ERSTE Group mai cumpără 24% din acțiunile BCR de la 4 SIF-uri. Listarea BCR pica definitiv.


In luna iulie a acestui an, Andreas Treichl, Presedintele ERSTE Group respingea cu fermitate ideea de listare a Bancii Comerciale Romane, separat fata de ERSTE Group. Calitatea ERSTE Group ar fi afectata negativ daca am incepe sa listam susidiarele. Nu vreau sa o fac si o sa fac tot ce imi sta in putere sa o evit, spunea Treichl.
Declarațiile lui le găsiți în fișierul video de mai jos:

La mai puțin de 6 săptămâni, dorința lui Treichl s-a îndeplinit. ERSTE Group a anunțat miercuri seară că încheie un acord pentru preluarea a 24,12% din acțiunile BCR, de la 4 SIF-uri (excepție face SIF Moldova). Cazul a fost închis. Prin această preluare, prin care grupul austriac dă la schimb acțiuni ERSTE pentru titluri BCR plus cash, pretenția de listare a BCR nu mai are de cine să fie susținută. Valoarea tranzacției se ridică la 435 de milioane de Euro.

Detaliile le găsiți în comunicatul transmis de ERSTE GROUP:

Erste Group Bank AG (Erste Group) anunță încheierea unui acord de principiu cu patru dintre cei cinci acționari minoritari la Banca Comerciala Romana (BCR) – SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Munteania şi SIF Oltenia (SIF-uri participante) – prin care Erste Group va achiziționa o participație de 24,12% sau 2.618.286.036 acțiuni la BCR. După finalizarea proceselor de aprobare de la SIF-urile participante, achiziția va fi executată printr-o serie de tranzacții. SIF Moldova poate subscrie la acelaşi acord, în cazul în care optează pentru acest lucru.

Termenii financiari ai acordului:

 • Acțiuni Erste Group la schimb pentru maximum 2.060.418.750 acțiuni BCR, la un raport de
  schimb 1:127,9583
 • Cash pentru maximum 424.190.702 acțiuni BCR la un preț de RON 1,0385 per acțiune
 • Cash pentru maximum 133.676.584 acțiuni-profit BCR 20111 cu valoare nominală de RON 0,1 per acțiune
  Erste Group acordă SIF-urilor participante opțiunea de a vinde acțiunile care nu sunt tranzacționate în 2011, în aceleaşi condiții ca şi în oferta curentă (Put option). Această opțiune este valabilă în 2012 şi 2013. La finalul tranzacției, participația Erste Group la BCR va creşte la 93,52%.
  Dat fiind prețul mediu din ultima lună al unei acțiuni Erste Group (25,69 EUR), valoarea BCR în cadrul tranzacției reflectă un multiplu al capitalurilor proprii (preț/valoare contabilă) de x1,26, în linie cu estimările pieței pentru băncile româneşti şi din Europa Centrală şi de Est. Conform RAS, multiplu este de 1,86. Banca independentă de investiții Rothschild confirmă obiectivitatea condițiilor financiare ale tranzacției. Valoarea totală a tranzacției2 se ridică la 435,0 mil. EUR (având în vedere valoarea medie a unei acțiuni Erste Group în ultima lună, 25,69 EUR, valoarea tranzacției este 519,7 mil. EUR). Contribuția în numerar va fi finanțată din profitul reportat la Grupului, în timp ce schimbul de acțiuni va fi finanțat prin emiterea a maximum 16.102.267 acțiuni noi pe parcursul tranzacției, utilizând capital autorizat existent.
  “Strategia noastră a fost întotdeauna să deținem maximum posibil în filialele noastre şi suntem bucuroşi să avem acum această posibilitate şi la BCR. În pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca şi investitor strategic, are o viziune pe termen lung şi îşi menține încrederea şi angajamentul față de România,” a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group.
  Acordul prevede că SIF-urile participante renunță la dreptul de a solicita listarea BCR, precum şi la dreptul de a încasa dividende speciale.
  La finalul tranzacției, fiecare SIF participant va deține maximum 1,0% în Erste Group. Participațiile SIF- urilor în cadrul Erste Group sunt supuse unei perioade minime de deținere – fiecare SIF participant poate tranzacționa maximum 25% din acțiunile Erste Group imediat după achiziționare, şi la fel pe parcursul următoarelor intervale de 6 luni, 12 luni şi respectiv 18 luni din momentul achiziției.

Adițional tranzacției cu SIF-urile participante, Erste Group va continua să facă anual oferte de cumpărare separate acționarilor BCR (0,48%) care au dobândit acțiuni rezultate din programul de ofertă de acțiuni adresat salariaților, folosind acelaşi principiu de calcul ca şi în 2010.

Tranzacția nu modifică fondul comercial al Erste Group. De asemenea, deoarece componenta principală a tranzacției constă în schimbul de acțiuni, impactul negativ asupra capitalurilor proprii Erste Group este de maximum 0,1% datorită emiterii de noi acțiuni.

Erste Group în Romania – evoluția achizițiilor la BCR
În octombrie 2006, Erste Group a finalizat achiziția unei participații de 61,9% de la AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), de la BERD şi de la IFC. În noiembrie 2006, Erste a mai achiziționat o participație de 7,2% în BCR, printr-o ofertă făcută angajaților BCR. SIF-urile dețin împreună o participație de 30,12% la BCR (SIF Banat Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia – fiecare 6,0% iar SIF Oltenia – 6,12%).Categorii:Stiri

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: