Discursul ”de după” al guvernatorului Isarescu


Anuntul pe care l-am primit de la purtatorul de cuvant la BNR, Mugur Stet, potrivit caruia in ziua de joi, 29 martie 2012, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, ar urma sa explice decizia de politica monetara ”stabilita” in sedinta Consiliului de Administratie al BNR, m-a luat prin surprindere.

Primul meu gand a fost ca in dimineata zilei de joi, BNR va lua o decizie exceptionala (prin amplitutdine sau prin natura ei), care sa necesite explicatii din partea guvernatorului, astfel incat cea mai sensibila piata din Romania, piata valutara, sa nu fie afectata. La aceasta categorie s-ar putea incadra o reducere de rata de dobanda de politica monetara, intr-o maniera mai agresiva, spre exemplu cu 0,5 puncte procentuale. Un astfel de pas de reducere nu a mai fost aplicat de 24 de luni, mai exact din data de 30 martie 2010, atunci cand BNR reducerea dobanda cheie de la 8% la 7,5% pe an, parte a unui ciclu de scadere care a inceput in martie 2009 (cand dobanda a inceput sa fie redusa de la 10,25% si care continua si in prezent).

Al doilea gand a fost tot asta: ceva exceptional se va intampla, in conditiile in care piata bancara se asteapta la o reducere cu 0,25 puncte procentuale pana la 5,25% a ratei de dobanda de politica monetara.

Abia al treilea gand a fost ca BNR schimba tactica de comunicare a deciziilor de politica monetara, inlocuind comunicatul detaliat care urma dupa decizie, cu vorbele guvernatorului. Daca acest al treilea gand va reprezenta in fapt realitatea (respectiv guvernatorul si BNR schimba formatul comunicarii atunci cand se intampla o decizie banala) as fi usor dezamagit. Urmeaza sa vedem maine pana in ora 11.00 care va fi decizia de politica monetara si apoi, de la ora 15.30, discursul guvernatorului.

Ce indicii avem despre ce se va intampla maine la BNR? Putine, dar pot fi valoroase. În primul rand, comunicatul BNR care anunta evenimentul de maine se refera la ”decizia” de politica monetara ”stabilita” de BNR. Daca urmarim sintactic propozitia, inseamna ca maine ne asteptam la o singura decizie (de reducere a ratei dobanda spre exemplu sau de reducere a rezervelor minime obligatorii).

Cat sunt rezervele minime obligatorii? Din martie 2011, rezervele minime obligatorii au fost reduse de la 25% la 20%, in timp ce rezervele minime obligatorii in lei sunt de 15%. Loc ar mai fi pentru reducere, in vederea ajustarii graduale a nivelului ratelor rezervelor spre pragul de 5% (mai des intalnit in economii normale). In special ar mai fi loc pentru reducerea RMO in valuta, dinspre 20% spre 15%, ceea ce ar oferi bancilor circa un miliard de Euro la dispozitie, pentru a credita fie economica, fie statul (in conditiile in care rezerva valutara a tarii gestionata de BNR pare excesiva)

Doar ca statul, la nivel declarativ, nu are nevoie de finantare. Zice ca duce deficitul bugetar de la 4,4% la 1,9%, iar domnul Dragoi (ministrul finantelor) spune ca are exces de lichiditate. In plus, in primul trimestru al acestui an, ne-am imprumutat ”peste plan”, adica mai mult decat programul stabilit initial. Deci catre stat, la nivel declarativ, nu ar fi nevoie o noua dedicatie de reducere de RMO, din partea BNR.

Ar fi insa nevoie pentru creditarea economiei, aflata cel mai probabil intr-o noua recesiune. Doar ca nu lipsa de bani tine creditul scump in Romania, ci mai degraba pretul lor. Pretul banilor, intr-o tara in care inflatia declarata este in jur de 3% iar dobanzile de la 8% in sus (pentru lei), este inca scump. Eforturile BNR de injumatatire a ratei de dobanda cheie in ultimele 36 de luni, au avut efect, este drept, lent, dar au avut. Pretul banilor este mai mic, dar e scump. Si atunci, ar putea anunta BNR ca mai trage un cartus in directia ieftinirii creditelor? Sau poate doua cartuse (dobanda si rezerva), in sedinta de maine?

Poate. Doar ca si aici exista dileme de politica monetara. O reducere a rezervelor in lei, ar lasa bancilor mai multi lei la dispozitie pentru credite. Primul efect va fi reducerea ratelor de dobanda la depozite platite de banci (in prezent, in jur de 4,5% si un pic peste). Doar ca o reducere suplimentara, ar putea sa ii directioneze pe multi dintre a tine banii in lei controlati de domnul Isarescu, in Euro sau dolarii controlati de Super Mario sau Super Ben. Efect nedorit de domnul Isarescu.

Pe de alta parte, o reducere a rezervelor minime obligatorii in valuta (necesara), ar contribui mai degraba la ieftinirea creditelor in valuta (ceea ce, nu-i asa, BNR nu vrea, incercand sa directioneze populatia+companiile spre imprumuturile in lei).

Iar o reducere mai agresiva a ratelor de dobanda pentru leu (de la 5,5% la 5%), ar ajuta creditul in lei, ar inhiba economisirea (cu directionare la nivel de deziderat spre consum), dar ar pune presiune pe leu.

In al patrulea rand, o reducere cu doar 0,25% a ratei de dobanda de politica monetara este asteptata de piata, si nu ar produce niciun efect rapid.

De aceea tocmai pentru ca BNR va incerca sa realizeze maximul de eficienta prin mix-ul de masuri aplicabile rezervelor si dobanzii, este extrem de important ce decizie se va lua maine.

Va actiona Mugur Isarescu plat, fara sa creeze socuri? Sau va risca, fiind necesar un ”discurs de după”? Eu stiu ce as face maine (as reduce si dobanda si rezervele in lei). Dar eu nu am la dispozitie datele pe care BNR le are pe masa. De aceea nu pretind ca stiu ce s-ar intampla maine. Si tocmai de aceea astept cu extrem de mult interes ziua de maine. Deciziile (decizia) si discursul ”de dupa”.Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , ,

75 de răspunsuri

 1. In oraselul meu ,exista odinioara o cooperativa mestesugareasca ,care avea in subordine servicii cu populatia;,dupa ani si ani de reduceri de servicii si angajati{au cazut confectiile metalice,curatatoriile chimice,tricotajele,croitoriile[atelierele mari] masele plastice] deci ziceam: dupa ani de reduceri, au ramas in acea cooperativa doar presedintele,secretara,doi contabili,un sef de echipa si doi muncitori. Restul de ateliere[de confectii,coafoare,frizerii,vulcanizari,]au fost transformate in firme mici [de prestari servicii catre clienti] care folosesc vechile spatii ale cooperativei si care platesc chirii.Cei care lucreaza in aceste firme isi platesc singuri CAS-urile, chiriile si toate birurile,iar STAF-ul vechi traieste, bine multam ca niste capuse din ce colecteaza de la chiriasi.
  Si acum sa revin: nici BNR-l ,nici Mugurel nu vor venii asa pe nepusa masa hotarati sa reduca dobanzile decat pe un termen scurt pentru ca asa e mult prea convenabil.Ei din asta traiesc si traiesc bine,pentru ca oricand se vor gasi disperati care vor avea nevoie de sume de bani rapid ,dispusi sa plateasca dobanda din care traieste orice banca.Deci sant convins ca ne va aburi iar cu transparenta politicii monetare ,cu micsorarea dobanzilor in primul an de imprumut, cu promisiuni subminate de recesiune si ne va trage iar paiul prin gura cum face de fiecare data cand lasa Euro-iul sa se duca in sus,pentru ca altfel nu are cum sa faca populatia sa ia credite.Sant convinsa ca pe langa politica de kkt a lui basescu cel care ne baga in rahat si mai rau este BNR-ul,sau mai bine zis Mugurelul ,pentru ca altfel de unde sa-si traga partea.Cred ca Mugurelul cu vocea lui constanta si ochii de copil respectuos ne-o trage….dar ne-o TRAGE de il razbuna si pe basescu pentru cat il injura tot poporul.

 2. Ar trebui ca lumea sa se adune si sa faca niste demonstratii de forta in fata Bancilor de fapt si apoi in fata primariilor si in piata Universitatii pentru ca bancile impreuna cu conducerea defectuoasa a lui basescu si a clicii lui si nu numai a lor, ci de la iliescu incoace fac tot HAOSUL asta in ROMANIA .

 3. Anda,

  Si eu o repet intr-una din 2006 incoace:

  SATANA – Medusa – CARE DUCE ROMANIA IN PRAPASTIE, ISI ARE SALASUL – majoritatea capetelor – IN BNR !

  Fight scene of Medusa

 4. Reducerea dobanzii doar ca pretext sa stimuleze creditarea economiei reale nu tine. Afara sunt la dobanzi 0 si nu misca nimic. De ce ar misca la noi? Sa te inhami la un credit sa faci ce cand vezi ca afara desi s-au mai calmat pietele, inca nu s-a dezmortit mare lucru. E adevarat, America incepe sa dea semne dar in Europa, de care suntem mult mai legati, e inca gheata subtire. Acum se vede asa la orizont Spania. Grecii inca nu sunt nici ei pe sine cu totul deci…Reducerea RMO se poate face doar daca BNR considera ca e nevoie de lichiditate suplimentara in piata ceea ce nu e cazul iar statul ai zis ca nu mai are nevoie. Sunt destule banci care baltesc de bani iar cele care au nevoi gasesc la BNR daca nu pot lua de la alte banci. Reducere cu 0.5 iar nu vad rostul pentru ca nu s-a intamplat nimic spectaculos intre timp de la ultima reducere. Iar faptul ca avem scumpiri la preturi administrate si o agricultura incerta plus miscarea de curs poate influenta. Plus ca dobanda asta are si rol de semnal in piata, deci mai depinde si de ce semnal vrea sa dea BNR pietei. Vorbim discutii. Deci urmeaza, Doru 😀

 5. Plinutule sensibil,

  In cea mai mare parte ai dreptate.

  Numai ca lui Isarescu ii place sa aibe doar „succesuri” garantate. Adica ii place sa se bata numai cu cei mai slabi decat el …….. si sa-i mai bata si mar pe deasupra.

 6. ….. adica, lui Isarescu ii place sa faca lumea sa creada:

  1) ca el munceste totusi;
  2) si ca nici nu munceste fara rost.

  Dar Isarescu e doar un Boc ceva mai inalt !

 7. Grasutule,

  Oricum, n-ar fi rau deloc daca BNR-ul S-AR SINCRONIZA PUTERNIC CU RESTUL PIETEI FINANCIARE INTER_NATIONALE, adica:

  1) DACA SI-AR A_LINIA DOBANDA DE POLITICA MONETARA si cea a REZERVELOR MINIME OBLIGATORII;

  2) chiar daca A_LINIEREA ar ramane fara efecte imediate in economie !

 8. Grasutule,

  Si, avand totusi in vedere faptul ca in Romania pretul activelor financiare a (s)cazut cel mai puternic din intreaga lume, si nici n-a revenit inca pe o crestere puternica:

  1) efectul potentialei a_nulari a diferentialului de dobanda;
  2) n-ar produce neaparat un dez_echilibru de curs, ca o consecinta a unei virtuale repatrieri de valuta;
  3) deoarece respectivele rezerve (valutare) ar putea merge – la fel de masiv – in ras_cumparari de valori imobiliare si mobiliare;
  4) pana atunci cand se va putea re_produce si o dezghetare a creditului !

 9. ….. insotita de O PRIMA TREAPTA DE MARCARE A PROFITURILOR realizate din schimbarea plasamentelor – la costuri minime – de pe cash pe „marfa” !

 10. Supra_subscrierea de la TEL ar putea fi chiar UN SEMNAL DE CONFIRMARE a anticipatiei = pre_viziunii enuntate imediat anterior = mai sus !

  Si pe piata imobiliara am sesizat o crestere a obrazniciei vanzatorilor = ofertei, consecinta a forfotei in care a intrat cererea.

 11. Grasutule,

  CADEREA pietei imobiliare a bagat economia lumii in RECESIUNE pe tot globul …….. si numai CRESTEREA pietei imobiliare pe tot globul poate re_lansa CRESTEREA ECONOMICA in lume !

 12. Isarescu despre:

  1) „punctul G”;

  si/sau

  2) cum sa te-nneci cu colacul de salvare de gat, fara sa para sinucidere (pentru ca in acest caz te-ngroapa fara popi) !

  http://www.money.ro/isarescu–cursul-este-intr-o-zona-de-echilibru_1217986.html

 13. Ceea ce imi place insa teribil la Mugur Isarescu, este faptul ca la fel ca Traian Basescu, el le spune analistilor tehnici de-a dreptul – fara ocolisuri – ca:

  1) BNR-ul are cu totul alte FETISURI de MIZANSCENA;

  2) decat: PSIHOZELE PI ….. ETII !

 14. ….. ceea ce inseamna:

  1) ca ca sa mentina cursul in echilibru;

  2) la nevoie dezechilibreaza – misca – zona !

 15. In opinia mea,

  1) daca Nicolae Vacaroiu a fost supra_numit „HAGI al Finantelor”;

  2) Isarescu va fi supra_numit „BANEL” !

 16. ….. „MUTU al Finantelor” fiind supra_numit Florin Georgescu !

 17. Quiz:

  Cand a descoperit maimuta picioarele ?

  1) cand incerca sa pre_vada pericolele iminente ?
  2) cand incerca sa care cu sine mai multe provizii decat putea sa care bursucul ?
  3) cand incerca sa-si dezmorteasca membrele dupa „mersul piticului” (care o ajutase sa se ascunda de pericolele iminente) ?

  http://www.dcnews.ro/2012/03/cercetatorii-au-dezlegt-misterul-vezi-de-ce-au-inceput-primii-oameni-sa-merga-pe-doua-picioare/

 18. Pink Floyd – Another Brick in the Wall Official Music Video (Lyrics In Description)

 19. Dumnezeu nu a creat idioti !

  Idiotii: AU DEVENIT = EVOLUAT !

 20. …… de unii singuri = de buna voie (cu voie buna) si nesiliti de nimeni !

 21. … deoarece LIBERUL ARBITRU zacea deja – mort si ingropat – in ei !

 22. Pentru caratul proviziilor, pe langa mersul BI_PED „maimuta” a inventat:si

  GENTILE VUITON ?

  Dupa descoperirea picioarelor – CONTRA BATATURILOR (D)IN TALPI – „maimuta” a creat si:

  INCALTAMINTEA GUBAN !

 23. Dumnezeu nu a creat idioti !

  Idiotii: AU DEVENIT = „AU INVATAT” – la academie = universitate – adica: „AU EVOLUAT” !

  …… de unii singuri = de buna voie (cu voie buna) si nesiliti de nimeni !

  … deoarece LIBERUL ARBITRU zacea deja in ei ……………. mort ……… dar si foarte bine (adanc) ingropat !

 24. Arza-v-ar Focul Gheenii odata si-odata !

  Pentru totdeauna !

 25. Pre_vedeti SPOTUL de la capatul OBSCURULUI ATeilor ?

  Daca nu puteti sa-l anticipati inseamna:

  1) ori ca va uitati (pr)in „Gaura Neagra” gresita;
  2) ori daca totusi priviti prin „Gaura Neagra” corecta, dar tot nu reusiti sa-l reperati, atunci adunati-va acilisa cat mai repede ca sa:

  LUATI – va dau – TARGHET !

 26. Se vede ca ATeii nu l-au citit pe Mihai Eminescu, altfel ar fi aflat ca:
  « : Astazi la 10:10:38 »

  ” … Ei au doar: STELE CU „NOROC” si (cu) PRI_GONIRI DE SOARTE … ”

  Adica ar fi aflat faptul ca:

  1) TIPARUL = CHIPUL CIOPLIT – modelul intentionat = pre_meditat GRESIT = ERONAT de PRO_GNOZA si PRE_VIZIUNE – PROMOVAT DE CATRE ANALIZA TEHNICA;

  2) NU-I CON_DUCE – nici macar accidental = PUNCTUAL – LA VREUN ADEVAR AL EVOLUTIEI CERCETATE;

  3) CI II DUCE DOAR IN ISPITA = LA RUINA SIGURA = CERTA …………. PE PARIU !

  http://bursanoastra.ro/forum/viewthread.php?thread_id=2&pid=294941#post_294941

  01/04/2012 23:58 – dandani – domnilor jos cu clopu! yes este prima data cand nu-mi pot da si eu cu parerea Frown cu economia geometrica euclidiana, pot sa pareresc, dar legatura cu keyne si care este oul si care gaiana, ma depaseste calr… imi place sa ma dau destept, dar desi sunt repede parerist, chiar asa sa-mi dau cu parerea cand sunt paralel nu-mi prea vine… ma documentez dar sunt un pic prins marti plec in delegatie, amsa studiez problema dar nu pot sa vin cu o parere in timp util… citeam azi ceva de fibonacci si reptarea medelului in natura… cu euclid nu stiu decat ca printr-un punct esterior unei drepte se poate trage o singura paralela la acea dreapta si geometria plana pornind de aici, despre baiatul ala keyne nu prea stiu nimic dar este un punct de pornire… samanta cxuriozitatii a fost aruncata Smile nebunell yes

 27. Prin intermediul tiparului = chipului cioplit promovat IN MASA = IN PUBLIC = IN TURMA de catre ACADEMIA FRANCMASONICA INTER_NATIONALA = GLOBALA = MONDIALA:

  sATana – vorba lui Mircea Badea – „ii prosteste pe prosti = pe ATei” !

 28. Adica ar fi aflat faptul ca:

  1) TIPARUL = CHIPUL CIOPLIT – modelul intentionat = pre_meditat GRESIT = ERONAT de PRO_GNOZA si PRE_VIZIUNE – PROMOVAT DE CATRE ANALIZA TEHNICA;

  2) NU-I CON_DUCE

  – nici macar accidental = PUNCTUAL, deci cu atat mai putin la VREO UNDA = CUMUL DE PUNCTE, adica –

  LA VREUN ADEVAR AL EVOLUTIEI CERCETATE;

  3) CI II DUCE DOAR IN ISPITA = LA RUINA SIGURA = CERTA …………. PE PARIU !

 29. ATeilor,

  Isus Cristos v-a incurajat: ” NU VA TEMETI ! ”

  Deoarece Isus Cristos a fost DIVIN INSPIRAT = LUI i-a fost facut CUNOSCUT IN AVANS = CU ANTICIPATIE faptul ca:

  ZILELE sATanei = academiei francmasonice inter_nationale = mondiale = gloibale sunt:

  NUMARATE = FINITE !

 30. sATana francmasonica – adica flacara violeta – NU ESTE LUMINA = ETERNITATEA = VESNICIA, CI ESTE EFEMERUL = PUTREZICIUNEA !

  Iar Mihai Eminescu este NE_MURITOR = UN SFANT !

 31. Prisma nu este un instrument STIINTIFIC, ci este un instrument eminamente MISTIC, deoarece:

  1) nu are pretinsa capacitate = abilitate de a:

  dis_cerne – in_frange = curba – LUMINA;

  2) ci pur si simplu isi „dez_valuie” PROPRIA HALUCINATIE = VEDENIE !

  Pink Floyd – Another Brick In The Wall (Part 2), with Lyrics

 32. Prisma nu este un instrument STIINTIFIC, ci este un instrument eminamente MISTIC, deoarece:

  1) nu are pretinsa capacitate = abilitate de a:

  dis_cerne – in_frange = curba – LUMINA in „partile ei componente”;

  2) ci pur si simplu isi “dez_valuie” PROPRIA HALUCINATIE = VEDENIE !

 33. Prisma – PIRAMIDA = ACADEMIA FRANCMASONICA – nu este un instrument STIINTIFIC, ci este un instrument eminamente MISTIC, deoarece:

  1) nu are pretinsa capacitate = abilitate de a:

  dis_cerne – in_frange = curba – LUMINA in „partile ei componente”;

  2) ci pur si simplu „isi dez_valuie” PROPRIA HALOO_CINATIE = VEDENIE = GOGORITA !

 34. Prisma – PIRAMIDA = ACADEMIA FRANCMASONICA – nu este un instrument STIINTIFIC, ci este un instrument eminamente MISTIC, deoarece:

  1) nu are pretinsa capacitate = abilitate de a:

  dis_cerne – in_frange = curba – LUMINA in “partile ei componente”;

  2) ci pur si simplu “isi dez_valuie” – „re_produce” numai = exclusiv – PROPRIA HALOO_CINATIE = VEDENIE = GOGORITA !

 35. Radu Soviani,

  LUPTA FINALA (d)intre BINE si RAU se va da chiar aici:

  PE PLAIUL MIORITIC !

  Un Roman – UN URMAS DE DAC – este ALESUL, adica:

  CEL CARE VA STRIVI DEFINITIV CAPUL SARPELUI = REPTILEI FRANCMASONICE GLOBALE = MONDIALE !

 36. Radu,

  Se pare ca iti inhib cititorii.

  Poate ca ar fi bine sa nu mai postez nimic pe blogul tau.

  Te rog sa-mi spui daca ar trebui ca sa ma: AUTO_CENZUREZ !

  • Doru,
   Nu sunt eu in masura sa dau sfaturi. Dar poate ca ar fi mai bine sa sintetizezi ceea ce vrei sa spui intr-un singur mesaj, nu in multe mesaje. Cand cineva iti replica ceva, iarasi, poate ar fi bine sa pui reply-ul intr-un singur mesaj. E doar o parere, esti binevenit pe blog.

 37. Radu,

  Multumesc pentru recomandari.
  Si bineinteles pentru ingaduinta !

 38. Mie-mi plac postarile lui Doru Stoian .

  Acum ca nu mai avem cupru , petrol , … si economie e placut sa filozoezi pe teme economice .

  Vom apuca sa platim oare actualele datorii vreodata ?

 39. Radu,
  Ce poti sa ne spui despre seminarul „Jurnalistul finantist” de la Pitesti, la care ai participat?

  • Interesanta actiunea. De salutat. M-as bucura sa existe astfel de initiative in fiecare judet

   • Deci o actiune „salutara” 😀

   • Dar, cunosti ce functie are cel care statea la prezidiu si te-a intrebat la ce post TV lucrezi?….. Crezi ca a auzit pana acum de The Money Channel?! Eu as paria ca nu (din pacate pentru….. el dar si pt noi!!!)

   • Poti fi mai explicita? Nu inteleg ce vrei sa spui.

   • La un moment dat, cred ca in timp ce erai la microfon, cineva din prezidiu, care statea chiar langa microfon, te-a intrebat la ce post lucrezi….. Probabil ca din cauza ca erai foarte grabit ai trecut repede peste aceasta intrebare…

   • Din care prezidiu????

    R.S.

   • M-am lamurit acum… nu stiam la ce post te referi… te refereai la seminarul de la Pitesti…. Mi-am amintit episodul: era seful Garzii financiare din Pitesti… tipul ma stia foarte bine, dar ca, neconveindu-i comentariile mele, a incercat sa ma persifleze (ca nu stie unde am emisiune…). Evident ca l-am ignorat din moment ce cu cateva minute inainte imi spusese ca imi urmareste toate aparitiile si ca inclusiv dansii au de invatat din ele. Cand am spus de sefii lui ca nu sunt nici competenti nici responsabili… a uitat la ce televizune lucrez… :0

   • Aha! Da….. este „normal” ca sefii trebuie intotdeauna aparati, au intotdeauna dreptate etc. – doar de ei depinde sa mai fim acolo…. Ce dovada buna de servilism!…. ca sa nu zic altfel….Oare sefii au aflat cat de aparati sunt de slugarnicii subalterni? Oricum, daca este asa, nu gust acest acest gen de ironie. Mi se pare de-a dreptul jignitor. De fapt, ii este specific acest gen de comportament…..din pacate.

 40. Dan,

  Multumesc pentru aprecieri, despre care sper ca n-au fost ironice, deoarece:

  1) daca nu identifici CORECT problema, adica: daca n-ai pus inca DIA_GNOSTICUL;
  2) n-o sa stii nici: CARE ESTE SOLUTIA ADECVATA problemei !

  Deci de filozofat, filozofam permanent pentru ca: E IN FIREA = NATURA OMENEASCA s-o facem.

  Chiar daca vom muri la fel de „prosti” …….. cum eram inainte aparitiei problemelor !

 41. Dan,

  DIA_GNOSTICUL, fiind unul si acelasi lucru cu DI_A_GNOSTICUL !

  Adica: Fifty-Fifty !

  Ca doar stii vorba aceea, nu ?

  „1) Esti DESTEPT daca iei in considerare doar jumatate din ceea ce ti se spune;
  2) Esti! INTELIGENT daca stii care jumatate;
  3) Esti GENIAL, daca NU CREZI nici macar jumatate din ceea ce ai luat in considerare!”

 42. Dan,

  Doar stii ca PARADIGMA pe care se fundamenteaza STIINTA este, citez din patristica academiei francmasonice:

  „Ceea ce stim cu certitudine, este ca nu stim nimic cu certitudine!”

 43. FP la BURSA DIN VARSOVIA, sau la CAZINOUL DIN VARSOVIA ?

  Pentru ca INVESTITORII au disparut de pe planeta in urma PRIMEI EXTINCTII FINANCIARE DE MASA, fondurile de investitii cauta acum:

  GAMBLERICI = TRADERICI cu TARAITA (adica cu: „ocaua mica”) !

  http://www.money.ro/fondul-proprietatea–pe-bursa-din-varsovia-in-2012_1218358.html

 44. domnule Soviani, ati cam abandonat cu totul acest blog, din pacate… Teme de discutie exista cu duiumul: escrocheriile recente Cuprumin si Chevron, scrisoarea de intentie cu FMI care va pune tara pe chituci, tradatorii de tara care vand resursele pe nimic, etc.

  Cu satisfactie am constatat ca TMCV se vede din nou pe pachetul de Baza RDS (sper sa nu fie doar o promotie de 2 zile) asa ca mi-am propus sa ma uit mai mult la acest post… in speranta ca voi gasi lucruri interesante.

  • Cristi,

   Nu te-ai saturat de: RECLAME & PUBLICITATE la:

   „ace, brice si carice, scame si chiloti de dame” ?

   • Cristian,

    Lasa strainii „sa ne fure”, pentru ca oricum:

    1) n-au pe unde sa le care afara = exporte (deoarece n-au infrastructura: nici rutiera, nici feroviara, nici fluviala, nici maritima, nici aeriana);

    2) si nici nu vor avea vreodata !

 45. ONANIA FISCALA – a „dreptaciului” Ionut Dumitru – adica:

  Cum sa imparti mai putini bani la mai putin salariati, ca sa para mai multi !

  http://www.money.ro/cresterea-salariilor-bugetare-va-fi-legala-doar-cu-noi-disponibilizari_1218355.html

 46. Cristian,

  Tu nu te-ai prins ca:

  „Nu ne vindem tara” este un slogan SCORNIT (de colegii lui MRU) doar sa creeze IN MASA = IN TURMA impresia = iluzia = halucinatia ca:

  cineva ar vrea – totusi – ca sa ne cumpere ???

  Desi nu vrea sa ne ia nici dreaq` ….. de negri`n ceru` gurii ce suntem …. !

 47. Cristian,

  Tu chiar ai uitat pe ce lume traiesti ?

  Ca traiesti in tara unde:

  1) unul si acelasi „maidanez”;
  2) se vinde la o infinitate de clienti;
  3) pentru ca a fost dresat ca sa se intoarca acasa la vanzator = unicul sau stapan ?

 48. ……. procedeu supra_numit:

  RE_PRIVATIZAREA PRIVATIZARII ??????

 49. Cristian,

  Crezi ca vorbesc prostii ?

  Te rog sa te uiti la Rompetrol Rafinare Constanta, cazul cel mai NOTORIU = RELEVANT („a 3 a cea mai mare” companie din Romania)

 50. Cristian,

  Daca chiar ar vrea sa ne cumpere careva – adica daca chiar am avea „piata” – nu crezi ca asta ar trebui sa se vada INSTANT(ANEU) prin cresteri de preturi ale „activelor” …….. inglodate in datorii ???????

 51. Cristian,

  CFR-ul a fost cumparat:

  1) doar pentru ca a fost iertat de datoriile catre stat;

  2) pentru ca altfel cumparatorul – „investitoru`” strategic – n-ar fi putut face niciun profit din VANZAREA „ACTIVULUI” – adica a sinelor de cale ferata si a vagoanelor – LA = CA FIER VECHI !

 52. Cristian,

  Tu chiar te droghezi cu halucinatia c-ai sa mai vezi vreodata:

  O CALE FERATA IN ROMANIA ?????

  In afara cartilor de istorie = enciclopediei Wikipedia ????

 53. Cristian,

  Pot sa pun pariu cu tine, ca in urmatorii 20 de ani, singurele vietati subventionate de UE care vor mai supra_vietui in Romania

  – demolata, arata si re_impadurita –

  vor fi:

  PATRIMONIUL CHINO_LOGIC AL UE, adica:

  „CAINII COMUNITARI” !

 54. Cristian,

  Doar nu-ti imaginezi ca va mai construi cineva:

  1) cai ferate;
  2) auto_strazi;
  3) porturi si aero_porturi;
  4) spitale;
  5) scoli,

  pentru niste:

  1) STAPANI DE SCLAVI;
  si
  2) SCLAVI,

  ASISTATI ECONOMICO-SOCIAL ……….. LA PAUSAL ?????

 55. Cristian,

  Romania va deveni cu adevarat GRADINA EDENULUI = PARADISUL LOCUIT DE CATRE O SINGURA PERSOANA:

  ADRIEAN VICLEANU DUMNEZEU !

 56. ……….. care va arunca peste gardul paradisului – spatiului schengen – „ciolane” descarnate „cainilor comunitari” !

  „Ciozvartele” fiind parasutate de UE direct in curtea Vicleanului !

 57. Cristian,

  Romania va deveni in cel mult 20 de ani, vorba patericului:

  „Un loc luminos, un loc cu verdeata, unde nu este nici intristare, nici suspin!”

 58. Cristian,

  Tu nu vezi ca Romania chiar a ramas – in ultimii 20 de ani – fara absolut nicio resursa ?

  Ca s-a furat DEJA, tot ceea ce s-a putut fura ?

  De-a ajuns „investiroru` strategic” ca sa caute „resursele”:

  PRINTRE GUNOAIE = SISTURI = PRIN TOMBEROANE ????????

 59. Mai avem pdl si udrea si basescu si anastase .
  Licitatie incepe in joia mare:cine da mai mult???
  Sa incercam sa prezentam si caietele de sarcini a celor in cauza:
  pdl-masa omogena de infractori,capabili sa bata de departe Mafiiile din orice natie;
  -contine exemplare de calitate din cea mai joasa speta,cu care poti fura oul de Pasti gata vopsit din gaozul gainii si ea sa nu stie.
  – daca mai stiti adaugati…….
  udrea-in deplina forma, ca urmare a frecventarii atator sali de sport;
  – buuuuna[intrebati-l pe m’nealui]
  – poate sa acopere o tara-ntreaga cu o frunza sa nu mai vada toata lumea cum se fura caciula

  -eventual poate manageria un bordel [se descurca cu toate curvele din partid]
  -Asteptam complectari…
  basescu- asta poti sa-l folosesti ca portar:-poftiti de va uitati:avem aur, cupru….
  -comis voiajor pe la portile FMI…
  -povestitor de adormit copiii:nu taiem pensii,imi dau demisia etc…..
  -recitator:la steaua care-a rasarit,azi o vedeti..dar nu mai e…
  -mai ziceti si voi….
  anastase -asta la contabilitate ;numara si socoteste de te minunezi
  -buuna si asta
  -poate fata alaturi de udrea
  -amandoua pot face oficiile de gazde primitoare cu bratele intinse, cu picioarele
  deschise fara teama ca te-ar face de ras
  mai complectati……

 60. Francmasoneria: FRATIA SMENOZELII supra_numite ALBA-NEAGRA ACADEMICA ….
  ….. UNIVERSITARA, adica: electronica = informatica = ciber_netica, botezata (in mod FALS) si „PIATA” !

  1) Verde = Crestere;
  2) Rosu = (S)Cadere;
  3) Albastru = Stagnare.

  ” Asta are ?
  Asta n-are ?
  Care-i DINAMICA = MISCAREA castigatoare ? ”

  http://dexonline.ro/definitie/%C8%99men

  ” …….Șmen – în argou: operație de substituire frauduloasă a unui original cu un fals (bani, bijuterii, tablouri, regulamente de funcționare etc.)………”

  Isarescu si Farmache = FRATI DE SMENOZEALA PE PIATA FINANCIARA:

  1) principala;
  si
  2) secundara !

 61. Dragele mele si dragii mei,

  Acum intelegeti din ce motiv – adica: absolut deloc intamplator – il numeste MAESTRUL ILIE SERBANESCU pe Mugur Isarescu: SMENAR …… PE CURS VALUTAR ?

  http://www.business24.ro/banci/stiri-curs-valutar/serbanescu-daca-isarescu-dadea-drumul-la-curs-aveam-1-4-mil-de-debitori-1510929

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: