Fostul ambasador american, Mark Gitenstein îi va ajuta pe clientii companiei Mayer Brown sa capitalizeze oportunitatile comerciale din Romania


Fostul ambasador american la Bucuresti, Mark Gitenstein, s-a reîntors în cadrul companiei de avocatură Mayer Brown, de unde a plecat în anul 2009, atunci când a fost numit de președintele Barack Obama ambasador al SUA la București. Înainte de numire, Gitenstein a lucrat 20 de ani pentru compania Mayer Brown. La începutul carierei, înainte de 1989, Mark Gitenstein a lucrat ca și consilier (”counsel”) în cadrul Comisei de Informații a Senatului American (US Senate Select Committee on Intelligence)

Potrivit unui comunicat al companiei din data de 18 martie, Mark Gitenstein a revenit la compania Mayer Brown în poziția de Special Counsel pentru probleme guvernamentale și de  comerț global.

Paul Thiess, președintele companiei Mayer Brown, susține că perspectivele pe care le-a dobândit Gitenstein în timpul mandatului de ambasador în România în transformă într-un activ valoros pentru clienții companiei de avocatură, care doresc să facă afaceri sau să își extindă business-ul în România.

Potrivit declarațiilor lui Gitenstein, acesta va oferi consultanță strategică și soluii creative pentru clienții companiei Mayer Brown: ”Oportunitățile comerciale abundă în România și în Europa Centrală și de Est, iar experiența și contactele mele în regiune îi pot ajuta pe clienți să capitalizeze aceste oportunități”.

Mark Gitenstein a fost decorat de Traian Băsescu cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Potrivit Ziarului FInanciar, Mark Gitenstein si-a depus candidatura pentru un loc in Consiliul de Administratie de la Fondul Proprietatea, din partea Emerging Marktes Country Fund – administrat de City of London Investment Group PLC, al doilea mare actionar al fondului proprietatea (cu o detinere de peste 7%, actiuni acumulate în anii 2011-2012. În această perioadă, randamentul plasamentului a fost de 6,9%, superior randamentului obținut prin indicele MSCI Emerging Markets Index (+1,2%), sau plasamentului în MSCI Frontier Index (-4,2%).

Mark Gitenstein a avut un rol semnificativ în deblocarea situației de la Fondul Proprietatea (după ce Franklin Templeton a câștigat licitația pentru a administra Fondul Proprietatea, guvernul Romaniei a refuzat să încredințeze managementul Fondului celor de la Franklin Templeton). A fost nevoie de intervențiile domnului Gitenstein și de vizita vicepreședintelui american Joseph Biden pentru ca Franklin Templeton să ajungă la butoanele fondului.

Iată ce îmî spunea Mark Gitenstein, într-un interviu din aprilie 2011, despre Fondul Proprietatea:

….

AMB: Şi FMI, şi eu, şi Fondul Proprietatea spunem acelaşi lucru: încercaţi să eliminaţi politica şi guvernul din aceste companii cât mai mult posibil. Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să-i protejaţi pe românii săraci care nu-şi permit să plătească preţul energiei. În SUA avem subvenţii pentru căldură pe timpul iernii, scheme de reglementare care îi protejează pe cei care nu-şi permit să plătească preţul ridicat al energiei. E posibil şi potrivit să se facă acest lucru folosind un bun sistem de reglementare. Dar cred că mulţi dintre cei care beneficiază de subvenţii aici îşi permit să plătească un preţ mai mare pentru energie, în special consumatorii industriali.

RS: În România avem aşa-numiţii „băieţi deştepţi”, pe care i-aţi comparat cu baronii căilor ferate din istoria SUA. Cum putem scăpa de ei?

AMB: Cred că soluţia problemei este democratizarea pieţei, să le oferiţi românilor obişnuiţi mai multă autoritate în conducerea acestor companii. Îmi place să menţionez diferenţa dintre România şi Polonia. În Polonia există 1.500.000 de investitori individuali, oameni obişnuiţi care se trezesc, merg la serviciu, investesc în piaţă şi câştigă bani din acest lucru şi care trag la răspundere companiile în care investesc pentru măsurile luate. În România există doar 10.000, sau poate chiar mai puţini investitori individuali. Aşadar românii nu prea investesc în piaţa de capital şi nu au control asupra acestor companii. Dacă ar avea control, nu i-ar lăsa pe aceşti baroni să acţioneze în interesul propriu. În SUA am aplicat legislaţie antitrust şi anticorupţie, am dezvoltat o mare piaţă de capital, iar companiile deţinute în acei ani de baronii căilor ferate au fost în cele din urmă democratizate, iar concentrarea bogăţiei a scăzut şi mai mulţi americani au început să aibă bani, pentru că aveau participaţii la aceste companii şi pentru că făceau parte din consiliile de administraţie ale companiilor, reprezentau un important mecanism de control al acestor bogaţi oligarhi. E ceea ce trebuie să faceţi în România şi e ceea ce se întâmplă acum în Polonia.

RS: Cum putem realiza privatizări corecte, când profiturile au fost deja privatizate? Mă gândesc la Hidroelectrica, ale cărei profituri din producţia de energie pe următorii zece ani au fost deja acordate „băieţilor deştepţi”.

AMB: În loc să deţină Fondul Proprietatea 20% din acţiuni, în cazul privatizării, acţiunile companiei ar aparţine Fondului Proprietatea, unui fond de pensii, poate şi unui fond sindical. Investitorii privaţi ar deţine 51% din acţiunile companiei şi ei nu ar accepta aşa ceva, ar considera că banii investiţi sunt irosiţi, fiindcă aşa şi este. Dacă reduci preţul la jumătate pentru cineva din industria oţelului sau alt domeniu, îi acorzi tratament preferenţial, iar compania pierde bani plătind pentru energie, bani ce ar putea fi reinvestiţi în companie şi infrastructură pentru a creşte eficienţa. Investitorii privaţi nu ar accepta aşa ceva. De aceea e Fondul Proprietatea atât de supărat de ce se întâmplă cu aceste companii.

RS: Preţul redus la jumătate e rezultatul unui management prost sau al corupţiei?

AMB: Probabil e mai mult rezultatul incompetenţei şi al nepotismului. Nu ştiu să fie vorba despre corupţie. Nu cunosc detaliile situaţiei. Ştiu doar că din ce am aflat, preţul cerut e jumătate din cel corect.

RS: Băieţii isteţi au fost acuzaţi de guvernul român, iar după aceea contractele au fost înnoite, iar ei au acum controlul pieţei de energie până în 2018.

AMB: Nu cunosc detaliile fiecărui contract. Ştiu doar că mecanismele pieţei libere şi sporirea controlului investitorilor privaţi care înţeleg piaţa sunt necesare. Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea, înţelege piaţa de energie, ştie cum trebuie cheltuiţi banii şi vrea să aducă administratori profesionişti care au condus companii energetice şi înainte şi vor spune: nu, nu e nevoie să facem asta. Cred că e cel mai bun mecanism de control. Iar acest lucru ar trebui făcut nu doar în cazul companiilor energetice, ci al tuturor companiilor de stat, de la cele de căi ferate, până la Termoelectrica, Hidroelectrica, aşa cum aţi făcut cu Petrom.

RS: A fost o mişcare inspirată?

AMB: Da.

RS: Chiar dacă se plăteşte un preţ exorbitant?

AMB: Cred că cel mai bun mod de a realiza privatizarea e pe piaţa de capital, ca să existe o licitaţie reală.

RS: Se pare că Franklin Templeton creează o piaţă mai liberă decât oricând în România.

AMB: Da, încearcă.

RS: Dau în judecată autorităţile pentru… Ce părere aveţi despre tentaţia guvernului român de a obţine bani de la companiile administrate de Fond sau la care Fondul are participaţii?

AMB: Fondul Proprietatea nu va accepta aşa ceva. Sunt avocat şi în SUA avem multe procese. Aici acţiunile în instanţă sunt considerate uneori acte de război. Uneori e nevoie de o terţă parte, de o instanţă care să rezolve disputa cu guvernul, aşa că trebuie să apelezi la instanţă pentru a rezolva o dispută. De pildă tranzacţia Romgaz, despre care am vorbit, aşa-numitul „cadou al Romgaz”. Singurul mod de a opri astfel de acţiuni dacă guvernul nu intervine, nu opreşte insistenţele şi acordă participaţiile în acelaşi mod, e intentarea unei acţiuni în instanţă împotriva guvernului. Acei acţionari încălcau prevederile de drept societar. Uneori trebuie să apelezi la instanţă. Aveţi legislaţie destul de bună în România în domeniul societăţilor comerciale, dar aveţi nevoie de o persoană care să le cunoască şi să acţioneze în instanţă. Soluţia mai simplă ar fi schimbarea componenţei consiliilor de administraţie, să fie mai orientată spre valoarea, activele şi profitabilitatea companiei decât spre consideraţii politice ori guvernamentale.

RS: Este uşor pentru companii să dea în judecată guvernul. Chiar şi pentru cetăţeni e uşor. Însă chiar ieri, instanţa a decis că guvernul trebuie să plătească salariile luate profesorilor. Nu ştiu dacă vă e cunoscut subiectul.

AMB: Puţin.

RS: Guvernul a spus că va plăti aceşti bani în 2012, 2013, 2014. Ce s-ar întâmpla în SUA după o asemenea decizie?

AMB: Acelaşi lucru. Ar depinde de instanţă cât de rapid se aplică decizia. Una dintre problemele instanţelor româneşti e supraaglomerarea. Nu aveţi suficienţi judecători iar numărul de cazuri e prea mare, iar din anumite puncte de vedere hotărârile sunt puţin imprevizibile. Pentru compensaţiile despre care vorbesc e nevoie de un sistem eficient, rapid şi transparent. Aveţi o nouă conducere a CSM care încearcă că asigure acest lucru şi sunt optimist, cred că va avea un impact semnificativ, ceea ce va asigura un sistem mai apropiat de cel din SUA. În SUA, într-o situaţie ca aceasta, s-ar obţine rapid un ordin judecătoresc care s-ar aplica, iar cei care nu îl respectă ar fi amendaţi sau ar putea ajunge în închisoare.

RS: Dar ce părere aveţi despre amânarea pe termen lung a acestor plăţi aprobate de instanţă?

AMB: Guvernul nu are banii necesari şi nu poate face nimic. Situaţia e similară celor în care cetăţenii se judecă, iar dacă nu au bani, nu pot plăti compensaţiile. Nu poţi scoate bani din piatră seacă, nu ai cum rezolva situaţia. Dacă guvernul nu are bani, nu poate plăti acum, ci doar mai târziu. Probabil acest lucru va fi subiectul unui acord între partide.

RS: Nici guvernul SUA nu are bani din cauza deficitului uriaş. Dar s-ar întâmpla la fel şi în SUA?

AMB: Da, sigur, dacă nu poţi plăti imediat. E ceea ce facem în SUA, împrumutăm bani de la copiii noştri.

….

Și încă o declarație a fostului Ambasador Mark Gitenstein, legată de cum ar trebui românii să aibă grijă de propriile companii:Categorii:Stiri

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: