Ministrul fondurilor europene, Aura Raducu, a demisionat. Urmeaza etapa disperarii si criza bugetara.


Asa cum anticipam, incompetenta tehnocratilor se transforma in frustrare. Urmeaza faza de disperare (ca si la guvernul Boc) si indreptarea catre criza bugetara. Astazi, ministrul fondurilor europene a demisionat.

Tehnocratii rateaza obiectiv dupa obiectiv: dupa ce au ratat crerea unui buget realist (despre propriul proiect de buget Dacian Ciolos spunea ca ,,garanteaza”), dupa s-a devoalat jocul de glezne facut in privinta legii unitare a salarizarii, dupa ce s-a dovedit ca Ministerul Fondurilor Europene intarzie nepermis elaborarea ghidurilor de finantare cu efecte nepermise in economia (incapacitarea agentilor economici prin punerea lor in situatia de a nu putea accesa fonduri europene), dupa ce s-a vazut incapacitatea Ministerul Sanatatii de a ne spune ce s-a intamplat cu copii din Arges, consider ca am ajuns in etapa de frustrare a tehnocratilor.

Lui Ciolos nu îi iese nimic, și atunci este normal să se preocupe, si aici fără succes, de Eurovision sau de Opera Romana, în timp ce arogant îi transmite Parlamentului (uitând că este executiv) că ,,nu negociază” în privința indemnizațiilor de maternitate. Au trecut 5 luni (aproape jumatate din mandatul tehnocratilor). In loc de performante, avem demisii. Alti oameni adusi la post preiau steagul de la predecesorii lor, pentru a înșela vigilenta publica. Asa cum am spus la preluarea mandatelor de catre tehnocrati, economic vorbind, traseul pe care il imprima acestia este acelasi ca si al guvernului Boc: incompetenta, indiferenta, iresponsabilitate. Etapele sunt: optimism iresponsabil, frustrari, masuri disperate, afectarea economiei in acealasi mod in care o atitudine similara, a lui Boc, a condus Romania la cea mai dura recesiune din Uniunea Europeana, prelungita de masuri de austeritate draconice si mai ample decat ar fi fost necesar (daca ar fi fost necesar).

Optimismul iresponsabil motivat de punerea lor pe functii, incepe sa fie inlocuit de frustrare: ministrul muncii a plecat pentru ca nu a facut nimic. Ministrul fondurilor europene pleaca pentru ca nu a facut nimic. Foarte curand, vom vedea ca nici in domeniul infrastructurii nu s-a facut nimic (studii de pre-pre-fezabilitate si alte jocuri de glezne). La nivelul lunii iulie-august, va fi vizibila incompetenta dovedita prin proiectarea bugetului si mai ales prin executia sa, ceea ce ne va conduce spre criza bugetara. Atunci va pleca si ministrul finantelor, pentru ca nu a facut nimic. Dupa ce criza bugetara va deveni evidenta, disperarea va lua locul jocului de glezne, pasivitatii arogante si frustrarii tehnocratilor.

Criza bugetara se va manifesta in primul rand prin depasirea tuturor tintelor bugetare care tin de noua guvernanta fiscala europeana. La nivelul anului 2017, Romania va reintra in procedura de deficit excesiv (indiferent de artificiile contabile care se vor incerca). Este o procedura birocratica iar lungimea acestei proceduri le ofera respiro tehnocratilor ca sa gestioneze in contiuare iresponsabil finantele publice. Deficitul excesiv va reprezenta motivul scumpirii datoriei publice a Romaniei (in crestere), in conditiile in care pe plan international, dobanzile nu mai au unde sa scada, iar costurile cu dobanzile sunt deja semnificativ mai mari decat anul trecut.

Aceasta evolutie nu reprezinta decat confirmarea primei mele impresii despre tehnocrati, pe care am detaliat-o, în 15 noiembrie 2015:

Propunerile lui Cioloș arată că guvernul lui Ponta nu a fost înlocuit cu un ,,guvern de clone” (cazul Ungureanu). Propunerile îmi arată că vorbim, la fel ca și în cazul Ungureanu, despre SCHIMBAREA INTERFEȚLOR. În fapt, acest guvern reprezintă, în opinia mea, O SCHIMBARE DE EȘALOANE. Păpușarii sunt aceiași, au scos alte interfețe, bine plasate (printr-un proces investițional costisitor al statului român), în poziții aferente afacerilor externe (majoritatea). Mă întreb câți dintre ei au/ au avut binecuvântarea Serviciului de Informații Externe, ca investiții ale statului român și dacă SIE a avut vreun cuvânt de spus în numirea acestui guvern.

Întreg articolul îl găsiți aici: Prima mea impresie despre cabinetul Cioloș și diferența față de guvernul Ungureanu



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , ,

1 răspuns

  1. Tragerea de timp cand nu esti sigur ca poti face ceva e o solutie tehnocrata 🙂 Daca guvernul avea culoare politica putea sa traga de timp cum trage un tehnocrat fara sa deconteze negativ la alegeri ? Acum toti actorii politici critica guvernul linistiti si votantii abia asteapta sa scape de tehnocrati 🙂 Sa vina un partid sa ne salveze 🙂 Parca vad pe toate afisele electorale sloganul Salvam tara de tehnocrati ! 🙂 Pai daca nu cream un baubau noi de cine va mai salvam ?:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: