Cum pregateste guvernul Romaniei spalarea jafurilor de la fondul proprietatea si a infractiunilor de la ANRP


Este de necrezut: guvernul pregateste un proiect de lege (atentie – guvernul, nu Parlamentul) prin care doreste sa limiteze la 15% din valoarea bunurilor de restituit despagubirea pentru activele nationalizate de regimul comunist.

De ce de necrezut? Dupa ce a incercat o multime de variante dintre care cea mai paguboasa a fost Fondul Proprietatea, sa ”repare” abuzurile facute de regimul comunist, guvernul extinde politica confiscatorie in privinta bunurilor de restituit.

Iata comunicatul guvernului legat de aceasta intentie:

Guvernul a analizat, în primă lectură,  proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, precum şi a despăgubirilor ce se acordă cetăţenilor români în conformitate cu prevederile Legii nr. 9/1998 a Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006.

Elaborarea proiectului de lege este determinată de declanşarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a procedurii hotărârii pilot în cauza “Atanasiu şi Poenaru împotriva României”. Prin hotărârea pilot, a fost acordată statului român o perioadă de 18 luni  – termen care expiră la data de 12 iulie 2012 – în care să ia măsurile necesare, administrative, legislative şi financiare, prin care să garanteze protecţia efectivă a dreptului de proprietate, potrivit Convenţiei Europene în materie.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorina Danielescu, a precizat că prin proiectul de lege se instituie o serie de principii care vor sta la baza procesului de acordare a despăgubirilor si anume: principiile predictibilităţii, echităţii, transparenţei procesului de stabilire a despăgubirilor şi eşalonării, proiectul fiind structurat pe două paliere:

 • Palierul administrativ, care aduce modificări semnificative mecanismului administrativ de soluţionare şi urgentare a cererilor;
 • Palierul financiar, care aduce schimbări majore privind modalitatea de stabilire şi de plată a despăgubirilor, fiind în concordanţă cu constrângerile bugetare şi cu Strategia fiscal-bugetară.

De asemenea, preşedintele ANRP a arătat că, potrivit proiectului de lege, se va elimina măsura reparatorie a restituirii în natură a imobilelor confiscate, precum şi aceea a compensării cu alte bunuri şi servicii, singura modalitate de despăgubire constând în despăgubirea potrivit actului normativ în discuţie. În prezent este un mecanism nefuncţional. Practic, prin această variantă a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefuncţional să devină unul funcţional”, a adăugat doamna Danielescu.

În ceea ce priveşte componenta administrativă a proiectului legislativ, cele mai importante modificări vizează:

 • Introducerea unor termene limită de 12, 24 şi 48 de luni în funcţie de numărul de cereri înregistrate, până la care autorităţile locale şi centrale să finalizeze procesul de soluţionare al cererilor depuse;
 • Modificarea atribuţiilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor prin sporirea competenţelor în vederea exercitării unui veritabil control administrativ-jurisdicţional, prin validarea sau invalidarea, în tot sau în parte, a propunerilor de acordare a despăgubirilor formulate de către unităţile deţinătoare, în situaţia în care acestea apreciază că persoana respectivă nu are dreptul la acordarea despăgubirilor;
 • Eliminarea avizului de legalitate exercitat de către Instituţiile Prefectului coroborată cu sporirea atribuţiilor Comisiei Centrale va urgenta procesul de restituire şi va scurta circuitul administrativ al dosarelor de la primării şi până la Comisia Centrală;
 • Reglementarea ordinii de soluţionare a cererilor, proiectul prevăzând că acestea vor fi soluţionate în ordinea înregistrării.
 • Se introduc modificări care responsabilizează persoanele îndreptăţite de a completa cu celeritate dosarele cu acte doveditoare prevăzute de lege prin introducerea unui termen de decădere de 60 de zile pentru depunerea acestora. Termenul poate fi prelungit o singură dată, cu 30 de zile, dacă se face dovada că în termenul de 60 de zile, din motive obiective, documentele necesare nu au putut fi obţinute.

În ceea ce priveşte componenta financiară, preşedintele ANRP a menţionat că despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eşalonată între 10-12 ani, în tranşe anuale egale.

Răspunzând unei întrebări, doamna Danielescu a precizat că anual va fi alocată pentru plata despăgubirilor aproximativ 531 de milioane de lei. Noile reglementări privind limitarea despăgubirilor va viza dosarele pentru care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor nu a emis un titlu de despăgubire până la intrarea în vigoare a noii legi cat si pentru cele pentru care a fost deja emis un titlu de despăgubire însă acesta nu a fost valorificat de către persoanele îndreptăţite.

De asemenea, preşedintele ANRP a menţionat că proiectul de lege elaborat de instituţiile guvernamentale elimină distincţia introdusă de Legea 1/2009, cunoscută drept “Legea Voiculescu”, cu privire la restituirea către chiriaşul cumpărător a preţului plătit actualizat sau, după caz a preţului de piaţă al imobilelor, în cazul anulării contractelor de vânzare-cumpărare încheiate potrivit Legii 112/1995. Astfel, proiectul de lege propune să i se restituie chiriaşului preţul plătit actualizat cu indicele preţurilor de consum şi nu la valoarea de piaţă, modificare propusă în sensul asigurării unui tratament egal ]n raport cu  proprietarii cărora li se propune limitarea despăgubirilor.

Proiectul de lege va fi postat pe site-ul ANRP pentru a intra în dezbatere publică, urmând ca în şedinţa de Guvern care va avea loc săptămâna viitoare să fie adoptat, iar ulterior să fie transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut şi aprobat în procedură de urgenţă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat că în ceea ce priveşte reconstituirea dreptului de proprietate actualul Executiv decontează o problemă care s-a acumulat în ultimii 15-20 de ani din cauza unor indecizii guvernamentale.

“Este o problemă care va stârni controverse, dar singura variantă pe care o avem la îndemână este ca acest Guvern să se apuce de treabă, să respecte rezoluţia CEDO şi să încerce să privească spre binele comun al tuturor celor care sunt în situaţia de a-şi redobândi, într-o formulă sau alta, într-o proporţie sau alta, vechile proprietăţi”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului.Categorii:Stiri

Etichete:, ,

18 răspunsuri

 1. Radu,

  Eu insumi am fost candva in situatia de CHIRIAS care ar fi putut cumpara PE SUME DE NIMIC, o casa nationalizata = confiscata de statul roman de la proprietarii de fapt si de drept ai acesteia.

  Dar n-am facut-o (ci am cedat-o inapoi statului = primariei sector 4) deoarece eram convins ca cetatenii carora le fusese delegata autoritatea in statul roman erau:

  1) ori incompetenti;
  2) ori rau voitori:

  2.1) atat fata de CHIRIASI = fata de CUMPARATORII DE BUNA CREDINTA;

  2.2) cat mai ales fata de FOSTII PROPRIETARI = fata de PAGUBITII (initiali) DE CATRE REGIMUL COMUNIST.

  Asa ca astazi sustin initiativa legislativa a domnului Dan Voiculescu ca:

  1) CHIRIASII DIN CASELE NATIONALIZATE CARE AU FOST CUMPARATORI DE BUNA CREDINTA AI ACESTORA, DAR CARE AU FOST EVACUATI = EXECUTATI SILIT DIN ACESTE CASE TOT DE CATRE STATUL ROMAN;

  2) AU DREPTUL LA DESPAGUBIRI DIN PARTEA STATULUI ROMAN, LA FEL CA PAGUBITII DE REGIMUL = STATUL COMUNIST !

 2. Radu,

  Puteam sa cumpar ieftin (prin 1994-1995) in calitate de chirias doua camere dintr-o casa nationalizata in BURICUL BUCURESTIULUI (pe Strada 11 Iunie nr.49) ca s-o vand pe bubble (in 2007) la pret inzecit = in_sutit, dar:

  mi-am jurat mie insumi ca NU VOI PROFITA NICIODATA de vreo nenorocire a co_nationalilor mei !

 3. Radu,

  Din pacate, nu toti co_nationalii mei ar gandi si ar proceda la fel ca mine !

  Din pacate, unii dintre co_nationali mei, ii jecmanesc pe co_nationalii lor mai rau decat ar face-o cu niste straini. Desi, nimeni n-ar merita un asemenea tratament doar pentru faptul ca este strain..

  M-am cutremurat atunci cand, citindu-l pe domnul Octavian Paler mi-am dat seama de existenta:

  RAZBOIULUI FRATRICID ROMANO-ROMAN !

  http://www.gds.ro/Opinii/2006-07-17/Razboiul+romano-roman

 4. Radu,

  Multa lume nu m-a inteles

  – ba chiar a inceput sa ma dis_pretuiasca ai mai tare pentru „INGAMFAREA” mea –

  mai ales atunci cand:

  1) pe langa „actele caritabile” deja mentionate;

  2) am mai si renuntat in fata notarului, la mostenirea partii de avere cuvenite tatalui meu;

  2) infavoarea celei de-a doua sotii a acestuia !

 5. Radu,

  OAMENII-ANIMALE, pro_genituri ale satanei francmasonice DARWINIENE, n-au cum sa perceapa vreodata:

  MESAJUL DIVIN !

 6. ……… ei-ele continua sa omoare intre ele pentru diverse NIMICURI, printre care chiar si pentru AVERE !

  IDEALUL meu este insa UN OM asemeni lui DRAGOS PASLARU:

  http://www.cancan.ro/showbiz/showbiz-intern/destainuirile-lui-dragos-paslaru-marele-actor-al-anilor-90-care-a-ales-sa-se-calugareasca-si-traieste-in-pustiu-ma-rog-in-fiecare-noapte-sa-nu-mor-in-somn-215535.html

 7. Este evident ca fondul proprietatea a fost un jaf, la fel si vanzarea drepturilor litigioase .

 8. Romania Inedit,

  Cautati-l pe Dan Paul & Co., pentru jaful de la Fondul Proprietatea ! Pentru ac el este chiar unul dintre PRO_MOTORI !

 9. Dan Paul, care este cumnatul Andreei Paul Vass !

 10. Romania Inedit,

  Si pe filiera VASS, veti ajunge la „matusa Tamara” care l-a inscaunat pe Bogdan Olteanu viceguvernator la BNR !

 11. eu zic ca o varianta si mai buna era 15%, in 15 rate egale, pe 15 ani, la valoare nominala de restituit fara nicio dobanda…

  ar fi la fel de penibil ca la „reintregirea” (pana’n gard) a salariilor si pensiilor.

 12. Cristian,

  Tu vrei RESPECT ca: PROPRIETAR ?

  Sau esti si tu vreun: ANARHIST = FRIPTURIST ?

 13. Cristian,

  Chiar nu te gandesti la faptul ca:

  1) odata creat un precedent = un atentat = un act de sabotaj la proprietate ??????;

  2) ramas nesanctionat = nereparat ABUZUL, el nu se va repeta cu proprietatile matale …. si ale copiilor – mostenitorilor – tai ????

 14. Cristian,

  Esti chiar atat de SCURT LA MINTE incat:

  ai putea uita imediat ce s-a intamplat SA TI SE CONFISTE 85 % DIN MUNCA DE-O VIATA ????

  Si/sau poate a CATORVA GENERATII ????

  Ma, io zic ca tu esti ARENDAS = SAMSAR = INTER_MEDIAR:

  1) atat de PROPRIETARI DE AVERI = CERERE DE FORTA DE MUNCA;

  2) cat si de PROPRIETARI DE FORTA DE MUNCA = OFERTA DE FORTA DE MUNCA,

  din tata-n fiu !

  Arza-v-ar Focul Gheeni sa va arza de BISNITARI SPURCATI cu aparenta = iluzie de CAPITALISTI !

 15. Pre_ocupati de INFLATIE sunt doar PUTUROSII si CHITROSII = ASISTATII care … ..

  1) in loc sa se pre_ocupe ca sa munceasca SUFICIENT pentru a putea face rost de banii necesari asigurarii unui consum mereu INSUFICIENT;

  2) VOR CA SA (S)CADA PRETURILE = CONTRA_VALOAREA MUNCII ALTORA !

  Stefan de la Barbulesti – Iarasi v-am dat-o!

 16. nimen nu traieste vesnic. ISTORIA SE REPETA .atata rau sa facut cu aceste case
  mai bine se dadea o legea de EUTANASIERE pt chiriasisi erau FOSTI PROPIETARI MULTUMITI!!

Trackback-uri

 1. Un interviu cu Adrian Vasilescu. The Money Show, 11 aprilie 2012 | Blogul lui Radu Soviani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: