Inca doua ,,stangi” ale noului ministru de finante Ionuț Mișa sunt respinse de Tudose. Pana la urma, ce cauta Misa in Guvern si mai ales de cine a fost trimis.


Astăzi, de la ora 21.00, sunt invitatul lui Ionut Cristache la TVR1, emisiunea #Romania9 și voi arăta trei motive pentru care Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, trebuie remaniat urgent.

Dupa prostia cu desfinarea Pilonului II de pensii, Ionut Misa trebuia sa devine primul ministru al Guvernului Tudose care sa fie remaniat inainte de a depune juramantul.

Liviu Dragnea a preferat sa spuna ca ,,sunt prostii” si ca Misa a gresit, iar Mihai Tudose s-a disociat ferma de stanga lui Misa, zicand: ,,Dumnezeule, nu pot sa cred ca a spus asta. Pilonul 2 nu se desfinteaza, punct”.

A ramas insa in aer de ce Mihai Tudose nu a a adaugat: ,,Ionut Misa pleaca acasa. Punct”. Si, intrucat Ionut Misa, actualul Ministru de Finante este inca un guvern, pot anticipa si un raspuns: Ionut Misa a fost si este portavocea ,,strategilor economici de lunga durata” a lui Liviu Dragnea, care acum actioneaza impotriva lui.

Ionuț Mișa sunt convins că va fi remaniat curând. Și vă reamintesc primele trei lucruri pe care le-am criticat după ce a fost făcut public programul de guvenrare: (i) tentativa continuă de albire a sumelor nejustificate (în locul confiscării lor), întrevăzută în noul program de guvernare prin ,,declarația de patrimoniu” aferentă impozitului pe venit global – în fapt castrarea ANAF-ului de posibilitatea reală de a vâna banii furați din off-shore-uri; (ii) tentativa de impozitare a companiilor mari prin desfintarea impozitului pe profit si inlocuirea lui printr-un impozit pe cifra de afaceri în fapt castrarea drepturile fiscale ale statelor, la nivelul Uniunii Europene, de a folosi pârghiile obținute pentru a împiedica sifonarea profiturilor spre alte jurisdicții; (iii) conduita lui Ionuț Mișa care a dat dovadă că habar nu are ce vorbește, motivând ,,decizia” care ar fi fost luată pentru desfințarea pilonului II de pensii, decizie care nu se regăsește în programul de guvernare.

După ce joi, Liviu Dragnea a spus despre declarațiile lui Mișa ca sunt ,,o prostie” iar Tudose că ,,nu pot să cred”, ați avut dovada celui de-al treilea motiv pentru care Ionuț Mișa va fi remaniat, în fapt el trebuind a fi fost remanist deja.

Astăzi, pe surse, hotnews.ro confirmă și primele 2 motive invocate de mine inițial: ,,guvernul are rezerve față de impozitul pe cifra de afaceri pentru companii și pentru impozitul pe venit global”. QED. Ionuț Mișa va fi remaniat, iar dacă Mihai Tudose va tolera miniștrii/politici care intenționează albirea sumelor nejustificate, va pleca și el. Ca Grindeanu.

Acestea sunt cele 3 motive pentru remaniere, iar concluzie este cea care am scris-o de joi, 29 iunie, pe facebook: ,,Mihai Tudose, care pare un premier diferit față de Ponta/Cioloș/Grindeanu își va da măsura ,,aluatului” prin modul în care va rezista în a implementa tâmpeniile din ,,noul” program de guvernare, în mod evident scris de ,,strategii de lungă durată” – gen Vâlcov”

Ceea ce scurge pe surse astăzi de la Guvern, îmi arată că, după vizita ambasadorului Hans Klemm, cel puțin la nivel de intenții, Mihai Tudose lasă să se înțeleagă că se opune albirii sumelor nejustificate, cel puțin mimând scurtcircuitarea  firului roșu Ponta/Cioloș/Grindeanu, despre care am scris aici:

Adevarata miza a impozitului pe venit global: albirea sumelor nejustificate. Articolul 117 – firul roșu dintre Ponta-Cioloș-Grindeanu.

Iar la final, este necesar să reiau aici cronologia pozițiilor mele publice de joi, 29 iunie, vis-a-vis de Ionuț Mișa, avansat ,,pe surse”, ministru al finanțelor publice.

  1. Și prima poziție legată de Ionuț Mișa, exprimată miercuri, 28 iunie 2017, ora 12.09:

,,În facerea cabinetului Tudose, văd o prima veste bună, la nivel de intenții: rejectarea lui Viorel Ștefan și substituirea lui cu Ionuț Mișa. Nu îl cunosc pe Ionuț Mișa, dar l-am urmărit și am urmărit poziția lui tranșantă în privința exportului de credite (subevaluat) făcut de către băncile comerciale, la 5%-10% din valoare, sub ochii lui Mugur Isărescu (care pare să fi stat de șase). Potrivit calculelor mele încă din 2015, exportul de credite la prețuri derizorii, făcute către ,,verișori”, a văduvit bugetul de stat cu circa 1,6 miliarde de Euro (contravaloarea impozitului pe profit ce s-ar fi impus între prețul de externalizare la verișori de 5-10% din valoare și valoarea reală de recupere a acelor credite). Avertizam deasemenea public în 9 februarie 2016 asupra acestei chestiuni, articol care l-a scos din minți pe Mugur Isărescu: ,,Rețineți că înainte de externalizarea ,,neperformantelor’’, sistemul bancar din România avea o rată de neperformantelor de 22%, iar BCR, cea mai mare bancă din sistem, 29%. Și pentru că poartă o mare parte din vină, BNR ar trebui acum să fie prima care să caute o rezolvare rezonabilă a situației prin împărțirea facturii și nu să mârâie la Parlament (căruia BNR îi este subordonată) și practic să muște mâna stăpânului (independența BNR nu trebuie înțeleasă în niciun caz că Isărescu, Olteanu și Cinteză fac ce vor ei și nu răspund în fața nimăui) (…) Problema este cine plătește acest lobby păgubos, îndreptat nu spre creșterea nivelului de trai în România, ci spre deteriorarea lui. Cine tolerează ca băncile să nu își deconteze propria neprformanță (și să aducă capital, dar nu aduc pentru că își externalizează creditele neperformante și limitează fluxul viitor de impozit pe profit pe care ar trebui să îl plătească)? Sunt aceleași entități care au tolerat/incurajat prin inacțiune creditarea iresponsabilă și triplarea datoriei publice în tipul crizei economice? Eu cred că da.

2. A doua poziție publică, exprimată joi, 29 iunie 2017, ora 11.57:

,,Astăzi, de la ora 21.00, la TVR1, la emisiunea lui Ionut Cristache, voi detalia ceea ce cred despre noul guvern, dar mai ales ceea ce cred despre despre ,,noul” program de guvernare. Primul meu sentiment despre ,,noul” program de guvernare este ca a fost facut de ,,vechii” strategi. Ma ingrijoreaza profund insistenta pentru introducerea impozitului pe venit global, regasita in ,,noul” program de guvernare. 

Asa cum arata intentia anuntata, am toate motivele sa cred ca ,,firul rosu” care leaga guvernele Ponta-Ciolos-Grindeanu, tocmai captureaza si guvernul ce urmeaza sa fie investit – guvernul Tudose. Ma ingrijoreaza profund acest lucru, intrucat, asa cum v-am aratat, firul rosu presupune albirea banilor proveniti din infractiuni si care nu pot fi justificati. In ,,noul” program de guvernare apare ideea unei ,,declaratii de patrimoniu” folosita in trecut de ite ale firului rosu pentru a mijlocii prin aceasta ,,declaratie initiala” pentru declararea sumelor nejustificate si impozitarea lor cu 0-16% in locul confiscarii lor integrale, cu alte cuvinte, albirea sumelor nejustificate. Oriunde in lume sumele nejustificate se confisca integral si se aplica amenzi penalizatoare de 300%-400% fata de sumele documentate a fi nejustificate.

Desigur, noul guvern are sansa sa se dezica de aceasta prevedere a programului de guvernare ca fiind propusa de ,,vechii strategi”. Daca nu o va face, va avea exact aceiasi soarta ca a lui Ponta, Ciolos, Grindeanu.”

3. A treia poziție publică, exprimată de mine joi, 29 iunie 2017, ora 14.16

,,Mihai Tudose, care pare un premier diferit față de Ponta/Cioloș/Grindeanu își va da măsura ,,aluatului” prin modul în care va rezista în a implementa tâmpeniile din ,,noul” program de guvernare, în mod evident scris de ,,strategii de lungă durată” – gen Vâlcov. Pe scurt, concluzia mea este următoarea: deși avem un guvern cu o componență calitativ superioară la nivel de prim-ministru și ministru de finanțe, i se bagă pe gât un program chiar și mai prost decât precedentul, care a fost jalnic. Ne poate răspunde domnul Vâlcov dacă introducerea ,,pietrelor prețioase” în programul de guvernare este ideea lui, în condițiile în care tablourile ascunse prin cimitire au caăzut ca variantă acceptată de dismulare a corupției și spălare de bani. Lucrul la care voi fi atent în perioada următoare este dacă Mihai Tudose va rezista în a implementa dorințele ,,strategilor de lungă durată”, vârâte în acest program.”

Așa cum puteți vedea, impresia mea favorabilă despre Ionuț Mișa a durat 26 de ore și 7 minute. Impresia mea favorabilă a fost construită și motivată pe un singur argument: din administrația din România, Ionuț Mișa a fost singurul care la nivel public a preluat (în 2017) ceea ce eu susțin din 2015: externalizarea de credite ,,neperformante” la ,,verișori” pentru prețuri cuprinse între 5-10% este de natură să aducă prejudicii bugetului de sute de de milioane de Euro. Acum interpretez altfel această poziție: când a preluat argumentele mele în februarie, domnul Mișa era în proces de ,,vopsire”. I s-au dat argumente credibile în vederea repartizării domniei sale viitoare într-o administrație, din care să facă ALTCEVA decât ceea ce a susținut.

Evident că audierea ministrului de finanțe propus Ionuț Mișa și mai ales declarațiile domniei sale publice de după audiere, joi, 29 iunie 2017, au fost un șoc pentru mine (dar și pentru întreagă piață financiară).

Așteptările mele erau legitime: Mihai Tudose declarase cu puțin timp în urmă, la desemnare, că prioritatea domniei sale este disciplina financiară. În acest context, evident că așteptarea mea a fost ca Ionuț Mișa, acum, în calitate de viitor ministru să susțină ceea ce i s-a dat să citească în luna februarie (în scopul de a fi vopsit): și anume verificarea băncilor pentru prejudicerea bugetului de stat prin externalizarea așa numitelor neperformante.

Surpriză! Mișa nici pomeneală să spună acest lucru în fața comisiilor sau ulterior în fața presei. A ales să vorbească o sumedenie de prostii, dintre care, cea mai mare a fost desfințarea Pilonului 2:

4. A patra poziție publică, pe  facebook, joi, 29 iunie 2017 ora 20.44:

,,De azi avem guvernarea9 in care noul ministru de finante a inceput nu „cu stangul” cum eronat sustine Liviu Dragnea ci cu.”shtanga”. Cine este apt sa bage shtangi chiar inainte de a fi depus juramantul, va fi si primul remaniat, in guvernarea9. Iar in scenariul pe care il conturez, remanierea rapida a lui Ionut Misa va fi insotita de remaniera profunda a „strategilor de lunga durata” a programelor de guvernare PSD. Pentru ca noul program contine un numar insemnat de shtangi, dintre care a fost aleasa pwbtru inceput, in scopul de a iii discredita pe Dragnea si Tudose, penteu azi, „desfintarea pilonului II

5. A cincea poziție publică am exprimat-o în această dimineață, tot pe facebook:

,,Este pentru prima data in istoria comunicarii publice guvernamentale cand un ministru (neuns) spune negru pe alb, cu argumente care ii insotesc sustinerea, ca va face ceva – desfintarea pilonului 2. Apoi, tot negru pe alb, si inca neuns, Ministerul Finantelor Publice emite un comunicat in numele unui ministru neuns (o tentativa de ministru) in care spune ca Ionut P2 Misa NU A SPUS asa ceva. Desigur, este un fals in declaratii publice, declaratiile VIDEO fiind evidente. Si chiar inainte de ,,ungere” Ionut P2 Misa contrazice comunicatul ministerului pe care deja il conduce dupa ungere, si isi pune cenusa in cap. O astfel de atitudine securistica am mai vazut doar la Misu Negritoiu”

6. A șasea poziție publică va fi exprimată azi, de la ora 21.00, la emisiunea lui Ionut Cristache la TVR1: este momentul imperios în care Dragnea și Tudose trebuie să renunțe la strategii de lungă durată și par deja să acționeze în acest sens: 3 dintre tâmpeniile inserate în programul de guvernare de acești strategi, sunt deja retrase: desfințarea pilonului II, impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe venit global.

Doar așa Mihai Tudose poate face diferența. Prima mea părere despre Mihai Tudose ați aflat-o în 26 iunie 2017, după desemnarea sa:

,,Dacă Mihai Tudose se află în vecinătatea serviciilor de informații sentimentul meu din acest moment este că vecinătatea față de SRI a domniei sale este diferită față de vecinătatea intruzivă a lui Ponta și Grindeanu, Tudose reușind (la nivelul meu de percepție din prezent) într-o mare măsură să stăpânească tentativa unora de a îl transforma în marionetă, părând dintr-un alt aluat decât Grindeanu sau Ponta. Vecinătatea lui Mihai Tudose, dacă există, din punctul meu de vedere, este la un nivel superior, fiind în măsură de a rezista vreunui Gepetto, Gepetto carea dovedit că ține în corzi pe Grindeni, Ponți sau Negrițoi. Un argument în plus va fi poziția lui Iohannis față de desemnarea lui Tudose, întrucât Tudose nu este vreun Grindeanu, pe cale de consecință amputândui-se bucuria lui Iohannis de a desemna premier prin SMS redirecționat.”.

Rămâne de văzut!



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.