Recent, domnul Theodor Stolojan a cerut ministerului de finante din Romania sa rectifice bugetul pentru anul 2012, pentru mai multa acuratete a politicilor economice (inteleg si sunt de acord ca bugetul facut de Ialomitianu&Boc&Dragoi a fost o traznaie de buget).
In fapt, cred ca domnul Stolojan vrea ca USL sa isi asume inca de acum ceea ce va face in privinta politicilor economice. Cred ca este intemeiata dorinta domnului Stolojan, dupa cum, la fel de bine cred ca domnul Stolojan nu vrea acest lucru in intersul economiei, ci in interes electoral, pentru ca PDL (sau ce va mai ramane din el in urma initierii MISUNGU (Miscarea lui Ungureanu)) sa aiba timp sa isi faca discurs ”anti”.
Raspunsul Ministerului de Finante mi se pare extrem de interesant:
Referitor la afirmaţiile domnului Theodor Stolojan, membru al Parlamentului European, potrivit cărora „Guvernul Ponta trebuie să facă urgent rectificarea bugetului pe anul 2012” biroul de presa al presa al Ministerului Finantelor Publice face următoarele precizări: Potrivit prevederilor art.15 din Legea nr.69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara, orice rectificare a bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi a bugetelor fondurilor speciale, precum şi utilizarea sumelor reţinute în conformitate cu prevederile art.21 alin. (4) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să aibă în vedere concluziile raportului semestrial privind situaţia economică şi bugetară publicat, precum şi opinia Consiliului Fiscal cu privire la acesta. Într-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare şi acestea nu pot fi promovate în primele 6 luni ale anului. În acest context, Guvernul României intenţionează ca la sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august să elaboreze un proiect de act normativ de rectificare bugetară pentru anul 2012. De asemenea, facem precizarea că potrivit prevederilor art.23 – litera c) din Legea nr. 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara, cadrul fiscal–bugetar din strategia fiscal-bugetară poate fi revizuit în situaţia schimbării Guvernului, caz în care, la începerea mandatului unui nou Guvern, acesta va face public dacă prin programul său de guvernare se încadrează în ultima strategie fiscal-bugetară aprobată de către Parlament sau, în caz contrar, Ministerul Finanţelor Publice va elabora proiectul unei noi strategii fiscal-bugetare, care sa respecte angajamentele asumate fata de institutiile financiare internationale, creditoare ale României. Ca urmare, după alegerile parlamentare, noul Guvern poate revizui strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2013-2015, inclusiv cadrul de cheltuieli pe termen mediu, care va sta la baza construirii bugetului pe anul 2013. Prin afirmaţiile făcute, domnul Theodor Stolojan demonstrează că nu cunoaşte suficient de bine prevederile Legii nr. 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara, lege care stabileşte atat reguli fiscal-bugetare cât şi reguli de întărire a disciplinei In fapt, ministerul de finante ii transmite domului Stolojan ca nu ii va spune sub nici o forma ceea ce are de gand sa faca. O idee va fi transmisa in luna august (prin rectificare), probabil va fi finalizat si proiectul de buget pana in luna octombrie, si, cu siguranta, noul guvern de dupa alegeri va modifica bugetul din octombrie (chiar daca ar fi un guvern format din aceleasi partide).
Categorii:Stiri
Asta e un raspuns foart destept !
pfuiii, traii sa o vad si p-asta, esti deacord cu ministrul finantelor. A, am uitat este un fost psd-ist , vacaroist care avea inflatie de 137% medie pe 4 ani. Ti-ai gasit idol Soviani, cam pe acelasi calapod cu tine. Dar vai ai pierdut deja toti fraierii ca mine care mai deschideau blogul, a mai ramas saracu’ Doru dar il simt ca nu mai rezista. Doru, iti dau cuvantul.