Comunicat de presă RST MEDIA referitor la Cazul Carpatica-Autoritatea de Supraveghere Financiară


În respectul interesului manifestat de către reprezentanții mass-media (ex. TVR 1, Antena 3, alte entități de presă) în urma comunicării deciziei Curții de Apel București în dosarul nr. 2827/2/2014 (1430/2014) pe rolul Curții de Apel București, cunoscut sub numele Carpatica-ASF, RST MEDIA face următoarele precizări:

Decizia Curții de Apel București prin care Ilie Carabulea a fost condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare iar fostul Președinte ASF, Dan Radu Rușanu și fostul Vicepreședinte ASF, Corneliu Moldoveanu, au fost achitați în acest dosar, arată, în opinia noastră, următoarele:

  1. Curtea de Apel București a confirmat existența unor fapte de corupție imputabile Carpatica ASIG și unor funcționari din ASF (care au primit pedepse cu executare/cu suspendare în primă instanță);
  2. Curtea de Apel București a invalidat argumentele care au condus la reținerea și arestarea preventivă pentru mai multe luni și au generat demisia fostului Președinte ASF. Prin decizia făcută publică în data de 8 martie 2016, Dan Radu Rușanu a fost achitat de toate acuzațiile aduse în dosarul Carpatica ASIG și anume folosirea influenței unei persoane care îndeplinește o funcție publică, favorizarea făptuitorului și constituire de grup infracțional organizat.

RST MEDIA face aceste precizări având în vedere că în perioada la care a debutat acest dosar (28 ianuarie 2014), RST MEDIA presta servicii de comunicare pentru ASF în urma unui contract de achiziții publice, iar domnul Radu Soviani, care deține integral societatea RST MEDIA, era mandatat în acea perioadă să îndeplinească poziția de purtător de cuvânt al ASF.

În această poziție și calitate, am transmis către mass-media, în data de 30 ianuarie 2014, comunicatul ASF privind măsurile dispuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în urma cercetărilor declanșate de către DNA (http://asfromania.ro/informatii-publice/media/arhiva/1888-masurile-dispuse-de-catre-asf-in-urma-cercetarilor-declansate-de-dna-in-cazul-carpatica-asig), măsuri care includeau reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica ASIG SA, inclusiv în ceea ce privește reflectarea acestora în situațiile financiare ale societății și solicitarea de informații suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate și lichiditate. În urma acestor decizii și acestor verificări, ireversibile și anunțate public prin respectivul comunicat, s-a impus măsura concretă și corectă a administrării speciale a CARPATICA ASIG, iar noua conducere a ASF (desemnată de Parlamentul României în aprilie 2014, urmare a demisiei domnului Dan Radu Rușanu) a fost nevoită în data de 16 mai 2014 să formalizeze rezultatele verificărilor demarate în 30 ianuarie 2014) – detalii aici: http://asfromania.ro/informatii-publice/media/arhiva/2067-comunicat-de-presa-16-05-2014. Din informațiile publice recente rezultă că demersurile de neconformare față de regulile prudențiale impuse de către ASF au continuat însă și după această dată, cu o nouă conducere Carpatica ASIG, avizată de către noua conducere a ASF după data de 1 mai 2014 (detalii aici: http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/1700-comunicat-de-presa-02-03-2016), chiar în condițiile în care Carpatica ASIG se afla în administrare specială.

Deasemenea, din poziția de purtător de cuvânt, am transmis către mass-media, în data de 25 februarie 2014, comunicatul ASF privind angajamentul de confidențialitate din cadrul Autorității, în urma aspectelor neadevărate vehiculate în presă potrivit cărora Președintele ASF ar fi impus semnarea unor angajamente de confidențialitate personalului ASF după începerea cercetărilor DNA (28 ianuarie 2014), angajamente care ar fi limitat accesul la documentele solicitate de DNA (http://asfromania.ro/informatii-publice/media/arhiva/1951-informare-de-presa-asf-privind-angajamentul-de-confidentialitate). Am arătat în acel comunicat că informațiile vehiculate erau false, ,,întrucât angajamentul de confidențialitate al angajaților ASF reprezintă Anexa 4.1. la contractul colectiv de muncă înregistrat la ITM din data de 29 iulie 2013 și a trebuit să fie semnat de către toți angajații ASF începând cu data de 29 iulie 2013.

Angajamente de confidențialitate au fost semnate și înainte de înființarea ASF de către salariații fostelor Autorități: CSA, CNVM, CSSPP. Mai mult, forma angajamentului de confidențialitate a fost preluată integral, fără nicio modificare, de către ASF din contractul colectiv de muncă înregistat la ITM în data de 29.11.2012 de către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Inculusiv numărul anexei este același (4.1.)’’.

Reamintim că măsura de reținere a Președintelui ASF a fost motivată la acel moment de acea presupusă ,,influențare a martorilor’’ care ar fi fost dovedită prin angajamentul de confidențialitate. În opinia noastră, decizia de achitare în integralitate subliniază invalidarea de către instanța Curții de Apel București a argumentelor folosite în februarie 2014 pentru reținerea Președintelui ASF, reținere care a provocat în martie 2014 demisia acestuia și numirea începând cu data de 1 mai 2014, a unui nou Președinte.

RST MEDIA crede că tocmai această conduită ireproșabilă manifestată în interes public, atât din punct de vedere al contractului de comunicare și relații publice cu ASF, cât mai ales al prezentării adevărului către public, a fost de natură să declanșeze începând cu 1 mai 2014 o serie de abuzuri din partea noii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară, abuzuri care au debutat cu interzicerea participării domnului Radu Soviani, în calitate de purtător de cuvânt la ședințele Consiliului ASF (poziție contractuală din care RST MEDIA și dl. Radu Soviani aveau acces neîntârziat și nedistorsionat la informațiile primare care trebuiau comunicate către public), și care au culminat cu întreruperea abuzivă a contractului dintre RST MEDIA și ASF, începând cu 15 decembrie 2014.

Noua conducere ASF a limitat în mod discreționar și abuziv prerogativele RST MEDIA care decurgeau din contract, opinăm, ca parte a conduitei prin care persoane din cadrul ASF au dorit îndepărtarea societății RST MEDIA din contractul cu ASF și a domnului Radu Soviani din poziția de purtător de cuvânt al Autorității. Considerăm (ASF neoferindu-ne alte elemente) că motivele reale care au stat la baza hărțuirii RST MEDIA de către conducerea ASF după data de 1 mai 2014 au fost neachiesarea RST MEDIA la solicitările exprese formulate de noua conducere de a transmite publicului informații vagi sau în neconcordanță cu realitatea cu privire la societățile ASTRA Asigurări si Carpatica ASIG.

Fara a detalia aspecte ce țin de desfășurarea relațiilor contractuale dintre ASF și RST MEDIA ne exprimăm îngrijorarea cu privire la faptul că reținerea si arestarea preventiva a Dl. Dan Radu Rușanu (despre care instanța Curții de Apel a constatat că a fost reținut, arestat preventiv și arestat la domiciliu de la data de 25.02.2014 până la data de 26.02.2014 și de la data de 04.03.2014 și până la data de 08.09.2014), precum si hărțuirea RST MEDIA de către noua conducere ASF, hărțuire ce a culminat cu o așa zisă denunțare a contractului cu RST MEDIA, nelegală în opinia noastră, au fost coordonate de PERSOANE, care aveau un interes financiar prin acordarea timpului necesar de a sifona fondurile din societățile ASTRA Asigurări și Carpatica ASIG, astfel ca fondurile respective să intre în posesia persoanelor care au orchestrat schimbarea din functie a Dl. Dan Radu-Rușanu si au acordat astfel 2 ani societatii ASTRA astfel încât să fie imposibilă recuperarea prejudiciului de către societate și de către statul Român. Valoarea prejudiciului în cazul ASTRA a ajuns, potrivit estimărilor DNA, la circa 795 milioane lei (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7161) iar valoarea prejudiciului în cazul Carpatica ASIG, a ajuns, potrivit invetigațiilor DIICOT, la circa 70 de milioane de lei (http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/1700-comunicat-de-presa-02-03-2016).

RST MEDIA sesizează în aceasta speță o similitudine cu alte spețe din domeniul financiar, care au generat și încă generează prejudicii bugetului de stat și banului public.

In concluzie, opinăm că societatea RST MEDIA a fost pedepsită pentru că a transmis corect datele și informațiile privind societățile în cauză (încă din urmă cu 2 ani), într-o manieră corectă și completă, ceea ce a îngreunat eforturile celor care aveau interesul nerecuperării prejudiciilor (și amplificării lor prin continuarea manoperelor prejudicioase, chiar dacă societățile se aflau în administrare specială, așa cum relevă și comunicările DIICOT ȘI DNA). Credem că împrejurările care au condus la incriminarea penală a conducerii ASF din acea perioadă au reprezentat o parte din operă, iar decizia Curții de Apel București, de achitare în integralitate, ne întărește această idee.

Este important să subliniem faptul că în litigiul prin care RST MEDIA s-a adresat Tribunalului București în urma unei așa zise denunțări a relațiilor contractuale de către ASF, instanța de fond a dat dreptate societății RST MEDIA și a dispus plata de către ASF a sumelor rezultate din activitatea prestată de RST MEDIA pentru ASF, sume pe care ASF nu a dorit să le plătească (probabil ca mijloc suplimentar de presiune pentru îndepărtarea noastră din contract).

În concluzie, opinăm că Decizia Curții de Apel București ne confirmă că RST MEDIA și domnul Radu Soviani, personal, au acționat cu maxim profesionalism în îndeplinierea misiunii de purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară, conform contractului și în interesul public, în ciuda presiunilor la care a fost supusă după data de 1 mai 2014.

Suntem îndreptățiți să credem că îndepărtarea fără niciun fel de motiv imputabil pentru societatea RST MEDIA din contractul cu ASF de către aceasta, nu a făcut decât să fie destinată satisfacerii intereselor unor grupuri nelegitime care au avut și au interesul să slăbească activitatea Autorității de Supraveghere Financiară și chiar să obtureze misiunea instituțională de supraveghere pe care o îndeplinește ASF.  

Precizăm că oportunitatea alegerii momentului acestui comunicat și anume după decizia achitării de către Curtea de Apel București a domnului Dan Radu Rușanu (deși inclusiv în etapa đe cercetare penală și judecată a existat prezumția de nevinovăție) a fost considerată de noi având în vedere faptul că decizia instanței a invalidat demersurile care au condus la înlăturarea domnului Dan Radu Rușanu din poziția de Președinte ASF, și este opinia noastră că demisia domniei sale a survenit ca urmare a presiunii create și tocmai pentru protejarea ASF ca autoritate de interes public.

RST MEDIA și domnul Radu Soviani vor continua să răspundă interesului public, solicitărilor mass-media și tuturor celor interesați, expunând opinii referitoare la evoluția și distorsiunile pieței asigurărilor, distorsiuni care ar putea fi eliminate în condițiile respectării obligațiilor legale de transparență și informare a publicului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, în beneficiul pieței asigurărilor și a asiguraților.

Radu Soviani                                                                                     09.03.2016

Director General RST MEDIA SRLCategorii:Stiri

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

  1. Presa ar trebui sa solicite Parlamentului Romaniei si Comisiei de Buget Finante repunerea in drepturi a fostului presedinte al ASF dl Dan Radu Ruseanu si schimbarea conducerii actuale care si asa a generat suficiente iesiri in strada determinate in genere de proasta supraveghere a pietii asigurarilor ( EX. lipsa unor solutii pe termen lung privind tarifele RCA, lipsa unei protectii adecvate a creditorilor de asigurari in cazul falimentarii societatii de asigurare ASTRA, reducerea permanenta a societatilor care ofera asigurari RCA si CASCO si crearea unei piete de oligopol pe piata RCA, specularea gradului redus de intelegere a mecanismului de plata a despagubirilor si fortarea asiguratilor sa accepte despagubiri mai mici s.a. ).

Trackback-uri

  1. ASF intorcea privirea… Ce ne spune calitatea de suspect al lui Ilan Laufer in privinta sifonarii Unirea Shopping Center. – Blogul lui Radu Soviani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: