Fostul lucrător în comerțul exterior de până în 1989, Mișu Negrițoiu, a fost revocat de Parlament din poziția de Președinte ASF.


Este știrea zilei de astăzi și este o știre care mă bucură. Plenul reunit al Parlamentului a votat astăzi,11 mai 2017, în unanimitatea celor prezenți (238 de senatori și deputați), revocarea din poziția de Președinte al Consiliului ASF a fostului lucrător în comerțul exterior de până în 1989, Mișu Negrițoiu.

Este a doua funcție executivă pe care o pierde Mișu Negrițoiu, consecutiv, după ce Departamentul de Justiție ale Statelor Unite a sanctionat ING Bank cu cea mai mare amendă din istorie de până la acel moment (619 milioane de dolari – 2012). Sancțiunea viza operațiuni documentate de criminalitate financiară prin care ING Bank, incare au încălcat embargoul impus de SUA Iran-ului, pentru operațiuni derulate inclusiv prin ING Bank Romania (ascunderea cu intenție și prin fals a destinației reale (Iran) a exportului facilitat de ING Bank Romania a unor componente de aeronave produse în SUA).

În 2012, după încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției și plata amenzii istorice, Mișu Negrițoiu și-a pierdut poziția de CEO al Ing Bank România și a fost trecut într-o poziție onorifică. În 2014, Mișu Negrițoiu a fost plasat în funcția de Președinte ASF după ce a obținut susținerea lui Mugur Isărescu fost lucrător în cadrul Institutului de Economie Mondială înainte de 1989. Recent, România Liberă și Emilia Șercan au dezvăluit că Mugur Isărescu a semnat sub pseudonomiul ,,Manole”, note către Securitatea Statului. Mai mult, ancheta Emiliei Șercan a dezvăluit nu numai calitatea de sicofant a lui Mugur Isărescu ci și o alta în articolul: Mugur Isărescu, ofițer deplin conspirat.

Revocarea de astăzi a lui Mișu Negrițoiu vine la 2 ani și 4 luni de la momentul la care am semnalat Comisiei de abuzuri și Servicii din Camera Deputaților și comisiei similare din Senat asupra faptului că ruperea nelegală a contractului în baza căruia societatea pe care o dețin, RST MEDIA, presta servicii de comunicare și relații publice pentru ASF, a survenit ca urmare a faptului că personal, în calitatea oferită prin contract de purtător de cuvânt al ASF, nu am achesat vreodată la transmiterea mesajelor de majorare cu orice preț a tarifelor de primă RCA, conform a ceea ce făcea Mișu Negrițoiu. Din contră.

Revocarea de astăzi vine după ce în octombrie 2016, comisiile economice reunite din Parlament au decis revocarea lui Mișu Negrițoiu în urma analizei asupra modului în care ASF a gestionat criza în piața RCA. Criza  a fost indusă prin mesajele publice ale lui Mișu Negrițoiu și prin modul în care a gestionat administrarea specială a ASTRA și Carpatica Asig – societăți falimentate în urma administrării speciale supravegheate de ASF.

Decizia din octombrie 2016 a fost luată în urma perturbării ordinii sociale generate de majorarea nesustenabilă a tarifelor RCA (proteste în stradă). Urmare a perturbării ordinii sociale, guvernul tehnocrat a fost nevoit să intervină administrativ în piață, dar fără să analizeze cauzele crizei, plafonând tarifele RCA.

Mișu Negrițoiu, în urmă cu o zi: ,,Prefer să ies din ASF scos de politicieni decât scos de DNA”.

Afirmația spusă cu voce tremurândă de Mișu Negrițoiu în urmă cu 24 de ore pare cel puțin ciudată pentru cei care nu cunosc indiciile rezonabile ale modului în care Mișu Negrițoiu este dispus să falsifice contracte, încălcând legea achizțiilor publice. Menționez doar că la cea mai recentă ședință de bilanț, procurorul șef al DNA a subliniat faptul că 2017 este anul investigațiilor în privința achizițiilor publice.

Din 20 ianuarie 2015 (momentul în care eu am sesizat oficial Parlamentului României intențiile lui Mișu Negrițoiu de a majora nesustenabil tarifele de primă RCA) și până astăzi, Mișu Negrițoiu nu a fost scos de  din ASF nici de politicieni, nici de DNA. În mod cert, Mișu Negrițoiu, până de curând, a fost protejat de politicieni. Politienii  abia astăzi, după o ultimă tentativă de subminare a plenului care avea pe ordinea de zi de marți, 9 mai 2016  revocarea lui Negrițoiu –  mă refer la fuga penibilă a reprezentanților USR și PNL de natură să lipsească plenul de cvorum (și să nu poată fi votată revocarea), au votat în unanimitate, revocarea lui Negrițoiu.

,,Misiunea” lui Mișu Negrițoiu

,,Eu am sentimentul că mi-am îndeplinit misiunea. Eu am venit cu o misiune clară, cu sprijin politic clar. (…) Prefer sa ies scos de politicieni, decât să ies scos de DNA. Aşa mă duc liniştit pentru ca mi-am făcut treaba”, a declarat ieri Mișu Negrițoiu.

În mod evident, nu Parlamentul este în măsură să dea misiuni. Parlamentul oferă mandate și revocă mandate. Altcineva dă misiuni și rămâne de văzut dacă misiunea lui Mișu Negrițoiu, pe care o consideră îndeplinită a fost reprezentată de efectele induse de acesta în piața asigurărilor (și cele din piața pensiilor): majorarea nesustenabilă a tarifelor RCA, falimentarea ASTRA și Carpatica care au avut ca efect, prin punerea doar în sarcina lui Adamescu a banilor furați din Astra, ascunderea beneficiarilor reali ai furtului și mai ales, punerea în imposibilitatea statului de a recupera sumele fraudate prin timpul oferit de Mișu Negrițoiu ,,administrării speciale”.

Presupunând prin absurd și în mod nereal că Parlamentul și nu generalii sunt în măsură să dea misiuni unui fost lucrător din comerțul exterior, unanimitatea de astăzi din Parlament arată pierderea unei anumite protecții și ,,mission failed” pentru piața asigurărilor. Rămâne de documentat de către cei în drept care este echivalentul bănesc al ,,mission failed” pentru economia României vis-a-vis de ,,mission complete” pentru beneficiarii reali ai majorării nesustenabile a tarifelor RCA și a oferirii de timp pentru cei care au dorit ca banii extrași din Astra și Carpatica să ,,își piardă urmele”.

Avansarea obsesivă de către Negrițoiu a ,,misiunii” sale (în opinia mea, în fapt o amenințare voalată către cei care i-au oferit protecție până acum și care ar fi putut fi  în măsură să îi dea ,,misiuni”, alții decât Parlamentul) nu mă face decât să mă raportez la ceea ce din 2014 numesc cea mai potrivită definiție a corupției, cea a lui Sarah Sewall – subsecretarul de stat american pentru drepturile omului:

,,Corupția este lipiciul care tine impreuna multe regimuri autoritare, care denatureaza caracterul celor care conduc in sensul de a favoriza sau a crea oportunitati de e expune ,,mizeria” amicilor de lunga durata, daca se dovedesc neloaiali.”

Mă întreb, legitim: prin avansarea ,,misiunii”, vrea Mișu Negrițoiu să își creeze oportunități de a expune ,,mizeria” amicilor de lungă durată, dacă se dovedesc neloiali în sensul în care nu îi vor mai acorda protecție după revocarea din Parlament? Cerșește Mișu Negrițoiu protecția apărătorului care a rămas ,,de unică instanță” sub amenințarea voalată că îi va da în gât?

În cazul probabil că da, aduc aminte protectorilor lui Mișu Negrițoiu care ar fi în măsură să îi dea misiuni a doua componentă a acelui discurs istoric:

,,Parte a angajamentului se refera la protejarea propriului nostru sistem financiar de depozitarea unor active furate. Rezultatele coruptiei sunt deseori adapostite in banci sau in companii dedicate din Europa de Vest si din Statele Unite. Aceste castiguri nesanatoase pot fi folosite pentru a sprijini regimuri politice lipsite de responsabilitate sau pentru finantarea terorismului. Lucram cu partenerii nostri, in special cu cei din G20, pentru a garanta ca sistemele noastre financiare nu reprezinta raiuri pentru active furate. ,,Din Balcani și pană la Marea Neagră și Golful Bengal, corupția lasă națiunile și populația vulnerabile la amenințări interne directe sau la manipulări din exterior. Suntem atenți la  aceste amenințări, și ambasadele noastre din peste 20 de state din Europa Centrală și de Est conturează acum planuri de acțiune pentru spijinirea și cooperarea în reforma anti-corupție în statele de rezidență”. Cu alte cuvinte, cine crede că nu vor fi identificați beneficiarii reali ai furtului de la ASTRA și Carpatica, se înșală.

Concluziv, au trecut 2 ani și 4 luni de la momentul 20 ianuarie 2015 în care am semnalat Parlamentului României intențiile reale ale lui Mișu Negrițoiu pe piața asigurărilor: majorarea nesustenabilă a tarifelor de primă RCA, majorare care a generat proteste de stradă și chiar insecuritate socială (transportatorii și angajații lor s-au aflat sub spectrul falimentului, iar o parte din puterea de cumpărare a populației a fost confiscată prin majorarea primelor RCA).

Pentru aceste motive, Mișu Negrițoiu și-a pierdut deplina protecție dar speră să mai beneficieze de ,,o anumită protecție”. 2 ani și 4 luni. E mult, e puțin? E și mult dar și e mult mai puțin decât se așteptau diverse grupuri de interese (inclusiv Mișu Negrițoiu). Ar fi putut să fie și mai puțin dacă Mișu Negrițoiu nu ar fi fost protejat de politicienii pe care îi blamează acum că îi scurtează ,,misiunea”. Este relevantă cronologia:

20 ianuarie 2015. Memoriul din urmă cu 2 ani și 4 luni.

RST MEDIA (societatea pe care o dețin) a depus în 20 ianuarie 2015 (în urmă cu 2 ani și 4 luni), memoriul pe care l-am făcut public,  și îl puteți vedea integral aici (https://soviani.com/wp-content/uploads/2016/09/memoriu-rst-media-camera-deputatior-20-ian-151.pdf). Prin memoriu atrăgeam atenția asupra abuzurilor comise de Mișu Negrițoiu, arătând că ,,este cu atât mai grav faptul că ASF, prin Președintele Autorității a acționat în opinia noastră în dauna interesului public, prin obstrucționarea prestării activității de purtător de cuvânt al ASF în condițiile contractuale asumate și a rolului de autoritate de interes public pe care ASF îl are, potrivit legii”.

Atrăgeam atenția Comisiilor de abuzuri că ,,abuzul a fost declanșat de Mișu Negrițoiu, reprezentantul legal al ASF, ca urmare a faptul că subsemnatul și RST MEDIA considerăm că

Concluzionam arătând că ,,într-o perioadă în care este nevoie de transparență maximă, atât în relația directă cu publicul cât și în relația directă cu presa, conducerea ASF își asumă o practică a declarațiilor publice deficiente ale domnului Negrițoiu cu efecte profund nefaste ce conduc la unele evenimente nedorite din perspectiva interesului public, precum cel legat de tarifele RCA” (20 ianuarie 2015, sesizare Camera Deputaților și Senatul României).

Revenind astăzi 11 mai 2017, de la acel moment (20 ianuarie 2015), prețul mediu al tarifelor RCA s-a majorat cu zeci de procente, pe anumite clase de asigurări dublându-se sau triplându-se.

Această evoluție nu ar fi fost posibilă dacă fostul lucrător în comerțul exterior, Mișu Negrițoiu, nu ar fi fost deplin protejat până astăzi.

Comunicatul de presă al RST MEDIA din 9 martie 2016

În urmă cu 1 an și 2 luni, în 9 martie 2016, prin comunicat de presă, am atras din nou în mod public atenția asupra faptului că:

Noua conducere ASF a limitat în mod discreționar și abuziv prerogativele RST MEDIA care decurgeau din contract, opinăm, ca parte a conduitei prin care persoane din cadrul ASF au dorit îndepărtarea societății RST MEDIA din contractul cu ASF și a domnului Radu Soviani din poziția de purtător de cuvânt al Autorității. Considerăm (ASF neoferindu-ne alte elemente) că motivele reale care au stat la baza hărțuirii RST MEDIA de către conducerea ASF după data de 1 mai 2014 au fost neachiesarea RST MEDIA la solicitările exprese formulate de noua conducere de a transmite publicului informații vagi sau în neconcordanță cu realitatea cu privire la societățile ASTRA Asigurări si Carpatica ASIG. 

Fara a detalia aspecte ce țin de desfășurarea relațiilor contractuale dintre ASF și RST MEDIA ne exprimăm îngrijorarea cu privire la faptul că reținerea si arestarea preventiva a Dl. Dan Radu Rușanu (despre care instanța Curții de Apel a constatat că a fost reținut, arestat preventiv și arestat la domiciliu de la data de 25.02.2014 până la data de 26.02.2014 și de la data de 04.03.2014 și până la data de 08.09.2014), precum si hărțuirea RST MEDIA de către noua conducere ASF, hărțuire ce a culminat cu o așa zisă denunțare a contractului cu RST MEDIA, nelegală în opinia noastră, au fost coordonate de PERSOANE, care aveau un interes financiar prin acordarea timpului necesar de a sifona fondurile din societățile ASTRA Asigurări și Carpatica ASIG, astfel ca fondurile respective să intre în posesia persoanelor care au orchestrat schimbarea din functie a Dl. Dan Radu-Rușanu si au acordat astfel 2 ani societatii ASTRA astfel încât să fie imposibilă recuperarea prejudiciului de către societate și de către statul Român. Valoarea prejudiciului în cazul ASTRA a ajuns, potrivit estimărilor DNA, la circa 795 milioane lei (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7161) iar valoarea prejudiciului în cazul Carpatica ASIG, a ajuns, potrivit invetigațiilor DIICOT, la circa 70 de milioane de lei (http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/1700-comunicat-de-presa-02-03-2016).

RST MEDIA sesizează în aceasta speță o similitudine cu alte spețe din domeniul financiar, care au generat și încă generează prejudicii bugetului de stat și banului public.

In concluzie, opinăm că societatea RST MEDIA a fost pedepsită pentru că a transmis corect datele și informațiile privind societățile în cauză (încă din urmă cu 2 ani), într-o manieră corectă și completă, ceea ce a îngreunat eforturile celor care aveau interesul nerecuperării prejudiciilor (și amplificării lor prin continuarea manoperelor prejudicioase, chiar dacă societățile se aflau în administrare specială, așa cum relevă și comunicările DIICOT ȘI DNA). Credem că împrejurările care au condus la incriminarea penală a conducerii ASF din acea perioadă au reprezentat o parte din operă, iar decizia Curții de Apel București, de achitare în integralitate, ne întărește această idee.

Este important să subliniem faptul că în litigiul prin care RST MEDIA s-a adresat Tribunalului București în urma unei așa zise denunțări a relațiilor contractuale de către ASF, instanța de fond a dat dreptate societății RST MEDIA și a dispus plata de către ASF a sumelor rezultate din activitatea prestată de RST MEDIA pentru ASF, sume pe care ASF nu a dorit să le plătească (probabil ca mijloc suplimentar de presiune pentru îndepărtarea noastră din contract).

28 martie 2016

La 19 zile după comunicatul sus menționat, Mișu Negrițoiu, ajutat de un fost lucrător al securității căruia i-a plătit bani (nelegalitatea urmează să fie demonstrată de organele de cercetare penală), Mișu Negrițoiu și societatea de avocatură a fostului lucrător al securității reușesc să convingă o instanță a Curții de Apel București, formată dintr-o soție de ofițer SRI și dintr-o fiică de general STS, să întoarcă cu 180 de grade decizia Tribunalului București iar RST MEDIA în loc să i se plătească serviciile prestate și neachitate așa cum a dispus Tribunalul București, ajunge în postura să plătească ea bani, făcând subiectul confiscării muncii prestate, printr-o decizie a instanței care a dispus că RST MEDIA nu are de încasat contravaloarea muncii neachitate de circa 191.000 de lei ci trebuie ea să returneze ASF o sumă de circa 27.000 de lei (contravaloarea unor servicii efectiv prestate).

RST MEDIA a contestat și va contesta decizia urmând toate căile legale pentru restabilirea adevărului, dar, din proprie inițiativă, solicită ASF contul în care să plătească suma imputată, în opinia noastră nedrept, de un complet din care mai făcea parte și un judecător cu legături patrimoniale solide și documentate cu o persoană cheie din ASF.

RST MEDIA achită suma din proprie inițiativă, informează ASF, ulterior ASF obține încuviințarea executării silite din partea instanței ascunzând instanței că a primit deja banii din inițiativa unilaterală a RST MEDIA, și execută silit RST MEDIA, pentru a încasa ÎNCĂ O DATĂ SUMA PLĂTITĂ DE RST MEDIA înainte de vreo încuviințare a executării silite. 

În mod evident executarea silită nelegală, pentru care ASF a încălcat și o hotărâre definitivă a instanței de suspendare provizorie a executării, continuând executarea silită pentru o sumă nereală, inexistentă, după SUSPENDAREA PROVIZORIE, reprezintă un alt abuz al lui Mișu Negrițoiu și al ASF.

Rămâne de văzut ce acte va mai falsifica Mișu Negrițoiu după ce nu a reușit să convingă încă o instanță, că societatea fostului lucrător al securității căreia Mișu Negrițoiu i-a plătit bani pentru a îl ajuta relațional, prin încălcarea legii, a încasat acei bani în frauda legii. Instanța de fond a respins deja pretențiile avansate de ASF.

În procesul prin care Mișu Negrițoiu a încercat plata unor servicii fictive, nedovedite și contractate nelegal, nebeneficiind de un complet format dintr-o soție de ofițer SRI și o fiică de general STS, Mișu Negrițoiu nu a reușit să convingă instanța ca prin intermediul ei, să achite servicii fictive puse în sarcina RST MEDIA, instanța de judecată reținând susținerea noastră privind încălcarea legii achizițiilor publice, cu alte uvinte ceea ce am afirmat noi și anume că dacă a existat vreun contract el a fost încheiat profund nelegal.  Instanța a respins pretențiile de cheltuieli de judecată pe care Mișu Negrițoiu a încercat să le pună nelegal în sarcina RST MEDIA.

Concluziv, a durat 2 ani 4 luni de la momentul în care Parlamentul a fost sesizat privind intențiile lui Mișu Negrițoiu de destabilizare a pieței asigurărilor, transpuse în fapte până în septembrie 2016 și momentul în care Mișu Negrițoiu ajunge la capătul ,,misiunii”. În opinia mea, e puțin timp față de ceea ce obișnuia să se întâmple în România, dar în același timp mult față de ceea ce va urma. Eu așa cred.

Si la final, în 29 mai 2014, cand a fost făcută fotografia asta, la cine venea domnul Adamescu domnule Negrițoiu și mai ales, în ce scop? Are vreo legătură cu ceea ce mi-ați spus imediat după preluarea mandatului dumneavoastră și anume că ,,trebuie să te repoziționezi față de societatea ASTRA” că aș fi vorbit urât de domnul Adamescu? Mai țineți minte când tot atunci m-ați certat că ,,i-ai luat apărarea lui Rușanu” eu explicându-vă că, în calitate de purtător de cuvânt, și dumneavoastră domnule Negrițoiu, dacă ați fi fost reținut, eram obligat să vă iau apărarea? În contextul declarației dumneavoastră că ,,prefer să fiu scos din ASF de politicieni decât de DNA”, nici nu știți cât mă bucur că nu mai sunt purtător de cuvânt al ASF. Aproape la fel de mult mă bucură acest lucru precum știrea de astăzi, că ați fost revocat. Revenind la fotografia de mai jos, că are sau că nu are legătură, chiar nu înțeleg de ce nu v-a enervat faptul că parca pe locul dumneavoastră, de Președinte al ASF. Ceea ce acum nu mai sunteți. Ceea ce, oricât aș încerca să ascund, mă bucură.

 

Pentru că are legătură cu intențiile lui Mișu Negrițoiu de contestare a revocării, citiți și scrisoarea mea deschisă către Parlamentul României, din 1 noiembrie 2016.

Scrisoare deschisă către Parlamentul României referitoare la cazul Mișu Negrițoiu-ASF



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Comisarul de poliție ANA MARIUS CĂTĂLIN de la DNA ST Ploiesti – specialist in “ecologie” – a terminat o facultate neacreditata la acea vreme – Criteriul Financiar

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.