21 februarie 2013: ,,Ce se vede în Zona Euro (contractie), va veni peste putine trimestre și în Romania…”


I. Am avertizat despre recesiunea tehnică (contracție în 2 trimestre consecutive) în februarie 2013. Câte trimestre au trecut din februarie 2013 până la debutul recesiunii tehnice? Să le numărăm: T2, T3, T4. Puține. Și acum constatăm că  recesiunea tehnică este aici. Ce la modă era atunci în spațiul public creșterea economică peste așteptări. În avertismentul pe care l-am oferit (în privința contracției), nu aveam în vedere nici modele econometrice calibrate și recalibrate, nici matematici superioare, ci doar bun simț.

Bun simț care îmi spunea că prin creșteri de taxe nu poți dezvolta o economie dependentă de evoluția altor parteneri. Și tot bunul simț îmi spunea atunci că recesiunea din zona Euro, se va transmite, peste puține trimestre și în România. Și v-am spus-o și dumneavoastră:

,, …. politrucilor le spun doar atât: imagi­nați‑vă o mașină în mers care brusc rămâne fără benzină. Se va opri ea pe loc? Nu, va mai merge câțiva zeci de metri. Așa se întâmplă și în economie: benzina este reprezentată de partenerii europeni. Contracția lor înseamnă lipsa de benzină. Vom mai merge câțiva zeci de metri. După care, repaus total. Ce se vede acum în zona euro este ceea ce va veni peste puține trimestre în România: stagnare și chiar minus. România este avertizată, iar guvernul, în loc să pună gaz peste foc (să relaxeze taxele), ia gazul cu totul. Iar când va ajunge în pana prostului, va da vina pe oricine: pe FMI, pe UE că nu ne dă fonduri, pe grupurile interne mafio­te. Pe oricine altcineva în afară de dânșii.”

Remember:

Extrasul face parte din articolul ,,Cercul păcătos și pana prostului” publicat în 21 februarie 2013 (lucram încă la Money TV), în revista Money Magazine. M-am distrat când am regăsit în metaforele politicienilor de astăzi, comparația cu mașina și mersul ei înainte (în fapt eu spuneam pe loc) la care făceam referire în urmă cu 18 luni. E drept acum și mersul înapoi e interpretat ca mers înainte :).

Și mai era un pasaj interesant în același articol, care este actual (din punct de vedere al teoriei economice) și descrie ceea ca va urma în perioada următoare:

”De ce este rea stagflația? Când nu există creștere economică, șomajul e ridicat (în România, șomajul real depășește 10%). Atunci nu ar trebui să existe presiuni salariale (forța de muncă e în exces). Dacă există, nu pot fi făcute decât prin două metode: creștere de productivitate sau majorări de prețuri. Despre plus de productivitate într‑o economie în care creditarea e înghețată și partenerii externi se contractă nu poate fi vorba. Și atunci, tentația companiilor este să majoreze salariile prin scumpiri. Produsele mai scumpe se adresează unei cereri deja în depresie, iar într‑o astfel de situație, companiile care vor face acest lucru și nu sunt monopol (energie, gaze, carburanți, telefonie) vor ajunge în faliment. Și vor adânci criza. Celelalte companii vor majora prețurile și vor crește și mai mult inflația. Rezultatul? Inflație și mai mare. Și creștere economică și mai mică. Peste toate vine statul care majorează taxele și impozitele depresând atât consumatorii, cât și companiile. Din stagflație se iese prin măsuri economice curajoase, și nu primitive, ca majorarea de taxe.”

Revin în prezent:

desigur, a vorbi acum despre inflație ridicată în România (când după primele 7 luni rata inflației este de 1,12% iar cererea este în continuare depresată, nu este cel mai potrivit lucru (dar era în februarie 2013, atunci când inflația anuală se triplase (de la 1,8 la 6%). Dar inflația pe care eu o simt este mai mare de 1,12%. Până la urmă, creșterea prețurilor îmi arată erodarea puterii de cumpărare. Iar pentru mine, pe coșul meu de consum, erodarea puterii de cumpărare este mai mare decât IPC-ul comunicat la nivelul de 1,12 (voi detalia cu altă ocazie). Dar rețineți ceea ce spuneam în urmă cu un an și jumătate: monopolurile vor majora prețurile și vor crește și mai multe inflația. Credeți că taxa pe stâlp va fi digerată de monopoluri? Va fi vreun monopol sau vreun cvasi-monopol care să poată transfera scumpirile către consumatorii final și să nu o facă spunând, ok, îmi ia statul român brusc banii aștia și totul e în regulă? Scad vânzările? Nicio problemă, scumpim. Iar asta se simte (capturată într-o măsură mai mică de indicele prețurilor de consusm dar într-o măsură reală  în puterea de cumpărare a fiecăruia dintre noi – Care scade). Sentimentul meu spre exemplu este că acum cu banii cu care făceam plinul în urmă cu un an, pun doar 3 sferturi de rezervor (o estimare brută). Vom mai avea timp să vorbim despre asta.

Este evident că România, prin politicile aplicate intern și prin influențele economiei externe, nu s-a aflat în situația de a fi evitat recesiunea tehnică (contracția despre care vorbeam, în februarie 2013 – ,,peste puține trimestre”). Va reuși însă să evite o nouă recesiune (declinul semnificativ al activității economică, răspândit în majoritatea sectoarelor economiei, care durează mai mult de câteva luni și este vizbil în Produsul Intern Brut real, venitul real, ocuparea forței de muncă, producția industrială și vânzările cu amănuntul)? Răspunsul ferm este: România poate să evite aceste carcateristici ale recesiunii. Cu politici înțelepte, curajoase (nu ad-hoc și nici gândite insuficient) cu o absorbție adecvată a fondurilor europene și cu eficiență în cheltuirea banului public. Nu mă pronuț, dar am încă în minte cele 2 ore petrecute în mașină vineri între Comarnic și Sinaia, pentru a parcuge cei 16 kilometri, practic o viteză medie de 8km/h pe un drum european – în timp ce ni se explică importanța strategică a autostrăzii spre Alexandria importanță care justifică în opinia decidenților cheltuieli de 400 de milioane de Euro – detalii aici: https://soviani.com/2014/07/17/pe-aici-vor-trece-autostrazi-oare-care-e-prioritara/.

De aceea vă întreb pe dumneavoastră dacă are România politici economice înțelepte, altfel decât ad-hoc, dacă anunțurile intempestive de reduceri de taxe semnificative sunt gândite suficient, dacă absoarbe adecvat fondurile europene și dacă utilizează eficient banii publici. Știu că viziunile sunt diferite (cititorii mei au argumente și într-un sens și într-un altul, postacii doar într-un sens, sau doar în altul).

Dacă doriți să lecturați:

Poate că merită să recitiți aici ( https://soviani.com/2013/02/21/cercul-pacatos-si-pana-prostului/), articolul în care avertizam, in 21 februarie 2013, în revista Money Magazine că vom avea o contracție economică la puține trimestre distanță. Și o avem, în două trimestre consecutive. Glumeam atunci ce ar fi spus Emil Boc (pentru care salariile sunt cheltuieli sociale) dacă ar mai fost premierul Guvernului României :).



Categorii:Editoriale

Etichete:, ,

4 răspunsuri

  1. Vreau sa fac o investiție si sa-mi iau o casa mare. Prețul e corect, mult scazut fata de 2008 chiar si fata de primavara asta,zona centrală. Oare e bine in acest context sau vine din nou dezastrul? Va rog scrieti-mi opinia Dvs. Multumesc.
    Felicitări pt articole!
    Cititoarea Dvs , cu respect.

    • Spre deosebire de anul 2008 (cand criza balantei de plati era evidenta – cu efect inversarea trendului economic) situatia este diferita acum (nu avem perspectiva unei crize a balantei de plati). Dar dimensiunea crizei din 2008 a fost amplificata de politicile economice neintelepte. Asa cum vad lucrurile acum, cel mai mare risc este de stagnare economica.

      In privinta pretului caselor, eu cred ca si acum si in perioada vanzatoare, cumparatorii vor fi cei care fac pretul. De aceea (in cazul meu, care doresc sa fac acelasi lucru ca si dumneavoastra, ,,astept activ”. Nu ma grabesc, dar daca voi gasi ceea ce dumneavoastra bine numiti – pretul corect – si ceea ce eu in fapt caut, nu as mai astepta o eventuala scadere a preturilor cu 5-10% (repet daca este exact ceea ce caut).

      Personal cred ca pe ansamnlu pretul caselor va mai scadea (bancile nu mai sunt atat de constranse sa pastreze in portofolii creditele neperformante – le vor putea scoate in afara bilanturilor si prin urmare nu vor mai avea reticente atat de mari sa vanda garantiile (imobilele) la preturi reale (nu la preturi inca ridicate). Pana acum tineau la aceste preturi, pentru ca altfel pierderea marcata ar fi fost prea mare. Dobanzile sunt mici, la Euro sunt la minimum istoric si la un moment dat vor creste. Scumpirea creditelor va limita si mai mult accesul la bani ceea ce va conduce la restrangerea consumului.

      Dar, repet, este vorba despre o optiiune personala: daca va place si daca va permiteti. Ceea ce caut eu consider ca inca nu s-a ieftinit suficient de mult, insa nu as ezita sa cumpar daca gasesc ceea ce caut, la un pret corect.

      • D-na Lanna trebuie să afle adevărul gol goluț, achiziționarea unei case mari nu înseamnă investiție, ci consum. Cu cât e mai mare, cu atât crește… consumul. :)) O fereastră de timp de 15 ani de anomalii globale nu poate schimba principii fundamentale și cât de curând ne întoarcem la… fundamente.

        Modelul „economic” bazat pe scheme Ponzi imobiliare stă să sucombe, iar în UE încă nu a venit marele val care să curețe prosteala imobiliară și sectorul bancar.

        În România, mai aberant decât oriunde, datorită impozitării modice a proprietății, vânzătorii/pescarii nu sunt contrânși să vândă… pe vreme senină. Când va veni furtuna financiară, însă, vor oferta cu zeci de procente mai jos tocmai pentru că prețurile solicitate nu au nicio bază economică.

        Pe motiv de confort personal, de orgoliu, de fiță… whatever, d-na Lanna poate cumpăra oricând, eventuala prăbușire a prețurilor fiind de fapt costul… obrazului subțire. Dar pe credit e curată sinucidere financiară să consumi la suprapreț.

        Majoritatea imobilelor ofertate în România nu au legătură cu băncile decât pe partea de finanțare a… cumpărătorilor, ceea ce înseamnă că vânzătorii își pot adapta de la o lună la alta pretențiile financiare în funcție de… noile condiții. O eventuală înrăutățire a condițiilor economice globale, nu poate avea ca efect scăderi de 5-10%, ci mai degrabă de 10-50%. 😀

  2. Va multumesc pt răspunsuri ! Adevarul este ca sunt de aceleași pareri cu Dvs. De aceea nu stiu ce decizie sa iau. Repet e vorba de investiție ,( nu fite, bănci) , apoi ar mai fi multe de facut pe acolo deci , nu este ceva lux sau gata de oferit pt profit, mai sunt si unele inconveniente -ca peste tot ( vecini ff aproape) dar la noi toate zonele sunt dau vor fi compromise…nici nu mai stiu cum sa gândesc…dar cred si eu ca ar trebui sa am răbdare pt ca oportunitati sunt tot timpul.
    . Ma tot gândesc cum va fi , pt ca Italia e rău, Franța si ea, cu Rusia nu se știe încotro, Polonia are deflatie… Cum se vor mai face bani daca totul va fi blocat? Oricum „criza ” a stopat creditarea a falimentat omul de rând iar acum brusc: hai repede dupa credit! Pt orice , oricum, trag bancile iar de om! Hocus-Pocus, au apărut banii brusc, in 2014! Bursele cresc …ciudat!!!
    Oare ce vine? Iar criza financiara? cand?Dvs ce părere aveți? Eu nici nu mai stiu la ce sa ma astept pt ca vad ca lucrurile se mișca imprevizibil, … Cum vor unii .
    Va multumesc , cu respect .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: