Ce înseamnă protestul angajaţilor ministerului de finanţe.


A început. Angajaţii ministerului de finanţe şi ANAF s-au hotârt să nu se mai lase minţiţi. Întâi în Bucureşti, apoi câteva judeţe ale ţării. La momentul la care scriu acest text, protestele încep şi la ministerul muncii. Motivul? Simplu : Vrem banii! Care bani? Să clarificăm : Ministerul de Finanţe include Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Vama, Garda Financiară.

Vorbim despre circa 30.000 de angajaţi, al căror protest justificat (din punctul meu de vedere) apre într-un moment critic, din mai multe motive :

* chiar şi cu majorarea TVA şi tăierea de salarii, veniturile nu sunt cele anticipate chelutuielile nu au reuşit să fie ţinute sub control decât nefacându-se plăţi (cum ar fi cele cu stimulentele pentru miniserul de finanţe), sau către companii (inclusiv cele 143 de milioande Euro datorii căre companiile germane de care aminea Angela Merkel). În general prin acumularea de arierate. Plăţi restante.

* Pentru că veniturile nu sunt conform aşteptărilor, urmează o nouă rectificare buget. Pe partea cheltuielilor. Adică vor fi luaţi bani de la unele capitole (investiţii) şi vor fi alocaţi spre alte destinaţii.

* În aceste zile ar fi trebuit să fie gata proiectul de buget pentru anul 2011, care să fie aprobat de Guvern şi trimis spre adoptare Parlamentului. În fapt, acest proiect de buget nu poate fi gata. Aproape toate legile importante care stau la baza lui – legea salarizării unitare, legea pensiilor, chiar şi codul fiscal, nu se află într-o variantă acceptabilă astfel încât să stea la baza fundamentării bugetului Bugetul este în derapaj, iar săptămâna viitoare va veni aici delegaţia FMI.

În fapt, ce s-a întâmplat cu angajaţii ministerului de finanţe? Să vedem faptele : sunt peste 30.000 de salariaţi. O bună parte dintre ei încasează salarii mizerabile, singurul element care le fac acceptabile fiind stimulentele, care de regulă sunt între un salariu şi un salariu jumătate. Dacă nu eşti în graţiile şefului, desemnat politic, iei stimulent zero. Dacă eşti în graţiile lui, poţi lua chiar şi 3 stimulente. Cert este că stimulentele creează un nivel decent de salarizare în cadrul ministerului de finanţe.

Potrivit declaraţiilor şefului ANAF, câştigul mediu brut este de 1300 de lei în ministerul de finanţe. Cu tot cu stimulente, câştigul salarial mediu net ar putea urca spre 1600-1700 de lei. Adică ceva mai mult decât salariul mediu net pe economie. Care este sursa acestor stimulente? Simplu. Surplusul de bani încasat peste suma bugeată iniţial. Spre exemplu, să presupunem că suma de încasat pentru un anumit capitol este de 100 de lei. Munca angajaţilor, conjunctura, norocul sau excesul de zel fac ca această sumă să fie, spre exemplu de 120 de lei. Din plusul de 20 lei, 10 lei pot fi împărţiţi în stimulente.

Ce s-a întâmplat? În mod normal, câştigul salarial al angajaţilor ministerului de finanţe, trebuia redus cu 25% în urma legilor austerităţii. În fapt, legea salarizării a adus tăierea cu 25% a salariului de bază, cel mizerabil, şi eliminarea stimulentelor. Aşa că, în multe cazuri, reducerea salarială a fost mai mare de 50%. De neeaceptat într-un orizont atât de scurt de timp, fără preaviz, fără o viziune mai largă.

Ce s-a promis? În urmă cu două luni, la presiunea FMI, ministerul de finanţe a accepat varianta optimă : inlcuderea sporurilor în salarii, astfel încâ bonificările să nu mai poată fi direcţionate politic. Din toată suma, ar fi urmat să se reducă 25%. Ideea nu e nouă. Prima oară ea a fost avansată pe piaţa Românească în ianuarie 2009, la mine la emisiune, de domnul Răzvan Temeşan. Atunci când l-am întrebat dacă este cazul să scadă salariile, mi-a răspuns : „poate să crească! Bonusurile trebuie incluse în salariul de bază, astfel încât inclusiv angajaţii să aibă certitudinea unor venituri şi nu speranţa unor sume temporare”.

În fapt, angajaţilor ministerului de finanţe li s-a tăiat salariul şi li s-au anulat stimulentele. Repet, o lovitură mai mare de 50% la nivelul câştigului salarial. Ce ar fi trebui să facă ministrul finanţelor? În niciun caz să fugă la guvern, aşa cum a făcut. Ar fi trebuit să iasă pe holurile ministerului de finanţe şi să spună : dragii mei, avem o datorie faţă de dumneavoastră de X milioane de lei, aferentă simulentelor pentru iulie şi august. Recunoaştem această datorie şi o vom achita în termen de Y săptămâni. Contaţi pe ea. Ce a făcut managementul ministerului de finanţe? A spus că există o iniţiativă în parlament care modifică o lege din 2009 şi o ordonanţă de urgenţă (numărul 1, atenţie!!!! din 2001), care va conduce la plata salariilor.

Care e situaţia acum? Ministerul de Finanţe este blocat. O situaţie care ar fi putut fi evitată prin sinceritate, nu minciună, prin comunicare corectă şi în general, prin managament responsabil. Aceste chestiuni nu s-au întâmplat. S-a întâmplat însă să îl vedem pe şeful Fiscului călare pe masă, pe ministrul de finanţe coborând pe scări cu angajaţii care nici măcar nu îl salutau. Se extinde protestul şi la alte ministere. Şi, avem ingredientele unei economii blocate.

De ce? Potrivit şefului fiscului, de vină este şi presa. Care nu numai că a vorbit despre sistemul de salarizare din ministerul de finanţe, dar mai şi dă la televizor protestul spontan…. Nişe nenorociţi aştia din presă. Doar că, vina nu mai poate fi dată doar pe presă. Pentru că…. ….cineva spunea că „poţi să îi minţi pe câţiva de multe ori, pe mulţi, poţi să îi minţi o singură dată, dar niciodată nu poţi să îi minţi pe mulţi de multe ori”. Lumea începe să se sature. Protestul de azi este o premieră şi diferă al dracului de mult de simulacrele de mitinguri în care se dansa Pinguinul. Şi diferă extraordinar de mult de modul în care se va protesta atunci când cuţitul va ajunge semnificativ la os.

Şi cum rămâne cu cei care spuneau că România nu trebuie să facă nimic pentru a ieşi din criză? Că nici un salariu nu va fi tăiat de la 1 ianuarie? Că România a ieşit din criză în trimestrul II? Şi ale aberaţii de genul ăsta? Este momentul să revină în realitate, să îşi recunoască minciuna şi să plece. Pentru că cineva care gestionează prost resursele ţării, nu ar mai trebui să le gestioneze.Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , ,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. 11 lecții după protestul de la Ministerul Finanțelor « Soviani's Blog
  2. 11 lecții după protestul de la Ministerul Finanțelor Publice « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: