TVA splitt, la final. Care a fost calculul ascuns si pagubos al ,,strategilor de lunga durata” supranumiti si ,,garda veche”.


Am fost primul jurnalist care am reactionat argumentat, impotriva ideii cretine de TVA splitt, macar pentru simplul motiv ca am avut ocazia foarte timpuriu sa reactionez la aceasta chestiune fiind invitat in 19 iulie 2017 in  emisiunea lui Ionut Cristache – Romania9 – TVR1.

Spuneam in 20 iulie 2017, la TVR 1, ca TVA splitt este o masura ticaloasa, oneroasa, menita sa hartuiasca pe bunii contribuabili (sute de mii de companii) si sa dubleze comisioanele bancilor, protejand in fapt adevaratii hoti de TVA.

Exemplificam atunci ca singurele companii carora ar trebui sa li se aplice sunt cele circa 1000 despre care fiscul roman stie ca face evaziune fiscala, dand exemplu companiilor ,,alde Ghita”, sau cel mult ca in Italia, unde companiile care lucreaza majoritar cu statul au aceasta obligatie, exemplificand din nou cu ,,alde Ghita”.

Primul care a reactionat ferm si institutional a fost Eugen Teodorovici, care, in calitatea sa de sef de comisie de economica din Parlament a invederat public non-sensul TVA-ului splitt, intarindu-mi convnigerea ca domnul Teodorovici este cel mai bun atunci cand face opozitie fiind la putere.

Deznodamantul a fost transat ferm, ieri, la Realitatea TV (in insolventa), de catre premierul Tudose care a declarat: ,,TVA splitt se va aplica doar la firmele de stat, in insolventa sau in faliment”. Cu alte cuvinte, companiilor ,,alde Ghita”, asa cum atrageam atentia, public si la ora de maxima audienta, la emisiunea lui Ionut Cristache, in 19 iulie 2017.

Faptic, jurnalistul Ion Cristoiu (care a participat la emisiunea in cauza) a avut partial dreptate in articolul ,,Politica lui Nitam Nisam” publicat in Evenimentul Zilei in 21 iulie 2017:

Contactat telefonic, Radu Soviani a făcut țăndări noua fantezie a Guvernului, demonstrîndu-i nu numai inaplicabilitatea, dar și nota de nouă hăituire a oamenilor cinstiți. Cînd Radu Soviani, patetic ca de obicei cînd e vorba despre o măsură economică cu cîntec, a închis telefonul, invitat să-mi spun părerea despre TVA splitat, am zis ceva care va fi uimit pe unii telespectatori, fie și pentru că n-am dus pînă la capăt explicația.

Am zis că Radu Soviani aduce un elogiu nemeritat PSD acuzînd dincolo de noua inițiativă tîlcuri politice ascunse, cum ar fi de exemplu, hăituirea investitorilor cinstiți. De fapt, noua măsură nu ascunde nimic. Nici corect, nici incorect. pentru ca ea a fost luata sub semnul Politicii lui Nitam-Nisam”

Dacă îmi aduc bine aminte, în aceiași emisiune, domnul Ion Cristoiu a prezis corect chiar in emisiunea din 19 iulie 2017, in direct, ca masura ,,nu se va aplica’, detaliind ulterior in Evenimentul Zilei si de ce.

Declarația lui Mihai Tudose de ieri si anume ca ,,TVA splitt se va aplica doar la firmele de stat, in insolventa sau in faliment”  ma incanta nu doar pentru ca domnul Cristoiu a avut dreptate, dar si pentru ca arata ca doua doua luni si jumatate in care mediul economic a fiert in urma ticoloasei masuri propuse, premierul Tudose are totusi capacitatea de a recunoaste o greseala si de a tine cont de critica constructiva. Daca TVA splitt se va aplica asa cum a spus Tudose ieri, realmente va contribui la limitarea hemoragiei banului public catre ,,alde Ghita”.

Totusi, decizia lui Tudose de renunare la forma ticaloasa a TVA splitt ma incanta doar pe jumatate pentru ca Tudose actioneaza doar pe jumatate, nemergand la cauza. Cauza poate fi identificata repejor daca domnul Tudose isi va pune intrebarea: ,,de catre cine ce mi-a fost bagata mie sub nas o forma ticaloasa de taxare si mai ales in ce scop”.

Evident ca primul raspuns pe care il va primi, va fi: ,,in interes national”. Dar domnul Tudose are capacitatea sa distinga faptele de fictiune si sa realizeze urmtoarele:

  1. Masura a fost coapta de către ,,strategii de lungă durată” ai PSD, în opinia mea lustrabili, prin brațul lor fiscal – Ionuț Mișa. După ce am lansat această sintagmă în spațiul public a ,,strategilor de lungă durată”, ea a fost întărită de un articol din Financial Times care folosea sinonimul ,,garda veche”. Articolul din presa internațională relevă clar că doar cine nu vrea nu vede și în niciun caz că am eu vreo capacitate paranormală de a descifra analitic lucrurile.
  2. Sunt aceiași strategi de lungă durată care atentează la stabilitatea sistemului de pensii, tot prin brațul fiscal Mișa (tentativa de naționalizare a Pilonului II de pensii), contribuționarea la nivelul unui venit inexistent, supra-accizarea carburanților dar și prin dezinformări care îl pun în penibila situație pe premierul Tudose de a da vina exclusiv pe uragane pentru efectele în prețul carburanților a unei măsuri administrative luate de propriul guvern și anume supra-accizarea carburanților.
  3. O astfel de atitudine precum a lui Ionuț Mișa care ,,nu urmărește prețul carburanților” și practic îi pasează penibilul lui Tudose (Mișa, ca braț fiscal al strtegilor de lungă durată nu poate decât să pară decât de incompetență crasă și eventual prost”, am mai văzut în urmă cu crica 5 ani la cel care atunci era secretar de stat în Ministerul Finanțelor – Liviu Voinea, devenit ulterior la cererea sa ,,pentru că l-a rugat pe Victor Ponta”, viceguvernator BNR. Atunci, din punctul de vedere, domul Voinea care își asumase public ,,electo-rata”, a făcut pasul înapoi și a dat-o în mod injust pe alții din BNR, arătând, în opinia mea, că nu va manifesta vreodată vreo reținere în a-și blama proprii protectori, atunci când e vorba de menținerea propriei vopseli.
  4. Dealtfel domnul Mișa, care nu se sfiește să pară neghiob atunci când, ca ministru de finanțe, nu urmărește transmisia în preț a măsurilor administrative, persistă în neghiobie (în ședința de guvern în care a anunțat supra-acciza, a prezentat ERONAT, dând dovada de analfabetism economic, majorarea accizei cu 0,16 bani pe litru în 2 etape în loc de 0,16 lei respectiv 16 bani pe litru în două etape). Recent domnul Mișa a recidivat, mințind în declarații publice în fața sediului BNR că după introducerea supra-accizei, majorarea prețurilor a fost de ,,0,16 la sută” în loc de circa 10%.

Scopul ,,strategilor de lungă durată”, prin brațul lor fiscal – Mișa, a fost, în opinia mea, dublu:

  • de a risipi eforturile ANAF dinspre urmărirea și combaterea evaziunii fiscale pe care o fac în mod cert circa 1000 de companii, spre a verifica sute de mii de companii, costisitor, pagubos și inutil, protejand practic companiile ,,alde Ghita”.
  • ,,interesul national” in protejarea de facto a companiilor ,,alde Ghita” opinez ca i-a fost varat lui Tudose într-o modalitate ,,strict secreta” de pacalire a Comisiei Europene în privința depășirii țintei de deficit.

Tot în premieră am spus ieri la TVR, pretextul ,,interesului national” servit lui Tudose prin brațul fiscal Mișa. Detaliez aici:

1, Este de domeniul strictei evidenta ca cvasi-totalitatea deficitului bugetar anual este făcut, în urma unei programari bugetare proaste, în fiecare an, între Crăciun și Revelion, prin încredințări directe. Au făcut-o și tehnocrați care au spart bugetul și guvernanță fiscală europeană în ultima săptămâna a anului trecut (probabil că gaura de 10 miliarde de lei a tehnocraților a fustat uitată pentru că actuali guvernați se pregătesc să dea propria gaură, dublă, de 20 de miliarde de lei, între Crăciunul și Revelionul anului 2017, tot fără licitații, tot prin încredințări directe).

2. La 20 de miliarde de lei facturi care ar urma să fie achitate mai mult sau mai puțin între Crăciun și Revelion dar cu siguranță în ultima lună a anului, TVA-ul aferent este de minimum 4 miliarde de lei, respectiv circa 0,5% din PIB.

3. Printr-un calcul contabil ticalos, ,,strategii de lunga durata” ai PSD, pe care Tudose îi știe, i-au prezentat că prin TVA splitt vor păcăli Comisia Europeană. Dacă cei 0,5% din PIB ar rămâne ca TVA splitt în conturile defalacate de TVA, strategii de lungă durată ar putea să minta (fără succes) Comisia Europeană și Agențiile de rating că acea sumă nu este deficit, fiind bani la dispoziția statului. În fapt este un pretext ticalos, o mantogareala, intrucat acei bani nu sunt ai statului decât în momentul în care TVA devine exigibil, iar la acel moment, companiile ale caror sume sunt blocate ticalos, vor fi avut deja dreptul să deduca componenta deuctibilă din TVA

4. Într-un mod similar s-a incercat pacalirea Comisiei Europene si a statului roman insusi, prin executia bugetara defectuasa an, de an. Facand platile cele mai mari intre Craciun si Revelion, statul roman punea contribuabilii in cvasi-imposibilitatea achitarii facturilor catre proprii furnizori intr-un interval atat de scurt, ca si consecinta fiind, nedeductibilitatea TVA-ului decât luna următoare, și ,,păcăalirea” pe termen scurt a deficitului. O mantogareala, care a functionat pagubos doar pe termen scurt.

Pentru ca domnul Tudose cunoaște acum acest lucru, în opinia mea, la remanierea pe care intentionează să o facă săptămâana aceasta, nu mai are niciun motiv să nu renunțe la brațul fiscal al strategilor de lungă durată, respectiv domnul Ionuț Mișa, doctorand in economie cu tema ,,Rolul politicii fiscale in mixul de politici economice”, așa cum a scris cursdeguvernare.ro.

Exigențele ASE-ului prevăd includerea unui model econometric în teza de doctorat. Or domnul Ionut Mișa ar fi trebuit să fi înveț înainte de a se fi înscris la doctorat prima lectie a modelării: ,,modelarea în economie e necesară mai ales pentru ca nu poti experimenta pe societate”.

Actiunile bratului fiscal Ionut Misa al ,,strategilor de lunga duarata” dovedesc incalcarea regulii de aur a modelarii de catre domul Ionut MIșa, cu perseverență: experimentează pe societate măsuri negaândite și ticăloase, denumite generic de Ion Cristoiu ,,Politica lui Nitam-Nisam”. ,,Gradul de succes” al adoptării voluntare a TVA splitt (în schimbul unor facilități consistente), respectiv doar de 200 de companii din circa 450.000 active, dovedeste la fel ca si tentativa continua de  compromitere a  ideii de pensie administrata privat (la care a actionat tot in urma ,,impulsului fiscal” dat de strategii de lunga durata), dovedeste cu prisosinta ca domnul Ionut Mișa modelează exact așa cum și administrează veniturile, respectiv JALNIC, experimentând idei imbecile pe economie, paguboase și de natura să ofere protectie evazionistilor istorici – respectiv bratul care devalizeaza bugetul de stat.

Domnul Tudose are ocazia saptamana aceasta sa renunte la bratul fiscal al strategilor de lunga durata. Daca o va face, se va disocia oarecum de acestia. Daca nu o va face ma gandesc ce argumente voi putea sa folosesc pentru a imi reprima gandul ca daca Ionut Misa este bratul fiscal al strategilor de lunga durata, Mihai Tudose intruneste aparentele bratului executiv.Un soi de brat executiv al vechii garzi, domnul Tudose actionand pana in prezent in mare masura pentru a crea aparentele ca nu e un astfel de brat.

Il rog pe domnul Tudose sa ii adreseze o singura intrebare bratului fiscal, Ionut Misa: care sunt rezultatele obtinute, in baza acordurilor bilaterale, in privinta identificarii beneficiarilor reali ai banilor parcati de diverse manivele, in off-shore-uri, si confiscarii sumelor nedeclarate.

Pentru a intelege pe deplin aceasta intrebare, este necesara recitirea unui articol nu atat de vechi al meu:

Adevarata miza a impozitului pe venit global: albirea sumelor nejustificate. Articolul 117 – firul roșu dintre Ponta-Cioloș-Grindeanu.

 Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 răspunsuri

  1. splitt e split?

  2. Articol (și argumente) pertinent/e, dar din păcate foarte greu de citit: diacriticele ba apar, ba dispar, așa că te trezești cu câte un nostim… ” i-a fost varat ” 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: