațiul public subiectul pe care eu vi l-am dezvăluit ieri în exclusivitate (și anume tentativa de albire a banilor – respectiv spălarea de bani prin Codul Fiscal), apreciez fantastic din punctul de vedere al transparenței gestul lui Liviu Dragnea de ieri de a răspunde public la întrebarea pe care singur și-a adresat-o în emisiune.

Raționamentul alternativ

Nu cred că publicarea în articolul meu de ieri a frazei ,,Mai e nevoie să amintesc că, potrivit informațiilor mele, componenta economică a programului de guvernare cu care PSD a câștigat în 2016 alegerile, ar fi fost făcută, surpriză, tot de Darius Vâlcov?”. Și nu cred asta pentru că, deși era un motiv, nu era un motiv suficient pentru a declanșa știrea de ieri, cu Vâlcov, în condițiile în care nici Radu Tudor nu i-a adresat această întrebare, sesizând ce înseamnă asocierea oricui cu Vâlcov. Doar că, așa cum voi arăta, domnul Dragnea reușește fantastic ca afirmând asocierea să transmită disocierea. Cel puțin așa cred eu.

Înclin să cred că domnul Dragnea a dorit să genereze această știre pentru a răspunde, extrem de transparent, public și eficient, la un set de 4 întrebări pe care le-am adresat în articolul de ieri (după întrebarea retorică) domnilor Grindeanu, Viorel Ștefan și chiar domniei sale.

Cele 4 întrebări de ieri la care Liviu Dragnea a răspuns dintr-un foc.

Exact ceea ce i-am întrebat pe tehnocrați (în septembrie 2016) când, pentru prima dată și singular dar preluat de televiziuni am reliefat în spațiul public – tentativa de spălare de bani prin Cod Fiscal, am întrebat și ieri, 20 aprilie 2017. Alte personaje, aceleași întrebări, conform teoriei mele că această tentativă de albire a sumelor provenite din infracțiuni este transpartinică iar firul roșu al acțiunilor a pornit de la Vâlcov-Ponta, a continuat cu Iohannis-Cioloș-Anca Dragu-Gabriel Biriș iar acum este luat în mână de Grindeanu-Viorel Ștefan, și, începând de ieri, oficial, Darius Vâlcov. Iată întrebările (intreg articolul, aici):

,,Pe Grindeanu și pe Viorel Ștefan îi întreb, având în vedere că articolul 117 are și același număr ca și în proiectul pus de Cioloș pe numele lui Biriș, următoarele:

  1. Albirea averilor și participațiilor din paradisurile fiscale a fost ideea dumneavoastră domnilor Ștefan/Grindeanu sau v-a fost sugerată?
  2. Domnule Ștefan, domnul Grindeanu v-a lăsat să credeți că e de acord cu proiectul de cod fiscal? Credeți că o să vi se sugereze demisia pentru a sublinia disocierea doamnului Grindeanu de proiectul de spălare a banilor?
  3. Domnule Grindeanu, domnul Dragnea v-a lăsat să credeți că e de acord cu proiectul de cod fiscal? Credeți că o să vi se sugereze demisia pentru a sublinia disocierea programului de guvernare PSD de proiectul de spălare a banilor?
  4. Pentru toți: Vi s-a sugerat cumva din afara ministerului să introduceți dumneavoastră aceste articole?”

Răspunzând cu ,,Vâlcov” la întrebarea care nu i s-a pus și prin urmare și adresat-o singur și generând astfel intenționat ceea ce imediat a devenit știre, domnul Liviu Dragnea a răspuns în cel mai eficient mod pe care l-am văzut în cei 18 ani de presă, la toate cele 4 întrebări ale mele. Printr-un singur cuvânt. In opinia mea, ”Vâlcov” răspunde pe deplin la toate cele 4 întrebări, închizând cercul Vâlcov-Ponta-Cioloș-Dragu-Biriș-Grindeanu-Ștefan-Vâlcov. Răspunsul merge până la excelență întrucât cuvântul Vâlcov răspunde și la o a cincea întrebare, pe care nu am adresat-o, dar la care vă voi răspunde imediat: Cine l-a pus pe Vâlcov și este apt să introducă ideea de albire a sumelor provenite din infracțiuni prin 3 guverne și 6 miniștrii de finanțe, indiferent că sunt de stânga, de dreapta, sau tehnocrați. Indiciile vi le-am dat ieri, dar răspunsul îl voi oferi imediat, după ce voi arăta mai întâi cum răspunde ,,Vâlcov” la tot.

Cele 4 răspunsuri:

  1. Albirea averilor și participațiilor din paradisurile fiscale nu a fost nici ideea lui Ștefan, nici a lui Grindeanu. Le-a fost sugerată, dânșii acționând ca simple vehicule, sau făptași. Răspunsul a fost dat printr-un singur cuvânt: ,,Vâlcov”.
  2. Domnul Grindeanu l-a lăsat pe domnul Ștefan să creadă că este de acord cu proiectul de cod fiscal și foarte curând îi va sugera demisia pentru a sublinia disocierea domniei sale de proiectul de spălare a banilor. Un nou caz Biriș, domnul Grindeanu făcând deja demersurile în acest sens și anume ca numai Ștefan să se asocieze (singular) cu proiectul de cod fiscal,  când s-a rățoit la miniștrii ieri, după publicarea articolulu meui: „Toata lumea merge la tv si isi da cu pararea. Pana nu avem un draft final v-as ruga sa va abtineti. Singurul care poate sa vorbeasca e ministrul Finantelor din punctul de vedere al guvernului”, a zis Grindeanu. În fapt, e o disociere clară de Ștefan și de proiectul de spălare de bani. În același timp, declarația pare și stupidă: cum adică doar ministrul finanțelor poate vorbi în numele guvernului despre Codul Fiscal? Domnul prim-ministru e glugă de coceni? Cunoașteți răspunsul meu că Grindeanu e noul Emil Boc. Dar, această disociere, chiar și tâmpă semantic, e de natură să îl identifice pe Ștefan ca singurul vinovat. Așa cum a făcut Cioloș cu Biriș.
  3. Da domnule Grindeanu, sunteți următorul, mai devreme sau mai târziu, care va pleca, în cazul în care ați perceput că domnul Dragnea v-a lăsat să credeți că e de acord cu proiectul de cod fiscal. Da,  o să vi se sugereze demisia pentru a sublinia disocierea programului de guvernare PSD de proiectul de spălare a banilor. Printr-un singur cuvânt, ,,Vâlcov”, opinez că domnul Dragnea a răspuns și la această întrebare: ,,Darius Vâlcov a fost unul din oamenii de bază cu care am lucrat la programul de guvernare”. În cazul în care ați fi avut curiozitatea domnule Grindeanu să citiți atent programul de guvernare, ați fi observat că acolo, nu apărea articolul 117 din proiectul de cod fiscal, acesta fiind introdus ulterior. Ori domnul Dragnea se asociază cu programul de guvernare și nu cu ceea ce face cel pus să implementeze programul, care simte nevoia să insereze articolul 117…
  4. Al patrulea răspuns: Da, vi s-a sugerat din afara ministerului să introduceți dumneavoastră aceste articole. ,,Vâlcov” este din afara ministerului. Atât de în afară încât probabil scria proiectul de cod fiscal cu ,,impozitul pe venitul global” în vederea introducerii prin cod fiscal a albirii banilor probabil chiar din celula în care se afla pentru acuzația de spălare de bani. ,,Vâlcov” a răspuns Dragnea, iar tonul folosit, asemnător până la identitate cu cel utilizat referitor la Victor Ponta (spre exemplu ,,Victor Ponta este un om valoros și de viitor,” asumându-și-l pe domnul Ponta) mie îmi arată disocierea domului Dragnea într-o manieră inteligentă, laudativă, de Darius Vâlcov și disocierea de idee, trimițându-l pe Vâlcov să își caute de acum susținerea la cei care l-au pus să vină cu proiectul de spălare de bani prin cod fiscal. La fel cum l-a trimis și pe Ponta, tot acolo, de unde a venit.

A cincea întrebare:

Și atunci, dacă nici Dragnea (care se disociază excelent, laudativ), nici Grindeanu, nici Viorel Ștefan nu l-au pus pe Vâlcov, care de 3 ani susține aceiași idee, idee care are ecou în toate guvernările de atunci și până acum, în speranța în care cei care au furat circa 30 de miliarde de Euro vor reuși să îi albească în România prin cod fiscal (în condițiile în care ANAF are încă de acum posibilitatea să îi urmărească și confiște pe toți), apare întrebarea legitimă: cine l-a pus pe Darius Vâlcov.

Răspunsul este extrem de simplu, mi l-a sugerat un prieten pe facebook, amintind de Toma Caragiu: ,,Dracu” l-a pus pe Vâlcov, răspuns pe care îl vor da toți în curand deși vor nega vehement: ,,Vai, dar nu am nicio legătură cu asta! Pe cuvânt…”.

Dacă mă veți întreba: cine este ,,Dracu”, o să vă răspund că el poate fi găsit în vecinătatea indiciilor pe care vi le-am dat ieri când v-am întrebat: ,,Mai e nevoie să amintesc că beneficiarii reali ai articolului 117 sunt, în opinia mea, unii foști lucrători ai securității statului de dinainte de 1989, transformați după ,,revoluție” în mafie și deghizați în ,,oameni de afaceri”, capturand statul ,,democratic” roman?”

În opinia mea, metaforic, numai ,,Dracu” era apt să treacă intenția de spălare a banilor prin Cod Fiscal prin 3 guverne.

Pentru că doar ,,Dracu” putea să îi sugereze lui Vâlcov (pe care îl găsim ca închizând lanțul), să fie patriotard atunci când afirma ,,nu mai vreau ca România să participe la banchetul Europei din poziția de chelner” în timp ce își găsea mijloace proprii pentru atingerea acestui deziderat: șpăgile luate în cimitre sau peste 100 de tablouri ascunse prin beci.

În articolul scris în iunie 2015, în care puneam reflectorul pe ce alte societăți au încheiate contracte cu Vâlcov arătând că în proximitatea acelei declarații din februarie 2015 domnul Vâlcov lua o a doua tranșă din șpagă, conform comunicărilor DNA, identificam și alte companii care au avut contracte cu primăria lui Vâlcov, despre care nu există vreo documentare publică până în acest moment că ar fi dat șpagă pentru a obține acele contracte.

Recitiți articolul și să îmi spuneți dacă la fel ca și mie, vă sare în ochi spre exemplu, compania Gea Strategy & Consulting SRL, despre care niciodată nu a fost făcut public vreun indiciu că ar fi achesat la schema de 10% a lui Vâlcov. Cel puțin eu nu am vreun indiciu în acest sens, dar pot observa categoric apetența pentru contracte cu primăria lui Vâlcov.

Oricum, cine e și cine a fost Gea Strategy&Consulting? Tehnocrați? Recitiți articolul, reamintindu-vă că  în martie 2015, procurorii DNA au refuzat intenția lui Vâlcov de a semna un acord de recunoaștere a vinovăției care miza pe minimizarea riscului de a se  ajunge la al treilea dosar penal și la următoarele:

,Nu mai vreau ca Romania să participe la banchetul Europei din poziția de chelner” (Valcov, februarie 2015). Cu cine a mai semnat contracte Valcov.

,,Are probleme în justiție” a mai spus Dragnea, deși Vâlcov are rezolvări în justiție din moment ce a propus procurorilor acordul de recunoaștere a vinovăției. Doar că, din nou apreciez ceva la știrea generată ieri de Liviu Dragnea: ,,îmi asum lucrul ăsta”. Lucrul pe care și l-a asumat a fost ,,românii să trăiască mai bine” și nu ,,Vâlcov”, pe care, în opinia mea, prin excelentul răspuns de ieri, l-a trimis la ,,Dracu”, ca să și-l asume ieri, în linie cu prima declarație făcută de Dragnea după câștigarea alegerilor din decembrie 2016: ,,să separăm apele dintre servicii și partide”. Revenind, metaforic vorbind, cred că Liviu Dragnea la trimis la ,,Dracu” pe Vâlcov, prin știrea pe care a vrut să o genereze chiar el. Dacă ,,Dracu” l-a pus și nu el, să o rezolve ,,Dracu” și să-și asume el ideea spălării de bani prin cod fiscal. Pentru că ,,toți se întreaba, mă, cine îl ține pe ăsta în brațe? Dracu știe…”

Și știți de ce l-a pus ,,Dracu”? Răspunsul îl aflăm tot de la Toma Caragiu: ,,Mi se mai spune şi talpa iadului. Eu? Păi fac unii nişte pantofi îi porţi o zi două se dezlipeşte talpa şi pe urmă umbli ca ăla din romanul lui Zaharia Stancu.”. Desculț.

În varianta anului 2017, aia care fac ,,niște pantofi” se numesc OECD, iar pantofii pe care îi fac se numesc ,,automatic exchange of information” și conectează fiscurile din 108 țări, astfel încât peste doar câteva lui, ANAF nu va mai avea niciun motiv să pretexteze că nu știe unde sunt parcați bani obținuți de români din infracțiuni, în cele 108 state. Și să îi confiște integral. În fapt, poate știi chiar acum, când vorbim.

Acum cred că este mai clar  de ce ,,Dracu” i-a pus pe ,,Vâlcov” și pe următorii să facă pe dracu în patru astfel încât să albească sumele din venituri neidentificabile, prin cod fiscal, în premieră pentru un stat membru NATO, UE și care se vrea Schengen.

Pentru că ,,Dracu” nu vrea să umble ca ăla din romanul lui Zaharia Stancu și să spună ,,Aleluia”, mai ales că acordul OECD e din tabăra adversă. Și tabăra adeversă (108 state) tocmai a reafirmat atunci când a declanșat la Credit Suisse (a doua mare bancă elvețiană – Elveția oferind de la 1 ianuarie 2017 toate datele referitoare la conturi fiscurilor interesate) cea mai mare operațiune globală de combatere a evaziuni fiscale: ,,,MESAJUL ACESTOR INVESTIGAȚII ESTE FOARTE CLAR: GUVERNELE LA NIVEL MONDIAL PUN REFLECTOARELE PE EVAZIUNEA FISCALA PRIN OFF-SHORE-URI, și este doar o chestiune de timp înainte să vă aflați sub lumina reflectoarelor”.

,,Este doar o chestiune de timp”, așa cum ați citit pentru prima oară aici, la mine pe blog, în decembrie 2014, arătând încă de atunci scopul real al ,,intentiei certe a ministerului de finante de a ierta ,,sume de provenienta incerta” si de a le spala cu un impozit de pana la 9% (in fapt, asa cum am sustinut si atunci, un mecanism de care ar fi beneficiat in special cei care au sume provenite din infractiuni si care nu mai sunt tolerate”.

Iar acum, în 2017, ,,partea adeversă” nu mai e dispusă să tolereze ocupația principală a lui ,,Dracu” care, inclusiv în ultimul ceas ,,face ca toți dracii” și e dispusă să întoarcă cu fundul în sus orice șansă de a limita spirala datoriei publice, care, așa cum tot de la mine ați aflat prima oară, e de natură ca pentru prima oară în o sută de ani să facă în așa fel încât generația care urmează să o ducă mai prost decât generația prezentă.

Închei citând: ,,O să spuneţi că noi n-avem nici o şansă pentru că toţi jucătorii buni sunt în rai. Da, dar arbitrii…”.

Cred că de data asta au ales greșit arbitrii, pentru că de data asta, arbitrajul este la nivel GLOBAL. La fel ca și operațiunile GLOBALE de combatare a evaziunii fiscale: ,,din Balcani și până la Marea Neagră și golful Bengal (…) lucram cu partenerii nostri, in special cu cei din G20, pentru a garanta ca sistemele noastre financiare nu reprezinta raiuri pentru active furate.”.

Simțindu-mă inspirat, vă invit să revedeți:

 

 



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.