Eu v-am spus de la inceput ca Sorin Grindeanu este noul Emil Boc.


Emil Boc, 16 ianuarie 2009: ,,Pentru 2009 prognozam o crestere economica de 2,5% si un deficit de 2%”. În 2009, scăderea – deci nu creșterea, a fost de -7,1% din PIB, iar deficitul bugetar a fost de -8,9%.

Sorin Grindeanu, 18 martie 2017: ,,Le-am spus reprezentantilor FMI viziunea noastra despre 2017: deficitul bugetar se mentine sub 3%, cum s-a construit bugetul, care este cresterea economica pe care ne-am propus-o (5,2%)..

In fapt, potrivit calculelor mele, va fi exact invers decat spune Grindeanu: deficitul bugetar va fi mai apropiat de 5% si cresterea economica mai aproape de 3%. In plus, Romania va trece din bratul preventiv al noii guvernante fiscale europene, in bratul corectiv. Acesta presupune corectiv si gradual solicitarea de masuri ferme pentru redresare financiara, amenzi raportate la PIB, inghetarea de fonduri europene si in cele din urma taieri de alocari din fonduri europene.

Ii si vad pe reprezentantii FMI tavalindu-se pe jos razand atunci cand il aud pe domnul Grindeanu, recunoscand: ,,cresterea economica pe care ne-am propus-o este de 5,2%”. Draga noule Emil Boc, matale iti propui masuri economice care conduc la o anumita crestere, si nu invers: iti propui o crestere economica si pe urma vezi ce faci ca sa o atingi. Dar, in sinceritatea ta, matale ai fost dezarmant: ti-ai propus 5,2% pentru ca altfel nu iti ies datele de venituri umflate si cheltuieli subestimate. Si ca sa ajungeti la 5,2%, ati umflat si estimarea de fonduri europene atrase pana la 5,2 miliarde de Euro in 2017.

O intrebare de bun simt: daca Romania (si aici nu ma refer la esuatul in ONG Dacian Ciolos, care, din ,,cu fundul” în două luntrii – ,,și PNL e bun… dar și USR e bun” a ajuns sa fie rejectat de amandoua) a stiut sa absorbe, cum zici matale, zero fonduri europene in 2016, cum vei creste matale infinit absorbtia de fonduri europene? In afara de acest raspuns, restul e deziderat.

Orice guvern analfabet economic, am mai spus-o, trece prin 3 etape: ignorarea crizei, negarea crizei, frustrarea. Prin asta a trecut Guvernul Boc, prin asta a trecut Guvernul Ciolos. În urma cu an, scriam aici, dupa demisia ministrului fondurilor europene, ca ,,urmeaza etapa disperarii si criza bugetara”. Am avut dreptate, criza bugetara a fost recunoscuta nu numai prin performantele tehnocratilor (au dublat deficitul bugetar si au crescut datoria publica cu 6 miliarde de Euro intr-un an cu crestere economica de 4,9%), dar si prin masurile de prorogare, fara de care, deficitul bugetar ar fi depasit in 2017, da, 9%. Matale, in loc sa o iei de unde a lasat-o Ciolos (situatie disperata in privinta neincasarii veniturilor si dublarea deficitului bugetar), o iei fix pe reteta lui Boc si Ciolos: deziderat (cand ti-a fost construit bugetul), negare (azi, cand reafirmi niste tinte total rupte de realitate), frustrare, cel tarziu in aprilie cand vei realiza ca bugetul a trecut deja in deficit (desi in mod normal ar fi sa constati, fara artificii contabile, ca dupa primul trimestru ai deja deficit bugetar), si desiperare, cand vei lua masuri tip Emil Boc.

Da, Sorin Grindeanu este noul Emil Boc, asa cum am scris inca de la numirea sa in Prima mea impresie despre administratia Dragnea 1. Deja suntem al administratia Dragnea 2.

Citiți și:

Scrisoare de la felcerul Radu Soviani pentru sicofantul Mugur Isarescu. Și un telefon de la Washington.Categorii:Stiri

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: