Mergem la referendum. De ce a cazut Traian Basescu


In primul rand, vin de la mare. O aglomeratie de nedescris, de la hotelurile fully-booked, pana la sezlonguri, restaurante, trafic. Tot. Stand pe plaja, nu poti sa nu auzi ce vorbesc oamenii. Prea putini vorbesc despre suspendarea lui Traian Basescu. Pe scurt, in vara asta, celor pe care i-am auzit eu pe plaja, nu prea le pasa de Traian Basescu.

Poate ca aceia pe care i-am auzit eu sunt prea putini relevanti la nivelul tarii, si, in fapt, vom vedea cat de mult le pasa/nu le pasa de Traian Basescu romanilor la referendumul din 29 iulie. Ramane insa intrebarea: de ce a fost suspendat/ a cazut Traian Basescu.

Tehnic, raspunsul suna asa: 256 de parlamentari (erau necesari 217) s-au pronuntat vineri, 6 iulie, pentru suspendarea lui Traian Basescu. Asta dupa ce duminica, 10 iunie, partidele din care fac parte cei 256 de parlamentari au obtinut in alegerile locale peste 50%, iar reprezentantii PDL, care, in opinia mea, au gestionat dezastruos economia nationala din 2005 si pana in 2012 (in cea mai mare parte la putere) si exclusiv dupa 2009, au obtinut sub 25%.

Votul din 10 iunie a sanctionat, asa cum am spus-o si atunci, aici: https://soviani.com/2012/06/11/austeritate-my-ass-rezultatele-partiale-ale-alegerilor-locale/, fostul partid de guvernare. Sanctionarea, in opinia mea de atunci si de acum, nu are legatura cu austeritatea, ci cu incompentena, lipsa de responsabilitatea si nepasarea celor care au guvernat. Cu minciuna si incompententa guvernarii. Va invit sa recitit articolul de mai sus in care am motivat ceea ce am spus.

In opinia lui Traian Basescu,  raspunsul suna asa: ”marele argument al suspendacilor este ca nu mai am popularitate. Sunt putini presedintii care isi mentin procentul de 51% dupa campania electorala”. Daca îți asumi și trecerea prin criză, este greu să rămâi la 51%. Traian Băsescu le reproșează celor care au făcut textul suspendării că nu există fapte care ar trebui să determine suspendarea sa. Nu are dreptate integral. Faptele sunt acolo, și mai exact sunt acolo, in timpul mandatelor sale, doar că în textul suspendării sunt inserate într-o grămadă de vorbe goale.

În opinia mea, principalul lucru care i se poate reproșa lui Traian Băsescu, dincolo de nepriceperea la economie care poate fi comparată doar cu intensitatea prin care a ordonat guvernului măsuri anti-economice cu efecte recesioniste, de criză, pentru țară, este faptul că permanent a pus interesul personal în fața interesului național. Asta este clar pentru mine și pentru o bună parte dintre români. Domnia sa și PDL-ul au câștigat alegerile prin promisiuni mincinoase: ”această criză nu ne va atinge, nu ne trebuie acord cu FMI”. Guvernând și acționând după dorință, au întârziat aplicarea de măsuri economice adecvate și eficiente, ceea ce a condus la măsuri economice inadecvate și cu eficiență redusă ulterior. ”Nimeni nu va avea salariile sau pensiile tăiate, nu vom majora TVA-ul”, a fost programul electoral al lui Traian Băsescu. Uite cât de mincinos a fost Traian Băsescu

După realegere, s-a schimbat foaia. Constatând faptul că nu sunt suficienți bani și pentru camarila de partid și pentru cheltuielile curente ale statului, adică constatând direcția pe care a imprimat-o economiei naționale – și anume incapacitate de plată – Băsescu a început să ordone măsuri disperate, dezordonate: TVA majorat de la 19% la 24%, tăieri de salarii cu 25%, accentuarea arieratelor din economia națională (țineți minte cum îi spunea lui Jeffrey Franks că au decis ca să nu plătească sumele restante în sectorul sănătății, pentru a nu pierde ”momentul” creșterii economice).

”Președintele are obligația să își asume și momentele dificile… nu aveam cu ce finanța deficitul din 2010”, a mai spus după suspendarea de vineri, domnul Băsescu. Păi sigur că nu aveați cu ce să îl finanțați, pentru că ”această criză nu ne va atinge”, și potrivit directivelor dumneavoastră ”nimeni nu va majora TVA-ul sau nu va tăia salariile și pensiile”. Faptul că a acționat prea târziu și a ignorat criza, împreună cu o gașcă de politruci, incompenși și indiferenți, l-a dus pe Președinte în situația lovirii în plex a economiei naționale.

”Am conștiința IMPACATA că am reușit, împreună cu guvernul, să trecem țara dincolo de momentul de risc maxim”, a mai spus domnul Băsescu. Ceea ce nu a spus este că trecerea de acest moment s-a făcut prin MATERIALIZAREA RISCULUI MAXIM. Lovirea cruntă a nivelului de trai al populației și îndatorarea explozivă, din cauza ignorării crizei și lipsei de știință în a o trata. Dealtfel, domnul Băsescu a reușit să aducă România în incapacitate de plată cu o datorie publică de numai 14% din PIB. Acum a dus-o la 40%, și a îndatorat-o excesiv în fiecare zi a mandatului său.

”Poti să vorbesti prostii când nu știi sau ai informație proastă”, zice Traian Băsescu, referindu-se la Victor Ponta. În fapt, dânsul își pregătește un ”exit”. Care îmi aduce aminte de hit-ul formației Voltaj: ”da vina pe…”. Domnul Băsescu dă vina pe oricine acum, că dânsul nu a știut și a mai avut și informație proastă. Cine îl mai crede?

”Nu am mințit niciodată, e un motiv pentru care pot să am respect față de mine…”. Yeah, right!

Acum, domnul Băsescu a sesizat Curtea Constituțională printr-o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională cu Parlamentul României. Pe scurt, domnul Băsescu ne explică că deși nu ține de scaun (voi reveni), și mergem la referendum, este posibil ca acum să ne aflăm într-un soi de varianta ”demo” a unui joc. Suspendăm, votăm, dar nu prea e constituțional, așa că indiferent de rezultatul acestui demo, ”nu se pune”. Vom vedea.

”Nu țin de scaun”, mai spune domnul Băsescu. Discutabil. Ceea ce nu este însă discutabil este faptul că nu mai ține atât de mult de scaun ca în 2007, 2008 sau 2009. Atunci, a fost în stare să ignore interesul național și repoziționarea rațională din punct de vedere economic a României, tocmai pentru că ȚINEA de scaun. Cu orice preț, dânsul vroia să fi reales. Iar prețul a fost de circa 40 de miliarde de Euro, supra-îndatorarea României). Adică toata populația/companiile naționale trebuie să muncească gratis circa 4 luni, în fiecare zi, doar pentru că domnul Băsescu a mințit/nu a știut să gestioneze economia și asta doar pentru că a ținut de scaun.

Și încă ceva: ne mai spune domnul Băsescu că dânsul doar a zis, nu a impus nimic guvernului. Yeah, right: de la tăierea salariilor și majorarea TVA-ului (și nu majorarea cotei de 16%), până la unde va da ministerul de finanțe banii pe care urma să îi împrumute  în urma tăierii rezervelor BNR. și la ce dobândă, pe toate le-a făcut domnul Băsescu. Sigur că nu a semnat dânsul, dar instigarea sau incitarea la o faptă dăunătoare este pedepsibilă în aeeași măsură ca și fapta însăși. Din punctul meu de vedere. Domnul Băsescu încearcă să dea vina pe Boc… că dânsul doar a zis, Boc a făcut. Dacă un huligan îl pune pe un altul să îi dea unui cetățean un șut în fund, care huligan e mai vinovat? Primul nu are nicio răspundere?

În fine, toate astea arată ipocrizia și minciuna domnului Traian Băsescu. Doar că toatea astea justifică într-o prea mică măsură ipocrizia domnului Ponta, din ce în ce mai îngrijorătoare și periculoasă, după cum am scris aici: https://soviani.com/2012/07/07/si-totusi-domnule-ponta/. Pentru că, deocamdată domnul Ponta nu are decât două atribute: a fost ales deputat de Gorj și numit prim-ministru de Traian Băsescu. Dacă dânsul este premierul domnului Băsescu, asta nu justifică să aibă cu comportament copy-paste după Traian Băsescu. Pentru că deja un singur Băsescu este prea mult. Părerea mea.Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , ,

28 de răspunsuri

 1. Pe mine ma preocupa mai mult masurile concrete pe care le are in vedere Guvernul pentru relansarea cresterii economice. Dar nu de genul „atragerea fondurilor europene”…

  Masuri concrete cu efect DIRECT in economie…

  Basescu e de domeniul trecutului. Ajunge la Rahova, alaturi de Adrian Nastase, o sa vedeti… O sa-i arunce Roberta chiftele cu prastia.

 2. Cristian,

  Mai, dar cate pre_ocupari suverane = in_dependente mai ai ?

  Tu inca mai astepti ca niste ATARNATORI = OBEDIENTI = SUPUSI sa aibe alte preocupari decat ASCULTARILE ………….. interceptarile ?

 3. Cristian,

  Tu chiar nu te-ai convins ca astia toti sunt doar: PLAGIATORI = COPISTI ………… ai AUSTERITATII ???

 4. Cristian,

  Vrei sa-ti sara institutia bi_cefala Isarescu-Vasilescu in gat, pentru ca te pre_ocupa ca sa CRESTI NE_SANATOS, adica:

  1) daca nu neaparat mai repede decat iti permiti ???

  2) cel putin fara intre_rupere de ritm ????

 5. Cristian,

  Tu nu vezi ca institutia bi_cefala Isarescu-Vasilescu a sub_finantat intentionat – adica a lasat fara lichiditati = irigatii – pana si agricultura ????

  Astfel incat tot ceea ce va mai putea sa CREASCA in Romania, sa fie doar:

  BALARIILE = CIULINII, adica:

  1) IMPORTURILE DE CUCURUZ = DEFICITUL DE CONT CURENT;

  si implicit

  2) DATORIA EXTERNA ????

 6. Deci fratilor,

  Masuri concrete de crestere economica:
  – reducerea impozitelor si taxelor
  – reducerea TVA la un nivel normal, suportabil (19-20%)
  – subventii pentru infiintare de firme noi sau PFA
  – simplificarea majora a accesarii fondurilor europene de catre firmele mici
  – subventii pentru angajarea de someri
  – deschiderea unor linii de finantare pentru micile afaceri, cu dobanda redusa
  – accesul tuturor la depunerea online a declaratiilor prin preluarea de catre stat a contravalorii certificatului digital.

  Ceva concret. Nu se vede nimic. Parca n-am avea de rambursat miliarde de euro la FMI incepand de la anul….

  • Cristian,

   Reducerile de impozite ajung, asa ca GATA CU ORICE SUBVENTII !

   Pentru ca MUNCA:

   1) nu trebuie sa fie stimulata mai mult decat prin reducerea – si/sau scutirea – de la plata impozitelor;

   2) ci trebuie ca sa se re_compenseze de una singura !

   • Cristian,

    Deci:

    1) NU SUBVENTIILOR;

    2) dar DA INVESTITIILOR, adica CO_FINANTARILOR IN PARTENERIAT PUBLIC-PRIVAT prin:

    BURSA DE VALORI BUCURESTI !:

 7. Cristian,

  Io v-am pre_zis ca:

  1) daca-l dati jos doar pe guvernatoru` Traian Basescu;

  2) dar pastrati Guvernul BNR in frunte cu Primul Ministru Mugur Isarescu ,

  Romania va ajunge ca Argentina si ca Grecia !

  Adica o sa moara spanzurata de drobu` de sare = de rezerva valutara = centura de siguranta de pe prichiciul sobei = Elvetiei !

 8. Cristian,

  Tu in loc sa ceri chiar desfiintarea certificatului digital, tu ceri sa ti-l plateasca altcineva cand IN REALITATE:

  1) nici nu este nevoie de o asemenea prostie precum certificatul digital;

  2) atat timp cat – o eternitate = vesnicie – NIMENI NU VA FI VREODATA TAMPIT CA SA PLATEASCA VREO TAXA:

  2.1) nici macar in locul lui;

  2.2) daramite s-o mai si plateasca in locul altuia ???????

 9. Daca exista idioti care nu casca – gratis – gura

  – si gresesc datele proprii de identificare –

  atunci sa-si suporte singuri prostia, nu sa le-o suporte altii LA GRAMADA = PAUSAL !

 10. Cristian,

  Daca ai deja INTERNET BANKING, atunci n-ar trebui ca sa-ti mai ceara nimeni INCA O DATA = DUBLU:

  CERTIFICAREA IDENTITATII !

  • … mai ales atunci cand:

   1) DOAR PLATESTI;

   2) NU INCASEZI,

   culmea si pe UN SITE SECURIZAT = NE_CLONABIL asa cum ar trebui sa fie:

   SITEUL ANAF si/sau SITEUL CASEI DE PENSII si/sau SITEUL CASEI DE ASIGURARI DE SANATATE !

 11. Cristian,

  Deci i-ai la SIKTIR pe IDILIS, cu smenurile lor cu tot !

 12. Cristian,

  Iar in legatura cu TVA-ul, acesta trebuie urgent DIFERENTIAT:

  1) asa cum este inclusiv in tarile = statele civilizate cu persoanele defavorizate;

  2) si tot asa cum a cerut si domnul senator Dan Voiculescu, care chiar si-a dat si demisia din Senat, de necaz ca initiativa lsa egislativa a fost iignorata de „colegi” !

 13. Cristian,

  De TVA-ul redus la alimente ar beneficia doar persoanele defavorizate, deoarece:

  magnatii nu consuma oricum ORGANISMELE MODIFICATE GEN_ETIC = OTRAVITOARE = TOXICE !

 14. Cristian,

  Iar in privinta IMPOZITULUI PE VENIT, ar trebui scutite de la plata acestuia:

  absolut toate persoanele care REALIZEAZA VENITURI A CAROR INSUMARE PE SURSE:

  NU DEPASESC PENSIA MEDIE PE TARA !

 15. Draga Melek,

  Dar sa nu-mi vii si tu tot cu sATanismele + AT_ismul drept ANTICIPATII = PRO_GNOZE & PRE_VIZIUNI, ca nu stau de vorba cu tine !

  Si – asemeni parintilor tai academicieni – sa nici nu-mi REPETI si tu ca PAPAGALU` = PLAGIATORU` ca:

  1) un model de pro_gnoza si pre_viziune n-a fost;

  2) si nici nu va putea fi vreodata inventat;

  3) pentru ca cica:

  AR FI PREA MULTE VARIABILE – im_pre_vizibile – DE INTEGRAT !

 16. A sustine faptul:

  1) ca PARTICULA este in stare A DEVIA UNDA;

  2) si/sau ca – vorba lui Edward Lorenz – „Bataile din aripi ale unui FLUTURE pot provoca UN URAGAN !”,

  este cat se poate de ADEVARAT inca de la ARHIMEDE incoace, care a afirmat:

  ” Dati-mi UN PUNCT DE SPRIJIN, si VOI RAS_TURNA = RE_VOLUTIONA PLANETA ! ”

  Ceea ce in mod concret = practic – si nu doar abstract = teoretic – se traduce inclusiv prin faptul ca:

  1) chiar daca „PARAZITUL” ESTE PURTAT DE „BIVOL”, SI NICIDECUM „PARAZITUL” NU AR CARA = NU AR PORTA EL „BIVOLUL”;

  2) „BIVOLUL” – enervat – poate fi deci DETERMINAT de catre „PARAZIT” ca sa se arunce in prapastie;

  3) fara ca „PARAZITUL” sa pateasca absolut nimic, deoarece:

  CADE PE MOALE = SALTUL – cuantic = misterios – ESTE A_MORTIZAT !

  Asa ca dragele mele si dragii mei:

  1) SALVATI URGENT „PULIMEA” DE LA DEZASTRU;

  2) PRIN DEPARAZITAREA IMEDIATA A „COIMII” !

 17. Domnu` Roubini,

  Te chinui degeaba precum Isus Cristos, atat pe sub, cat si pe cruce.

  Pentru ca MAIMUTELE DARWINIENE – i_rationale prin definitie – n-au avut niciodata habar pe ce lume traiesc, adica:

  n-au nici cea mai mica pre_simtire ca: LE PASTE EXTINCTIA !

  http://finance.yahoo.com/news/roubini-perfect-storm-unfolding-now-104907590.html

 18. Gigi,

  Da` unde ai vazut tu ca mi-ar fi dat cineva cu flit ?

  • Gigi,

   Si ce bre, nu e dreptul meu – libertatea mea – ca sa fiu ce vreau eu, deci inclusiv UN SOCIALIST IMPUTIT ?

   Si de ce ar trebui ca sa fiu doar ce vrei tu ? Ca nu cumva sa turbezi ?

 19. Gigi,

  De ce te porti ca PDL_istu = NE_CONSTITUTIONAL – si ma jignesti, si mai si vrei ca sa ma bati cu STEAGU` ALB – al pacii – in cap ???

 20. cine a castigat pe 29 iulie la refrendum?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: